| aniemirkaСоздайте аккаунт или войдите, чтобы отправить личное сообщение этому пользователю и увидеть его полные контактные данные |
Последние 30 сообщений aniemirkaТема: Forum po polsku 5.01.2011, 17:48
Nad moją babcią wisi chyba jakieś fatum - tak ciężko cokolwiek na jej temat znaleźć, ustalić jakieś fakty, daty.
Ostatnio, gdy napisałam w innej sprawie do РГВИА - odpowiedzieli mi po miesiącu. Teraz czekam już 2 miesiące na odpowiedź w sprawie służby dziadka w Moskiewskim pułku (wiem, że to nie jest długo). Nie zapytałam o akt małżeństwa dziadków, bo nie przypuszczałam, że tam (w Moskwie) może on być. I teraz nie wiem, czy mam napisać i wysłać kolejny mail do РГВИА, czy zaczekać aż otrzymam odpowiedź na poprzedni.
Wszystkim, którzy jutro rozpoczynają świętowanie Bożego Narodzenia składam najserdeczniejsze życzenia: zdrowia, szczęścia i miłości.
|
Тема: Forum po polsku 4.01.2011, 23:30
Dobrze Irinka, na pewno napiszę, gdy dostanę z archiwów odpowiedzi lub ich nie dostanę. Mam nadzieję, że otrzymam i nie będę musiała prosić Cię o pomoc przy szukaniu informacji w ЦГИА СПб. Ale jeśli nie otrzymam odpowiedzi skorzystam z Twojej uprzejmości, bo inaczej sama sobie nie poradzę.
art написал:[q] nie widze specjanych szans na informacje poza praca w archiwach Petersburga. [/q]
art na podstawie wszystkich informacji ode mnie oraz swojego bogatego doświadczenia i wiedzy przypuszcza, że prawdopodobnie babcia pochodziła z rodziny prawosławnej i dziadkowie mogli zawrzeć małżeństwo ekumeniczne w cerkwi. Może rzeczywiście tak było.
|
Тема: Forum po polsku 4.01.2011, 20:37
Irina, jeśli trafisz na jakieś informacje, które mogą być dla mnie przydatne - to bardzo proszę, pamiętaj o mnie! Będę tu zaglądać i na nie czekać. Jestem ogromnie wdzięczna za to, co tu dla mnie zrobiłaś. Dziękuję też za wszystko apss oraz Geo Z!
|
Тема: Forum po polsku 4.01.2011, 16:40
Wielkie dzięki art za poświęcony czas i odpowiedź. Rodzice Ireny to Piotr i Anastazja.
|
Тема: Forum po polsku 3.01.2011, 18:20
apss написал:[q] http://www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/lewociuk.htmlNazwisko w tym samym miejscu, gdzie urodziła się babcia. Lewociuk - Левочук это перевод Ани. [/q]
Od dawna znam moikrewni.pl. Z niektórymi osobami o tym nazwisku próbowałam się kontaktować, ale bezskutecznie. W okolicach Czeremchy nie mieszka nikt z tej rodziny. Babcia miała 3 braci: dwóch zginęło tragicznie w Czeremsze w bardzo młodym wieku, trzeci ożenił się lecz zmarł też młodo, bezdzietnie na atak serca. Matka babci zmarła w Charkowie (bieżeństwo? zsyłka? nie wiem). Jak widać mało jest w Polsce osób o nazwisku Lewociuk. Mogą to być potomkowie braci mojego pradziadka - ojca Ireny.
|
Тема: Forum po polsku 3.01.2011, 18:07
apss написал:[q] Na początek zwróć się do Arta, znawcy regionu, który Cię interesuje. Nikt lepiej Ci nie poradzi, jak poruszać się na Podlasiu./q]
Dziękuję apss, cenna wskazówka. Zaraz z niej skorzystam.
Nie chciałabym Was aż tak bardzo angażować w moją sprawę. Nie ukrywam, że liczę na pomoc, ale też bardzo cenne są dla mnie pomysły, wskazówki, inspiracje. Bo jak mawia się w Polsce: "Co dwie głowy to nie jedna" i "Co głowa to rozum"
|
Тема: Forum po polsku 3.01.2011, 17:56
apss написал:[q] aniemirka, zaplątałaś się troszkę w tym Питере. 
[/q]
Nie rozumiem apss o co Ci chodzi...?
|
Тема: Forum po polsku 3.01.2011, 17:54
Przejrzałam Wasze wpisy i spróbuję pewne fakty uściślić i do niektórych informacji odnieść się.
Geo Z написал:[q] W Polsce nie ma nazwiska Lewoczuk, ale jest Lewczuk,[/q]
Babcia miała na nazwisko Lewociuk nie Lewoczuk.
|
Тема: Forum po polsku 3.01.2011, 17:11
Wróciłam dziś z pracy i widzę, że w nocy toczyła się tu na forum ożywiona dyskusja na mój temat. Dziękuję bardzo. Cieszę się z tego, bo pojawiło się w niej kilka ciekawych dla mnie informacji. Ale też nie ukrywam, że w pewnym momencie zrobiło mi się przykro.
apss написал:[q] Ale aniemirka niech trochę sama popracuje. Inaczej niczego się nie nauczy.  [/q]
Ze strony dziadka odnalazłam już bardzo odległych przodków. A ze strony babci nie mogę od dłuższego czasu ruszyć z miejsca. Przewertowałam internet, mam dość bogatą korespondencję z archiwum w Białymstoku i z USC w Czeremsze - ale z tego nic nie wynika, bo dla USC są to zbyt odległe czasy, aby podać mi coś konkretnego, a w archiwum ... Oto dwa cytaty z ich listów do mnie: "Archiwum Państwowe w Białymstoku uprzejmie informuje, że po przeprowadzeniu wstępnych poszukiwań w księgach urodzeń następujących parafii: 1. Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Boćkach 1875-1904 [1963-1964,1968], nr zesp. 939, sygn. sygn. 1; 2. Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Bielsku Podlaskim 1874-1908, nr zesp. 1047, sygn. 1; Nie stwierdzono wpisów wskazujących rejestrację osób urodzonych we wsi Czeremcha. W związku z tym nie możemy orzec o przynależności parafialnej wsi Czeremcha w latach 1866 – 1905.
"Archiwum Państwowe w Białymstoku uprzejmie informuje, że w tutejszym zasobie posiadamy zespół archiwalny Akta stanu cywilnego Parafii Prawosławnej pod wezwaniem Uśpienia Najświętszej Marii Panny w Kleszczelach 1888-1905, nr zesp. 1013. Akta tej parafii prawosławnej obejmują swym zasięgiem również m. Czeremcha.
Babcia była gorliwą katoliczką i cała rodzina dziadka również. Stąd moja nieomal pewność, że dziadkowie zawarli związek małżeński w obrządku rzymskokatolickim. Mam akt chrztu w obrządku rzymskokatolickim mojego taty, gdzie jest informacja że dziadkowie są małżeństwem. I sprawdziłam: w parafii dziadka małżeństwo nie zostało zawarte, a babcia wielokrotnie wspominała o ślubie w Petersburgu. Przywiozła nawet ze sobą suknię ślubną, którą dostała w prezencie od swoich pracodawców. Była podobno przepiękna, niestety spłonęła w pożarze domu w 1944r. razem z wieloma innymi pamiątkami rodzinnymi.
Nie wiem jakiego wyznania byli rodzice babci - może prawosławnego (wynika to z położenia Czeremchy).
Czeremcha należała do parafii Kleszczele. Jednak na mikrofilmach w AP w Białymstoku są tylko akty z lat 1719-1866 z parafii Kleszczele. Dlatego że jak przeczytałam w internecie:
"W ramach popowstaniowych represji ukazem (Nr 38/1866) Konstantego von Kaufmana, gubernatora grodzieńskiego i wileńskiego w dniu 30 czerwca 1866 roku kościół kleszczelowski został zamknięty, a całe beneficjum, 5 dzwonów i trzy obrazy przejęte przez prawosławnych. Na dawnym miejscu kościoła katolickiego w 1872 roku rozpoczęto budowę cerkwi prawosławnej pw. Zaśnięcia NMP, używając do tego materiałów z rozebranej świątyni katolickiej. Przez 44 lata wierni byli pozbawieni świątyni i byli zmuszeni uczęszczać na nabożeństwa do: Bielska Podl., Bociek i Wysokiego Litewskiego. Taki stan rzeczy trwał aż do wyjścia carskiego ukazu tolerancyjnego w dniu 30 kwietnia 1905 roku. Dekretem ks. Edwarda Libera barona von Roppa, biskupa wileńskiego w 1906 roku wznowiła działalność parafia w Kleszczelach."
Moja babcia urodziła się w 1887r.
|
Тема: Forum po polsku 2.01.2011, 22:14
Bardzo, bardzo dziękuję Irina!
ksologub potwierdził, że chodzi o ten właśnie pułk (Moskiewski) i jeszcze dodał, że dziadek strzelał z gwintówki 3 cm. Tego nie wiedziałam! Ciekawe, czy takie odznaczenia dostawali wtedy żołnierze za strzelanie do wroga na wojnie czy na ćwiczeniach? Albo w jakiś zawodach?
Ci ludzie Левчук to nie moja rodzina. Nie wiem zresztą, jak nazwisko babci mogli wtedy Rosjanie po rosyjsku zapisać. Ale babcia miała na imię Irena czyli po rosyjsku Irina. Ona w Petersburgu była chyba sama. Jej rodzina została w Czeremsze. Czeremcha jest w Polsce, ale żadnych dokumentów (aktów) babci ani jej rodziny także nie mogę zdobyć, bo wszystko zginęło? zostało zniszczone? przepadło? Czeremcha jest przy samej granicy z Białorusią. Dlatego tak bardzo zależy mi na akcie małżeństwa, bo mogłabym się z niego może czegoś więcej dowiedzieć o babci i jej rodzicach.
|
Тема: Forum po polsku 2.01.2011, 18:31
aniemirka написал:[q] На фотографии изображен рядовой со нагрудным знаком лейб-гвардии Московского полка в гвардейском мундире образца 1907-го года. Имеется также знак "за отличную стрельбу". [/q]
Ja taką informacje na forum dostałam. Ale fotografię można уточнить на форуме - może ktoś inny coś jeszcze ciekawego o niej napisze. Każda informacja jest dla mnie cenna.
Irina Ol написал:[q] Мне кажется, что наиболее вероятны костёл Св.Екатерины[/q]
Mnie się też tak wydaje, bo ten kościół już wtedy istniał, był blisko koszar i był chyba wtedy największym kościołem w Petersburgu. Albo mogli zawrzeć małżeństwo w tym kościele, o którym jest mowa w cytacie i ten kościół już od lat 20-tych nie istnieje!
Ze względu na dużą odległość koszar dziadka od Carskiego Sioła myślę teraz, że babcia pewnie nie mieszkała w Siole, ale gdzieś w Petersburgu. Ciekawe czy są jakieś spisy ludzi z tamtego okresu? Tylko czy służbę i żołnierzy wtedy spisywano? Może spisywano tylko stałych mieszkańców miasta?
|
Тема: Forum po polsku 2.01.2011, 14:50
Dziękuję Irina! Ty znalazłaś dla mnie tyle materiałów na temat Moskiewskiego pułku! Ja je wszystkie przeczytam.
W jednym miejscu ja znalazłam: В 1914 году Лейб-Гвардии Московский полк понес тяжелые потери в кровопролитных боях в районе Мазурских болот. Погибшие офицеры-московцы были захоронены в Петрограде в здании церкви Лейб-Гвардии Московского полка, находившейся близ полковых казарм на Большом Самсониевском проспекте (ныне пр. К. Маркса). Здание было построено в 1905-1907 гг. по проекту архитектора А. Г. Успенского. Церковь была освящена в честь Михаила Архангела, покровителя полка. В 1916 г. в полуподвальном этаже был устроен склеп для захоронения погибших на войне офицеров. В конце 20-х годов здание церкви было уничтожено. To znaczy, że ten pułk miał swój kościół w pobliżu koszar. Tam (w tym właśnie kościele) mogli moi przodkowie wziąć ślub.
Ja nigdzie nie znalazłam informacji, co działo się z Moskiewskim pułkiem w latach: 1878 - 1914. A lata 1909 - 1915 najbardziej mnie interesują. Bo w 1915r. dziadek wrócił juz do Polski, do domu.
Na fotografii dziadek ma na mundurze po swojej lewej stronie odznakę Moskiewskiego pułku, a po prawej odznakę za strzelanie. Ja na forum uzyskałam taką informację na temat fotografii dziadka: На фотографии изображен рядовой со нагрудным знаком лейб-гвардии Московского полка в гвардейском мундире образца 1907-го года. Имеется также знак "за отличную стрельбу".
|
Тема: Forum po polsku 1.01.2011, 23:54
Ja też już przejrzałam tę książkę i nic tam o Afganistanie nie znalazłam. Mało jest tez informacji o tych latach, kiedy mój dziadek tam służył. Jest spis dowódców i odznaczonych oraz żołnierzy poległych. Ciekawie jest przedstawiona historia pułku. Będę jeszcze do niej wracać.
Dziękuję Ci za plan Carskiego Sieła.
Mam nadzieję, że ЦГИА СПб odpowie na mój mail. Boję się tylko, że dokumenty mogły zginąć, przepaść, mogły się nie zachować do naszych czasów. Tego się najbardziej boję. Jeśli nie dostanę odpowiedzi z archiwum to chętnie skorzystam Irina znowu z Twojej uprzejmości.
|
Тема: Forum po polsku 1.01.2011, 21:50
Irina bardzo dziękuję! Jesteś niesamowita! Jestem Ci bardzo, bardzo wdzięczna za wszystko co dla mnie robisz. Ogromnie mi pomogłaś! Mnie jest trudno szukać w Internecie w języku rosyjskim, bo aż tak dobrze tego języka nie znam.
Już mam tę książkę - teraz będę czytać! I oczywiście będę cierpliwie czekać na odpowiedzi z archiwów w Moskwie i Petersburgu. A to dla Ciebie Irina z podziękowaniami ode mnie: 
|
Тема: Forum po polsku 1.01.2011, 13:18
Bardzo Ci dziękuję Irina, że odszukałaś dla mnie informacje i foto tego miejsca, które jest związane z moim dziadkiem. Jest to niesamowite dla mnie uczucie popatrzeć chociaż na fotografię tego miejsca. Dziadek mieszkał tu kilka lat (5-6 ?). Dokładnie nie wiem. Z opowieści rodzinnych wiem, że był ze swoim pułkiem w Afganistanie. Zdjęcie dziadka, które jest powyżej wykonane jest w Petersburgu.
Czy te казармы на Большом Сампсониевском проспекте (проспект К. Маркса, 63-65) znajdują się daleko od Carskiego Sioła? Ile to może być kilometrów?
Może wiesz Irina, czy w Carskim Siole oprócz cara, jego rodziny i dworu mieszkał ktoś jeszcze? Może jacyś generałowie? Oni na pewno nie mieszkali razem z żołnierzami. Pamiętam, jak babcia opowiadała, że latem wyjeżdżała do Finlandii. Przypuszczam, że ludzie u których pracowała byli bogaci, skoro wyjeżdżali do Finlandii na wakacje. Może był to jakiś carski generał? Bo babcia mówiła, że dziadek przychodził do ich domu i w ten sposób się babcia z dziadkiem poznali.
Książka, którą mi polecasz jest wydana w latach 1903-04. Opisana jest w niej na pewno wcześniejsza historia pułku. Wtedy jeszcze mój dziadek nie służył w carskiej armii. Myślę, że został on wcielony do wojska w roku 1909-10. I właśnie te lata najbardziej mnie interesują.
|
Тема: Forum po polsku 31.12.2010, 21:54
Dziękuję za foto munduru. Zrobiłaś mi Irina piękną niespodziankę! Mieli oni śliczne mundury! Ja pytałam o ulicę (miejsce) w Petersburgu, gdzie mogli żołnierze tego pułku mieszkać.
|
Тема: Forum po polsku 31.12.2010, 21:16
Jakie piękne fotografie tych kościołów. Dziękuję! Na pewno w którymś z nich odbył się ślub moich dziadków.
Jeśli będę mogła wybiorę się kiedyś do przepięknego Petersburga, aby sobie popatrzeć i pozwiedzać oraz znaleźć się w miejscach, gdzie 100 lat temu (przez kilka lat) chodzili mój dziadek i babcia - tzw. "genius loci". Nie wiem tylko czy kiedykolwiek zdołam ustalić gdzie oni mieszkali, gdzie zawarli małżeństwo, w których miejscach najczęściej bywali, od którego roku tam byli .... Właściwie to bardzo mało wiem o moim dziadku i babci w tamtych latach i są małe szanse, że dowiem się czegoś więcej ...
Będę wdzięczna, jeśli mi odpowiesz, gdzie w Petersburgu miał koszary лейб-гвардии Московский полк.
Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku! Bardzo dziękuję za wszystko, co zrobiłaś Irina dla mnie w mijającym starym roku!
|
Тема: Forum po polsku 31.12.2010, 21:02
Ty Irina mieszkasz w Petersburgu, to może wiesz, gdzie wtedy stacjonował (w którym miejscu miał koszary) лейб-гвардии Московский полк? W nim służył mój dziadek.
|
Тема: Forum po polsku 31.12.2010, 20:56
Ja nie wiem w którym miejscu Petersburga mieszkała moja babcia. Przypuszczam, ze gdzieś w okolicy Carskiego Sioła, bo dziadek (carski żołnierz) przychodził do jej pracodawców - i tak się poznali.
Ja znalazłam coś takiego: Католическая церковь w Carskim Siele : Св. Иоанна Крестителя
Построена в 1824-1826 гг. архитектором Д.Адамини на средства, пожалованные Императором Александром I и Августейшей семьей. В костеле была усыпальница княгини Лович, супруги Великого Князя Константина. В 1938 году он был «ликвидирован». С 1991 года богослужения возоблены, проводятся концерты.
Co Ty Irina o tym myślisz?
|
Тема: Forum po polsku 31.12.2010, 20:35
Jak myślisz Irina, w którym kościele mogli moi dziadkowie wziąć ślub? Które kościoły katolickie w 1915 roku były w S. Petersburgu?
|
Тема: Forum po polsku 31.12.2010, 20:16
Czy akt małżeństwa dziadków może znajdować się w ЗАГС г. Санкт-Петербурга? - Ania
|
Тема: Forum po polsku 29.12.2010, 18:35
Serdecznie dziękuję Irina i Apss! Wynika z tego, że jedyną dla mnie nadzieją (i to niepewna) są rosyjskie archiwa. - Ania
|
Тема: Forum po polsku 29.12.2010, 17:53
Dziękuję, wzajemnie! Czyli rozumiem, ze jedyne miejsce, skąd można pozyskać akt to ЦГИА СПб. - Ania
|
Тема: Forum po polsku 29.12.2010, 17:40
Irina Ol - bardzo dziękuję za odpowiedź. Apss - dziękuję za tłumaczenie.
Na odpowiedzi z rosyjskich archiwów z Moskwy i Petersburga czekam już od października. Wiem, że są długie terminy na odpowiedzi.
Nie wiedząc co jeszcze mogę w tej sprawie zrobić - umieściłam swą prośbę tu na forum. Liczyłam, ze ktoś mi jeszcze coś podpowie, poradzi. Bo nie wiem, jak mam dalej ze swoimi poszukiwaniami ruszyć. Może Irina potrafisz mi powiedzieć w jakim kościele w roku 1915 mogli wziąć ślub w obrządku katolickim moi dziadkowie? Jakie kościoły wtedy w Sankt Petersburgu istniały? Może łatwiej byłoby się zwrócić o akt małżeństwa bezpośrednio do tego kościoła?
Umieściłam tez zapytanie na innym forum, które poleciła mi anna888r.
Serdecznie pozdrawiam - Ania
|
Тема: Forum po polsku 29.12.2010, 12:53
Witam,
w miesiącu X ośmieliłam się poprosić Was forumowicze o pomoc w mojej bardzo trudnej sprawie rodzinnej, w której stoję w miejscu i nie mogę ruszyć dalej w swoich poszukiwaniach.
Nadal cierpliwie czekam i bardzo, bardzo liczę na Waszą pomoc.
Serdecznie wszystkich pozdrawiam w związku ze zbliżającym się Nowym Rokiem 2011 - Ania
|
Тема: Forum po polsku 11.11.2010, 15:19
anna888 serdecznie dziękuję za informację! Pozdrawiam Ania
|
|
|