Загрузите GEDCOM-файл на ВГД   [х]
Всероссийское Генеалогическое Древо
На сайте ВГД собираются люди, увлеченные генеалогией, историей, геральдикой и т.д. Здесь вы найдете собеседников, экспертов, умелых помощников в поисках предков и родственников. Вам подскажут где искать документы о павших в боях и пропавших без вести, в какой архив обратиться при исследовании родословной своей семьи, помогут определить по старой фотографии принадлежность к воинским частям, ведомствам и чину. ВГД - поиск людей в прошлом, настоящем и будущем!
Вниз ⇊
Адрес-календари http://www.book-old.ru/BookLib...lskoe.html и http://ebuw.uw.edu.pl/dlibra/docmetadata?id=7572 и http://ebuw.uw.edu.pl/dlibra/d...ublication

Метрические книги - http://metryki.genealodzy.pl/
Эвак. поляки 1943-1946 в Новосибирск., Кемеровск., Алтайский край в ГААК - http://www.archiv.ab.ru/files/inventory/%D0%A0921-1.pdf

Forum po polsku

Ten rozdział przeznaczony jest dla forumowiczów, którzy nie znają rosyjskiego lub... (zob. 1-wszą wiadomość ) — Эта тема создана для форумчан, которые не знают русского или... (см. 1-е сообщение)

← Назад    Вперед →Страницы: ← Назад 1 2 3 4 5 ... 15 16 17 18  19 20 21 22 23 ... 53 54 55 56 57 58 Вперед →
Модераторы: art, Wojciech, Asmodeika
Wojciech
Модератор раздела

Wojciech

Гданьск
На сайте с 2006 г.
Рейтинг: 2189
Ten rozdział przeznaczony jest dla forumowiczów, którzy nie znają rosyjskiego lub nie mają rosyjskiej czcionki. Pierwsza wiadomość OBOWIĄZKOWO powinna być napisana po polsku, odpowiedzi - jak wygodniej.

Эта тема создана для форумчан, которые не знают русского языка или не имеют возможности писать по-русски. Первое сообщение ОБЯЗАТЕЛЬНО должно быть написано по-польски, ответы — как удобней.

Uwaga dla osób, korzystających z Internet Eksplorera
Przy używaniu różnych kodów w jednej wiadomości zdarza sie, że jej tekst pojawia się zniekształcony - w postaci "krzaczków" lub "robaczków".
To zjawisko nie występuje, jeżeli korzysta sie z Mozilla Firefox lub Opery.

Внимание - кто пользуется Интернет Эксплорером
При использовании разных кодов в одном сообщении может случиться, что оно будет искажено - появится ряд странных знаков.
Это явление не выступает, если пользоваться Мозиллой или Оперой.

Moderator
Irina Ol

Irina Ol

С-Петербург
На сайте с 2009 г.
Рейтинг: 15750
apss
Согласна, что есть вопросы. Но будем надеяться на лучшее. Костёлов в С-Петербурге было мало, в Царском Селе - один (хотя этот момент о достоверности проживания Ирэны в Царском Селе мне не очень понятен).
Nie o to chodzi, by złowić króliczka, ale by gonić go blink.gif
apss

На сайте с 2009 г.
Рейтинг: 2772
Irina Ol
Но поймать тоже приятно. blink.gif
Особенно если думаешь, что он в костёле, а он в церкви. Двойные впечатления и сюрпризы!
aniemirka
Начинающий

Polska
На сайте с 2010 г.
Рейтинг: 6
Wróciłam dziś z pracy i widzę, że w nocy toczyła się tu na forum ożywiona dyskusja na mój temat. Dziękuję bardzo. Cieszę się z tego, bo pojawiło się w niej kilka ciekawych dla mnie informacji. Ale też nie ukrywam, że w pewnym momencie zrobiło mi się przykro.

apss написал:
[q]
Ale aniemirka niech trochę sama popracuje. Inaczej niczego się nie nauczy. blink.gif
[/q]

Ze strony dziadka odnalazłam już bardzo odległych przodków. A ze strony babci nie mogę od dłuższego czasu ruszyć z miejsca. Przewertowałam internet, mam dość bogatą korespondencję z archiwum w Białymstoku i z USC w Czeremsze - ale z tego nic nie wynika, bo dla USC są to zbyt odległe czasy, aby podać mi coś konkretnego, a w archiwum ... Oto dwa cytaty z ich listów do mnie:
"Archiwum Państwowe w Białymstoku uprzejmie informuje, że po przeprowadzeniu wstępnych poszukiwań w księgach urodzeń następujących parafii:
1. Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Boćkach 1875-1904 [1963-1964,1968], nr zesp. 939, sygn. sygn. 1;
2. Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Bielsku Podlaskim 1874-1908, nr zesp. 1047, sygn. 1;
Nie stwierdzono wpisów wskazujących rejestrację osób urodzonych we wsi Czeremcha. W związku z tym nie możemy orzec o przynależności parafialnej wsi Czeremcha w latach 1866 – 1905.

"Archiwum Państwowe w Białymstoku uprzejmie informuje, że w tutejszym zasobie posiadamy zespół archiwalny Akta stanu cywilnego Parafii Prawosławnej pod wezwaniem Uśpienia Najświętszej Marii Panny w Kleszczelach 1888-1905, nr zesp. 1013. Akta tej parafii prawosławnej obejmują swym zasięgiem również m. Czeremcha.

Babcia była gorliwą katoliczką i cała rodzina dziadka również. Stąd moja nieomal pewność, że dziadkowie zawarli związek małżeński w obrządku rzymskokatolickim. Mam akt chrztu w obrządku rzymskokatolickim mojego taty, gdzie jest informacja że dziadkowie są małżeństwem. I sprawdziłam: w parafii dziadka małżeństwo nie zostało zawarte, a babcia wielokrotnie wspominała o ślubie w Petersburgu. Przywiozła nawet ze sobą suknię ślubną, którą dostała w prezencie od swoich pracodawców. Była podobno przepiękna, niestety spłonęła w pożarze domu w 1944r. razem z wieloma innymi pamiątkami rodzinnymi.

Nie wiem jakiego wyznania byli rodzice babci - może prawosławnego (wynika to z położenia Czeremchy).

Czeremcha należała do parafii Kleszczele. Jednak na mikrofilmach w AP w Białymstoku są tylko akty z lat 1719-1866 z parafii Kleszczele. Dlatego że jak przeczytałam w internecie:

"W ramach popowstaniowych represji ukazem (Nr 38/1866) Konstantego von Kaufmana, gubernatora grodzieńskiego i wileńskiego w dniu 30 czerwca 1866 roku kościół kleszczelowski został zamknięty, a całe beneficjum, 5 dzwonów i trzy obrazy przejęte przez prawosławnych. Na dawnym miejscu kościoła katolickiego w 1872 roku rozpoczęto budowę cerkwi prawosławnej pw. Zaśnięcia NMP, używając do tego materiałów z rozebranej świątyni katolickiej. Przez 44 lata wierni byli pozbawieni świątyni i byli zmuszeni uczęszczać na nabożeństwa do: Bielska Podl., Bociek i Wysokiego Litewskiego. Taki stan rzeczy trwał aż do wyjścia carskiego ukazu tolerancyjnego w dniu 30 kwietnia 1905 roku. Dekretem ks. Edwarda Libera barona von Roppa, biskupa wileńskiego w 1906 roku wznowiła działalność parafia w Kleszczelach."

Moja babcia urodziła się w 1887r.
---
Serdecznie pozdrawiam
- Ania
aniemirka
Начинающий

Polska
На сайте с 2010 г.
Przejrzałam Wasze wpisy i spróbuję pewne fakty uściślić i do niektórych informacji odnieść się.

Geo Z написал:
[q]

W Polsce nie ma nazwiska Lewoczuk, ale jest Lewczuk,
[/q]

Babcia miała na nazwisko Lewociuk nie Lewoczuk.
---
Serdecznie pozdrawiam
- Ania
aniemirka
Начинающий

Polska
На сайте с 2010 г.

apss написал:
[q]
aniemirka, zaplątałaś się troszkę w tym Питере. blink.gif
[/q]

Nie rozumiem apss o co Ci chodzi...?
---
Serdecznie pozdrawiam
- Ania
aniemirka
Начинающий

Polska
На сайте с 2010 г.
[q=apss]
Na początek zwróć się do Arta, znawcy regionu, który Cię interesuje. Nikt lepiej Ci nie poradzi, jak poruszać się na Podlasiu./q]

Dziękuję apss, cenna wskazówka. Zaraz z niej skorzystam.

Nie chciałabym Was aż tak bardzo angażować w moją sprawę. Nie ukrywam, że liczę na pomoc, ale też bardzo cenne są dla mnie pomysły, wskazówki, inspiracje. Bo jak mawia się w Polsce: "Co dwie głowy to nie jedna" i "Co głowa to rozum"
---
Serdecznie pozdrawiam
- Ania
aniemirka
Начинающий

Polska
На сайте с 2010 г.

apss написал:
[q]

http://www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/lewociuk.htmlNazwisko w tym samym miejscu, gdzie urodziła się babcia. Lewociuk - Левочук это перевод Ани.
[/q]

Od dawna znam moikrewni.pl. Z niektórymi osobami o tym nazwisku próbowałam się kontaktować, ale bezskutecznie. W okolicach Czeremchy nie mieszka nikt z tej rodziny. Babcia miała 3 braci: dwóch zginęło tragicznie w Czeremsze w bardzo młodym wieku, trzeci ożenił się lecz zmarł też młodo, bezdzietnie na atak serca. Matka babci zmarła w Charkowie (bieżeństwo? zsyłka? nie wiem).
Jak widać mało jest w Polsce osób o nazwisku Lewociuk. Mogą to być potomkowie braci mojego pradziadka - ojca Ireny.
---
Serdecznie pozdrawiam
- Ania
art
Модератор раздела
Артысевич Арсений Иванович

art

Bielsk Podlaski
На сайте с 2004 г.
Рейтинг: 225
Przeczytaіem caі№ dyskusjк i nie widze specjanych szans na informacje poza praca w archiwach Petersburga. Moїesz jeszcze sprawdzic w USC w w miejscu zamieszkania dziadków, czy nie spalili akt pierwszych dowodуw osobistych Polski Ludowej . Mieli prawo to zrobiж ale nie musieli a byіy tam ciekawe dokumenty.
Podaj mi otczestwo (imiк ojca) twojej babci. a moїe masz inne imiona jej przodkуw? Przy okazji bytnoњci w AR w Biaіymstoku jeszcze coњ sprawdzк,
powodzenia
Arseniusz
---
Все мои и моих предков данные размещены на сайте добровольно и специально для поиска родственников.Все персональные данные о моих родственниках и наших общих предках, помещенные на этот сайт, найдены в Общедоступных aрхивах, в печатных публикациях или при
art
Модератор раздела
Артысевич Арсений Иванович

art

Bielsk Podlaski
На сайте с 2004 г.
Рейтинг: 225
aniemirka
Moim zdaniem temat ten dotyczy mieszczan Bielskich i dlatego nastкpne wystapienie zapisujк na
https://forum.vgd.ru/post/10/1...amp;#380;e komuś sie przyda.
---
Все мои и моих предков данные размещены на сайте добровольно и специально для поиска родственников.Все персональные данные о моих родственниках и наших общих предках, помещенные на этот сайт, найдены в Общедоступных aрхивах, в печатных публикациях или при
aniemirka
Начинающий

Polska
На сайте с 2010 г.
Wielkie dzięki art za poświęcony czas i odpowiedź. Rodzice Ireny to Piotr i Anastazja.
---
Serdecznie pozdrawiam
- Ania
← Назад    Вперед →Страницы: ← Назад 1 2 3 4 5 ... 15 16 17 18  19 20 21 22 23 ... 53 54 55 56 57 58 Вперед →
Модераторы: art, Wojciech, Asmodeika
Вверх ⇈