artМодератор раздела Артысевич Арсений Иванович  Bielsk Podlaski Сообщений: 1050 На сайте с 2004 г. Рейтинг: 225 | Наверх ##
4 января 2011 16:46 4 января 2011 17:31 это сообщене являетса продолженем выступлени на https://forum.vgd.ru/post/10/22958/p772321.htm#pp772321и по моему касается бельских мещан. Думаю не будет обиженых если буду писать по польски. aniemirkaW ostatnim majlu przesłałem ci link do czasopisma Zwiazku Ukraińców Podlasia Nad Buhom i Narwoju. Wykaz tam prezentowany a dotyczący miejskiej wsi Augustowo, jest cześcią rewizji miasta Bielska z 1779 roku która była opublikowana w książce Opisanie rukopisnoho oddelrnia Wilenskoj Publicznoi Biblioteki- wypusk czrtwiortyj Wilno 1903 rok. Na stronie 82 jest Daniło Lewociuk a na następnej, Regina Lewociukowa.. Dlaczego o tym piszę. Otóż Mój znajomy o którym ci pisałem, Jerzy Lewociuk urodził się w Augustowie. Co prawda jego ojciec podobno był przyjezdnym to nie można wykluczyc że wrócił na ojcowizne. Motyw z młynem w Czeremsz też mozna wytłumaczyć. Są dokumenty potwierdzające że mieszczanie bielscy byli właścicielam czy dzierzawcami młynów i karczem w innych miejscowościach niz Bielsk i wsie miejskie. Tak więc masz nastepne źródło informacji- ksiegi metryczne cerkwi pod wezwanie św. Michała i św. Trójcy w Bielsku Podlaskim.
 --- Все мои и моих предков данные размещены на сайте добровольно и специально для поиска родственников.Все персональные данные о моих родственниках и наших общих предках, помещенные на этот сайт, найдены в Общедоступных aрхивах, в печатных публикациях или при |