Загрузите GEDCOM-файл на ВГД   [х]
Всероссийское Генеалогическое Древо
На сайте ВГД собираются люди, увлеченные генеалогией, историей, геральдикой и т.д. Здесь вы найдете собеседников, экспертов, умелых помощников в поисках предков и родственников. Вам подскажут где искать документы о павших в боях и пропавших без вести, в какой архив обратиться при исследовании родословной своей семьи, помогут определить по старой фотографии принадлежность к воинским частям, ведомствам и чину. ВГД - поиск людей в прошлом, настоящем и будущем!
Вниз ⇊
[q]
Архивы Польши https://archiwa.gov.pl/en/
Польская служба генеалогии Идите по ссылке >>>
Справочники и Адрес-Календари Королевства Польского https://book-olds.ru/BookLibra...skogo.html
Метрические книги - http://metryki.genealodzy.pl/
Эвакуированные поляки 1943-1946 в Новосибирскую, Кемеровскую области и в Алтайский край.
Архив Алтайского края (ГААК) - http://www.archiv.ab.ru/files/inventory/%D0%A0921-1.pdf
[/q]

Просьба к участникам, работающим в разделе -
1. Не копировать многоступенчатые диалоги при ответе. Оставляйте только ту часть, на которую отвечаете.
2. Для благодарности используйте три варианта -
* Рейтинг (+/-)
* Лайк
* Отзыв в Профиле участника за сообщение
3. Не пишите тексты сообщений только большими буквами.
4. Обращайте внимание на названия тем и расшифровку подтем при крепление своего поста.
5. Прежде, чем открыть новую тему, пролистайте раздел. Не надо дублировать уже открытые темы.

Forum po polsku

Ten rozdział przeznaczony jest dla forumowiczów, którzy nie znają rosyjskiego lub... (zob. 1-wszą wiadomość ) — Эта тема создана для форумчан, которые не знают русского или... (см. 1-е сообщение)

← Назад    Вперед →Страницы: ← Назад 1 2 3 4 5 ... 14 15 16 17 18 * 19 20 21 22 ... 53 54 55 56 57 58 Вперед →
Wojciech

Wojciech

Гданьск
На сайте с 2006 г.
Рейтинг: 2198
Ten rozdział przeznaczony jest dla forumowiczów, którzy nie znają rosyjskiego lub nie mają rosyjskiej czcionki. Pierwsza wiadomość OBOWIĄZKOWO powinna być napisana po polsku, odpowiedzi - jak wygodniej.

Эта тема создана для форумчан, которые не знают русского языка или не имеют возможности писать по-русски. Первое сообщение ОБЯЗАТЕЛЬНО должно быть написано по-польски, ответы — как удобней.

Uwaga dla osób, korzystających z Internet Eksplorera
Przy używaniu różnych kodów w jednej wiadomości zdarza sie, że jej tekst pojawia się zniekształcony - w postaci "krzaczków" lub "robaczków".
To zjawisko nie występuje, jeżeli korzysta sie z Mozilla Firefox lub Opery.

Внимание - кто пользуется Интернет Эксплорером
При использовании разных кодов в одном сообщении может случиться, что оно будет искажено - появится ряд странных знаков.
Это явление не выступает, если пользоваться Мозиллой или Оперой.

Moderator
Irina Ol

Irina Ol

С-Петербург
На сайте с 2009 г.
Рейтинг: 16288

Geo Z написал:
[q]
венчаться офицерам разрешалось только в полковой церкви
[/q]
на фото Сильвериуш в форме солдата.
Про полковые церкви я не в теме, но мне кажется, что мог солдат и в городском костёле заключить брак.
apss

На сайте с 2009 г.
Рейтинг: 2773
Jest jeszcze wariant, tam się poznali, tu się pobrali. Należy brać pod uwagę fakt , ze obydwoje nie byli mieszkańcami Petersburga. Prawo było jednoznaczne - parafia panny młodej. A koszt sprowadzenia pocztą metryk urodzenia i uzyskania koniecznych zezwoleń mógł być wysoki, jak na kieszeń szeregowego żołnierza i panny służącej. No i była już wojna.
Rodzinne legendy nie zawsze sa prawdziwe.
Irina Ol

Irina Ol

С-Петербург
На сайте с 2009 г.
Рейтинг: 16288
apss
Согласна, что есть вопросы. Но будем надеяться на лучшее. Костёлов в С-Петербурге было мало, в Царском Селе - один (хотя этот момент о достоверности проживания Ирэны в Царском Селе мне не очень понятен).
Nie o to chodzi, by złowić króliczka, ale by gonić go blink.gif
apss

На сайте с 2009 г.
Рейтинг: 2773
Irina Ol
Но поймать тоже приятно. blink.gif
Особенно если думаешь, что он в костёле, а он в церкви. Двойные впечатления и сюрпризы!
aniemirka
Начинающий

Polska
На сайте с 2010 г.
Рейтинг: 6
Wróciłam dziś z pracy i widzę, że w nocy toczyła się tu na forum ożywiona dyskusja na mój temat. Dziękuję bardzo. Cieszę się z tego, bo pojawiło się w niej kilka ciekawych dla mnie informacji. Ale też nie ukrywam, że w pewnym momencie zrobiło mi się przykro.

apss написал:
[q]
Ale aniemirka niech trochę sama popracuje. Inaczej niczego się nie nauczy. blink.gif
[/q]

Ze strony dziadka odnalazłam już bardzo odległych przodków. A ze strony babci nie mogę od dłuższego czasu ruszyć z miejsca. Przewertowałam internet, mam dość bogatą korespondencję z archiwum w Białymstoku i z USC w Czeremsze - ale z tego nic nie wynika, bo dla USC są to zbyt odległe czasy, aby podać mi coś konkretnego, a w archiwum ... Oto dwa cytaty z ich listów do mnie:
"Archiwum Państwowe w Białymstoku uprzejmie informuje, że po przeprowadzeniu wstępnych poszukiwań w księgach urodzeń następujących parafii:
1. Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Boćkach 1875-1904 [1963-1964,1968], nr zesp. 939, sygn. sygn. 1;
2. Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Bielsku Podlaskim 1874-1908, nr zesp. 1047, sygn. 1;
Nie stwierdzono wpisów wskazujących rejestrację osób urodzonych we wsi Czeremcha. W związku z tym nie możemy orzec o przynależności parafialnej wsi Czeremcha w latach 1866 – 1905.

"Archiwum Państwowe w Białymstoku uprzejmie informuje, że w tutejszym zasobie posiadamy zespół archiwalny Akta stanu cywilnego Parafii Prawosławnej pod wezwaniem Uśpienia Najświętszej Marii Panny w Kleszczelach 1888-1905, nr zesp. 1013. Akta tej parafii prawosławnej obejmują swym zasięgiem również m. Czeremcha.

Babcia była gorliwą katoliczką i cała rodzina dziadka również. Stąd moja nieomal pewność, że dziadkowie zawarli związek małżeński w obrządku rzymskokatolickim. Mam akt chrztu w obrządku rzymskokatolickim mojego taty, gdzie jest informacja że dziadkowie są małżeństwem. I sprawdziłam: w parafii dziadka małżeństwo nie zostało zawarte, a babcia wielokrotnie wspominała o ślubie w Petersburgu. Przywiozła nawet ze sobą suknię ślubną, którą dostała w prezencie od swoich pracodawców. Była podobno przepiękna, niestety spłonęła w pożarze domu w 1944r. razem z wieloma innymi pamiątkami rodzinnymi.

Nie wiem jakiego wyznania byli rodzice babci - może prawosławnego (wynika to z położenia Czeremchy).

Czeremcha należała do parafii Kleszczele. Jednak na mikrofilmach w AP w Białymstoku są tylko akty z lat 1719-1866 z parafii Kleszczele. Dlatego że jak przeczytałam w internecie:

"W ramach popowstaniowych represji ukazem (Nr 38/1866) Konstantego von Kaufmana, gubernatora grodzieńskiego i wileńskiego w dniu 30 czerwca 1866 roku kościół kleszczelowski został zamknięty, a całe beneficjum, 5 dzwonów i trzy obrazy przejęte przez prawosławnych. Na dawnym miejscu kościoła katolickiego w 1872 roku rozpoczęto budowę cerkwi prawosławnej pw. Zaśnięcia NMP, używając do tego materiałów z rozebranej świątyni katolickiej. Przez 44 lata wierni byli pozbawieni świątyni i byli zmuszeni uczęszczać na nabożeństwa do: Bielska Podl., Bociek i Wysokiego Litewskiego. Taki stan rzeczy trwał aż do wyjścia carskiego ukazu tolerancyjnego w dniu 30 kwietnia 1905 roku. Dekretem ks. Edwarda Libera barona von Roppa, biskupa wileńskiego w 1906 roku wznowiła działalność parafia w Kleszczelach."

Moja babcia urodziła się w 1887r.
---
Serdecznie pozdrawiam
- Ania
aniemirka
Начинающий

Polska
На сайте с 2010 г.
Przejrzałam Wasze wpisy i spróbuję pewne fakty uściślić i do niektórych informacji odnieść się.

Geo Z написал:
[q]

W Polsce nie ma nazwiska Lewoczuk, ale jest Lewczuk,
[/q]

Babcia miała na nazwisko Lewociuk nie Lewoczuk.
---
Serdecznie pozdrawiam
- Ania
aniemirka
Начинающий

Polska
На сайте с 2010 г.

apss написал:
[q]
aniemirka, zaplątałaś się troszkę w tym Питере. blink.gif
[/q]

Nie rozumiem apss o co Ci chodzi...?
---
Serdecznie pozdrawiam
- Ania
aniemirka
Начинающий

Polska
На сайте с 2010 г.
[q=apss]
Na początek zwróć się do Arta, znawcy regionu, który Cię interesuje. Nikt lepiej Ci nie poradzi, jak poruszać się na Podlasiu./q]

Dziękuję apss, cenna wskazówka. Zaraz z niej skorzystam.

Nie chciałabym Was aż tak bardzo angażować w moją sprawę. Nie ukrywam, że liczę na pomoc, ale też bardzo cenne są dla mnie pomysły, wskazówki, inspiracje. Bo jak mawia się w Polsce: "Co dwie głowy to nie jedna" i "Co głowa to rozum"
---
Serdecznie pozdrawiam
- Ania
aniemirka
Начинающий

Polska
На сайте с 2010 г.

apss написал:
[q]

http://www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/lewociuk.htmlNazwisko w tym samym miejscu, gdzie urodziła się babcia. Lewociuk - Левочук это перевод Ани.
[/q]

Od dawna znam moikrewni.pl. Z niektórymi osobami o tym nazwisku próbowałam się kontaktować, ale bezskutecznie. W okolicach Czeremchy nie mieszka nikt z tej rodziny. Babcia miała 3 braci: dwóch zginęło tragicznie w Czeremsze w bardzo młodym wieku, trzeci ożenił się lecz zmarł też młodo, bezdzietnie na atak serca. Matka babci zmarła w Charkowie (bieżeństwo? zsyłka? nie wiem).
Jak widać mało jest w Polsce osób o nazwisku Lewociuk. Mogą to być potomkowie braci mojego pradziadka - ojca Ireny.
---
Serdecznie pozdrawiam
- Ania
art
Артысевич Арсений Иванович

art

Bielsk Podlaski
На сайте с 2004 г.
Рейтинг: 226
Przeczytaіem caі№ dyskusjк i nie widze specjanych szans na informacje poza praca w archiwach Petersburga. Moїesz jeszcze sprawdzic w USC w w miejscu zamieszkania dziadków, czy nie spalili akt pierwszych dowodуw osobistych Polski Ludowej . Mieli prawo to zrobiж ale nie musieli a byіy tam ciekawe dokumenty.
Podaj mi otczestwo (imiк ojca) twojej babci. a moїe masz inne imiona jej przodkуw? Przy okazji bytnoњci w AR w Biaіymstoku jeszcze coњ sprawdzк,
powodzenia
Arseniusz
---
Все мои и моих предков данные размещены на сайте добровольно и специально для поиска родственников.Все персональные данные о моих родственниках и наших общих предках, помещенные на этот сайт, найдены в Общедоступных aрхивах, в печатных публикациях или при
← Назад    Вперед →Страницы: ← Назад 1 2 3 4 5 ... 14 15 16 17 18 * 19 20 21 22 ... 53 54 55 56 57 58 Вперед →
Вверх ⇈