Загрузите GEDCOM-файл на ВГД   [х]
Всероссийское Генеалогическое Древо
На сайте ВГД собираются люди, увлеченные генеалогией, историей, геральдикой и т.д. Здесь вы найдете собеседников, экспертов, умелых помощников в поисках предков и родственников. Вам подскажут где искать документы о павших в боях и пропавших без вести, в какой архив обратиться при исследовании родословной своей семьи, помогут определить по старой фотографии принадлежность к воинским частям, ведомствам и чину. ВГД - поиск людей в прошлом, настоящем и будущем!
Вниз ⇊
Адрес-календари http://www.book-old.ru/BookLib...lskoe.html и http://ebuw.uw.edu.pl/dlibra/docmetadata?id=7572 и http://ebuw.uw.edu.pl/dlibra/d...ublication

Метрические книги - http://metryki.genealodzy.pl/
Эвак. поляки 1943-1946 в Новосибирск., Кемеровск., Алтайский край в ГААК - http://www.archiv.ab.ru/files/inventory/%D0%A0921-1.pdf

Forum po polsku

Ten rozdział przeznaczony jest dla forumowiczów, którzy nie znają rosyjskiego lub... (zob. 1-wszą wiadomość ) — Эта тема создана для форумчан, которые не знают русского или... (см. 1-е сообщение)

← Назад    Вперед →Страницы: ← Назад 1 2 3 4 5 ... 15 16 17 18 19 * 20 21 22 23 ... 53 54 55 56 57 58 Вперед →
Модераторы: art, Wojciech, Asmodeika
Wojciech
Модератор раздела

Wojciech

Гданьск
На сайте с 2006 г.
Рейтинг: 2189
Ten rozdział przeznaczony jest dla forumowiczów, którzy nie znają rosyjskiego lub nie mają rosyjskiej czcionki. Pierwsza wiadomość OBOWIĄZKOWO powinna być napisana po polsku, odpowiedzi - jak wygodniej.

Эта тема создана для форумчан, которые не знают русского языка или не имеют возможности писать по-русски. Первое сообщение ОБЯЗАТЕЛЬНО должно быть написано по-польски, ответы — как удобней.

Uwaga dla osób, korzystających z Internet Eksplorera
Przy używaniu różnych kodów w jednej wiadomości zdarza sie, że jej tekst pojawia się zniekształcony - w postaci "krzaczków" lub "robaczków".
To zjawisko nie występuje, jeżeli korzysta sie z Mozilla Firefox lub Opery.

Внимание - кто пользуется Интернет Эксплорером
При использовании разных кодов в одном сообщении может случиться, что оно будет искажено - появится ряд странных знаков.
Это явление не выступает, если пользоваться Мозиллой или Оперой.

Moderator
aniemirka
Начинающий

Polska
На сайте с 2010 г.
Рейтинг: 6
Wielkie dzięki art za poświęcony czas i odpowiedź. Rodzice Ireny to Piotr i Anastazja.
---
Serdecznie pozdrawiam
- Ania
aniemirka
Начинающий

Polska
На сайте с 2010 г.
Irina, jeśli trafisz na jakieś informacje, które mogą być dla mnie przydatne - to bardzo proszę, pamiętaj o mnie!
Będę tu zaglądać i na nie czekać.
Jestem ogromnie wdzięczna za to, co tu dla mnie zrobiłaś.
Dziękuję też za wszystko apss oraz Geo Z!
---
Serdecznie pozdrawiam
- Ania
Irina Ol

Irina Ol

С-Петербург
На сайте с 2009 г.
Рейтинг: 15748
aniemirka
Dobrze, Ania t2716.gif
Будем надеяться на положительные ответы архивов.
Повторюсь, что если ЦГИА СПб до лета не ответит, попробую помочь. Так что если будут какие-то новости - пиши 101.gif
aniemirka
Начинающий

Polska
На сайте с 2010 г.
Dobrze Irinka, na pewno napiszę, gdy dostanę z archiwów odpowiedzi lub ich nie dostanę. Mam nadzieję, że otrzymam i nie będę musiała prosić Cię o pomoc przy szukaniu informacji w ЦГИА СПб. Ale jeśli nie otrzymam odpowiedzi skorzystam z Twojej uprzejmości, bo inaczej sama sobie nie poradzę.

art написал:
[q]
nie widze specjanych szans na informacje poza praca w archiwach Petersburga.
[/q]

art na podstawie wszystkich informacji ode mnie oraz swojego bogatego doświadczenia i wiedzy przypuszcza, że prawdopodobnie babcia pochodziła z rodziny prawosławnej i dziadkowie mogli zawrzeć małżeństwo ekumeniczne w cerkwi. Może rzeczywiście tak było.
---
Serdecznie pozdrawiam
- Ania
Irina Ol

Irina Ol

С-Петербург
На сайте с 2009 г.
aniemirka
Ania!
Если всё-таки бабушка Ирэна православного вероисповедания, тогда практически наверняка брак был заключён в полковой церкви. Тогда вся надежда на РГВИА, потому что в ЦГИА СПб нет метрических книг полковой церкви Московского лейб-гвардии полка за нужные годы

Прикрепленный файл: Ц.Моск. ЦГИА.JPG
aniemirka
Начинающий

Polska
На сайте с 2010 г.
Nad moją babcią wisi chyba jakieś fatum - tak ciężko cokolwiek na jej temat znaleźć, ustalić jakieś fakty, daty.

Ostatnio, gdy napisałam w innej sprawie do РГВИА - odpowiedzieli mi po miesiącu.
Teraz czekam już 2 miesiące na odpowiedź w sprawie służby dziadka w Moskiewskim pułku (wiem, że to nie jest długo). Nie zapytałam o akt małżeństwa dziadków, bo nie przypuszczałam, że tam (w Moskwie) może on być. I teraz nie wiem, czy mam napisać i wysłać kolejny mail do РГВИА, czy zaczekać aż otrzymam odpowiedź na poprzedni.

Wszystkim, którzy jutro rozpoczynają świętowanie Bożego Narodzenia składam najserdeczniejsze życzenia: zdrowia, szczęścia i miłości.

3.jpg
---
Serdecznie pozdrawiam
- Ania
Irina Ol

Irina Ol

С-Петербург
На сайте с 2009 г.
aniemirka
Ania!
Спасибо за поздравления!
Что касается запроса в РГВИА, то если Вы там не указывали о предполагаемом заключении брака в полковой церкви в 1914-15гг., то, наверное, напишите дополнительно этот вопрос электронной почтой, укажите только, дополнение это к какому вашему запросу (от какого числа).

По ответам РГВИА о рядовых:

igolka97 написал:
[q]
Мне РГВИА ответил на официальный запрос о рядовом. Для запроса необходимо знать ФИО, приблизительные годы прохождения службы и часть, где служил. Информация: биографические сведения, т.е. год и место рождения, сословие, грамотностъ, образование, семейное положение, дата и место призыва, дата прибытия на место службы, участие в боевых действиях, награды (у моего предка не были заполнены), дата увольнения в запас. Т.е. довольно много информации. Условием является, конечно, что списки нижних чинов интересующего Вас полка сохранились.
[/q]
https://forum.vgd.ru/post/174/15756/p767700.htm#pp767700
shal

На сайте с 2009 г.
Рейтинг: 37
Dzien dobry!
poszukuje krewnych ze strony ojca swojego z Drohobycza,a własciwie jego matki a mojej babci która urodziła sie w Dorożowie pow.Sambor w rodzinie STROŃSKI w 1888r, ta rodzina tam zamieszkiwała wXIXw i XXw,
Rodzicami mojej babci był Michał Puk i Febronia z Tustanowskich,byli greko-katolikami.
Tam teraz mieszka jakas Pani o nazwisku Maria Strońska ur.1934r.CHcuałbym nawiazac z nia jakis kontakt.
Moj ojiec z Drohobycza wyszedł na wojne w 1939r. dziadek wyjechał do Polski w 1946r. a babcia Anna Kazirczko z domu Strońska wyjechała do Polski 1958/9 rok.
Ja nieznałem swojch dziadków.
pozdrawiam Jerzy Kazieczko. z Jeleniej Góry.
hania
Новичок

На сайте с 2007 г.
Рейтинг: -1
Dobry wieczór!
Mam pytanie odnośnie Białorusi, a dotyczy dawnych ziem Polski.Gdzie szukać aktu urodzenia z 1860 roku Józefa Szkuć (brat dziadka), urodzonego we wsi Tyszkowce koło Baranowicz.Dziękuję za każdą informację. Pozdrawiam serdecznie Anna Sz.
Часть сообщений этой темы была выделена в тему "Перевод с польского/на польский" (13 марта 2011 13:08)
← Назад    Вперед →Страницы: ← Назад 1 2 3 4 5 ... 15 16 17 18 19 * 20 21 22 23 ... 53 54 55 56 57 58 Вперед →
Модераторы: art, Wojciech, Asmodeika
Вверх ⇈