Íàðèñóéòå ñâîå äðåâî. Áåñïëàòíî. Îíëàéí.   [õ]
Âñåðîññèéñêîå Ãåíåàëîãè÷åñêîå Äðåâî
Íà ñàéòå ÂÃÄ ñîáèðàþòñÿ ëþäè, óâëå÷åííûå ãåíåàëîãèåé, èñòîðèåé, ãåðàëüäèêîé è ò.ä. Çäåñü âû íàéäåòå ñîáåñåäíèêîâ, ýêñïåðòîâ, óìåëûõ ïîìîùíèêîâ â ïîèñêàõ ïðåäêîâ è ðîäñòâåííèêîâ. Âàì ïîäñêàæóò ãäå èñêàòü äîêóìåíòû î ïàâøèõ â áîÿõ è ïðîïàâøèõ áåç âåñòè, â êàêîé àðõèâ îáðàòèòüñÿ ïðè èññëåäîâàíèè ðîäîñëîâíîé ñâîåé ñåìüè, ïîìîãóò îïðåäåëèòü ïî ñòàðîé ôîòîãðàôèè ïðèíàäëåæíîñòü ê âîèíñêèì ÷àñòÿì, âåäîìñòâàì è ÷èíó. ÂÃÄ - ïîèñê ëþäåé â ïðîøëîì, íàñòîÿùåì è áóäóùåì!
Âíèç ⇊
[q]
Àðõèâû Ïîëüøè https://archiwa.gov.pl/en/
Ïîëüñêàÿ ñëóæáà ãåíåàëîãèè Èäèòå ïî ññûëêå >>>
Ñïðàâî÷íèêè è Àäðåñ-Êàëåíäàðè Êîðîëåâñòâà Ïîëüñêîãî https://book-olds.ru/BookLibra...skogo.html
Ìåòðè÷åñêèå êíèãè - http://metryki.genealodzy.pl/
Ýâàêóèðîâàííûå ïîëÿêè 1943-1946 â Íîâîñèáèðñêóþ, Êåìåðîâñêóþ îáëàñòè è â Àëòàéñêèé êðàé.
Àðõèâ Àëòàéñêîãî êðàÿ (ÃÀÀÊ) - http://www.archiv.ab.ru/files/inventory/%D0%A0921-1.pdf
[/q]

Ïðîñüáà ê ó÷àñòíèêàì, ðàáîòàþùèì â ðàçäåëå -
1. Íå êîïèðîâàòü ìíîãîñòóïåí÷àòûå äèàëîãè ïðè îòâåòå. Îñòàâëÿéòå òîëüêî òó ÷àñòü, íà êîòîðóþ îòâå÷àåòå.
2. Äëÿ áëàãîäàðíîñòè èñïîëüçóéòå òðè âàðèàíòà -
* Ðåéòèíã (+/-)
* Ëàéê
* Îòçûâ â Ïðîôèëå ó÷àñòíèêà çà ñîîáùåíèå
3. Íå ïèøèòå òåêñòû ñîîáùåíèé òîëüêî áîëüøèìè áóêâàìè.
4. Îáðàùàéòå âíèìàíèå íà íàçâàíèÿ òåì è ðàñøèôðîâêó ïîäòåì ïðè êðåïëåíèå ñâîåãî ïîñòà.
5. Ïðåæäå, ÷åì îòêðûòü íîâóþ òåìó, ïðîëèñòàéòå ðàçäåë. Íå íàäî äóáëèðîâàòü óæå îòêðûòûå òåìû.

Forum po polsku

Ten rozdział przeznaczony jest dla forumowiczów, którzy nie znają rosyjskiego lub... (zob. 1-wszą wiadomość ) — Ýòà òåìà ñîçäàíà äëÿ ôîðóì÷àí, êîòîðûå íå çíàþò ðóññêîãî èëè... (ñì. 1-å ñîîáùåíèå)

← Íàçàä    Âïåðåä →Ñòðàíèöû: ← Íàçàä 1 2 3 4 5 ... 15 16 17 18 19 * 20 21 22 23 ... 53 54 55 56 57 58 Âïåðåä →
Ìîäåðàòîð: Tasha56
Wojciech

Wojciech

Ãäàíüñê
Ñîîáùåíèé: 5873
Íà ñàéòå ñ 2006 ã.
Ðåéòèíã: 2213
Ten rozdział przeznaczony jest dla forumowiczów, którzy nie znają rosyjskiego lub nie mają rosyjskiej czcionki. Pierwsza wiadomość OBOWIĄZKOWO powinna być napisana po polsku, odpowiedzi - jak wygodniej.

Ýòà òåìà ñîçäàíà äëÿ ôîðóì÷àí, êîòîðûå íå çíàþò ðóññêîãî ÿçûêà èëè íå èìåþò âîçìîæíîñòè ïèñàòü ïî-ðóññêè. Ïåðâîå ñîîáùåíèå ÎÁßÇÀÒÅËÜÍÎ äîëæíî áûòü íàïèñàíî ïî-ïîëüñêè, îòâåòû — êàê óäîáíåé.

Uwaga dla osób, korzystających z Internet Eksplorera
Przy używaniu różnych kodów w jednej wiadomości zdarza sie, że jej tekst pojawia się zniekształcony - w postaci "krzaczków" lub "robaczków".
To zjawisko nie występuje, jeżeli korzysta sie z Mozilla Firefox lub Opery.

Âíèìàíèå - êòî ïîëüçóåòñÿ Èíòåðíåò Ýêñïëîðåðîì
Ïðè èñïîëüçîâàíèè ðàçíûõ êîäîâ â îäíîì ñîîáùåíèè ìîæåò ñëó÷èòüñÿ, ÷òî îíî áóäåò èñêàæåíî - ïîÿâèòñÿ ðÿä ñòðàííûõ çíàêîâ.
Ýòî ÿâëåíèå íå âûñòóïàåò, åñëè ïîëüçîâàòüñÿ Ìîçèëëîé èëè Îïåðîé.

Moderator
aniemirka
Íà÷èíàþùèé

Polska
Ñîîáùåíèé: 33
Íà ñàéòå ñ 2010 ã.
Ðåéòèíã: 6
[q=apss]
Na początek zwróć się do Arta, znawcy regionu, który Cię interesuje. Nikt lepiej Ci nie poradzi, jak poruszać się na Podlasiu./q]

Dziękuję apss, cenna wskazówka. Zaraz z niej skorzystam.

Nie chciałabym Was aż tak bardzo angażować w moją sprawę. Nie ukrywam, że liczę na pomoc, ale też bardzo cenne są dla mnie pomysły, wskazówki, inspiracje. Bo jak mawia się w Polsce: "Co dwie głowy to nie jedna" i "Co głowa to rozum"
---
Serdecznie pozdrawiam
- Ania
aniemirka
Íà÷èíàþùèé

Polska
Íà ñàéòå ñ 2010 ã.

apss íàïèñàë:
[q]

http://www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/lewociuk.htmlNazwisko w tym samym miejscu, gdzie urodziła się babcia. Lewociuk - Ëåâî÷óê ýòî ïåðåâîä Àíè.
[/q]

Od dawna znam moikrewni.pl. Z niektórymi osobami o tym nazwisku próbowałam się kontaktować, ale bezskutecznie. W okolicach Czeremchy nie mieszka nikt z tej rodziny. Babcia miała 3 braci: dwóch zginęło tragicznie w Czeremsze w bardzo młodym wieku, trzeci ożenił się lecz zmarł też młodo, bezdzietnie na atak serca. Matka babci zmarła w Charkowie (bieżeństwo? zsyłka? nie wiem).
Jak widać mało jest w Polsce osób o nazwisku Lewociuk. Mogą to być potomkowie braci mojego pradziadka - ojca Ireny.
---
Serdecznie pozdrawiam
- Ania
art
Àðòûñåâè÷ Àðñåíèé Èâàíîâè÷

art

Bielsk Podlaski
Ñîîáùåíèé: 1047
Íà ñàéòå ñ 2004 ã.
Ðåéòèíã: 230
Przeczyta³em ca³¹ dyskusjê i nie widze specjanych szans na informacje poza praca w archiwach Petersburga. Mo¿esz jeszcze sprawdzic w USC w w miejscu zamieszkania dziadków, czy nie spalili akt pierwszych dowodów osobistych Polski Ludowej . Mieli prawo to zrobiæ ale nie musieli a by³y tam ciekawe dokumenty.
Podaj mi otczestwo (imiê ojca) twojej babci. a mo¿e masz inne imiona jej przodków? Przy okazji bytnoœci w AR w Bia³ymstoku jeszcze coœ sprawdzê,
powodzenia
Arseniusz
---
Âñå ìîè è ìîèõ ïðåäêîâ äàííûå ðàçìåùåíû íà ñàéòå äîáðîâîëüíî è ñïåöèàëüíî äëÿ ïîèñêà ðîäñòâåííèêîâ.Âñå ïåðñîíàëüíûå äàííûå î ìîèõ ðîäñòâåííèêàõ è íàøèõ îáùèõ ïðåäêàõ, ïîìåùåííûå íà ýòîò ñàéò, íàéäåíû â Îáùåäîñòóïíûõ aðõèâàõ, â ïå÷àòíûõ ïóáëèêàöèÿõ èëè ïðè
art
Àðòûñåâè÷ Àðñåíèé Èâàíîâè÷

art

Bielsk Podlaski
Ñîîáùåíèé: 1047
Íà ñàéòå ñ 2004 ã.
Ðåéòèíã: 230
aniemirka
Moim zdaniem temat ten dotyczy mieszczan Bielskich i dlatego nastêpne wystapienie zapisujê na
https://forum.vgd.ru/post/10/1...amp;#380;e komuś sie przyda.
---
Âñå ìîè è ìîèõ ïðåäêîâ äàííûå ðàçìåùåíû íà ñàéòå äîáðîâîëüíî è ñïåöèàëüíî äëÿ ïîèñêà ðîäñòâåííèêîâ.Âñå ïåðñîíàëüíûå äàííûå î ìîèõ ðîäñòâåííèêàõ è íàøèõ îáùèõ ïðåäêàõ, ïîìåùåííûå íà ýòîò ñàéò, íàéäåíû â Îáùåäîñòóïíûõ aðõèâàõ, â ïå÷àòíûõ ïóáëèêàöèÿõ èëè ïðè
aniemirka
Íà÷èíàþùèé

Polska
Íà ñàéòå ñ 2010 ã.
Wielkie dzięki art za poświęcony czas i odpowiedź. Rodzice Ireny to Piotr i Anastazja.
---
Serdecznie pozdrawiam
- Ania
aniemirka
Íà÷èíàþùèé

Polska
Íà ñàéòå ñ 2010 ã.
Irina, jeśli trafisz na jakieś informacje, które mogą być dla mnie przydatne - to bardzo proszę, pamiętaj o mnie!
Będę tu zaglądać i na nie czekać.
Jestem ogromnie wdzięczna za to, co tu dla mnie zrobiłaś.
Dziękuję też za wszystko apss oraz Geo Z!
---
Serdecznie pozdrawiam
- Ania
Irina Ol

Irina Ol

Ñ-Ïåòåðáóðã
Ñîîáùåíèé: 4627
Íà ñàéòå ñ 2009 ã.
Ðåéòèíã: 16977
aniemirka
Dobrze, Ania t2716.gif
Áóäåì íàäåÿòüñÿ íà ïîëîæèòåëüíûå îòâåòû àðõèâîâ.
Ïîâòîðþñü, ÷òî åñëè ÖÃÈÀ ÑÏá äî ëåòà íå îòâåòèò, ïîïðîáóþ ïîìî÷ü. Òàê ÷òî åñëè áóäóò êàêèå-òî íîâîñòè - ïèøè 101.gif
aniemirka
Íà÷èíàþùèé

Polska
Íà ñàéòå ñ 2010 ã.
Dobrze Irinka, na pewno napiszę, gdy dostanę z archiwów odpowiedzi lub ich nie dostanę. Mam nadzieję, że otrzymam i nie będę musiała prosić Cię o pomoc przy szukaniu informacji w ÖÃÈÀ ÑÏá. Ale jeśli nie otrzymam odpowiedzi skorzystam z Twojej uprzejmości, bo inaczej sama sobie nie poradzę.

art íàïèñàë:
[q]
nie widze specjanych szans na informacje poza praca w archiwach Petersburga.
[/q]

art na podstawie wszystkich informacji ode mnie oraz swojego bogatego doświadczenia i wiedzy przypuszcza, że prawdopodobnie babcia pochodziła z rodziny prawosławnej i dziadkowie mogli zawrzeć małżeństwo ekumeniczne w cerkwi. Może rzeczywiście tak było.
---
Serdecznie pozdrawiam
- Ania
Irina Ol

Irina Ol

Ñ-Ïåòåðáóðã
Ñîîáùåíèé: 4627
Íà ñàéòå ñ 2009 ã.
Ðåéòèíã: 16977
aniemirka
Ania!
Åñëè âñ¸-òàêè áàáóøêà Èðýíà ïðàâîñëàâíîãî âåðîèñïîâåäàíèÿ, òîãäà ïðàêòè÷åñêè íàâåðíÿêà áðàê áûë çàêëþ÷¸í â ïîëêîâîé öåðêâè. Òîãäà âñÿ íàäåæäà íà ÐÃÂÈÀ, ïîòîìó ÷òî â ÖÃÈÀ ÑÏá íåò ìåòðè÷åñêèõ êíèã ïîëêîâîé öåðêâè Ìîñêîâñêîãî ëåéá-ãâàðäèè ïîëêà çà íóæíûå ãîäû

Ïðèêðåïëåííûé ôàéë: Ö.Ìîñê. ÖÃÈÀ.JPG
aniemirka
Íà÷èíàþùèé

Polska
Íà ñàéòå ñ 2010 ã.
Nad moją babcią wisi chyba jakieś fatum - tak ciężko cokolwiek na jej temat znaleźć, ustalić jakieś fakty, daty.

Ostatnio, gdy napisałam w innej sprawie do ÐÃÂÈÀ - odpowiedzieli mi po miesiącu.
Teraz czekam już 2 miesiące na odpowiedź w sprawie służby dziadka w Moskiewskim pułku (wiem, że to nie jest długo). Nie zapytałam o akt małżeństwa dziadków, bo nie przypuszczałam, że tam (w Moskwie) może on być. I teraz nie wiem, czy mam napisać i wysłać kolejny mail do ÐÃÂÈÀ, czy zaczekać aż otrzymam odpowiedź na poprzedni.

Wszystkim, którzy jutro rozpoczynają świętowanie Bożego Narodzenia składam najserdeczniejsze życzenia: zdrowia, szczęścia i miłości.

3.jpg
---
Serdecznie pozdrawiam
- Ania
← Íàçàä    Âïåðåä →Ñòðàíèöû: ← Íàçàä 1 2 3 4 5 ... 15 16 17 18 19 * 20 21 22 23 ... 53 54 55 56 57 58 Âïåðåä →
Ìîäåðàòîð: Tasha56
Ââåðõ ⇈