[q] Àðõèâû Ïîëüøè https://archiwa.gov.pl/en/ Ïîëüñêàÿ ñëóæáà ãåíåàëîãèè Èäèòå ïî ññûëêå >>> Ñïðàâî÷íèêè è Àäðåñ-Êàëåíäàðè Êîðîëåâñòâà Ïîëüñêîãî https://book-olds.ru/BookLibra...skogo.html Ìåòðè÷åñêèå êíèãè - http://metryki.genealodzy.pl/ Ýâàêóèðîâàííûå ïîëÿêè 1943-1946 â Íîâîñèáèðñêóþ, Êåìåðîâñêóþ îáëàñòè è â Àëòàéñêèé êðàé. Àðõèâ Àëòàéñêîãî êðàÿ (ÃÀÀÊ) - http://www.archiv.ab.ru/files/inventory/%D0%A0921-1.pdf[/q]
Ïðîñüáà ê ó÷àñòíèêàì, ðàáîòàþùèì â ðàçäåëå - 1. Íå êîïèðîâàòü ìíîãîñòóïåí÷àòûå äèàëîãè ïðè îòâåòå. Îñòàâëÿéòå òîëüêî òó ÷àñòü, íà êîòîðóþ îòâå÷àåòå. 2. Äëÿ áëàãîäàðíîñòè èñïîëüçóéòå òðè âàðèàíòà - * Ðåéòèíã (+/-) * Ëàéê * Îòçûâ â Ïðîôèëå ó÷àñòíèêà çà ñîîáùåíèå 3. Íå ïèøèòå òåêñòû ñîîáùåíèé òîëüêî áîëüøèìè áóêâàìè. 4. Îáðàùàéòå âíèìàíèå íà íàçâàíèÿ òåì è ðàñøèôðîâêó ïîäòåì ïðè êðåïëåíèå ñâîåãî ïîñòà. 5. Ïðåæäå, ÷åì îòêðûòü íîâóþ òåìó, ïðîëèñòàéòå ðàçäåë. Íå íàäî äóáëèðîâàòü óæå îòêðûòûå òåìû. |
Forum po polsku
Ten rozdział przeznaczony jest dla forumowiczów, którzy nie znają rosyjskiego lub... (zob. 1-wszą wiadomość ) — Ýòà òåìà ñîçäàíà äëÿ ôîðóì÷àí, êîòîðûå íå çíàþò ðóññêîãî èëè... (ñì. 1-å ñîîáùåíèå)
Wojciech Ãäàíüñê Ñîîáùåíèé: 5873 Íà ñàéòå ñ 2006 ã. Ðåéòèíã: 2213 | Íàâåðõ ##
6 àïðåëÿ 2009 16:36 8 àïðåëÿ 2009 9:10Przeglądarki Internetowe Ten rozdział przeznaczony jest dla forumowiczów, którzy nie znają rosyjskiego lub nie mają rosyjskiej czcionki. Pierwsza wiadomość OBOWIĄZKOWO powinna być napisana po polsku, odpowiedzi - jak wygodniej.
Ýòà òåìà ñîçäàíà äëÿ ôîðóì÷àí, êîòîðûå íå çíàþò ðóññêîãî ÿçûêà èëè íå èìåþò âîçìîæíîñòè ïèñàòü ïî-ðóññêè. Ïåðâîå ñîîáùåíèå ÎÁßÇÀÒÅËÜÍÎ äîëæíî áûòü íàïèñàíî ïî-ïîëüñêè, îòâåòû — êàê óäîáíåé.
Uwaga dla osób, korzystających z Internet Eksplorera Przy używaniu różnych kodów w jednej wiadomości zdarza sie, że jej tekst pojawia się zniekształcony - w postaci "krzaczków" lub "robaczków". To zjawisko nie występuje, jeżeli korzysta sie z Mozilla Firefox lub Opery.
Âíèìàíèå - êòî ïîëüçóåòñÿ Èíòåðíåò Ýêñïëîðåðîì Ïðè èñïîëüçîâàíèè ðàçíûõ êîäîâ â îäíîì ñîîáùåíèè ìîæåò ñëó÷èòüñÿ, ÷òî îíî áóäåò èñêàæåíî - ïîÿâèòñÿ ðÿä ñòðàííûõ çíàêîâ. Ýòî ÿâëåíèå íå âûñòóïàåò, åñëè ïîëüçîâàòüñÿ Ìîçèëëîé èëè Îïåðîé.
Moderator | | |
| aniemirka Íà÷èíàþùèé
Polska Ñîîáùåíèé: 33 Íà ñàéòå ñ 2010 ã. Ðåéòèíã: 6 | Íàâåðõ ##
3 ÿíâàðÿ 2011 18:07 3 ÿíâàðÿ 2011 18:11 [q=apss] Na początek zwróć się do Arta, znawcy regionu, który Cię interesuje. Nikt lepiej Ci nie poradzi, jak poruszać się na Podlasiu./q]
Dziękuję apss, cenna wskazówka. Zaraz z niej skorzystam.
Nie chciałabym Was aż tak bardzo angażować w moją sprawę. Nie ukrywam, że liczę na pomoc, ale też bardzo cenne są dla mnie pomysły, wskazówki, inspiracje. Bo jak mawia się w Polsce: "Co dwie głowy to nie jedna" i "Co głowa to rozum" --- Serdecznie pozdrawiam
- Ania | | |
| aniemirka Íà÷èíàþùèé
3 ÿíâàðÿ 2011 18:20 3 ÿíâàðÿ 2011 18:23 apss íàïèñàë: [q] http://www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/lewociuk.htmlNazwisko w tym samym miejscu, gdzie urodziła się babcia. Lewociuk - Ëåâî÷óê ýòî ïåðåâîä Àíè. [/q]
Od dawna znam moikrewni.pl. Z niektórymi osobami o tym nazwisku próbowałam się kontaktować, ale bezskutecznie. W okolicach Czeremchy nie mieszka nikt z tej rodziny. Babcia miała 3 braci: dwóch zginęło tragicznie w Czeremsze w bardzo młodym wieku, trzeci ożenił się lecz zmarł też młodo, bezdzietnie na atak serca. Matka babci zmarła w Charkowie (bieżeństwo? zsyłka? nie wiem). Jak widać mało jest w Polsce osób o nazwisku Lewociuk. Mogą to być potomkowie braci mojego pradziadka - ojca Ireny. --- Serdecznie pozdrawiam
- Ania | | |
artÀðòûñåâè÷ Àðñåíèé Èâàíîâè÷  Bielsk Podlaski Ñîîáùåíèé: 1047 Íà ñàéòå ñ 2004 ã. Ðåéòèíã: 230 | Íàâåðõ ##
4 ÿíâàðÿ 2011 0:33 4 ÿíâàðÿ 2011 0:38 Przeczyta³em ca³¹ dyskusjê i nie widze specjanych szans na informacje poza praca w archiwach Petersburga. Mo¿esz jeszcze sprawdzic w USC w w miejscu zamieszkania dziadków, czy nie spalili akt pierwszych dowodów osobistych Polski Ludowej . Mieli prawo to zrobiæ ale nie musieli a by³y tam ciekawe dokumenty. Podaj mi otczestwo (imiê ojca) twojej babci. a mo¿e masz inne imiona jej przodków? Przy okazji bytnoœci w AR w Bia³ymstoku jeszcze coœ sprawdzê, powodzenia Arseniusz --- Âñå ìîè è ìîèõ ïðåäêîâ äàííûå ðàçìåùåíû íà ñàéòå äîáðîâîëüíî è ñïåöèàëüíî äëÿ ïîèñêà ðîäñòâåííèêîâ.Âñå ïåðñîíàëüíûå äàííûå î ìîèõ ðîäñòâåííèêàõ è íàøèõ îáùèõ ïðåäêàõ, ïîìåùåííûå íà ýòîò ñàéò, íàéäåíû â Îáùåäîñòóïíûõ aðõèâàõ, â ïå÷àòíûõ ïóáëèêàöèÿõ èëè ïðè | | |
artÀðòûñåâè÷ Àðñåíèé Èâàíîâè÷  Bielsk Podlaski Ñîîáùåíèé: 1047 Íà ñàéòå ñ 2004 ã. Ðåéòèíã: 230 | Íàâåðõ ##
4 ÿíâàðÿ 2011 16:37 4 ÿíâàðÿ 2011 16:51 --- Âñå ìîè è ìîèõ ïðåäêîâ äàííûå ðàçìåùåíû íà ñàéòå äîáðîâîëüíî è ñïåöèàëüíî äëÿ ïîèñêà ðîäñòâåííèêîâ.Âñå ïåðñîíàëüíûå äàííûå î ìîèõ ðîäñòâåííèêàõ è íàøèõ îáùèõ ïðåäêàõ, ïîìåùåííûå íà ýòîò ñàéò, íàéäåíû â Îáùåäîñòóïíûõ aðõèâàõ, â ïå÷àòíûõ ïóáëèêàöèÿõ èëè ïðè | | |
| aniemirka Íà÷èíàþùèé
4 ÿíâàðÿ 2011 16:40 Wielkie dzięki art za poświęcony czas i odpowiedź. Rodzice Ireny to Piotr i Anastazja. --- Serdecznie pozdrawiam
- Ania | | |
| aniemirka Íà÷èíàþùèé
4 ÿíâàðÿ 2011 20:37 4 ÿíâàðÿ 2011 20:49 Irina, jeśli trafisz na jakieś informacje, które mogą być dla mnie przydatne - to bardzo proszę, pamiętaj o mnie! Będę tu zaglądać i na nie czekać. Jestem ogromnie wdzięczna za to, co tu dla mnie zrobiłaś. Dziękuję też za wszystko apss oraz Geo Z! --- Serdecznie pozdrawiam
- Ania | | |
Irina Ol Ñ-Ïåòåðáóðã Ñîîáùåíèé: 4627 Íà ñàéòå ñ 2009 ã. Ðåéòèíã: 16977 | Íàâåðõ ##
4 ÿíâàðÿ 2011 20:57 aniemirkaDobrze, Ania  Áóäåì íàäåÿòüñÿ íà ïîëîæèòåëüíûå îòâåòû àðõèâîâ. Ïîâòîðþñü, ÷òî åñëè ÖÃÈÀ ÑÏá äî ëåòà íå îòâåòèò, ïîïðîáóþ ïîìî÷ü. Òàê ÷òî åñëè áóäóò êàêèå-òî íîâîñòè - ïèøè | | |
| aniemirka Íà÷èíàþùèé
4 ÿíâàðÿ 2011 23:30 5 ÿíâàðÿ 2011 18:17 Dobrze Irinka, na pewno napiszę, gdy dostanę z archiwów odpowiedzi lub ich nie dostanę. Mam nadzieję, że otrzymam i nie będę musiała prosić Cię o pomoc przy szukaniu informacji w ÖÃÈÀ ÑÏá. Ale jeśli nie otrzymam odpowiedzi skorzystam z Twojej uprzejmości, bo inaczej sama sobie nie poradzę. art íàïèñàë: [q] nie widze specjanych szans na informacje poza praca w archiwach Petersburga. [/q] art na podstawie wszystkich informacji ode mnie oraz swojego bogatego doświadczenia i wiedzy przypuszcza, że prawdopodobnie babcia pochodziła z rodziny prawosławnej i dziadkowie mogli zawrzeć małżeństwo ekumeniczne w cerkwi. Może rzeczywiście tak było. --- Serdecznie pozdrawiam
- Ania | | |
Irina Ol Ñ-Ïåòåðáóðã Ñîîáùåíèé: 4627 Íà ñàéòå ñ 2009 ã. Ðåéòèíã: 16977 | Íàâåðõ ##
5 ÿíâàðÿ 2011 1:14 aniemirka Ania! Åñëè âñ¸-òàêè áàáóøêà Èðýíà ïðàâîñëàâíîãî âåðîèñïîâåäàíèÿ, òîãäà ïðàêòè÷åñêè íàâåðíÿêà áðàê áûë çàêëþ÷¸í â ïîëêîâîé öåðêâè. Òîãäà âñÿ íàäåæäà íà ÐÃÂÈÀ, ïîòîìó ÷òî â ÖÃÈÀ ÑÏá íåò ìåòðè÷åñêèõ êíèã ïîëêîâîé öåðêâè Ìîñêîâñêîãî ëåéá-ãâàðäèè ïîëêà çà íóæíûå ãîäû
 | | |
| aniemirka Íà÷èíàþùèé
5 ÿíâàðÿ 2011 17:48 5 ÿíâàðÿ 2011 18:10 Nad moją babcią wisi chyba jakieś fatum - tak ciężko cokolwiek na jej temat znaleźć, ustalić jakieś fakty, daty. Ostatnio, gdy napisałam w innej sprawie do ÐÃÂÈÀ - odpowiedzieli mi po miesiącu. Teraz czekam już 2 miesiące na odpowiedź w sprawie służby dziadka w Moskiewskim pułku (wiem, że to nie jest długo). Nie zapytałam o akt małżeństwa dziadków, bo nie przypuszczałam, że tam (w Moskwie) może on być. I teraz nie wiem, czy mam napisać i wysłać kolejny mail do ÐÃÂÈÀ, czy zaczekać aż otrzymam odpowiedź na poprzedni. Wszystkim, którzy jutro rozpoczynają świętowanie Bożego Narodzenia składam najserdeczniejsze życzenia: zdrowia, szczęścia i miłości. --- Serdecznie pozdrawiam
- Ania | | |
|