Forum po polsku
Ten rozdział przeznaczony jest dla forumowiczów, którzy nie znają rosyjskiego lub... (zob. 1-wszą wiadomość ) — Эта тема создана для форумчан, которые не знают русского или... (см. 1-е сообщение)
WojciechМодератор раздела  Гданьск Сообщений: 5876 На сайте с 2006 г. Рейтинг: 2189 | Наверх ##
6 апреля 2009 16:36 8 апреля 2009 9:10Przeglądarki Internetowe Ten rozdział przeznaczony jest dla forumowiczów, którzy nie znają rosyjskiego lub nie mają rosyjskiej czcionki. Pierwsza wiadomość OBOWIĄZKOWO powinna być napisana po polsku, odpowiedzi - jak wygodniej.
Эта тема создана для форумчан, которые не знают русского языка или не имеют возможности писать по-русски. Первое сообщение ОБЯЗАТЕЛЬНО должно быть написано по-польски, ответы — как удобней.
Uwaga dla osób, korzystających z Internet Eksplorera Przy używaniu różnych kodów w jednej wiadomości zdarza sie, że jej tekst pojawia się zniekształcony - w postaci "krzaczków" lub "robaczków". To zjawisko nie występuje, jeżeli korzysta sie z Mozilla Firefox lub Opery.
Внимание - кто пользуется Интернет Эксплорером При использовании разных кодов в одном сообщении может случиться, что оно будет искажено - появится ряд странных знаков. Это явление не выступает, если пользоваться Мозиллой или Оперой.
Moderator | | |
artМодератор раздела Артысевич Арсений Иванович  Bielsk Podlaski Сообщений: 1050 На сайте с 2004 г. Рейтинг: 225 | Наверх ##
4 января 2011 0:33 4 января 2011 0:38 Przeczytaіem caі№ dyskusjк i nie widze specjanych szans na informacje poza praca w archiwach Petersburga. Moїesz jeszcze sprawdzic w USC w w miejscu zamieszkania dziadków, czy nie spalili akt pierwszych dowodуw osobistych Polski Ludowej . Mieli prawo to zrobiж ale nie musieli a byіy tam ciekawe dokumenty. Podaj mi otczestwo (imiк ojca) twojej babci. a moїe masz inne imiona jej przodkуw? Przy okazji bytnoњci w AR w Biaіymstoku jeszcze coњ sprawdzк, powodzenia Arseniusz --- Все мои и моих предков данные размещены на сайте добровольно и специально для поиска родственников.Все персональные данные о моих родственниках и наших общих предках, помещенные на этот сайт, найдены в Общедоступных aрхивах, в печатных публикациях или при | | |
artМодератор раздела Артысевич Арсений Иванович  Bielsk Podlaski Сообщений: 1050 На сайте с 2004 г. Рейтинг: 225 | Наверх ##
4 января 2011 16:37 4 января 2011 16:51 --- Все мои и моих предков данные размещены на сайте добровольно и специально для поиска родственников.Все персональные данные о моих родственниках и наших общих предках, помещенные на этот сайт, найдены в Общедоступных aрхивах, в печатных публикациях или при | | |
aniemirka Начинающий
Polska Сообщений: 33 На сайте с 2010 г. Рейтинг: 6 | Наверх ##
4 января 2011 16:40 Wielkie dzięki art za poświęcony czas i odpowiedź. Rodzice Ireny to Piotr i Anastazja. --- Serdecznie pozdrawiam
- Ania | | |
aniemirka Начинающий
4 января 2011 20:37 4 января 2011 20:49 Irina, jeśli trafisz na jakieś informacje, które mogą być dla mnie przydatne - to bardzo proszę, pamiętaj o mnie! Będę tu zaglądać i na nie czekać. Jestem ogromnie wdzięczna za to, co tu dla mnie zrobiłaś. Dziękuję też za wszystko apss oraz Geo Z! --- Serdecznie pozdrawiam
- Ania | | |
Irina Ol С-Петербург Сообщений: 4447 На сайте с 2009 г. Рейтинг: 15748 | Наверх ##
4 января 2011 20:57 aniemirkaDobrze, Ania  Будем надеяться на положительные ответы архивов. Повторюсь, что если ЦГИА СПб до лета не ответит, попробую помочь. Так что если будут какие-то новости - пиши | | |
aniemirka Начинающий
4 января 2011 23:30 5 января 2011 18:17 Dobrze Irinka, na pewno napiszę, gdy dostanę z archiwów odpowiedzi lub ich nie dostanę. Mam nadzieję, że otrzymam i nie będę musiała prosić Cię o pomoc przy szukaniu informacji w ЦГИА СПб. Ale jeśli nie otrzymam odpowiedzi skorzystam z Twojej uprzejmości, bo inaczej sama sobie nie poradzę. art написал: [q] nie widze specjanych szans na informacje poza praca w archiwach Petersburga. [/q] art na podstawie wszystkich informacji ode mnie oraz swojego bogatego doświadczenia i wiedzy przypuszcza, że prawdopodobnie babcia pochodziła z rodziny prawosławnej i dziadkowie mogli zawrzeć małżeństwo ekumeniczne w cerkwi. Może rzeczywiście tak było. --- Serdecznie pozdrawiam
- Ania | | |
Irina Ol С-Петербург Сообщений: 4447 На сайте с 2009 г. Рейтинг: 15748 | Наверх ##
5 января 2011 1:14 aniemirka Ania! Если всё-таки бабушка Ирэна православного вероисповедания, тогда практически наверняка брак был заключён в полковой церкви. Тогда вся надежда на РГВИА, потому что в ЦГИА СПб нет метрических книг полковой церкви Московского лейб-гвардии полка за нужные годы
 | | |
aniemirka Начинающий
5 января 2011 17:48 5 января 2011 18:10 Nad moją babcią wisi chyba jakieś fatum - tak ciężko cokolwiek na jej temat znaleźć, ustalić jakieś fakty, daty. Ostatnio, gdy napisałam w innej sprawie do РГВИА - odpowiedzieli mi po miesiącu. Teraz czekam już 2 miesiące na odpowiedź w sprawie służby dziadka w Moskiewskim pułku (wiem, że to nie jest długo). Nie zapytałam o akt małżeństwa dziadków, bo nie przypuszczałam, że tam (w Moskwie) może on być. I teraz nie wiem, czy mam napisać i wysłać kolejny mail do РГВИА, czy zaczekać aż otrzymam odpowiedź na poprzedni. Wszystkim, którzy jutro rozpoczynają świętowanie Bożego Narodzenia składam najserdeczniejsze życzenia: zdrowia, szczęścia i miłości. --- Serdecznie pozdrawiam
- Ania | | |
5 января 2011 19:46 aniemirkaAnia!Спасибо за поздравления! Что касается запроса в РГВИА, то если Вы там не указывали о предполагаемом заключении брака в полковой церкви в 1914-15гг., то, наверное, напишите дополнительно этот вопрос электронной почтой, укажите только, дополнение это к какому вашему запросу (от какого числа). По ответам РГВИА о рядовых: igolka97 написал: [q] Мне РГВИА ответил на официальный запрос о рядовом. Для запроса необходимо знать ФИО, приблизительные годы прохождения службы и часть, где служил. Информация: биографические сведения, т.е. год и место рождения, сословие, грамотностъ, образование, семейное положение, дата и место призыва, дата прибытия на место службы, участие в боевых действиях, награды (у моего предка не были заполнены), дата увольнения в запас. Т.е. довольно много информации. Условием является, конечно, что списки нижних чинов интересующего Вас полка сохранились. [/q] https://forum.vgd.ru/post/174/15756/p767700.htm#pp767700 | | |
shal Сообщений: 103 На сайте с 2009 г. Рейтинг: 37
| Наверх ##
9 января 2011 10:29 Dzien dobry! poszukuje krewnych ze strony ojca swojego z Drohobycza,a własciwie jego matki a mojej babci która urodziła sie w Dorożowie pow.Sambor w rodzinie STROŃSKI w 1888r, ta rodzina tam zamieszkiwała wXIXw i XXw, Rodzicami mojej babci był Michał Puk i Febronia z Tustanowskich,byli greko-katolikami. Tam teraz mieszka jakas Pani o nazwisku Maria Strońska ur.1934r.CHcuałbym nawiazac z nia jakis kontakt. Moj ojiec z Drohobycza wyszedł na wojne w 1939r. dziadek wyjechał do Polski w 1946r. a babcia Anna Kazirczko z domu Strońska wyjechała do Polski 1958/9 rok. Ja nieznałem swojch dziadków. pozdrawiam Jerzy Kazieczko. z Jeleniej Góry. | | |
|