Загрузите GEDCOM-файл на ВГД   [х]
Всероссийское Генеалогическое Древо
На сайте ВГД собираются люди, увлеченные генеалогией, историей, геральдикой и т.д. Здесь вы найдете собеседников, экспертов, умелых помощников в поисках предков и родственников. Вам подскажут где искать документы о павших в боях и пропавших без вести, в какой архив обратиться при исследовании родословной своей семьи, помогут определить по старой фотографии принадлежность к воинским частям, ведомствам и чину. ВГД - поиск людей в прошлом, настоящем и будущем!
Вниз ⇊
Адрес-календари http://www.book-old.ru/BookLib...lskoe.html и http://ebuw.uw.edu.pl/dlibra/docmetadata?id=7572 и http://ebuw.uw.edu.pl/dlibra/d...ublication

Метрические книги - http://metryki.genealodzy.pl/
Эвак. поляки 1943-1946 в Новосибирск., Кемеровск., Алтайский край в ГААК - http://www.archiv.ab.ru/files/inventory/%D0%A0921-1.pdf

Forum po polsku

Ten rozdział przeznaczony jest dla forumowiczów, którzy nie znają rosyjskiego lub... (zob. 1-wszą wiadomość ) — Эта тема создана для форумчан, которые не знают русского или... (см. 1-е сообщение)

← Назад    Вперед →Страницы: ← Назад 1 2 3 4 5 ... 12 13 14 15 16 * 17 18 19 20 ... 53 54 55 56 57 58 Вперед →
Модераторы: art, Wojciech, Asmodeika
Wojciech
Модератор раздела

Wojciech

Гданьск
На сайте с 2006 г.
Рейтинг: 2189
Ten rozdział przeznaczony jest dla forumowiczów, którzy nie znają rosyjskiego lub nie mają rosyjskiej czcionki. Pierwsza wiadomość OBOWIĄZKOWO powinna być napisana po polsku, odpowiedzi - jak wygodniej.

Эта тема создана для форумчан, которые не знают русского языка или не имеют возможности писать по-русски. Первое сообщение ОБЯЗАТЕЛЬНО должно быть написано по-польски, ответы — как удобней.

Uwaga dla osób, korzystających z Internet Eksplorera
Przy używaniu różnych kodów w jednej wiadomości zdarza sie, że jej tekst pojawia się zniekształcony - w postaci "krzaczków" lub "robaczków".
To zjawisko nie występuje, jeżeli korzysta sie z Mozilla Firefox lub Opery.

Внимание - кто пользуется Интернет Эксплорером
При использовании разных кодов в одном сообщении может случиться, что оно будет искажено - появится ряд странных знаков.
Это явление не выступает, если пользоваться Мозиллой или Оперой.

Moderator
aniemirka
Начинающий

Polska
На сайте с 2010 г.
Рейтинг: 6
Jakie piękne fotografie tych kościołów. Dziękuję! Na pewno w którymś z nich odbył się ślub moich dziadków.

Jeśli będę mogła wybiorę się kiedyś do przepięknego Petersburga, aby sobie popatrzeć i pozwiedzać oraz znaleźć się w miejscach, gdzie 100 lat temu (przez kilka lat) chodzili mój dziadek i babcia - tzw. "genius loci".
Nie wiem tylko czy kiedykolwiek zdołam ustalić gdzie oni mieszkali, gdzie zawarli małżeństwo, w których miejscach najczęściej bywali, od którego roku tam byli ....
Właściwie to bardzo mało wiem o moim dziadku i babci w tamtych latach i są małe szanse, że dowiem się czegoś więcej ...

Będę wdzięczna, jeśli mi odpowiesz, gdzie w Petersburgu miał koszary лейб-гвардии Московский полк.

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!
Bardzo dziękuję za wszystko, co zrobiłaś Irina dla mnie w mijającym starym roku!

nnrszampan.gif
---
Serdecznie pozdrawiam
- Ania
Irina Ol

Irina Ol

С-Петербург
На сайте с 2009 г.
Рейтинг: 15749
Dziękuję, Ania!
До 2011 года!!!
MoskovskyLGregiment-1910-Rus.jpg
aniemirka
Начинающий

Polska
На сайте с 2010 г.
Dziękuję za foto munduru. Zrobiłaś mi Irina piękną niespodziankę!
Mieli oni śliczne mundury!
Ja pytałam o ulicę (miejsce) w Petersburgu, gdzie mogli żołnierze tego pułku mieszkać.
---
Serdecznie pozdrawiam
- Ania
aniemirka
Начинающий

Polska
На сайте с 2010 г.
Oto mój dziadek.
Tak on wtedy wyglądał:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8be31f8114b3a563.html]8be31f8114b3a563m.jpg

Mam tylko jedną jego fotografię z tamtych czasów.
---
Serdecznie pozdrawiam
- Ania
Irina Ol

Irina Ol

С-Петербург
На сайте с 2009 г.
Ania! Твой dziadek очень симпатичный!

aniemirka написал:
[q]
Ja pytałam o ulicę (miejsce) w Petersburgu, gdzie mogli żołnierze tego pułku mieszkać.
[/q]
Специально этим вопросом пока не интересовалась.
В XIX веке лейб-гвардии Московский полк размещался на набережной реки Фонтанки http://www.citywalls.ru/house600.html
photo_2-3012.jpg?mt=1273625807
Вам нужна книга - Пестряков Н. С., История лейб-гвардии Московского полка, т. 1-2, [СПБ, 1903-04].
В интернете вот:
Московский полк лейб-гвардии, сформирован в 1811 из подразделений лейб-гвардии Преображенского, Семёновского и Гренадерского полков и ряда других частей под наименованием Литовский лейб-гвардии полк. Дислоцировался в Петербурге (набережная р. Фонтанки, 90; см. Местных войск казармы), с конца XIX в. казармы - на Большом Сампсониевском проспекте (проспект К. Маркса, 63-65). Участвовал в Отечественной войне 1812 и заграничных походах русской армии 1813-14. За отличие в Отечественной войне батальоны полка награждены георгиевскими знамёнами. В 1817 полк (без 3-го батальона) был переименован в Московский лейб-гвардии полк, а на базе его 3-го батальона в Варшаве развёрнут новый Литовский лейб-гвардии полк. Часть полка (около 700 человек) под руководством М. А. и А. А. Бестужевых и Д. А. Щепина-Ростовского участвовала в восстании 14 декабря 1825 (мемориальная доска). М. п. в полном составе или частью сил участвовал в русско-иранской 1826-28, русско-турецкой 1828-29 и 1877-78 войнах. В 1916 полк был направлен на Юго-Западный фронт. 27 февраля (12 марта) 1917 дислоцировавшийся в Петрограде запасный батальон полка перешёл на сторону революции. Летом 1917 батальон был развёрнут в Московской гвардии резервный полк (в октябре 3,6 тыс. человек). Полк активно боролся с корниловщиной. В ходе Октябрьского вооружённого восстания совместно с Красной Гвардией Выборгского района занял Финляндский вокзал и тюрьму «Кресты», охранял северные подступы к городу, Литейный мост, патронный завод, участвовал в подавлении мятежа Керенского - Краснова. В начале 1918 оба Московских полка (основной и резервный) расформированы.

aniemirka
Начинающий

Polska
На сайте с 2010 г.
Bardzo Ci dziękuję Irina, że odszukałaś dla mnie informacje i foto tego miejsca, które jest związane z moim dziadkiem. Jest to niesamowite dla mnie uczucie popatrzeć chociaż na fotografię tego miejsca. Dziadek mieszkał tu kilka lat (5-6 ?). Dokładnie nie wiem. Z opowieści rodzinnych wiem, że był ze swoim pułkiem w Afganistanie. Zdjęcie dziadka, które jest powyżej wykonane jest w Petersburgu.

Czy te казармы на Большом Сампсониевском проспекте (проспект К. Маркса, 63-65) znajdują się daleko od Carskiego Sioła? Ile to może być kilometrów?

Może wiesz Irina, czy w Carskim Siole oprócz cara, jego rodziny i dworu mieszkał ktoś jeszcze? Może jacyś generałowie? Oni na pewno nie mieszkali razem z żołnierzami.
Pamiętam, jak babcia opowiadała, że latem wyjeżdżała do Finlandii. Przypuszczam, że ludzie u których pracowała byli bogaci, skoro wyjeżdżali do Finlandii na wakacje. Może był to jakiś carski generał? Bo babcia mówiła, że dziadek przychodził do ich domu i w ten sposób się babcia z dziadkiem poznali.

Książka, którą mi polecasz jest wydana w latach 1903-04. Opisana jest w niej na pewno wcześniejsza historia pułku. Wtedy jeszcze mój dziadek nie służył w carskiej armii. Myślę, że został on wcielony do wojska w roku 1909-10. I właśnie te lata najbardziej mnie interesują.
---
Serdecznie pozdrawiam
- Ania
Irina Ol

Irina Ol

С-Петербург
На сайте с 2009 г.
aniemirka
Ania!
Лейб-гвардии Московский полк 07.11.1811 - 07.11.1936 гг. http://book-old.ru/BookLibrary...36-gg.html

aniemirka написал:
[q]
Z opowieści rodzinnych wiem, że był ze swoim pułkiem w Afganistanie
[/q]

В книге, конечно, очень кратко, но про Афганистан нет вообще.

aniemirka написал:
[q]
Czy te казармы на Большом Сампсониевском проспекте (проспект К. Маркса, 63-65) znajdują się daleko od Carskiego Sioła? Ile to może być kilometrów?
[/q]
Это достаточно далеко - думаю, километров 30.
Фрагмент карты 1900 года

Прикрепленный файл: ЦСело и СПб.JPG
aniemirka
Начинающий

Polska
На сайте с 2010 г.
Irina bardzo dziękuję! Jesteś niesamowita!
Jestem Ci bardzo, bardzo wdzięczna za wszystko co dla mnie robisz.
Ogromnie mi pomogłaś!
Mnie jest trudno szukać w Internecie w języku rosyjskim, bo aż tak dobrze tego języka nie znam.

Już mam tę książkę - teraz będę czytać!
I oczywiście będę cierpliwie czekać na odpowiedzi z archiwów w Moskwie i Petersburgu.
A to dla Ciebie Irina z podziękowaniami ode mnie: e16a3dbb001a81154aedf002
---
Serdecznie pozdrawiam
- Ania
Irina Ol

Irina Ol

С-Петербург
На сайте с 2009 г.
Dziękuję, Ania!

В книге о Московском лейб-гвардии полке к сожалению мало информации.

Вот ещё план-карта Царского Села. Там много казарм разных полков: лейб-гвардии кирасирский, лейб-гвардии гусарский, лейб-гвардии царкосельский, несколько лейб-гвардии стрелковых, сводного пехотного полка, железнодорожного полка http://www.aroundspb.ru/maps/suburb/carskoe_selo.jpg

Если ЦГИА СПб не ответит до лета, то, возможно, посмотрю в архиве записи о браках в метрических книгах римско-католических костелов С-Петербурга и Царского Села за 1914-1916 гг.
aniemirka
Начинающий

Polska
На сайте с 2010 г.
Ja też już przejrzałam tę książkę i nic tam o Afganistanie nie znalazłam. Mało jest tez informacji o tych latach, kiedy mój dziadek tam służył. Jest spis dowódców i odznaczonych oraz żołnierzy poległych. Ciekawie jest przedstawiona historia pułku. Będę jeszcze do niej wracać.

Dziękuję Ci za plan Carskiego Sieła.

Mam nadzieję, że ЦГИА СПб odpowie na mój mail. Boję się tylko, że dokumenty mogły zginąć, przepaść, mogły się nie zachować do naszych czasów.
Tego się najbardziej boję.
Jeśli nie dostanę odpowiedzi z archiwum to chętnie skorzystam Irina znowu z Twojej uprzejmości.
---
Serdecznie pozdrawiam
- Ania
← Назад    Вперед →Страницы: ← Назад 1 2 3 4 5 ... 12 13 14 15 16 * 17 18 19 20 ... 53 54 55 56 57 58 Вперед →
Модераторы: art, Wojciech, Asmodeika
Вверх ⇈