Forum po polsku
Ten rozdział przeznaczony jest dla forumowiczów, którzy nie znają rosyjskiego lub... (zob. 1-wszą wiadomość ) — Эта тема создана для форумчан, которые не знают русского или... (см. 1-е сообщение)
WojciechМодератор раздела  Гданьск Сообщений: 5876 На сайте с 2006 г. Рейтинг: 2189 | Наверх ##
6 апреля 2009 16:36 8 апреля 2009 9:10Przeglądarki Internetowe Ten rozdział przeznaczony jest dla forumowiczów, którzy nie znają rosyjskiego lub nie mają rosyjskiej czcionki. Pierwsza wiadomość OBOWIĄZKOWO powinna być napisana po polsku, odpowiedzi - jak wygodniej.
Эта тема создана для форумчан, которые не знают русского языка или не имеют возможности писать по-русски. Первое сообщение ОБЯЗАТЕЛЬНО должно быть написано по-польски, ответы — как удобней.
Uwaga dla osób, korzystających z Internet Eksplorera Przy używaniu różnych kodów w jednej wiadomości zdarza sie, że jej tekst pojawia się zniekształcony - w postaci "krzaczków" lub "robaczków". To zjawisko nie występuje, jeżeli korzysta sie z Mozilla Firefox lub Opery.
Внимание - кто пользуется Интернет Эксплорером При использовании разных кодов в одном сообщении может случиться, что оно будет искажено - появится ряд странных знаков. Это явление не выступает, если пользоваться Мозиллой или Оперой.
Moderator | | |
Irina Ol С-Петербург Сообщений: 4447 На сайте с 2009 г. Рейтинг: 15748 | Наверх ##
1 января 2011 20:40 1 января 2011 21:07 aniemirkaAnia! Лейб-гвардии Московский полк 07.11.1811 - 07.11.1936 гг. http://book-old.ru/BookLibrary...36-gg.htmlaniemirka написал: [q] Z opowieści rodzinnych wiem, że był ze swoim pułkiem w Afganistanie[/q]
В книге, конечно, очень кратко, но про Афганистан нет вообще. aniemirka написал: [q] Czy te казармы на Большом Сампсониевском проспекте (проспект К. Маркса, 63-65) znajdują się daleko od Carskiego Sioła? Ile to może być kilometrów?[/q]
Это достаточно далеко - думаю, километров 30. Фрагмент карты 1900 года
 | | |
aniemirka Начинающий
Polska Сообщений: 33 На сайте с 2010 г. Рейтинг: 6 | Наверх ##
1 января 2011 21:50 1 января 2011 22:16 Irina bardzo dziękuję! Jesteś niesamowita! Jestem Ci bardzo, bardzo wdzięczna za wszystko co dla mnie robisz. Ogromnie mi pomogłaś! Mnie jest trudno szukać w Internecie w języku rosyjskim, bo aż tak dobrze tego języka nie znam. Już mam tę książkę - teraz będę czytać! I oczywiście będę cierpliwie czekać na odpowiedzi z archiwów w Moskwie i Petersburgu. A to dla Ciebie Irina z podziękowaniami ode mnie: --- Serdecznie pozdrawiam
- Ania | | |
Irina Ol С-Петербург Сообщений: 4447 На сайте с 2009 г. Рейтинг: 15748 | Наверх ##
1 января 2011 22:52 1 января 2011 23:07 Dziękuję, Ania!В книге о Московском лейб-гвардии полке к сожалению мало информации. Вот ещё план-карта Царского Села. Там много казарм разных полков: лейб-гвардии кирасирский, лейб-гвардии гусарский, лейб-гвардии царкосельский, несколько лейб-гвардии стрелковых, сводного пехотного полка, железнодорожного полка http://www.aroundspb.ru/maps/suburb/carskoe_selo.jpgЕсли ЦГИА СПб не ответит до лета, то, возможно, посмотрю в архиве записи о браках в метрических книгах римско-католических костелов С-Петербурга и Царского Села за 1914-1916 гг. | | |
aniemirka Начинающий
1 января 2011 23:54 2 января 2011 0:04 Ja też już przejrzałam tę książkę i nic tam o Afganistanie nie znalazłam. Mało jest tez informacji o tych latach, kiedy mój dziadek tam służył. Jest spis dowódców i odznaczonych oraz żołnierzy poległych. Ciekawie jest przedstawiona historia pułku. Będę jeszcze do niej wracać.
Dziękuję Ci za plan Carskiego Sieła.
Mam nadzieję, że ЦГИА СПб odpowie na mój mail. Boję się tylko, że dokumenty mogły zginąć, przepaść, mogły się nie zachować do naszych czasów. Tego się najbardziej boję. Jeśli nie dostanę odpowiedzi z archiwum to chętnie skorzystam Irina znowu z Twojej uprzejmości. --- Serdecznie pozdrawiam
- Ania | | |
2 января 2011 2:51 2 января 2011 9:39 Ania!Марш лейб-гвардии Московского полка http://www.youtube.com/watch?v...C975EC5C16Лейб-гвардии Московский полк1914-18 гг. - Первая мировая война:22-23.08.1914 г. - участвовал в бою у д. Издебно 26-27.08.1914 г. - отличился в.бою у Тарнавки, совместно с лейб-гвардии Гренадерским полком взял 42 орудия. Потери полка составили 63 офицера и 3200 солдат. 3.09.1914 г. - участвовал в переправе через р. Сан в австрийскую Галицию. 11-13.10.1914 г. - участвовал в боях у дд. Славин, Кациолка, Мосциска, Вердзежа. 3-7.11.1914 г. - участвовал в боях в р-не д. Задроже 6-10.11.1914 г. - участвовал в боях у м. Краснов 11.11.1914 г. - участвовал в бою у д. Сулашов. ??.12.1914-??.01.1915 г. - находился в резерве. 10-13.02.1915 г. - участвовал в боях в р-не д. Едвабно - р. Бобр на Млавском направлении. 6-15.07.1915 г. - участвовал в боях у д. Бзите 17-18.07.1915 г. - участвовал в боях при фв. Марынин 19-20.07.1915 г. - участвовал в боях при д. Добромысль 21-23.07.1915 г. - участвовал в боях у д. Велькополе 24-29.07.1915 г. - участвовал в боях при д. Витычно 31.07.-2.08.1915 г. - участвовал в боях у д. Долголиска 19-20.08.1915 г. - участвовал в бою в р-не д. Явнюны 3.09.1915 г. - участвовал в бою на Мейшагольской позиции 7-12.09.1915 г. - участвовал в позиционных боях в р-не дд. Якентаны - Цары - мм. Солы - Сморгонь ??.10.1915 г. - участвовал в боях в р-не г. Вильно ??.10.1915-??.06.1916 гг. - находился в резерве. 17-19.07.1916 г. - участвовал в наступлении в р-не д. Витонеж на р. Стоход 26-27.07.1916 г. - участвовал в наступлении в Кухарском лесу. 3, 7.09.1916 г. - участвовал в наступлении в Квадратном лесу в р-не д. Бубнов 19-21.09.1916 г. - участвовал в бою в лесу «Сапог» ??.09.-??.10.1916 г. - занимал позиции на Бубновском плацдарме. ??.10.1916-?.05.1917 гг. - вел боевые действия в р-не дд. Корытница - Пустомыты на р. Стоход. 20.06.-5.07.1917 г. - участвовал в Галицийской операции. 10-24.07.1917 г. - вел оборонительные и арьергардные бои под гг. Тарнополь, Збараж. http://regiment.ru/reg/I/A/5/2.htmhttp://regiment.ru/reg/I/A/5/1.htmhttp://www.imha.ru/knowledge_b...-polk.htmlhttp://gosudarstvo.voskres.ru/army/lg-mosk-polk.htmhttp://goodcoins.narod.ru/pochetznak/leibgvardia-znak.htmhttp://forums-su.com/viewtopic.php?f=396&t=299456
 | | |
aniemirka Начинающий
2 января 2011 14:50 2 января 2011 15:11 Dziękuję Irina! Ty znalazłaś dla mnie tyle materiałów na temat Moskiewskiego pułku! Ja je wszystkie przeczytam.
W jednym miejscu ja znalazłam: В 1914 году Лейб-Гвардии Московский полк понес тяжелые потери в кровопролитных боях в районе Мазурских болот. Погибшие офицеры-московцы были захоронены в Петрограде в здании церкви Лейб-Гвардии Московского полка, находившейся близ полковых казарм на Большом Самсониевском проспекте (ныне пр. К. Маркса). Здание было построено в 1905-1907 гг. по проекту архитектора А. Г. Успенского. Церковь была освящена в честь Михаила Архангела, покровителя полка. В 1916 г. в полуподвальном этаже был устроен склеп для захоронения погибших на войне офицеров. В конце 20-х годов здание церкви было уничтожено. To znaczy, że ten pułk miał swój kościół w pobliżu koszar. Tam (w tym właśnie kościele) mogli moi przodkowie wziąć ślub.
Ja nigdzie nie znalazłam informacji, co działo się z Moskiewskim pułkiem w latach: 1878 - 1914. A lata 1909 - 1915 najbardziej mnie interesują. Bo w 1915r. dziadek wrócił juz do Polski, do domu.
Na fotografii dziadek ma na mundurze po swojej lewej stronie odznakę Moskiewskiego pułku, a po prawej odznakę za strzelanie. Ja na forum uzyskałam taką informację na temat fotografii dziadka: На фотографии изображен рядовой со нагрудным знаком лейб-гвардии Московского полка в гвардейском мундире образца 1907-го года. Имеется также знак "за отличную стрельбу". --- Serdecznie pozdrawiam
- Ania | | |
2 января 2011 17:47 aniemirka написал: [q] Na fotografii dziadek ma na mundurze po swojej lewej stronie odznakę Moskiewskiego pułku, a po prawej odznakę za strzelanie. Ja na forum uzyskałam taką informację na temat fotografii dziadka: На фотографии изображен рядовой со нагрудным знаком лейб-гвардии Московского полка в гвардейском мундире образца 1907-го года. Имеется также знак "за отличную стрельбу". [/q]
Аня, этот вопрос уточнить на форуме? aniemirka написал: [q] To znaczy, że ten pułk miał swój kościół w pobliżu koszar. Tam (w tym właśnie kościele) mogli moi przodkowie wziąć ślub.[/q]
Ближайший костёл к казармам Московского полка, расположенным на Большом Сампсониевском проспекте - костел Св.Марии на Выборгском римско-католическом кладбище. Я не знаю, венчались ли там  Мне кажется, что наиболее вероятны костёл Св.Екатерины или костёл Св.Станислава.
 | | |
aniemirka Начинающий
2 января 2011 18:31 2 января 2011 18:35 aniemirka написал: [q] На фотографии изображен рядовой со нагрудным знаком лейб-гвардии Московского полка в гвардейском мундире образца 1907-го года. Имеется также знак "за отличную стрельбу". [/q]
Ja taką informacje na forum dostałam. Ale fotografię można уточнить на форуме - może ktoś inny coś jeszcze ciekawego o niej napisze. Każda informacja jest dla mnie cenna.Irina Ol написал: [q] Мне кажется, что наиболее вероятны костёл Св.Екатерины[/q]
Mnie się też tak wydaje, bo ten kościół już wtedy istniał, był blisko koszar i był chyba wtedy największym kościołem w Petersburgu. Albo mogli zawrzeć małżeństwo w tym kościele, o którym jest mowa w cytacie i ten kościół już od lat 20-tych nie istnieje! Ze względu na dużą odległość koszar dziadka od Carskiego Sioła myślę teraz, że babcia pewnie nie mieszkała w Siole, ale gdzieś w Petersburgu. Ciekawe czy są jakieś spisy ludzi z tamtego okresu? Tylko czy służbę i żołnierzy wtedy spisywano? Może spisywano tylko stałych mieszkańców miasta? --- Serdecznie pozdrawiam
- Ania | | |
2 января 2011 21:29 2 января 2011 21:31 aniemirka написал: [q] może ktoś inny coś jeszcze ciekawego o niej napisze. Każda informacja jest dla mnie cenna.[/q]
Аня! Задала вопрос ещё раз в другой теме форума, ответ такой же, с небольшим уточнением: рядовой Л-Г Московского полка в форме обр. 1907 г. со знаком за отличную стрельбу из винтовки 3 ст. https://forum.vgd.ru/post/148/9899/p771310.htm#pp771310aniemirka написал: [q] Albo mogli zawrzeć małżeństwo w tym kościele, o którym jest mowa w cytacie i ten kościół już od lat 20-tych nie istnieje![/q]
Полковые церкви были православные. aniemirka написал: [q] Ciekawe czy są jakieś spisy ludzi z tamtego okresu? Tylko czy służbę i żołnierzy wtedy spisywano? Może spisywano tylko stałych mieszkańców miasta?[/q]
Были справочные издания. Если Вы о бабушке Ирэне Левочук ( Ireną Lewociuk), то, например, в книге "Санкт-Петербург - 1913 г." фамилии Левочук нет, есть только три человека с фамилией Левчук.
 | | |
aniemirka Начинающий
2 января 2011 22:14 2 января 2011 22:19 Bardzo, bardzo dziękuję Irina!
ksologub potwierdził, że chodzi o ten właśnie pułk (Moskiewski) i jeszcze dodał, że dziadek strzelał z gwintówki 3 cm. Tego nie wiedziałam! Ciekawe, czy takie odznaczenia dostawali wtedy żołnierze za strzelanie do wroga na wojnie czy na ćwiczeniach? Albo w jakiś zawodach?
Ci ludzie Левчук to nie moja rodzina. Nie wiem zresztą, jak nazwisko babci mogli wtedy Rosjanie po rosyjsku zapisać. Ale babcia miała na imię Irena czyli po rosyjsku Irina. Ona w Petersburgu była chyba sama. Jej rodzina została w Czeremsze. Czeremcha jest w Polsce, ale żadnych dokumentów (aktów) babci ani jej rodziny także nie mogę zdobyć, bo wszystko zginęło? zostało zniszczone? przepadło? Czeremcha jest przy samej granicy z Białorusią. Dlatego tak bardzo zależy mi na akcie małżeństwa, bo mogłabym się z niego może czegoś więcej dowiedzieć o babci i jej rodzicach. --- Serdecznie pozdrawiam
- Ania | | |
|