| Dimarion Íîâè÷îê
Ñîîáùåíèé: 9 Íà ñàéòå ñ 2019 ã. Ðåéòèíã: 5 | Íàâåðõ ##
13 ìàðòà 2019 12:09 13 ìàðòà 2019 14:36 Çäðàâñòâóéòå óâàæàåìûå ôîðóì÷àíå ß ïðîøó ïîìîùè â ïîèñêå èíôîðìàöèè î òîì, ãäå è êàê èñêàòü ñâèäåòåëüñòâî î ðîæäåíèè ìîåé áàáóøêè â Ïîëüøå è ìåòðèêè ïðàáàáóøêè è ïðàäåäóøêè. È ëþáóþ äðóãóþ èíôîðìàöèþ î íèõ
Ìîÿ áàáóøêà Ëèäèÿ Àíäðååâíà Ãðèö ðîäèëàñü 23 ôåâðàëÿ 1923 ãîäà â äåðåâíå Ëåîíîâè÷è (ãìèíà ßëóâêà) â Ïîëüøå.  2019 ãîäó äåðåâíÿ Ëåîíîâè÷è íàõîäèòüñÿ â ãìèíå Ìèõàëîâî. Ïîñëå âîéíû ìîÿ áàáóøêà Ëèäèÿ Àíäðååâíà Ãðèö îêàçàëàñü â ãîðîäå Âîëêîâûñê (Áåëàðóñü) è íå ñìîãëà âåðíóòüñÿ ê ñâîåé ñåìüå â Ïîëüøó, ïîòîìó ÷òî ãðàíèöà áûëà çàêðûòà ïîñëå âîéíû. Ýòî çàïèñü îò 2 îêòÿáðÿ 1945 ãîäà â àðõèâàõ ÇÀÃÑ ãîðîäà Âîëêîâûñêà. Ìîÿ áàáóøêà Ëèäèÿ ïîòåðÿëà (èëè ñïðÿòàëà) âñå ïîëüñêèå äîêóìåíòû, è ïîýòîìó 2 îêòÿáðÿ 1945 ãîäà îíà ïðèøëà â ÇÀÃÑ ãîðîäà Âîëêîâûñêà è ïîïðîñèëà ñäåëàòü åé íîâîå ñâèäåòåëüñòâî î ðîæäåíèè, êîòîðîå ñîñòàâèëè ïðÿìî ñ åå ñëîâ. Îíà ñîîáùèëà, ÷òî ðîäèëàñü â ñåëå Ëåîíîâè÷ 23 ôåâðàëÿ (íàïèñàíî 27 ôåâðàëÿ) 1923 ãîäà. Åå ìàòü çàðåãèñòðèðîâàíà â ýòîì äîêóìåíòå êàê Àíàñòàñèÿ Àíäðååâíà Ãðèö (ðîä. 1882) è îòåö Àíäðåé Ãðèö (ðîä. 1875), êîòîðàÿ æèëà â ñåëå Ëåîíîâè÷è. Âîçìîæíî, ÷òî ïî êàêîé-òî ïðè÷èíå ìîÿ áàáóøêà èçìåíèëà èíôîðìàöèþ î ñåáå è ñâîèõ ðîäèòåëÿõ (åå äåíü ðîæäåíèÿ è ãîäû ðîæäåíèÿ åå ðîäèòåëåé, âåðîÿòíî, íàïèñàíû íåïðàâèëüíî). ó áàáóøêè Ëèäû áûëè áðàòüñÿ è ñåñòðû: Èîñèô, Íàäåæäà, Îëüãà, Âëàäèìèð, Ñåðàôèìà.
ß òî÷íî çíàþ, ÷òî ìàòü ìîåé áàáóøêè Ëèäû, Àíàñòàñèÿ Àíäðååâíà Ãðèö (íàäïèñü íà íàäãðîáèè - ðîäèëàñü 20 àâãóñòà 1876 ãîäà - óìåðëà 27 äåêàáðÿ 1963 ãîäà). Îíà æèëà â ñåëå Ëåîíîâè÷è (íî, âåðîÿòíî, îíà ðîäèëàñü íå â äåðåâíå Ëåîíîâè÷è, à â äåðåâíå Êóõìû), è áûëà ïîõîðîíåíà íà êëàäáèùå â ßëóâêå. Íà åå ìîãèëå óñòàíîâëåí ïðàâîñëàâíûé êðåñò. Åñòü ôîòîãðàôèè íàäãðîáèÿ Àíàñòàñèè îò ìîèõ ïîëüñêèõ ðîäñòâåííèêîâ. Òàê ÷òî ñåìüÿ ìîåé áàáóøêè áûëà ëèáî ïðàâîñëàâíîé, ëèáî ñòàðîîáðÿä÷åñêîé. Àíäðåé Àíòîíîâè÷ Ãðèö - îòåö ìîåé áàáóøêè Ëèäèè. Îí óìåð ðàíî, ìû íè÷åãî î íåì íå çíàåì, êðîìå òîãî, ÷òî îí æèë â äåðåâíå Ëåîíîâè÷è (íåñîìíåííî, ñ 1900 ïî 1923 ãîä - ãîä ðîæäåíèÿ áàáóøêè Ëèäû). Åãî îòöîì áûë Àíòîí Ãðèö è åãî ìàòü Ñîôèÿ Ãðèö (åå ôàìèëèÿ áûëà Êàçáåðóê, îíà ðîäèëàñü â äåðåâíå Ðîìàíîâî, êîòîðàÿ íàõîäèòñÿ íåäàëåêî îò äåðåâíè Ëåîíîâè÷è). Îòåö Àíäðåÿ Àíòîíîâè÷à Ãðèö - Àíòîí Ãðèö. æèë ñî ñâîåé æåíîé Ñîôèåé Ãðèö â äåðåâíå Ëåîíîâè÷è. Îí áûë äîâëüíî èçâåñòíûì çíàõàðåì, ê êîòîðîìó åçäèëè ëå÷èòüñÿ áîãàòûå ëþäè èç ìíîãèõ ãîðîäîâ Ïîëüøè (òàê ðàññêàçûâàëà áàáóøêà Ëèäà). ß õî÷ó íàéòè è ñäåëàòü êîïèè äîêóìåíòîâ ìîåé áàáóøêè Ëèäèè Àíäðååâíû Ãðèö, åå ìàòåðè Àíàñòàñèè Àíäðååâíû Ãðèö è îòöà Àíäðåÿ Àíòîíîâèöà Ãðèö è äðóãèõ ïðåäêîâ: ñâèäåòåëüñòâî î ðîæäåíèè, ñâèäåòåëüñòâî î áðàêå, ñâèäåòåëüñòâî î ñìåðòè è äðóãèå äîêóìåíòû, êîòîðûå ìîæíî íàéòè.
(Çàðàíåå áëàãîäàðþ è ïðîøó ïðîùåíèÿ çà ïëîõîé ïåðåâîä íà ïîëüñêèé)
(Åñëè âû ðàáîòàåòå ñ ïîëüñêèìè àðõèâàìè è ìîæåòå ïîìî÷ü ìíå íàéòè è ïîëó÷èòü êîïèè äîêóìåíòîâ ìîåé áàáóøêè è åå ðîäèòåëåé â Ïîëüøå, ÿ ãîòîâ îïëàòèòü ýòó óñëóãó ëþáûì óäîáíûì ñïîñîáîì)
(èìåþòñÿ äîêóìåíòû: ñâèäåòåëüñòâî î ñìåðòè, ïàñïîðò ÑÑÑÐ äëÿ ìîåé áàáóøêè Ëèäèè, ñâèäåòåëüñòâî î ðîæäåíèè Ëþäìèëû (îíà äî÷ü Ëèäèè), ìîå ñâèäåòåëüñòâî î ðîæäåíèè (ÿ ñûí Ëþäìèëû)).
Cześć drodzy użytkownicy forum
Proszę o pomoc w znalezieniu informacji o tym, gdzie i jak szukać aktu urodzenia mojej babci w Polsce i metryk prababci i pradziadka. I wszelkie inne informacje na ich temat. Moja babcia Lidiya Andreevna Gryc urodziła się 23 lutego 1923 r. w wiosce Leonowicze (gmina Jałówka dawna gmina wiejska istniejąca do 1939 roku w woj. białostockim) w Polsce. W 2019 r. Wieś Leonowicze znajduje się w gmina Michałowo (w Polsce położona w województwie podlaskim, w powiecie białostockim). Po wojnie moja babcia Lydia Andreevna Gryc znalazła się w mieście Wołkowysk (Białorus) i nie mogła wrócić do swojej rodziny w Polsce, ponieważ granica została zamknięta po wojnie. Jest to zapis z 2 października 1945 r. W archiwum urzędu stanu miasta Wołkowysk. Moja babcia Lydia straciła (lub ukryła) wszystkie polskie dokumenty, a zatem 2 października 1945 r. Przyszła do urzędu stanu cywilnego w Wołkowysku i poprosiła ją o wydanie nowego aktu urodzenia, który został napisany bezpośrednio z jej słów. Powiedziała, że urodziła się we wsi Leonowicze 23 lutego (napisana 27 lutego) 1923 roku. Jej matka jest zarejestrowana w tym dokumencie jako Anastasja Andreevna Gryc (ur. 1882) i ojciec Andrei Antonowicz Gryc (ur. 1875), który mieszkał w wiosce Leonowicze. Możliwe, że z jakiegoś powodu moja babcia zmieniła informacje o sobie i rodzicach (rok urodzenia jej rodziców prawdopodobnie został napisany niepoprawnie). Babcia Lida miała braci i siostry: Joseph, Nadezhda, Olga, Vladimir, Seraphim.
Wiem na pewno, że matka mojej babci Lidy, Anastazjia Andreevna Gryc (napis na nagrobku - urodzony 20 sierpnia 1876 r. - zmarł 27 grudnia 1963 r.). Mieszkała we wsi Leonowicze (ale prawdopodobnie nie urodziła się we wsi Leonowicze, ale we wsi Kuchmy) i została pochowana na cmentarzu w Jałówka . Na jej grobie znajduje się krzyż prawosławny. Są zdjęcia nagrobka Anastazji od moich polskich krewnych. Tak więc rodzina mojej babci była albo prawosławną, albo starowiercą. Andrei Antonovich Gryc - ojciec mojej babci Lidii. Zmarł wcześnie, nic o nim nie wiemy, z wyjątkiem tego, że mieszkał w wiosce Leonowicze (niewątpliwie od 1900 do 1923 roku - roku narodzin babci Lidy). Jego ojcem był Anton Gryc i jego matka Sophia Gryc (jej nazwisko brzmiało Kazberuk, urodziła się w wiosce Romanowo, która znajduje się w pobliżu wsi Leonowicze). Ojciec Andre Antonowicz Gryc - Anton Gryc. Mieszkał z żoną Sophią Gryc w wsi Leonowicze. Był znanym szamanem, któremu bogaci ludzie z wielu miast Polski chodzili na leczenie (jak powiedziała babcia Lida).
Chcę znaleźć i wykonać kopie dokumentów mojej babci Lydii Andreevny Gryc, jej matki Anastazji Andreevny Gryc i ojca Andrieja Antonovitsa Gryc i innych przodków: aktu urodzenia, aktu małżeństwa, aktu zgonu i innych dokumentów, które można znaleźć.
(Z góry dziękuję i przepraszam za słabe tłumaczenie na język polski)
(Jeśli pracujesz z polskimi archiwami i możesz mi pomóc znaleźć i uzyskać kopie dokumentów mojej babci i jej rodziców w Polsce, jestem gotów zapłacić za tę usługę w dowolny dogodny sposób)
(dostępne są dokumenty: akt zgonu, paszport ZSRR dla mojej babci Lidii, akt urodzenia Ludmiła (ona jest córką Lydii), akt urodzenia (jestem synem Ludmiły)). |