Åñëè ýòî âàø ðîäíîé äåä Âàì íóæíî íàïèñàòü do Urząd Stanu Cywilnego â Ustrzyki Dolne
ïðèìåð:
[q]
usc@ustrzyki-dolne.pl Szanowni Państwo, czy w waszym urzędzie zachował sie akty urodzenia, małżeństwa albo zgonu? mojego dziadka Siwik Eugeniusza urodzonego w Ustrzykach Dolnych w przybliżeniu rok urodzenia to 1905-1924. i czy mogę uzyskać odpis ?, z niecierpliwością oczekuję na odpowiedź, Z wyrazami szacunku. èìÿ è ôàìèëèÿ íà ïîëüñêîì ÿçûêå
[/q]
 ïåðâîì ïèñüìå íå âñïîìèíàéòå ãäå æèâåòå è î äî÷åðè Siwik Irenà. P.S. Åñëè óçíàåòå èìÿ îòöà äåäà íàéäåòå è ðîäñòâåíèêîâ
â 2008 ãîäó îäíà èç áëèçêèõ ê íàøåé ñåìüå ëþäåé áûëà â êîíòàêòå ñ íàøèìè ðîäñòâèíèêàìè ñ Ïîëüøè êîòîðûå ïðèåõàëè â Ìèíñê ÷òîáû íàéòòè íàñ, íî ìû ñ 2006 ãîäà ïåðåõàëè â Êàíàäó. Îíè î÷åíü âåæëèâî ïîïðîñèëè ïðåäàòü äðåâî íàøåé ñåìüå. Ðîäíÿ ìîæåò íå ïåðåæèâàòü äðåâî ó íàñ. Òåïåðü ìû èùåì Âàñ! Åñëè âû èóè òî îòçàâèòåñü.
Witam, szukam krewnych w Polsce!
Urodziłem się w Mińsku. Białoruś w rodzinie szlachty Wolanski (z prowincjonalną szlachtą.
Rodzina ma od 300 do 500 lat.
Mój dziadek Edmund Wolanski (umarł w 1998 roku) Ma brata Stanislaw Wolanski - który również mieszka na Białorusi Mój ojciec Wolanski Miroslaw
Mieszkamy w Kanadzie od 12 lat. Chcę dostać kartę Polaka i potrzebuję pomocników w Polsce, a także kopię tego samego drzewa od krewnych. Pisemnym potwierdzeniem, że jesteśmy krewnymi. (Widzę po raz pierwszy, że polski konsulat powinien potwierdzić drzewo)
W 2008 roku jedna z osób bliskich naszej rodzinie kontaktowała się z naszymi krewnymi z Polski, którzy przybyli do Mińska, aby nas znaleźć, ale od tego czasu przeprowadziliśmy się do Kanady. Bardzo grzecznie poprosili o zdradzenie drzewa naszej rodzinie. Nie martw się, drzewo jest z nami. Teraz szukamy ñiebie!
Kartę Polaka może ubiegać się wyłącznie cudzoziemiec, który w dacie składania wniosku o przyznanie Karty Polaka posiada obywatelstwo jednego z niżej wymienionych krajów:
Republiki Armenii; Republiki Azerbejdżańskiej; Republiki Białoruś; Republiki Estońskiej; Gruzji; Republiki Kazachstanu; Republiki Kirgizji; Republiki Litewskiej; Republiki Łotewskiej; Republiki Mołdowy; Federacji Rosyjskiej; Republiki Tadżykistanu; Republiki Turkmenistanu; Ukrainy; Republiki Uzbekistanu.
Åå áàáóøêà ïî ñåìåéíîé ëåíåãäå áûëà ðóññêîé ýìèãðàíòêîé, âûøåäøåé çàìóæ çà àíãëè÷àíèíà â ßïîíèè, ïîòîì ïåðåáðàâøàÿñÿ â øòàòû è óìåðøàÿ òàì â 1926ã â ïîëèöåéñêîì ó÷àñòêå "èç-çà òîãî ÷òî ðóññêàÿ".
Âñå, ÷òî èçâåñòíî ïðî åå ðîäîñëîâíóþ íà äàííûé ìîìåíò (ïðèâîæó îðèãèíàëüíûé òåêñò ïðèñëàííûé ìíå, ÷òîáû íå ïåðåâåðàòü èìåíà + âîëüíûé ïåðåâîä êîíòåêñòà): Anna Victor Georgina Siemasz (that is the surname on her marriage certificate to my grandfather) BUT she was married previously, the other husband died. She married in 1913. Her father was Josef Victor. Unfortunately she is a complete mystery. She used many names and we think she may have been a spy or something. She was known as Betsy Smolensky, and she was also known as Ozol, and some other names (not Russian) Nothing is known about where she was born except she once put on a ships manifest in 1921, that she was born in Moscow, Poland. ??????? The story in our family from my father is that she was a Russian princess. This is nonsense of course, but I think she was Russian, as my father remembered many Russian things from his childhood. Anna's father was on her marriage certificate as: Joseph Victor Siemasz, engineer.