Forum po polsku
Ten rozdział przeznaczony jest dla forumowiczów, którzy nie znają rosyjskiego lub... (zob. 1-wszą wiadomość ) — Эта тема создана для форумчан, которые не знают русского или... (см. 1-е сообщение)
WojciechМодератор раздела  Гданьск Сообщений: 5876 На сайте с 2006 г. Рейтинг: 2189 | Наверх ##
6 апреля 2009 16:36 8 апреля 2009 9:10Przeglądarki Internetowe Ten rozdział przeznaczony jest dla forumowiczów, którzy nie znają rosyjskiego lub nie mają rosyjskiej czcionki. Pierwsza wiadomość OBOWIĄZKOWO powinna być napisana po polsku, odpowiedzi - jak wygodniej.
Эта тема создана для форумчан, которые не знают русского языка или не имеют возможности писать по-русски. Первое сообщение ОБЯЗАТЕЛЬНО должно быть написано по-польски, ответы — как удобней.
Uwaga dla osób, korzystających z Internet Eksplorera Przy używaniu różnych kodów w jednej wiadomości zdarza sie, że jej tekst pojawia się zniekształcony - w postaci "krzaczków" lub "robaczków". To zjawisko nie występuje, jeżeli korzysta sie z Mozilla Firefox lub Opery.
Внимание - кто пользуется Интернет Эксплорером При использовании разных кодов в одном сообщении может случиться, что оно будет искажено - появится ряд странных знаков. Это явление не выступает, если пользоваться Мозиллой или Оперой.
Moderator | | |
Witalij Olszewski Сообщений: 698 На сайте с 2004 г. Рейтинг: 469
| Наверх ##
24 августа 2016 13:55 jwk45 написал: [q] Witalij, przejrzałam wszystkie Bobryki ze słownika, ale żaden mi tu nie pasuje. Dlaczego? Bo nigdzie nie było na tyle dużej fabryki, żeby koło niej wybudowano osiedle dla robotników. A w dokumencie jest wyraźnie napisane - "os. fabr. Bobryk" = osiedle fabryczne Bobryk. A może to ja rozumuję niepoprawnie?
[/q]
Tedy moglo byc jakos tak: Historia Nowomoskowsku bierze swój początek z osiedla Bobryki (1765-1930), który na początku 1930-х kilka lat stał się dużym przemysłowym miastem, stolicą terytorialnego regionu Mosbass w składzie Moskiewskiego obwodu. To stało się możliwym dzięki budownictwu chemicznego kombinata po produkcji azotowych nawozów razem z innemi produkcjami i infrastrukturą. Mocno ucierpiewszy podczas Wielkiej wojny Ojczyźnianej, miasto było odnowione i włączone w skład Tuły obwodu, stawszy się w niej drugim za wielkością miastem po regionalnym centrum Tuły. Rozwój naukowych badań i chemicznych produkcji dużo w czym zaważył na współczesnym wyglądzie i charakterze miasta. http://dic.academic.ru/dic.nsf/ruwiki/1508973Pozdrawiam Witalij Olszewski --- Ольшевские, Корыцкие, Карлинские, Бучинские, Ясиневич, Козерадские, Лучинские, Войцеховские, Ендржеевские, Ясинские, Болсуновские, Лясоцкие, Боревич, Левицкие, Свейковские, Медецкие, Оверкович, Шиманские, Островские, Люблинские, Щирские, Запольские и др. | | |
jwk45Участник  Сообщений: 55 На сайте с 2012 г. Рейтинг: 31 | Наверх ##
24 августа 2016 16:34 24 августа 2016 18:06 Witalij, to jest bardzo prawdopodobne, ale...
W dokumencie Władyslawa Krawczyk jest napisane, że urodził się w osiedlu fabrycznym Bobryk k. (czyli = w poblizu) M.... (nie mogę rozszyfrować co to jest za miasto). Wydaje mi się, że tam jest napisane Mi.isz..y. W okolicach Nowomoskowska nie znalazłam żadnego miasta zaczynającego się na litery "Mi". A może na początku XX wieku było tam, a później włączono je do Nowomoskowska? | | |
R222 | Наверх ##
25 августа 2016 2:11 | | |
25 августа 2016 16:06 Krzysztof, BARDZO!!!! NAPRAWDĘ BARDZOOOO!!!!!! dziękuję Ci za zaangażowanie.
Do mojej teorii pasowałby Bobryk Doński. Tam była kopalnia węgla. Myślę, że monter mógł tam znaleźć zatrudnienie. Tylko - gdzie to miasto na "Mi"?
Proszę, bardzo proszę! Powiedz czy Ty też rozczytujesz miejsce urodzenia jako "osada fabryczna Bobryk k. (koło) Mi...? | | |
25 августа 2016 16:54 To ten dokument
 | | |
R222 | Наверх ##
25 августа 2016 20:00 jwk45 написал: [q] [/q]
pierwszy odczyt i kolejne Bobryk g. (= guberni) Mińskiej w Rosji może jest jakiś Bobryk w okolicach Pińska | | |
25 августа 2016 22:06 Krzysztof, To nie jest polskie "g". To jest "g" w cyrylicy. Niemożliwe, żeby w 1933 roku ktoś w Wilnie napisał literę cyrylicą.
Nie odczytujesz tej litery jko polskie "k"? Porównywałam "k" w innych wyrazach. Są podobne.
A może to jest "z"? "Z" jak "zakład". Jeśli to jest nazwa zakładu, to moze być problem z odszyfrowaniem. | | |
R222 | Наверх ##
25 августа 2016 23:09 25 августа 2016 23:10 jwk45 написал: [q] [/q]
masz rację a może tam jest napisane np. Bobryk z Mirior (lub Mirion) tej i niżej z RosjiMirion lub Mirior lub Mirisz - to jest może jakieś nazwisko fabrykanta zauważ, że są kropki po - Bobryk. oraz po - z. może trzeba szukać podpowiedzi w innych działach forum | | |
26 августа 2016 12:17 Krzysztof, myśle sobie, że jeśli po "z" jest kropka (a jest!), to to musi być skrót. Zakład???
Jestem, zdecydowanie mało obyta na tym Forum. Podpowiedz mi, bardzo proszę, do jakich działów proponujesz mi zapukać. Dzięki za wszystko! POZDRAWIAM! | | |
andrey-by Minsk, Belarus Сообщений: 459 На сайте с 2010 г. Рейтинг: 247 | Наверх ##
26 августа 2016 22:19 A może to jest nie Bobryk, a Bobrujsk? --- Ищу по фамилиям Погоский, Погоцкий, Pohoski, Брилевский, Brylewski. Беларусь, Польша. | | |
|