Witalij Olszewski Сообщений: 700 На сайте с 2004 г. Рейтинг: 469
| Наверх ##
24 августа 2016 13:55 jwk45 написал: [q] Witalij, przejrzałam wszystkie Bobryki ze słownika, ale żaden mi tu nie pasuje. Dlaczego? Bo nigdzie nie było na tyle dużej fabryki, żeby koło niej wybudowano osiedle dla robotników. A w dokumencie jest wyraźnie napisane - "os. fabr. Bobryk" = osiedle fabryczne Bobryk. A może to ja rozumuję niepoprawnie?
[/q]
Tedy moglo byc jakos tak: Historia Nowomoskowsku bierze swój początek z osiedla Bobryki (1765-1930), który na początku 1930-х kilka lat stał się dużym przemysłowym miastem, stolicą terytorialnego regionu Mosbass w składzie Moskiewskiego obwodu. To stało się możliwym dzięki budownictwu chemicznego kombinata po produkcji azotowych nawozów razem z innemi produkcjami i infrastrukturą. Mocno ucierpiewszy podczas Wielkiej wojny Ojczyźnianej, miasto było odnowione i włączone w skład Tuły obwodu, stawszy się w niej drugim za wielkością miastem po regionalnym centrum Tuły. Rozwój naukowych badań i chemicznych produkcji dużo w czym zaważył na współczesnym wyglądzie i charakterze miasta. http://dic.academic.ru/dic.nsf/ruwiki/1508973Pozdrawiam Witalij Olszewski --- Ольшевские, Корыцкие, Карлинские, Бучинские, Ясиневич, Козерадские, Лучинские, Войцеховские, Ендржеевские, Ясинские, Болсуновские, Лясоцкие, Боревич, Левицкие, Свейковские, Медецкие, Оверкович, Шиманские, Островские, Люблинские, Щирские, Запольские и др. |