Терсинец написал:
[q]
Vladimir_Nazarenko napisał:
[q]
Druga tajemnica pozostaje aktualna - w związku z czym ten przedstawiciel szlacheckiej szlachty wyemigrował z prowincji mińskiej do azowskiej posiadłości generała-majora Gostomilowej. Czy masz jakieś przemyślenia na ten temat?
[/q]
Zarządcy majątku nie zostali zabrani, jak mówią, z ulicy. Gostomilov mógł zaprosić go pod ochronę. Mógłby sam, w poszukiwaniu miejsca służby, zaoferować swoje usługi, dostarczając list polecający itp.
[/q]
Читал "Список узаконенных дворян в губерниях Гродненской, Минской, Могилевской, Смоленской и Витебской" Польское геральдическое общество, Геральдико-родословное общество в Москве (Станислав Думин, Славомир Гуржинский).
В Минской губернии запись только одна: Книга 6 (1861 г.).
Однако есть три записи, касающиеся книги 2, из других провинций.
Две записи из Смоленской губернии и одна из Могилевской губернии,
Может быть, кто-то ошибся, написав о Минской губернии и, например, вместо Могилева написал Минск.
Известно ли имя отца убитого Бельского? Я знаю информацию о нескольких сотнях Бельских. К сожалению, зачисленные туда Миколаи жили раньше. Знание имени отца может ограничить область поиска.
Что касается происхождения семьи Бельских в России, я не думаю, что можно сказать, что единственным источником был иммигрант из Польши. В Польше эта большая семья зарегистрирована как минимум с 16 века. (насколько я знаю). А ведь в России был, например, род Бельских князей (и другие многочисленные роды, я читал о нем в Гербовнике жмудской знати профессора Блащика, рядом с текстом о роде Бельских в Жемайтии)
Андрей
Ja czytałem „Spis szlachty wylegitymowanej w Guberniach Grodzieńskiej, Mińskiej, Mohylewskiej, Smoleńskiej i Witebskiej” Polskie Towarzystwo Heraldyczne ,Towarzystwo Heraldyczne- Genealogiczne w Moskwie (Stanisław Dumin, Sławomir Górzyński).
W guberni Mińskiej, jest tylko jeden zapis : księga 6 (rok 1861).
Są natomiast trzy zapisy dotyczące księgi 2 z innych guberni.
Dwa zapisy z guberni smoleńskiej i jeden z guberni mohylewskiej,
Może ktoś przy zapisie o guberni mińskiej się pomylił i np. zamiast mohylewska wpisał mińska?.
Czy jest znane imię ojca tego zabitego bielskiego. Znam informacje o kilkuset Bielskich. Niestety Mikołajowie tam zapisani żyli wcześniej. Znajomość imienia ojca może ograniczyć zakres poszukiwań.
Co do pochodzenia rodziny Bielski w Rosji , to uważam, że nie można stwierdzić że jedynym źródłem był imigrant z Polski. W Polsce ta liczna rodzina jest notowana od co najmniej 16 wieku. (wg tego co ja wiem). Ale w Rosji była np. rodzina Książąt Bielskich ( i inne liczne rodziny, czytałem o tym w Herbarzu szlachty Żmudzkiej Profesora Błaszczyka, przy tekście o rodzinie Bielski na Żmudzi)
Andriej