Forum po polsku
Ten rozdział przeznaczony jest dla forumowiczów, którzy nie znają rosyjskiego lub... (zob. 1-wszą wiadomość ) — Эта тема создана для форумчан, которые не знают русского или... (см. 1-е сообщение)
WojciechМодератор раздела  Гданьск Сообщений: 5876 На сайте с 2006 г. Рейтинг: 2189 | Наверх ##
6 апреля 2009 16:36 8 апреля 2009 9:10Przeglądarki Internetowe Ten rozdział przeznaczony jest dla forumowiczów, którzy nie znają rosyjskiego lub nie mają rosyjskiej czcionki. Pierwsza wiadomość OBOWIĄZKOWO powinna być napisana po polsku, odpowiedzi - jak wygodniej.
Эта тема создана для форумчан, которые не знают русского языка или не имеют возможности писать по-русски. Первое сообщение ОБЯЗАТЕЛЬНО должно быть написано по-польски, ответы — как удобней.
Uwaga dla osób, korzystających z Internet Eksplorera Przy używaniu różnych kodów w jednej wiadomości zdarza sie, że jej tekst pojawia się zniekształcony - w postaci "krzaczków" lub "robaczków". To zjawisko nie występuje, jeżeli korzysta sie z Mozilla Firefox lub Opery.
Внимание - кто пользуется Интернет Эксплорером При использовании разных кодов в одном сообщении может случиться, что оно будет искажено - появится ряд странных знаков. Это явление не выступает, если пользоваться Мозиллой или Оперой.
Moderator | | |
Irina Ol С-Петербург Сообщений: 4447 На сайте с 2009 г. Рейтинг: 15751 | Наверх ##
26 июля 2010 12:28 hsl Спасибо огромное за информацию!!! А я размышляла о Красноярском архиве.
Сейчас покопалась в интернете, никаких контактных телефонов Курагинского архива не нашла пока. | | |
Irina Ol С-Петербург Сообщений: 4447 На сайте с 2009 г. Рейтинг: 15751 | Наверх ##
26 июля 2010 13:59 26 июля 2010 15:32 hslВладимир Викторович! Спасибо за контакты! Тоже нашла в интернете. Позвонила, но не дозвонилась. Может быть, рабочий день уже закончился, а может в отпуске (штат архива всего два человека). Томаш! Я буду пытаться ещё звонить завтра-послезавтра в Курагинский архив. Но запрос всё равно обычной (не электронной) почтой нужно посылать. По сведениям, данным по Минусинскому архиву Владимиром Викторовичем ( hsl ), получается, что не исключено, что могут быть там записи о крещении-венчании Ваших предков в некоторых церквях Минусинского уезда (района). Значит нужно писать запрос и туда. http://www.krasarh.ru/kontaktn...minus.htmlНо начать имеет смысл всё-таки с Курагинского архива http://www.krasarh.ru/kontaktn...agino.htmlС русским языком могу помочь. | | |
tomasz1971 Новичок
26 июля 2010 19:06 Witajcie Irina i hsl ( Władimir ? )  Przeczytałem co napisaliście i postanowiłem napisać tu, co zrozumiałem  Być może nie dokońca rozumiem język rosyjski a i tłumacz na google, nie zawsze tłumaczy dosłownie napisaną treść. Jeśli coś źle zrozumiałem, proszę poprawcie mnie  Otóż sugerujecie aby napisać list na adres podany przez hsl. Chętnie to zrobię, tylko czy podany wcześniej adres jest kompletny? Jak przepiszę go na kopertę to na pewno dojdzie tam gdzie trzeba? Ja mogę napisać taką prośbę o dane w języku polskim, tylko będę wdzięczny jeśli Ktoś z Was przetłumaczy to na język rosyjski i w odpowiedniej formie to napisze. Zastanawiam się tylko jak to zrobić, żebym ja mógł otrzymać tę prośbę w Waszym języku. Może napiszę i wyślę do Kogoś, Kto przepisze i wraz z aktem ślubu mojego Dziadka (jedyny dokument który posiadam) prześle dalej na wskazany adres? Każdy pomysł mile widziany  Zastanawia mnie również fakt o którym wspomniała Irina. Nie wiem i nikt z mojej rodziny nie wie, czy dziadek Michał żyje czy nie. Jeśli komuś w archiwum będzie to potrzebne, będzie to niewykonalne !! Pytałem żyjących osób w mojej rodzinie i nikt nie ma o dziadku żadnej wiadomości. Stąd właśnie poszukiwanie jakichkolwiek danych na terenie Rosji. Jak zauważyliście dysponuję tylko tym jednym, jedynym dokumentem. Wiem kiedy i gdzie (?) urodził się Michał Witoszkin oraz znam imiona Jego Rodziców. Nie mam wiadomości czy na przykład miał rodzeństwo… Dajecie mi Wszyscy wiele nadziei na znalezienie korzeni ale ja jednak mam wiele obaw, czy znajdę aby na pewno tego Michała - mojego dziadka i Tych Jego rodziców – pradziadków. Nie mam nic do stracenia więc czekam na Wasze dalsze wskazówki i wytyczne. Chcę się dowiedzieć czegokolwiek o moich przodkach, więc będę się starał zrobić jak najwięcej będę mógł. Za każdym razem składam Wam serdeczne podziękowanie, bo wiem że poświęcacie swój czas i wykonujecie za mnie wiele różnych rzeczy. Tomasz --- Pozdrowienia z Polski ;) | | |
26 июля 2010 19:46 tomasz1971Томаш! Вы всё правильно поняли. Действительно, можно и нужно послать запрос в Курагинский районый архив даже с такими небольшими данными: только то, что записано в документе о браке Вашей польской бабушки и русского деда Витошкина Михаила Дмитриевича ( место и дата рождения, имя и фамилии его родителей). Это не так мало. Вопрос только с написанием села - написано в документе по-польски, читается Шалабозино. Но про ошибки в написании мы уже с Вами обсуждали. Если в архивных документах - посемейных списках села Шалоболино 30-х годов найдётся семья Ви(е)тошкиных с родителями Дмитрием и Анастасией, имеющих одного из сыновей - Михаила, 1921 г.р. (или приблизительно такого возраста, в таких записях тоже могут быть неточности), то можно будет предполагать, что это семья Ваших предков, и продолжить поиски. То, что Вы не знаете, жив он или нет, для запросов в архив не имеет значения. Вы пишете, что не знаете состав семьи Михаила Дмитриевича, не знаете о его братьях-сёстрах, это для запроса тоже не имеет значения. В ближайшие дни я всё-таки попробую дозвониться в Курагинский архив, потом составлю запрос на русском языке от Вашего имени и отправлю Вам на e-mail, указанный в профиле. Если потребуется, apps нам поможет Генеалогические запросы в России платные, но не думаю, что получится дорого. hslВладимир Викторович! Томаш Вас сердечно благодарит! | | |
tomasz1971 Новичок
26 июля 2010 20:52 Droga Irino  Wlewasz miód w moje serce i jesli tylko zdecydujesz o jakichś konkretnych krokach, ja się do nich dostosuję  Tak jak Ty Irino, wiem że i apps i hsl mi pomożecie. Bardzo Wam jestem za to wdzięczny. Swoją drogą, napisałem jeszcze raz do Urzędu gdzie wydano mi dokument który posiadam, z prośbą o sprawdzenie ponownie nazwy miejscowości. Dziadkowie brali ślub w 1945 roku, więc możliwe że dzisiejsi urzędnicy mogli źle napisać miejscowość. Będę badał tę sprawę, może mi podeślą jakiś scan oryginalnego dokumentu z tamtych lat. Jak tylko będę miał jakąś wiedzę, z pewnością się z Wami szybko podzielę. Pozdrawiam Was Wszystkich serdecznie i trzymam kciuki, aby udało Nam się cokolwiek dowiedzieć. Tomasz --- Pozdrowienia z Polski ;) | | |
26 июля 2010 21:10 tomasz1971 написал: [q] miód w moje serce[/q] - это приятно! Будем надеяться и trzymam kciuki, что результат будет! | | |
29 июля 2010 0:32 tomasz1971Здравствуйте, Томаш! Звонила понедельник-вторник-среда в Курагинский архив - не отвечают. Вероятно - отпуск (каникулы). Отправила Вам на e-mail текст запроса (исходила из тех данных, что Вы дали). Прочтите. Если будут вопросы - задавайте. Если вопросы по русскому языку - спрашивайте apps Удачи! Ирина. | | |
tomasz1971 Новичок
29 июля 2010 21:11 Здравствуйте Ирина  Wielkie dzięki dla Ciebie za to co robisz. Czekam na e-mail bo jeszcze go nie otrzymałem. Jeśli możesz, napisz mi pełny adres, na który mam wysłać to zapytanie. Tak mnie wszyscy pozytywnie zachęciliście, że codziennie wchodzę i patrzę, czy nie ma nowych wiadomości dla mnie tutaj na forum. Dziękuję Wam  Спасибо --- Pozdrowienia z Polski ;) | | |
29 июля 2010 21:18 Здравствуйте, Томаш! Я отправила на адрес tomasz.wit@wp.pl Если не получили - напишите мне в личные сообщения другой электронный адрес. Ирина. | | |
apss Сообщений: 2450 На сайте с 2009 г. Рейтинг: 2772
| Наверх ##
30 июля 2010 23:39 30 июля 2010 23:40 tomasz1971Tomku, na górze strony są poziome rubryczki. Trzecia z lewej, dolna to Twoja osobista poczta. Wygląda tak: Письма [0 новых]. Irena prosi cię, byś podał jej inny adres mailowy, na który mogłaby Ci przesłać treść pisma do archiwum. Ten, który podałeś w profilu, szwankuje. Pisząc do Ireny, kliknij w Профиль nad jej postem (kolor czerwony). Pod profilem i tematami na samym dole znajdziesz - Отправить личное сообщение - wysłać prywatną wiadomość. Pisz! | | |
|