Forum po polsku
Ten rozdział przeznaczony jest dla forumowiczów, którzy nie znają rosyjskiego lub... (zob. 1-wszą wiadomość ) — Эта тема создана для форумчан, которые не знают русского или... (см. 1-е сообщение)
WojciechМодератор раздела  Гданьск Сообщений: 5877 На сайте с 2006 г. Рейтинг: 2187 | Наверх ##
6 апреля 2009 16:36 8 апреля 2009 9:10Przeglądarki Internetowe Ten rozdział przeznaczony jest dla forumowiczów, którzy nie znają rosyjskiego lub nie mają rosyjskiej czcionki. Pierwsza wiadomość OBOWIĄZKOWO powinna być napisana po polsku, odpowiedzi - jak wygodniej.
Эта тема создана для форумчан, которые не знают русского языка или не имеют возможности писать по-русски. Первое сообщение ОБЯЗАТЕЛЬНО должно быть написано по-польски, ответы — как удобней.
Uwaga dla osób, korzystających z Internet Eksplorera Przy używaniu różnych kodów w jednej wiadomości zdarza sie, że jej tekst pojawia się zniekształcony - w postaci "krzaczków" lub "robaczków". To zjawisko nie występuje, jeżeli korzysta sie z Mozilla Firefox lub Opery.
Внимание - кто пользуется Интернет Эксплорером При использовании разных кодов в одном сообщении может случиться, что оно будет искажено - появится ряд странных знаков. Это явление не выступает, если пользоваться Мозиллой или Оперой.
Moderator | | |
marcopolo Новичок
22 сентября 2009 11:10 Witam Szukam brata mojego dziadka. Miaі on na imiк Jуzef Kaszuba. Urodziі siк w Ludwikowie koіo Radomia, nie znam daty urodzenia, ale mуgі sie urodziж miкdzy 1889 a 1893. Jak byі mіody wyjechaі na wschуd do Rosji i њlad po nim zagin№і. Nie wim gdzie mam szukaж na stronach rosyjsko jкzycznych, nie za bardzo znam ten jкzyk. Pozdrawiam Marek Kaszuba --- Ищу потомков Иосифа Кашуба | | |
apss Сообщений: 2451 На сайте с 2009 г. Рейтинг: 2772
| Наверх ##
22 сентября 2009 17:14 marcopolo
Marku, wydaje mi się, że bez znajomości jakichkolwiek faktów z życia krewnego niewiele można zrobić. To chyba nawet niemożliwe. Tu jest taka strona - Wszyscy mieszkańcy Ukrainy. Wpisująć nazwisko Kaszuba wyskakuje 5652 wyników. Nie wykluczone, że wsród nich znajdują się i potomkowie Józefa. Nie mam jednak pomysłu, jak można ich identyfikować. Może bardziej doświadczeni koledzy z forum coś poradzą. | | |
Stan_is_love Москва Сообщений: 11433 На сайте с 2008 г. Рейтинг: 7311 | Наверх ##
22 сентября 2009 17:37 apss Если ввести в графу отчество "Иосифович" с фамилией Кашуба всплывает 5 человек:
КАШУБА ЕФИМ ИОСИФОВИЧ 0 1947-02-07 ХАРКІВ РОМЕНА РОЛЛАНА 7 0 3 КАШУБА ВИКТОР ИОСИФОВИЧ 0 1952-03-28 ТУПИЧІВ ЮРІЯ ГАГАРІНА 72 0 0 КАШУБА НИКОЛАЙ ИОСИФОВИЧ 0 1942-12-17 СИНЯВА ЩОРСА 22 0 0 КАШУБА НИКОЛАЙ ИОСИФОВИЧ 0 1942-12-17 М.КИЇВ ВОЛКОВА 18 0 217 КАШУБА ЛЕВ ИОСИФОВИЧ 0 1936-06-18 ГОРЬКОГО ЛЕНІНА 1 0 16
Уж не знаю насколько совпадают их года рождения с Юзефом, но только эти. --- Все мои личные данные, размещены мною на сайте добровольно в трезвом уме и твёрдой памяти, специально для поиска родственников
Высокотехнологичное удаление бородавок на pla3ma.ru
| | |
marcopolo Новичок
22 сентября 2009 21:50 Witam Jednego z braci dziadka znalazіem we Francji, choc znaіem tylko imiк, nazwisko, imiona rodzicуw i miejsce urodzenia. Miaіem nadziejк, їe poszczкњci mi siк i z drugim bratem. Rуїnica miкdzy tymi braжmi jest taka, їe z Francj№ kontakt urwaі sie w 1962, natomiast z Jуzefem nie byіo wogуle kontaktu. Mog№ byж dwie moїliwoњci, albo pokіуciі siк tak, їe zerwaі kontakty z rodzin№, albo umarі w czasie podrуїy (mуgі mieж np. jakiњ wypadek). W rozmowach z senorami rodziny mуwi sie o tym drugim przypadku, ale szczegуіуw brak. Moїe coњ mi siк uda znaleњж, jeњli nie to ta gaі№џ drzewa nie bкdzie rozwiniкta. Pozdrawiam Marek --- Ищу потомков Иосифа Кашуба | | |
Brzeczyszczykiewicz Новичок
7 октября 2009 21:39Pomóżcie znaleźć mapy Witam!
Całkiem przypadkiem trafiłem na Wasze forum. Chciałbym Was prosić o pomoc - czy moglibyście mi wskazać strony bądź archiwa (biblioteki) z których mógłbym otrzymać skany map z XIX wieku dla środkowej Polski - na południe od Warszawy? Polskie strony typu mapy.ziomal znam i nie ma tam map takich jak Wojenno-Topograficzne Mapy Europejskiej Rosji - 1, 2 i 3-wiorstowki. Zwracałem się już do jednego polskiego i rosyjskiego archiwum ale odpowiedzieli, że nie posiadają.
Byłbym wdzięczny za wszelką pomoc.
Pozdrawiam | | |
foreman Начинающий
г.Екатеринбург Сообщений: 27 На сайте с 2008 г. Рейтинг: 6 | Наверх ##
7 октября 2009 22:09 --- Малиновские,Алякринские,Взоровы,Снигиревы,Коря(е)ковы.Персональные данные о моих родственниках, наших общих предках, рамещенные на vgd.ru, найдены в архивах, в печати или присланы мне моими родственниками с разрешением использовать их по моему усмотрению | | |
Эта тема была выделена из темы "pomóżcie znaleźć mapy" (7 октября 2009 22:56)
|
Brzeczyszczykiewicz Новичок
11 октября 2009 9:39 Niestety nadal nie ma tych mapek. Może wiecie do jakiej instytucji można się o nie zwrócić? Może któreś archiwum bądź biblioteka w Rosji, na Białorusi, Litwie ...? Czy zwykły śmiertelnik może się starać o takie materiały?
Pozdrawiam | | |
progolinaНовичок  Polska Сообщений: 21 На сайте с 2009 г. Рейтинг: 3 | Наверх ##
13 ноября 2009 22:08 Witam A ja mam pytanie - czy ktoś mógłby pomóc przetłumaczyć terminy wojskowe z rosyjskiego na polski. Nie wszystkie znam a i nie mogę ich znaleźć w dostępnych słownikach. Chciałbym mieć pewność, że dobrze rozumiem odpowiedzi na moje zapytania. Pozdrawiam - Janek | | |
apss Сообщений: 2451 На сайте с 2009 г. Рейтинг: 2772
| Наверх ##
13 ноября 2009 22:38 progolina
Witam i ja. Wklej je tutaj. Myślę, że zostaną przetłumaczone. | | |
|