[q] Àðõèâû Ïîëüøè https://archiwa.gov.pl/en/ Ïîëüñêàÿ ñëóæáà ãåíåàëîãèè Èäèòå ïî ññûëêå >>> Ñïðàâî÷íèêè è Àäðåñ-Êàëåíäàðè Êîðîëåâñòâà Ïîëüñêîãî https://book-olds.ru/BookLibra...skogo.html Ìåòðè÷åñêèå êíèãè - http://metryki.genealodzy.pl/ Ýâàêóèðîâàííûå ïîëÿêè 1943-1946 â Íîâîñèáèðñêóþ, Êåìåðîâñêóþ îáëàñòè è â Àëòàéñêèé êðàé. Àðõèâ Àëòàéñêîãî êðàÿ (ÃÀÀÊ) - http://www.archiv.ab.ru/files/inventory/%D0%A0921-1.pdf[/q]
Ïðîñüáà ê ó÷àñòíèêàì, ðàáîòàþùèì â ðàçäåëå - 1. Íå êîïèðîâàòü ìíîãîñòóïåí÷àòûå äèàëîãè ïðè îòâåòå. Îñòàâëÿéòå òîëüêî òó ÷àñòü, íà êîòîðóþ îòâå÷àåòå. 2. Äëÿ áëàãîäàðíîñòè èñïîëüçóéòå òðè âàðèàíòà - * Ðåéòèíã (+/-) * Ëàéê * Îòçûâ â Ïðîôèëå ó÷àñòíèêà çà ñîîáùåíèå 3. Íå ïèøèòå òåêñòû ñîîáùåíèé òîëüêî áîëüøèìè áóêâàìè. 4. Îáðàùàéòå âíèìàíèå íà íàçâàíèÿ òåì è ðàñøèôðîâêó ïîäòåì ïðè êðåïëåíèå ñâîåãî ïîñòà. 5. Ïðåæäå, ÷åì îòêðûòü íîâóþ òåìó, ïðîëèñòàéòå ðàçäåë. Íå íàäî äóáëèðîâàòü óæå îòêðûòûå òåìû. |
Forum po polsku
Ten rozdział przeznaczony jest dla forumowiczów, którzy nie znają rosyjskiego lub... (zob. 1-wszą wiadomość ) — Ýòà òåìà ñîçäàíà äëÿ ôîðóì÷àí, êîòîðûå íå çíàþò ðóññêîãî èëè... (ñì. 1-å ñîîáùåíèå)
Wojciech Ãäàíüñê Ñîîáùåíèé: 5873 Íà ñàéòå ñ 2006 ã. Ðåéòèíã: 2213 | Íàâåðõ ##
6 àïðåëÿ 2009 16:36 8 àïðåëÿ 2009 9:10Przeglądarki Internetowe Ten rozdział przeznaczony jest dla forumowiczów, którzy nie znają rosyjskiego lub nie mają rosyjskiej czcionki. Pierwsza wiadomość OBOWIĄZKOWO powinna być napisana po polsku, odpowiedzi - jak wygodniej.
Ýòà òåìà ñîçäàíà äëÿ ôîðóì÷àí, êîòîðûå íå çíàþò ðóññêîãî ÿçûêà èëè íå èìåþò âîçìîæíîñòè ïèñàòü ïî-ðóññêè. Ïåðâîå ñîîáùåíèå ÎÁßÇÀÒÅËÜÍÎ äîëæíî áûòü íàïèñàíî ïî-ïîëüñêè, îòâåòû — êàê óäîáíåé.
Uwaga dla osób, korzystających z Internet Eksplorera Przy używaniu różnych kodów w jednej wiadomości zdarza sie, że jej tekst pojawia się zniekształcony - w postaci "krzaczków" lub "robaczków". To zjawisko nie występuje, jeżeli korzysta sie z Mozilla Firefox lub Opery.
Âíèìàíèå - êòî ïîëüçóåòñÿ Èíòåðíåò Ýêñïëîðåðîì Ïðè èñïîëüçîâàíèè ðàçíûõ êîäîâ â îäíîì ñîîáùåíèè ìîæåò ñëó÷èòüñÿ, ÷òî îíî áóäåò èñêàæåíî - ïîÿâèòñÿ ðÿä ñòðàííûõ çíàêîâ. Ýòî ÿâëåíèå íå âûñòóïàåò, åñëè ïîëüçîâàòüñÿ Ìîçèëëîé èëè Îïåðîé.
Moderator | | |
| Halny Ñîîáùåíèé: 241 Íà ñàéòå ñ 2021 ã. Ðåéòèíã: 1067
| Íàâåðõ ##
2 ìàÿ 2021 12:19 Nie mogę nigdzie odnaleźć aktów parafii w Siechnowiczach z XVIII w. Są mi potrzebne przy pisaniu pracy naukowej. Bardzo proszę o pomoc. Andrzej Wawryniuk Îò ìîäåðàòîðà:Ïåðåâîä: Íå ìîãó íèãäå íàéòè àêòû ïðèõîäà â Ñåõíîâè÷àõ çà 18 âåê. Îíè ìíå íóæíû äëÿ íàó÷íîé ðàáîòû, êîòîðóþ ÿ ïèøó. Î÷åíü ïðîøó ïîìî÷ü. Àíäæåé Âàâðûíþê https://forum.vgd.ru/post/10/2959/p3772051.htm#pp3772051 | | |
elena_krd Ñîîáùåíèé: 6543 Íà ñàéòå ñ 2008 ã. Ðåéòèíã: 11588 | Íàâåðõ ##
2 ìàÿ 2021 14:58
 --- Ñïàñèáî.
Ñ óâàæåíèåì, Åëåíà.
----
Øàôðàíîâñêèå (Ãîìåëüñêèé óåçä Ìîãèëåâñêîé ãóá.), Öåëèöî(à) (âåçäå), Öû(è)òîâè÷è (Ìîãèëåâñêàÿ ãóá.), Êà(î)êòûø (Çóáåëåâè÷è/Ëÿõîâè÷è, Ñëóöêîãî óåçäà Ìèíñêîé ãóá.). | | Ëàéê (1) |
| Ê äàííîé òåìå ïðèñîåäèíåíà òåìà "Siechnowicze" (2 ìàÿ 2021 15:26)
|
| kovalchukli Íîâè÷îê
Âîëãîãðàä Ñîîáùåíèé: 4 Íà ñàéòå ñ 2021 ã. Ðåéòèíã: 8 | Íàâåðõ ##
11 èþëÿ 2021 10:19 stran íàïèñàë: [q] Witam Wszystkich ! Czy ktos moze mi wskazac do jakiej administracji nalezeli rosyjscy straznicy przejazdu granicznego w okolicach Czestochowy w latach 1900 - 1914 ? Byli oni wojskowymi czy nalezeli do administracji celnej. Co sie stalo z nimi po wkroczeniu wojsk pruskich do Czestochowy w sierpniu 1914 ? Nigdzie nie znalazlam najmniejszej wzmianki na ten temat. Dziekuje z gory za kazda wskazowke.[/q]
êàê ÿ ìîãó ñâÿçàòüñÿ ñ Âàìè,
| | |
| Konczanin Íîâè÷îê
Gdańsk Ñîîáùåíèé: 1 Íà ñàéòå ñ 2021 ã. Ðåéòèíã: 0 | Íàâåðõ ##
1 ñåíòÿáðÿ 2021 14:20 Dzień dobry, pradziadek był młodszym podoficerem 9 kompanii Ëåéá-ãâàðäèè Ïðåîáðàæåíñêèé Åãî Âåëè÷åñòâà ïîëê , szukam informacji, zdjęć publikacji dotyczących tego pułku za okres 1895-1905, bo mniej więcej w tym okresie pradziadek w nim służył otrzymując zegarek Pavel Bure za wyniki w strzelaniu nr 54383 - po numerze zegarka wnioskuję, że otrzymał go w 1901 r. lub później. Może ktoś jest w stanie odszyfrować pełen zapis dedykacji na zegarku? Radosław
pewnie nieudolne tłumaczenie googla:
Äîáðîå óòðî, ïðàäåä áûë ìëàäøèì óíòåð-îôèöåðîì 9-é ðîòû Ëåéá-ãâàðäèè Ïðåîáðàæåíñêèé Åãî Âåëè÷åñòâà ïîëê, èùó èíôîðìàöèþ, ôîòîãðàôèè ïóáëèêàöèé îá ýòîì ïîëêó çà ïåðèîä 1895-1905 ãã., ïîòîìó ÷òî ïðèìåðíî â ýòîò ïåðèîä ìîé ïðàäåä ñëóæèë â íåì ïî ðåçóëüòàòàì ñòðåëüáû Áóðå 54383 - Ïàâåë ñ íîìåðîì íàðó÷íûõ ÷àñîâ, äåëàþ âûâîä, ÷òî îí ïîëó÷èë åãî â 1901 ãîäó èëè ïîçæå. Ìîæåò êòî-íèáóäü ñìîæåò ðàñøèôðîâàòü ïîëíóþ ïîñâÿùåííîñòü íà ÷àñàõ?
 --- rodzina Konczanin Wilno Święciany Kiemieliszki Malinowo Ìèõàèë Êîí÷àíèí ñûí Êàðëà ìëàäøè óíòåð-îôèöåð Ëåéá-ãâàðäèè Ïðåîáðàæåíñêèé Åãî Âåëè÷åñòâà ïîëê 1901 ãîä | | Ëàéê (2) |
Ruzhanna Ñòàâðîïîëü Ñîîáùåíèé: 1931 Íà ñàéòå ñ 2015 ã. Ðåéòèíã: 1413 | Íàâåðõ ##
1 ñåíòÿáðÿ 2021 16:29 >> Îòâåò íà ñîîáùåíèå ïîëüçîâàòåëÿ Konczanin îò 1 ñåíòÿáðÿ 2021 14:20 Napisane: "1-ãî Àô. Ïðè (? nie wiem co to znaczy, moze ktos z panstwa wie) Ëåéá-ãâàðäèè Ïðåîáðàæåíñêîãî ïîëêà 9-é ðîòû ìëàäøåìó ÓíÄåð (ïðàâèëüíî - ÓíÒåð) îôèöåðó Ìèõàèëó Êîí÷àíèíó". | | |
| Halny Ñîîáùåíèé: 241 Íà ñàéòå ñ 2021 ã. Ðåéòèíã: 1067
| Íàâåðõ ##
23 ñåíòÿáðÿ 2021 15:40 nadka íàïèñàë: [q] Witaj!
Potrzebujesz pomocy w metrykach Lublina. Moja przyjaciółka chce wiedzieć o korzeniach swojego dziadka. Richard Syn Michał Kopeć urodził się 13.08.1924 r.
Rodzice Richarda: Michał i Franciszka Kopeć, siostra: Janina, Genoveva, Bożena Kopeć, nie wie o ich urodzinach.
(przepraszam tłumacz google: D)[/q]
Nawet gdyby księgi z tymi aktami były, archiwum ich nie udostępni. Musi minąć 100 lat od tak zwanego zamknięcia księgi, wówczas jest ona udostępniona. Natomiast, gdy wiadomo, że taka księga jest, można zlecić kwerendę i poprosic o skan metryki. Pozdrawiam, | | |
| IrenaWaw Ñîîáùåíèé: 1705 Íà ñàéòå ñ 2020 ã. Ðåéòèíã: 1125
| Íàâåðõ ##
11 îêòÿáðÿ 2021 14:22 Maciol íàïèñàë: [q] Dzień dobry!
Nie za bardzo wiem, gdzie zacząć. Nie znam języka rosyjskiego. Znam polski i angielski. Próbuję ustalić swoje pochodzenie genealogiczne. Oto informacje, które do tej pory zebrałem:
Dziadkowie: Leon Jakszta - ur. 1921 w miejscowości Ostrowiszki, gmina Twerecz, powiat Święciany Członek straży pożarnej. Żołnierz Armii Czerwonej, brał udział w zdobyciu Warszawy w 1945 r. Po bitwie został w Warszawie i pomagał w obudowie. Po wojnie został repatriowany na Pomorze.
Helena Jakszta (dd. Kondrat) - ur. 1927 w miejscowości Łajbuny, gmina Widze, powiat Brasław Po II Wojnie Światowej repatriowana na Pomorze
Nie wiem, czy ich ślub był na Pomorzu, czy na Wschodzie.
Pradziadkowie: Michał Jakszta - został na Wschodzie Marianna Jakszta (dd. Bukowska) - została na Wschodzie
Jan Kondrat - repatriowany na Pomorze Zuzanna Kondrat (dd. Parakiewicz) - repatriowana na Pomorze
Prapradziadkowie: Adam Kondrat Marianna Kondrat (dd. ?)
Ignacy Parakiewicz Michalina Parakiewicz (dd. ?)
Pragnę się czegoś dowiedzieć na temat moich przodków. Bardzo mi zależy na tym, by wiedzieć jakie mam korzenie. Będe wdzięczny za pomoc w poszerzeniu wiedzy w tym zakresie, a nie znam języka i to mnie blokuje.
Pozdrawiam, Maciej Michał Jakszta[/q]
Witam, Chyba to ktoś z Twoich https://gwar.mil.ru/heroes/che...26page%3D1Andrzej syn Gabriela Są inne osoby też. Są osoby z nazwiskiem Jakszta ßêøòà na stronach rosyjskojęzycznych Np Na fb https://m.FB [çàïðåùåí â ÐÔ]/yakshtaWięcej osób z nazwiskiem Jaksztas, szczególnie na Litwie. | | |
| Maciol Íîâè÷îê
Gdynia Ñîîáùåíèé: 4 Íà ñàéòå ñ 2021 ã. Ðåéòèíã: 1 | Íàâåðõ ##
11 îêòÿáðÿ 2021 14:43 >> Îòâåò íà ñîîáùåíèå ïîëüçîâàòåëÿ IrenaWaw îò 11 îêòÿáðÿ 2021 14:22 Dziękuję za informację. Możliwe, że to ktoś z moich. Aczkolwiek jakby to przypasować do mojego dziadka Leona Jakszta, syna Michała? Z tego, co wiem to mó pradziad Michał Jakszta następujące takie rodzeństwo: 1. brat Joachim Jakszta - dzieci Helena, Adela, Wacław 2. siostra Paulina Milewicz (dd. Jakszta) - dzieci Leon, Filmina, Julian, Zenon, Alfons Posiadam jeszcze informację, że któryś z moich przodków był kawalerzystą w Armii Carskiej i został ranny w nogę w Rumunii, po czym wrócił do domu, gdy zaczęła się rewolucja październikowa. | | |
| IrenaWaw Ñîîáùåíèé: 1705 Íà ñàéòå ñ 2020 ã. Ðåéòèíã: 1125
| Íàâåðõ ##
11 îêòÿáðÿ 2021 15:03 11 îêòÿáðÿ 2021 15:23 | | |
|
Îòïðàâèòü ëè÷íîå ñîîáùåíèå