Forum po polsku
Ten rozdział przeznaczony jest dla forumowiczów, którzy nie znają rosyjskiego lub... (zob. 1-wszą wiadomość ) — Эта тема создана для форумчан, которые не знают русского или... (см. 1-е сообщение)
WojciechМодератор раздела  Гданьск Сообщений: 5876 На сайте с 2006 г. Рейтинг: 2189 | Наверх ##
6 апреля 2009 16:36 8 апреля 2009 9:10Przeglądarki Internetowe Ten rozdział przeznaczony jest dla forumowiczów, którzy nie znają rosyjskiego lub nie mają rosyjskiej czcionki. Pierwsza wiadomość OBOWIĄZKOWO powinna być napisana po polsku, odpowiedzi - jak wygodniej.
Эта тема создана для форумчан, которые не знают русского языка или не имеют возможности писать по-русски. Первое сообщение ОБЯЗАТЕЛЬНО должно быть написано по-польски, ответы — как удобней.
Uwaga dla osób, korzystających z Internet Eksplorera Przy używaniu różnych kodów w jednej wiadomości zdarza sie, że jej tekst pojawia się zniekształcony - w postaci "krzaczków" lub "robaczków". To zjawisko nie występuje, jeżeli korzysta sie z Mozilla Firefox lub Opery.
Внимание - кто пользуется Интернет Эксплорером При использовании разных кодов в одном сообщении может случиться, что оно будет искажено - появится ряд странных знаков. Это явление не выступает, если пользоваться Мозиллой или Оперой.
Moderator | | |
К данной теме присоединена тема "Siechnowicze" (2 мая 2021 15:26)
|
kovalchukli Новичок
Волгоград Сообщений: 4 На сайте с 2021 г. Рейтинг: 8 | Наверх ##
11 июля 2021 10:19 stran написал: [q] Witam Wszystkich ! Czy ktos moze mi wskazac do jakiej administracji nalezeli rosyjscy straznicy przejazdu granicznego w okolicach Czestochowy w latach 1900 - 1914 ? Byli oni wojskowymi czy nalezeli do administracji celnej. Co sie stalo z nimi po wkroczeniu wojsk pruskich do Czestochowy w sierpniu 1914 ? Nigdzie nie znalazlam najmniejszej wzmianki na ten temat. Dziekuje z gory za kazda wskazowke.[/q]
как я могу связаться с Вами,
| | |
Konczanin Новичок
Gdańsk Сообщений: 1 На сайте с 2021 г. Рейтинг: 0 | Наверх ##
1 сентября 2021 14:20 Dzień dobry, pradziadek był młodszym podoficerem 9 kompanii Лейб-гвардии Преображенский Его Величества полк , szukam informacji, zdjęć publikacji dotyczących tego pułku za okres 1895-1905, bo mniej więcej w tym okresie pradziadek w nim służył otrzymując zegarek Pavel Bure za wyniki w strzelaniu nr 54383 - po numerze zegarka wnioskuję, że otrzymał go w 1901 r. lub później. Może ktoś jest w stanie odszyfrować pełen zapis dedykacji na zegarku? Radosław
pewnie nieudolne tłumaczenie googla:
Доброе утро, прадед был младшим унтер-офицером 9-й роты Лейб-гвардии Преображенский Его Величества полк, ищу информацию, фотографии публикаций об этом полку за период 1895-1905 гг., потому что примерно в этот период мой прадед служил в нем по результатам стрельбы Буре 54383 - Павел с номером наручных часов, делаю вывод, что он получил его в 1901 году или позже. Может кто-нибудь сможет расшифровать полную посвященность на часах?
 --- rodzina Konczanin Wilno Święciany Kiemieliszki Malinowo Михаил Кончанин сын Карла младши унтер-офицер Лейб-гвардии Преображенский Его Величества полк 1901 год | | Лайк (2) |
Ruzhanna Ставрополь Сообщений: 1632 На сайте с 2015 г. Рейтинг: 1179 | Наверх ##
1 сентября 2021 16:29 >> Ответ на сообщение пользователя Konczanin от 1 сентября 2021 14:20 Napisane: "1-го Аф. При (? nie wiem co to znaczy, moze ktos z panstwa wie) Лейб-гвардии Преображенского полка 9-й роты младшему УнДер (правильно - УнТер) офицеру Михаилу Кончанину". | | |
Halny Сообщений: 242 На сайте с 2021 г. Рейтинг: 1056
| Наверх ##
23 сентября 2021 15:40 nadka написал: [q] Witaj!
Potrzebujesz pomocy w metrykach Lublina. Moja przyjaciółka chce wiedzieć o korzeniach swojego dziadka. Richard Syn Michał Kopeć urodził się 13.08.1924 r.
Rodzice Richarda: Michał i Franciszka Kopeć, siostra: Janina, Genoveva, Bożena Kopeć, nie wie o ich urodzinach.
(przepraszam tłumacz google: D)[/q]
Nawet gdyby księgi z tymi aktami były, archiwum ich nie udostępni. Musi minąć 100 lat od tak zwanego zamknięcia księgi, wówczas jest ona udostępniona. Natomiast, gdy wiadomo, że taka księga jest, można zlecić kwerendę i poprosic o skan metryki. Pozdrawiam, | | |
IrenaWaw Сообщений: 1687 На сайте с 2020 г. Рейтинг: 1098
| Наверх ##
11 октября 2021 14:22 Maciol написал: [q] Dzień dobry!
Nie za bardzo wiem, gdzie zacząć. Nie znam języka rosyjskiego. Znam polski i angielski. Próbuję ustalić swoje pochodzenie genealogiczne. Oto informacje, które do tej pory zebrałem:
Dziadkowie: Leon Jakszta - ur. 1921 w miejscowości Ostrowiszki, gmina Twerecz, powiat Święciany Członek straży pożarnej. Żołnierz Armii Czerwonej, brał udział w zdobyciu Warszawy w 1945 r. Po bitwie został w Warszawie i pomagał w obudowie. Po wojnie został repatriowany na Pomorze.
Helena Jakszta (dd. Kondrat) - ur. 1927 w miejscowości Łajbuny, gmina Widze, powiat Brasław Po II Wojnie Światowej repatriowana na Pomorze
Nie wiem, czy ich ślub był na Pomorzu, czy na Wschodzie.
Pradziadkowie: Michał Jakszta - został na Wschodzie Marianna Jakszta (dd. Bukowska) - została na Wschodzie
Jan Kondrat - repatriowany na Pomorze Zuzanna Kondrat (dd. Parakiewicz) - repatriowana na Pomorze
Prapradziadkowie: Adam Kondrat Marianna Kondrat (dd. ?)
Ignacy Parakiewicz Michalina Parakiewicz (dd. ?)
Pragnę się czegoś dowiedzieć na temat moich przodków. Bardzo mi zależy na tym, by wiedzieć jakie mam korzenie. Będe wdzięczny za pomoc w poszerzeniu wiedzy w tym zakresie, a nie znam języka i to mnie blokuje.
Pozdrawiam, Maciej Michał Jakszta[/q]
Witam, Chyba to ktoś z Twoich https://gwar.mil.ru/heroes/che...26page%3D1Andrzej syn Gabriela Są inne osoby też. Są osoby z nazwiskiem Jakszta Якшта na stronach rosyjskojęzycznych Np Na fb https://m.FB [запрещен в РФ]/yakshtaWięcej osób z nazwiskiem Jaksztas, szczególnie na Litwie. | | |
Maciol Новичок
Gdynia Сообщений: 4 На сайте с 2021 г. Рейтинг: 1 | Наверх ##
11 октября 2021 14:43 >> Ответ на сообщение пользователя IrenaWaw от 11 октября 2021 14:22 Dziękuję za informację. Możliwe, że to ktoś z moich. Aczkolwiek jakby to przypasować do mojego dziadka Leona Jakszta, syna Michała? Z tego, co wiem to mó pradziad Michał Jakszta następujące takie rodzeństwo: 1. brat Joachim Jakszta - dzieci Helena, Adela, Wacław 2. siostra Paulina Milewicz (dd. Jakszta) - dzieci Leon, Filmina, Julian, Zenon, Alfons Posiadam jeszcze informację, że któryś z moich przodków był kawalerzystą w Armii Carskiej i został ranny w nogę w Rumunii, po czym wrócił do domu, gdy zaczęła się rewolucja październikowa. | | |
| Наверх ##
11 октября 2021 15:03 11 октября 2021 15:23 | | |
Maciol Новичок
Gdynia Сообщений: 4 На сайте с 2021 г. Рейтинг: 1 | Наверх ##
11 октября 2021 15:47 >> Ответ на сообщение пользователя IrenaWaw от 11 октября 2021 15:03 O kurczę, ciekawe! Dziękuję za informację. Spróbuję to jakoś rozgryźć. Niemniej, jest to ciekawe, że zaginął w 1915, a syna spłodził w 1921 r. Czyżby dezercja? Chociaż z tego, co pisałem, to wybrał opcję powrotu do domu z Armii Carskiej, zamiast dołaczenia do Armii Czerwonej. Chyba, że chodziło o innego mojego przodka, co również wchodzi w grę. Niemniej, muszę to skonsultować z żyjącą obecnie jeszcze babką. Może będzie w stanie potwierdzić lub odrzucić niektóre informacje. Rozumiem, że dokumenty z II WŚ są zbyt świeże na archiwa (mniej, niż 100 lat)? Czy gdzie jest tam gdzieś informacja, jakie otieczestwo miał Michał Jakszta? Szukam sposobu, by się dowiedzieć jak się nazywali jego rodzice. | | |
| Наверх ##
11 октября 2021 16:14 11 октября 2021 17:56 Nie jestem znawcą II WS Poszukaj tu https://pamyat-naroda.ru/heroe...ppersons=1są inne strony też, na tym forum są wątki, bardzo pomaga pani Raisa (i cyferki przy niku, nie pamietam jakie, ew. Raisa28). Z powodu Michała, wydaje mi sie że jest na tych wszystkich kartkach ta sama osoba - Michał Jakszta, brał udział w I WS - raczej był mobilizowany na początku wojny, bo gdyby był ze "własnej woli" ruszenia pospolitego to byłoby o tym napisane. Ale tu jednostka regularna i jest szeregowym. moim zdaniem był powolany na koniec roku 1914 albo na początku 1915 i wcielony do jednostki która stacjowała obok domu, bo walki mniej więcej w tych okolicach. w lutym 1915 trafił do niewoli - dla tego na liście jest napisane że "zaginął bez sladu" po walce, za jakis czas z CK przyszła o nim informacja że dostał do niewoli i gdzie. Można na tej stronie poszukać przebieg bojowy tej jednostki. tu dalej trzeba uporządkować te kartki, może na początku trafił do jednego obozu, przejściowego, zachorował, po wyzdrowieniu przeprowadzony do innego obozu, w Czersku. Stąd był wyzwolony po wojnie i wrócił do domu. No to wszystko wersje. Imienia ojca nie znalazłam. Masz szansę zanleźć to poprzez kwerendę do RGWIA, bo znasz okres, jednostkę i mniej więcej daty. Ale tylko w tym przypadku jeśli dokumenty tej jednostki się zachowały. | | |
|
Отправить личное сообщение