Полтава и литература
произведения полтавчан, произведения о Полтаве
PElenaМодератор раздела  Луганск Сообщений: 6750 На сайте с 2009 г. Рейтинг: 5910 | Наверх ##
3 августа 2011 17:23 Олійник Борис
НЕ ДЛЯ ДІТЕЙ
- Краще померти стоячи, Ніж на колінах жити! - Сказав учитель історії Дітям.
Слухайте, діти, вчителя, Слухайте маму й тата, І дай вам Бог тільки з читанок Про це читати. Так... «Краще померти стоячи...» Сказано мужньо і строго. ...А в них були перебиті Ноги.
Вони піднялись на колінах - І впало вороння крепом. ...Ой зросла у полі червона калина, А над нею - синє небо...
Це я не вам, діти. Я просто думаю, діти, Що можна і на колінах Померти краще, ніж стоячи жити.
...Діти, Читайте історію. --- Пономаренко, Пасечные /Полтавская/, Береговые, Вервейко /Курская, Белгородская/
Мой дневник | | Лайк (1) |
PElenaМодератор раздела  Луганск Сообщений: 6750 На сайте с 2009 г. Рейтинг: 5910 | Наверх ##
3 августа 2011 17:32 http://www.mariykaboyko.pl.ua/creative.htmlМарія Бойко Моя Полтаво, ти благословенна
Моя Полтаво, ти благословенна! З твоїх джерел натхнення спраглі п'ють, Добра й любові сходять мудрі зерна... Твоїх дітей у світі впізнають. Народе мій, ти обирав бентежних, Серця яких впокорені меті – І підкорялась обраним безмежність Та істини – одвічні і прості... Старе перо дрібне намисто літер Нанизує мереживом думок; То спинить час замало не півсвіту, То раптом враз прискорить вічність крок... І поза часом постає мистецтво, Закохана Наталка і Еней – То мудрий, іронічний Котляревський До витоків народних нас веде! Та, оглянімось... Вже новий філософ Долає гордо всі жалі земні. Оспівана земля ця стоголосо, В моїм краю душа співа пісні! І проростуть нові і сильні зерна, Що кинула їх Генія рука; Моя Полтаво, ти благословенна Минулим і майбутнім у віках... Легенда про ПолтавуПливла собi колись у давнину Замрiяна i тиха рiчка Лтава. З`явилось згодом мiсто у степу I гордо нарекли його Полтава. Та Лтава не велика й не стрiмка, Лиш солов`ї спiвали берегами. А та Полтава й досi чарiвна Полтавками i щирими пiснями. Життя мiнливе, час не зупинить, Роки, як хмари, линуть понад степом. Але полтавську душу не змiнить, Вона, як квiтка, пахне диким медом. Вона п`янить садами навеснi, Коли облите бiлим все навколо. Спiває колискової менi Осiння тиша мiсячного кола. Хрестами в небо лине монастир, Вiками, як садами оповитий. Навколо простягався свiт страшний, А тi черницi жили у молитвах. Там недалеко хата в затiнку, З криницею була, як i годиться. Колись у цьому самому садку Жила собi Маруся-чарiвниця. Та Чураївна гожа, як весна. Життя дало їй небуденну долю. Пiснi чарiвнi людям в свiт несла, I тi пiснi полинули любов`ю. За Україну та за всiх, за всiх В тiй пiснi душу виспiвала щиро. У тiй душi сплелися сльози й смiх, I та душа пiшла у свiт, як в вирiй. I мудра, i спiвоча, й чарiвна, Така вона, Полтава кароока... Другої ж бо такої в нас нема, Зворушує i навiває спокiй. Полтавська душаЧураївна...Iм`я наче пiсня... Так i лине до тих берегiв, Де жила вона у передмiстi. Де живе у продовж трьох вiкiв. Так жила, i спiвала й кохала, Як народ у єдинiй душi. I легендою...Пiснею стала... Бо й сама дарувала пiснi. Як спiвала,то нiби до Бога. Пiсня, нiби молитва, проста. Як кохала,то тiльки одного. Бо душа в неї тiльки одна. Йдуть вiки...Та спiва Полтавщина... I не стихнуть нiколи пiснi. Йдуть вiки...Та живе Чураївна... Всi полтавки, мов сестри її... ВеличальнаIз сивини столiть ти поставала, Вiнок легенд у коси заплела... I гордо нарекли тебе ПОЛТАВА, Пасує мудрiсть до твого чола. Козацький полк в походи проводжала, Сини свiй отчий боронили край. Полтаво, ти їх подвиг оспiвала В подобi нiжнiй юної Чурай. Падiнь i злетiв знала ти чимало, Ти воскресала, як весняний квiт. Над Ворсклою живе моя Полтава Благословеннi тисячу сто лiт! То Котляревський, Лисенко, Мазепа, Закарбували в вiчностi iм`я Твоє, Полтаво, нiжна квiтко степу, Ти їх натхнення, їх Свята земля... В поєднаннi минулого з прийдешнiм, Сьогоднi ти ще краща нiж торiк. Нове тисячолiття славних звершень Дарує крила, кличе за порiг. Ти п`єш iз Ворскли із водою вроду, Добра й любовi вчиш своїх дiтей. Вiд перехрестя Заходу i Сходу Смiливо в майбуття Полтава йде... [ Изображение на стороннем сайте: 2f851931d510.jpg ] --- Пономаренко, Пасечные /Полтавская/, Береговые, Вервейко /Курская, Белгородская/
Мой дневник | | |
3 августа 2011 17:40 http://www.mariykaboyko.pl.ua/creative/moya_poltava.htmlМарія Бойко
Полтаво моя
Ти вiчно юна красуня, Полтаво моя! Вiльнi птахи лиш додому весною летять... Де б я не був, неодмiнно вертаюсь сюди, Щоб милуватись, як нiжно квiтують сади. З малку талантам своїх ти навчала дiтей, Горда їх пiсня луною крилатою йде... Свiт обiйду, подолаю далекi моря, Тiльки б завжди зустрiчала Полтава моя! Щиро усiх зустрiчає гостинна Полтава... Щедро гостей дорогих пригощає Полтава... Ворскла, як стрiчка у косах, Iз кришталю її голос... Хочу, щоб сонце тобi лиш добро дарувало... Тисячу весен квiтуєш, Полтаво моя! Силу твої подарують вода i земля... Долю мою i натхнення менi ти дала. Гарною, як наречена, ти завжди була. Спокiй i нiжнiсть у серцi народжуєш ти, На чужинi своє щастя не зможу знайти. Хай у свiти мене кличе принадна зоря, Я повертаюсь до тебе, Полтаво моя! Любе місто моє
Любе мiсто моє, Я кохаю тебе За твої свiтанковi привiти... За каштани твої, За твоїх солов`їв, За усмiшку весняних квiтiв. Мiсто миле моє, Iз вiкiв у вiки Зором лагiдним ти зустрiчаеш. Твiй суворий орел Огляда з висоти Всiх гостей, що до нас завiтають. Руйнували тебе, Всi хто мiг, хто хотiв, Але ти вiдродилося знову. Вiдродись i тепер I навiк збережи Ти чарiвнiсть свою барвiнкову! Навеснi бiлим цвiтом Прикрашене ти, Все неначе вишневий садочок. Так живи! Так рости! Мрiю в серцi неси. Розквiтай мережковим вiночком... Моя рідно, ПолтавоНе забути розкiшнi сади, Давнiх вулиць розмову неспiшну. Хто хоч раз завiтає сюди, Той Полтавi вiддасть свою нiжнiсть. Я не зможу забути повiк Ворскли тихої лагiдний наспiв. О, Полтаво, ти мiй оберiг, Що нiколи у серцi не згасне. Не забути, як ти навеснi Вся у квiтах, немов наречена. I натхнення дарують менi Монастирськi хрести золоченi... Хоч i вабить мене далина, Та не зраджу Полтаву нiколи, Ти для мене у свiтi одна – Моє щастя, мiй дiм, моя доля! Полтаво, моя любов музика Свiтлани Базавлук Я люблю свiй майбутнiй день У вiнку iз надiй i мрiй. Я люблю голоси пiсень, Що спiвають землi моїй... Понад тисячу довгих лiт, Крiзь руїни i забуття, Ти чекала на сiвй полiт... О, Полтаво – моє життя! Два гордi крила Розгорни, наче птах... Два гордi крила – Моя вiра й любов! Де б я не блукала По рiзних свiтах, Полтаво, до тебе Вертаюся знов... Я люблю, як цвiтуть сади, I каштановий зорепад. Навiть з теплих країв сюди Всi птахи навеснi летять... Понад тисячу весен ти Нам даруєш своє тепло, Всi ми дiти повiк твої... О, Полтаво – моя любов! Я люблю зустрiчати нiч На верхiвцi Iван-гори... Бути з зорями вiч на вiч, Чути спiв молодих вiтрiв. Дзвiн на вежi позначить час: Одинадцята сотня лiт. Юне мiсто вiтає вас... О, Полтаво – мiй дiм i свiт! --- Пономаренко, Пасечные /Полтавская/, Береговые, Вервейко /Курская, Белгородская/
Мой дневник | | |
3 августа 2011 17:42 http://www.mariykaboyko.pl.ua/creative/moya_poltava.htmlМарія Бойко
*** Хто жив на цiй землi? Яким богам молився? I прагнення якi плекали тi часи... За тисячу рокiв наш дiм i свiт змiнився. Ми йшли через вiки до злагоди й краси. З камiнчикiв-надiй ми будували храми, Крiзь вiйни пронесли єднання таїну... Ти матiр`ю була своїм синам, Полтаво, I бережуть в серцях вони твою весну. Хто заснував тебе, моє натхненне мiсто? Людинi тiй святiй вклонюся до землi... У небi над тобою горить зоря iскриста, А щастя клин птахiв приносить на крилi. *** Полтаво-мати, всi ми українцi, Ми пiдiймали нацiю з колiн. Ми вчились мови з пiснi у колисцi – За ласку й нiжнiсть матерi уклiн. I слово Боже, i рушник хрещатий Нам вiд зневiри душi захищав. Хоч i летять у вирiй лелечата, Та жоден з них свiй дiм не забував! З часiв Русi i до часiв новiтнiх Полтава-мати вчить своїх дiтей, Що засiвати лан добром потрiбно – Вiн неодмiнно щастям проросте... *** Спiвоча земле! Край талановитий, Натхнення генiям ти щедро дарував... Пiснi народнi, щирi, як молитва, Ти Чураївни голосом спiвав. Цiлющi, певно, тут вода й повiтря, Натхнення можна пити з джерела. Тому й думки прозорi та нетлiннi, I жар серцям земля моя дала. *** Полтавi щастя щедрою рукою, А ще таланти Бог подарував. Ти втiлення надiї i любовi, Тебе народ, як мрiю, оспiвав. Твоїх дiтей благословенна вдача... Твоїх садiв замрiяне тепло... Моя Полтаво, свiт тебе побачив I заквiтчав вiнком твоє чоло. Сама Весна зiбрала першi квiти, А помiж ними долю заплела. Барвiнок, щоб в добрi та щастi жити. Калини квiт, щоб гарною була. Народжувала генiїв країни, Давала їм наснагу ця земля. Полтаво, цiлi поколiння З любов`ю в свiт несли твоє iм`я! *** Веселі та дужі. Завзяті і вправні. Громада в Полтаві єднається здавна... Збираємось разом не тільки у свято – Ми вміємо дружно гуртом працювати! Найменших навчаємо край свій любити. Адже без коріння розвіємось світом... Будуємо школи і храми величні, Щоб мала Полтава вродливе обличчя. Шануємо старших, життя їх і подвиг, Без цього не можемо бути народом. Полтаво! В традиціях гарних незмінна... Ми діти твої. Ми – полтавська родина! *** У Полтавi на майданi свято вирувало: Наше щире товариство його частувало... Пригощали галушками, напували квасом, Примовляли, що гуляти веселiше разом. Молодицi та дiвчата пiсень заспiвали, Та таких дзвiнких та нiжних, що й свято не знало. До сутiнкiв не змовкали музики троїстi, А дiвчата танцювали, губили намисто. У Полтавi на майданi вже й сонце сiдає, А веселi козаченьки та й не спочивають. Свято бачило не мало, гарно гостювало... Але так як у Полтавi – нiде не бувало! *** Полумиски з печенею, тарелі з галушками, Пиріжками, гречаниками та ще із пампушками... У Полтаві господині – усі чарівниці! Як готують, примовляють, навіть, паляницям... Щоб варилось і пеклося смачно, як на свято – Гарний настрій додає господиня-мати. Аби хата була повна аж по вінця сміхом, Треба вміти частувати гостям на утіху... "Пригощайтесь досхочу вареничком з сиром!" – Вас полтавська господиня припрошує щиро. Не минайте, завітайте, в будень чи на свято! У Полтаві люди вміють гостей зустрічати... *** Чи то щастя пощербилось, чи то надломилось, Річ потрібна, але з хати воно загубилось... Ми недовго мудрували і не сумували, В Сорочинці на ярмарок ми помандрували. Де ще щастя продається по цілому світі? Цього краму на продаж запас не великий... А в Сорочинцях на майдані чого лиш немає, Там багаті і не дуже долю обирають. Чи їх доля обирає, хто те може знати! А тим часом до ярмарку завітало свято... Грало із музиками, вправно танцювало, А як ноги втомилися, так ще й заспівало! А пісні ж які те свято складати уміло, Що розраджували душу, додавали сили... Довго ми ярмаркували, вибирали щастя: Прицінились до малого, придбали найкраще; А ще друзів веселих, завзятих і вправних... Ось так люди в Сорочинцях ярмаркують здавна! *** Слова любові писати легко, У кожній літері добра пам'ять... Додому завжди спішить лелека, А люди славлять той край піснями. Моя Полтаво, в літах як в шатах, Ти мудрим словом дітей навчила. Людьми і хлібом завжди багата, Бо рясно думка і лан родили. Моя Полтаво, я горда щиро, Що я дитина в твоєму домі! Мене не звабить ніколи вирій, Моя Полтаво – мій край любові! *** В вiнку з легенд, з пiснями в серцi, Полтава йде через вiки. У свiтi все колись минеться, Тобi ж, ще безлiч лiт цвiсти. Скажiть, як можна не любити Нам сонце, скупане в росi? Чи долю мрiяли зустрiти Ви на Iвановiй горi... Є теплий край за океаном, Нас зве в свiти пташиний клин. З усiх дорiг вертатись стану До Ворскли тихих берегiв. --- Пономаренко, Пасечные /Полтавская/, Береговые, Вервейко /Курская, Белгородская/
Мой дневник | | Лайк (1) |
3 августа 2011 17:46 Марія Бойко [ Изображение на стороннем сайте: 298e2fa36f6d.jpg ] Прозріння роду 15-й річниці Незалежності України *** Не хлібом єдиним жили покоління – За те і розп’яті, Та пам’ять народу, свята і нетлінна, Не страчена катом. З колін підіймемось, розігнемо спини, Візьмемось за руки – Ми волю і пісню, і радісні зміни Лишимо онукам... Не стерта ордою чи поступом часу Літописів мудрість! Мій рід від зерна і землі розпочався, А їм – вічно бути... Нам віра у краще серця об’єднає Святим благовістом – У кожній оселі добро зустрічають Рушник і колиска. Гетьмани й поети розвіяні світом, Понищені й гнані, Та задум їх правий ніколи не вбити, Не взяти в кайдани, Він гроном калини в піснях кобзаревих До серця прилине... Моя Україно, живи і надалі Не хлібом єдиним! *** У серці країни на щедрому полі Всміхаються соняхи людям і долі... Бог літнього сонця ці зерна посіяв, Зійшли на добро нам – любов і надія. Над полем веселка розкинула шати, За щедрим врожаєм нам час вирушати... В єднанні і праці ми стали народом – Ціннішої в світі нема нагороди! Напоєний літа п’янким оксамитом, Пригорнеться сонях до променя світла. Снага і добро проростуть із насіння, Здивуються всі животворним горінням... У цьому врожаї, в магічному колі – Не сонях, а сонце всміхається долі! Не забувай Не забувай, що буде ще весна. Коли кохання запанує в свiтi. Що дiти нашi – то веснянi квiти, I, що надiя свiту – то краса. Не забувай нiколи рiдну мову. Не забувай любити свою неньку, Для неї ти усе iще маленький, I пiсню її першу колискову. Тебе од бiд тяжких врятує Мати... Не забувай про кроки свої першi, Тому коли ти виростеш нарештi, Бувай частiше в своїй рiднiй хатi. Не забувай нiколи Україну, Її пiснi i вроду калинову, Її людей i тепле рiдне слово, Своє корiння i свою родину. Не забувай нiколи нi про що, Аби за тим колись не жалкувати. Не забувай частiше усмiхатись, Всмiхатись людям, просто, нi за що... *** Передай поколінням І річку, і землю, і поле... Від глибоких джерел Пий наснагу надії й добра... Лан засіється щедрий Тільки мудрістю, тільки любов’ю. Для збереження світу Нас доля тепер обира... Ця земля нас зробила Великим єдиним народом, Ти всім серцем її Захищай, вболівай, борони... Не шаблями, а розумом, Не для вигод нагороди, Об’єднають зусилля Твої, Україно, сини! Всім земля ця віддячить Світанковим святковим розмаєм, За веселий струмочок, Незім’яту розкішну траву... Нам дітей треба вчити, Що пташка – від щастя співає. У долонях тримати Тендітну стеблину живу... *** Козацьку міць, звитягу й славу Наш рід по світу виявляв... Той не бував, вважай, в Полтаві, Хто галушок не смакував. Зі шкварками, пухкі, гречані... Здавен і на усі часи Ні козаку, ні ніжній панні Галушки не псують краси! Щоб не охлянуть, не змарніти, Коли й шаблі вже заважкі, Утвердимо закон – любити Полтавські щедрі галушки! *** Я люблю Україну, неозору й величну... Я в любові своїй на весь Всесвіт освідчусь! Юна гілочка, пагін, стеблина і колос, На землі цій святій все достойне любові... Кожна стежка веде нас до рідного дому. Я сюди повернусь із країв невідомих. Я зміцнію у мандрах. Я мудрість здобуду. Але отчий мій край вічно в пам'яті буде! Рай лелечий не вирій, розкішний і теплий, А Поліські озера, задивлені в небо. Голосами дзвінкими багаті Карпати, Як лунають вони – прокидається свято! Південь кличе до моря, до скель і прибою, Спокушає і вабить ароматом магнолій... Та найбільший мій скарб – щедре поле пшеничне, В ньому символ достатку і відроджена вічність! Я люблю Україну, як люблять дитину. Самозречено й ніжно я люблю Україну... --- Пономаренко, Пасечные /Полтавская/, Береговые, Вервейко /Курская, Белгородская/
Мой дневник | | |
3 августа 2011 21:11 http://www.poetryclub.com.ua/getpoem.php?id=212448ПОЛТАВІ(до 23 вересня - дня Полтави) Я дивлюся у очі ласкаві - Нескінчений німий діалог. Добрий вечір, знайома Полтаво, Ти натхнення мого джерело. Завітаю до тебе на каву - Все одно я уже не засну, Народились вірші про Полтаву, Про чаруючу серце красу. Тебе видивляюсь між сосен, Між квітів, між трав, у житах. І знаходжу у сонячних росах, у заквітчаних травнем садках. У кожній краплині - Полтава. У вітрі, у співі пташок. Впізнаю у світанках, загравах, У плетиві рідних стежок. Завжди повертаюсь до тебе Де б я не їхала, де б я не йшла, Бо тут найсмачніші джерела, Бо тут найтепліша трава! 2001р. автор: gala.vita --- Пономаренко, Пасечные /Полтавская/, Береговые, Вервейко /Курская, Белгородская/
Мой дневник | | |
11 августа 2011 23:02 11 августа 2011 23:07 Пісня про матір
Слова: Борис Олійник. Музика: Ігор Поклад Виконують: Раїса Цапун, Ансамбль народної музики Мереживо Таїсія Повалій Еріка
Посіяла людям літа свої, літечка житом, Прибрала планету, послала стежкам споришу, Навчила дітей, як на світі по совісті жити, Зітхнула полегко - і тихо пішла за межу.
- Куди ж це ви, мамо?! - сполохано кинулись діти. - Куди ж ви, бабусю? - онуки біжать до воріт. Та я недалечко... де сонце лягає спочити. Пора мені, діти... А ви вже без мене ростіть.
- Та як же без вас ми?.. Та що ви намислили, мамо? - А хто нас, бабусю, У сон поведе у казках? - А я вам лишаю всі райдуги із журавлями І срібло на травах, і золото на колосках.
Не треба нам райдуг, не треба нам срібла і злота, Аби тільки ви чекали на нас край воріт. Та ми переробим усю вашу вічну роботу, - Лишайтесь, матусю. Навіки лишайтесь. Не йдіть. --- Пономаренко, Пасечные /Полтавская/, Береговые, Вервейко /Курская, Белгородская/
Мой дневник | | |
11 августа 2011 23:04 11 августа 2011 23:11 Пісня про матір (Мамо, вечір догоря...)
Слова: Борис Олійник Музика: Ігор Поклад Виконує: Ніна Матвієнко (альбом "Найкраще")
Мамо, вечір догоря, Вигляда тебе роса, Тільки ти, немов зоря, Даленієш в небеса, Даленієш, як за віями сльоза.
Ти від лютої зими Затуляла нас крильми, Прихилялася Теплим леготом. Задивлялася білим лебедем, Дивом-казкою За віконечком,- Сива ластівко, Сиве сонечко.
Сад вишневий на порі, Повернулись журавлі. А мені, як до зорі, Долітати на крилі Все до тебе, як до вічної зорі.
Там, де ти колись ішла, Тиха стежка зацвіла Вечоровою матіолою, Житом-долею світанковою, Житом-казкою, Юним соняхом,- Сива ластівко, Сиве сонечко. --- Пономаренко, Пасечные /Полтавская/, Береговые, Вервейко /Курская, Белгородская/
Мой дневник | | |
11 августа 2011 23:13 Мати наша, сивая горлиця
Слова: Борис Олійник Музика: Іван Карабиць Виконують: Лідія Михайленко Іван Карабиць
Мати наша, сивая горлиця, Все до її серденька горнеться: Золота бджола намистиною, Небо празниковою хустиною, Сивий дуб прокуреним прадідом, Білочка мальованим пряником.
Мати наша, сивая горлиця, Все до її серденька горнеться: Хата ластівками над стріхою, А береза вранішнім солодом, Жура-журавель над криницею Чистою сльозою-водицею.
А земля пшеницею ярою, А літа замисленим явором, Що із сорок першого журиться: "Де ж це, молодице, твій суджений?"
Мати наша, сивая горлиця, Все до її серденька горнеться: Хата ластівками над стріхою, А туман вдовиною втіхою, Крашанкою сонечко в миснику, А вона до всіх до них піснею.
А земля... А літа... А вона до всіх до них піснею, Піснею... --- Пономаренко, Пасечные /Полтавская/, Береговые, Вервейко /Курская, Белгородская/
Мой дневник | | |
|