Перевод с эстонского
помощь с переводом и прочтением
givora Харьков Сообщений: 126 На сайте с 2009 г. Рейтинг: 16
| Наверх ##
27 марта 2013 11:07 latimeria Окончание еще одной главы: Punaarmeel tuli koostöös partisanidega vaenlasest jagusaamiseks veel palju raskeid lahinguid pidada. 1919. aasta keskel oli aga vaenlase tagalas partisanide kontrolli all juba ulatus-likke piirkondi. Koltsaki armees algas lagunemine, tema mehed deserteerisid ning läksid Punaarmee ja partisanide poole üle. Koltsaki armee nõrgenemine muutis omakorda liitlaste suhtu-mist. Nad kaotasid usu tema võimsusesse ja püüdsid pääta oma vagesid nende Kaug-Itta koondamisega, teeseldes neutra-liteeti nii Koltsaki kui Punaarmee suhtes. Need olid väga ärevad päevad meilegi, sest nüüd liikusid ümbruskonnas suuremad ja väiksemad partisanisalgad ja meil tuli tihti olla neile sidepidajaiks. Kartsime, et ega sõda veel nii pea lõpe ja meil tuleb veel üks talv taigas elada. Kevadel kaevasime aiamaa labidatega üles ja panime kartulid maha. Nüüd olid meil juba ka väikesed põllutöö kogemused olemas. Vennad tegid puid, et neid sügisel jälle jahu vastu vahetada. Ka humalakorjamise ajal olime palju agaramad kui eelmisel aastal. Arvasime, et ega isa nii pea koju tule ja meil tuleb omal jõul hakkama saada. Partisaniüksus sõdis kusagil meist kaugemal, seepärast ei saanud isa meid ka külastada, ka teateid saime temalt väga harva. Korjasime talvetagavara ka oma loomadele. Valmistusime talveks üldse põhjalikumalt. Eelmisel aastal oli tulnud läbi ajada peerutulega, nüüd vahetasime humalate vastu lambarasva ja tegime ise küünlaid. Edasi kestis ka linaketrus ja heegelda-mine. Kõige raskem oli jalanõudega, eriti vendadel. Mina sain kanda ema riideid ja mõni tüdruk vene külast abistas ka. Õnnestus hankida isegi paar vilte, nii et külmavangi me päriselt ei jäänud, väljas käisime kordamööda. С уважением, Ирина | | |
latimeria Ревель Сообщений: 751 На сайте с 2011 г. Рейтинг: 1952 | Наверх ##
27 марта 2013 12:02 givora написал: [q] Окончание еще одной главы:[/q]
Красной армии в сотрудничестве с партизанами предстояло провести ещё много тяжёлых сражений для одоления врага. В середине 1919 года под контролем партизан были уже обширные территории в тылу врага. В армии Колчака начался развал, его люди дезертировали и переходили на сторону Красной армии и партизан. Ослабление колчаковской армии, в свою очередь, изменило отношение союзников. Они потеряли веру в его могущество и пытались спасти свои войска, концентрируя их на Дальнем Востоке, симулируя нейтралитет как в отношении Колчака, так и Красной армии. Это были очень тревожные дни и для нас, т.к. теперь в округе передвигались большие и малые партизанские отряды, и нам частенько приходилось быть для них связными. Мы боялись, что война, по-видимому, так быстро не закончится, а нам придётся жить в тайге ещё одну зиму. Весной мы вскопали лопатами огород и посадили картошку. Теперь у нас был уже небольшой сельскохозяйственный опыт. Братья заготавливали дрова, чтобы осенью снова поменять их на муку. Да и во время сбора хмеля мы были уже более расторопными, чем в прошлом году. Мы думали, что отец так скоро не вернётся домой и нам придётся справляться своими силами. Партизанское подразделение воевало где-то далеко от нас, поэтому отец не мог нас навещать, да и известия от него мы получали очень редко. Собирали мы запасы на зиму и для своего скота. Вообще готовились к зиме более основательно. В прошлом году нам пришлось перебиваться при свете лучины, теперь сменяли хмель на бараний жир и сами делали свечи. Продолжалось прядение льна и вязание. Очень трудно было с обувью, особенно у братьев. Я могла носить мамину одежду, помогали и некоторые девочки из русской деревни. Удалось добыть даже пару валенок, так что мы не остались совсем уж в плену холодов, на улицу выходили по очереди. --- Баранчевские/Бранчевские (Тамбовская губ. и Псковская губ/обл.), Страшновы ( с. Сосновка Тамбовской губ./обл.)
Proppe/Проппе, Энгельс/Engels (Ломжинская губерниия (Лапы, Белосток) и Варшава)
Таммерт, Кристман, Кидерман (Ямбургский уезд СПб губ.) | | |
| Наверх ##
28 марта 2013 12:04 latimeria Следующая глава: Nõukogude võimu taastamine Siberis 1920. aasta jaanuaris loobus Koltsak võimust, tema väe riismed andsid end Krasnojarskis vangi, üksikud väesalgad aga põgenesid korratult Baikali taha. 5. jaanuaril toimus Irkutskis ülestõus, tekkis mensevistlik-esseerlik poliitiline keskus. Valgetsehhide sõjaväeeselonid, kelle kaitse all Koltsak oli, osutusid äralõigatuks. Nad palusid luba sõita Vladivostokki. 5. armee lubas seda tingimusel, et tsehhid annavad relvad ja Koltsaki neile üle. 15. jaanuaril andsidki valgetsehhid Koltsaki üle poliitilisele keskusele. 21. jaanuaril laks võim Irkutskis bolsevike moodustatud revolutsioonilise tribunali kätte. Et aga mõningad Koltsaki väeosad (Kappeli ja Voitsehhovski omad) liikusid Irkutski suunas, tekkis oht, et nad voivad Koltsaki vabastada. Sellepärast lasti Koltsak tribunali otsuse põhjal 7. veebruaril maha. Kõige ägedam klassivõitluse aeg Siberis oli lõppemas. Tol-leks ajaks olid Punaarmee ja partisanid valdava osa Siberi linnu ja piirkondi valgetest vabastanud. Kõikjal käis nõukogude võimu taastamine. Olukorda linnades ei tea, kuid suurtes Siberi külades andsid klassivastuolud end kõige selgemini tunda võitluses põllumajanduslike kommuunide ümber. Keh-vikud olid aktiivsed kommuunide pooldajad, keskmikud kahtlesid — neist tuli kommuuni mõni üksik. Minusugused noored lõid vaimustusega kaasa. Teravaks läks olukord siis, kui Siberi küladesse jõudsid toitlussalgad, kes kogusid toiduaineid nälgivaile Moskva ja Leningradi elanikele. Ka meie abistasime neid toitlussalku. Koju hakkasid tagasi tulema partisanid, kellest enamik pooldas põllumajanduskommuune ja tegi suurt selgitustood rahva hulgas. С уважением, Ирина | | |
29 марта 2013 19:50 givora написал: [q] Следующая глава:[/q]
Восстановление советской власти в Сибири В январе 1920 года Колчак отрёкся от власти, остатки его войска сдались в плен в Красноярске, отдельные отряды в беспорядке бежали за Байкал. 5 января в Иркутске произошло восстание, возник меньшевистско-эсерский политический центр. Военные эшелоны белочехов, под защитой которых находился Колчак, оказались отрезанными. Они просили разрешения на проезд во Владивосток. 5-я армия дала на это разрешение при условии, что чехи сдадут оружие и передадут ей Колчака. 15 января белочехи передали Колчака политическому центру. 21 января власть в Иркутске перешла к революционному трибуналу, созданному большевиками. Но поскольку некоторые воинские части Колчака (/под командованием/ Каппеля и Войцеховского) продвигались в направлении Иркутска, возникла опасность, что они могут освободить Колчака. Поэтому по решению трибунала Колчак был расстрелян 7 февраля. Заканчивалось время наиболее яростной классовой борьбы в Сибири. К тому моменту Красная армия и партизаны освободили от белых основную часть сибирских городов и областей. Повсюду шло восстановление советской власти. О положении в городах не знаю, но в сибирских сёлах классовые противоречия проявлялись наиболее явно в борьбе вокруг сельскохозяйственных коммун. Бедняки были активными сторонниками коммун, середняки сомневались – из них в коммуны вступали единицы. Молодёжь вроде меня участвовала /в событиях/ с воодушевлением. Ситуация обострилась, когда в сибирские деревни прибыли продовольственные отряды, собиравшие продукты для голодающих жителей Москвы и Ленинграда. Мы тоже помогали этим продотрядам. Начали возвращаться домой партизаны, большинство из которых поддерживало сельхозкоммуны и проводило среди населения большую разъяснительную работу. --- Баранчевские/Бранчевские (Тамбовская губ. и Псковская губ/обл.), Страшновы ( с. Сосновка Тамбовской губ./обл.)
| Наверх ##
2 апреля 2013 13:22 latimeria Продолжение: Kui isa 1920. a. jaanuari lõpul koju jõudis, hakkas temagi väga südilt kommuuni asju ajama. Loodi komisjon, kes otsustas, et kommuun tuleb asutada stepimaale, kus oli küllalt tühjaks jäänud endisi kulakute maid. Taigalt on raske põllumaad saada. Dokumendid korras ja koht teada, võisime hakata kolima. Kohalik nõukogude voim lubas abistada. Algul kavatseti stepis elamiseks ehitada muldonnid. Kokku vois meid olla veidi üle tosina perekonna. See ojakülalaste iseseisva kommuuni loomine tolleaegsetes tingimustes paneb mind imestama veel tänagi. Kuidas küll võisid eakad pereisad niimoodi otsustada? Olgu tahtmine kui-tahes hea, paljas stepis ainuuksi labidatega kommuuni asutada ikkagi ei saa. Ühel ilusal aprillipäeval olimegi stepis täiesti lageda taeva all. Mingitest hilpudest ja põrandariietest meisterdati ühine peavari lastele, suurem osa magas väljas. Ligemale nädal aega otsiti abi, kuid asjata. Siis jõuti järeldusele, et tühjal kohal ja tühjade kätega ei tule kommuunist ikka midagi välja, ja otsustati laiali minna vene külade kommuunidesse. Seda me ka tegime. Meie pere sattus Barnauli lähedale Lassihha külla. Mind kui kirjaoskajat pandi selle kommuuni sekretäriks. Isa, kes nõustus kommuunis puutööd tegema, läks peagi kohalike organisaatoritega tülli ja astus kommuunist välja. Pere sõitis seejärel Barnauli, mina jäin Lassihhasse. Lassihhas toimus mu elus tähtis sündmus. 1. mail korraldati noorte koosolek, kus kõneles Barnaulist kohalesõitnud kõnemees. Mulle meeldis see, mida ta rääkis noorte ülesannetest ja komsomoli tegevusest. Samal koosolekul organiseeriti kohalik komsomoligrupp, kuhu peale minu astus veel 4—5 noort. Olin siis 17-aastane ja tahtsin väga komsomolitööd teha, kuid oskused selleks puudusid peaaegu täiesti. Попыталась навести справки на форуме Алтайского края(переселенческие списки), но пока никакого положительного ответа. С уважением, Ирина | | |
2 апреля 2013 21:21 givora написал: [q] Продолжение:[/q]
Когда отец добрался до дома в январе 1920 г., он тоже стал очень энергично решать дела коммуны. Создали комиссию, которая приняла решение, что коммуну надо создавать на степных участках, где осталось достаточно опустевших земель бывших кулаков. Отвоевать пахотные земли у тайги сложно. И вот, документы в порядке и место известно, и мы могли начинать переезд. Местная советская власть обещала помочь. Поначалу для житья в степи предполагалось построить землянки. Всего нас было чуть больше дюжины семей. И поныне меня изумляет учреждение этой самостоятельной коммуны оякюласцев / т.е. жителей Оякюла/ в тогдашних условиях. Как могли немолодые отцы семейств принять такое решение? Будь это намерение сколь угодно благим, но всё же создать в голой степи коммуну только /с помощью/ лопат невозможно. Так в один прекрасный апрельский день мы и оказались в степи под открытым небом. Из какого-то тряпья и половиков смастерили общее убежище для детей, большая часть народа? / или взрослых? или детей? – не совсем понятно, о ком речь; возможно, пропущено какое-то слово/ спала на улице. Почти неделю искали помощи, но безуспешно. Затем пришли к выводу, что на голом месте и с пустыми руками всё же ничего из затеи с коммуной не получится, и решили разойтись по коммунам русских сёл. Мы так и сделали. Наша семья попала в село Лосиха (?) под Барнаулом. Меня как грамотную назначили секретарём коммуны. Отец, согласившийся на плотницкие работы в коммуне, вскоре рассорился с местными организаторами и вышел из коммуны. Семья уехала в Барнаул, я осталась в Лосихе (?). В Лосихе (?) в моей жизни произошло важное событие. 1 мая созвали собрание молодёжи, где выступал приехавший из Барнаула оратор. Мне понравилось, что он говорил о задачах молодёжи и о деятельности комсомола. На этом же собрании организовали комсомольскую группу, куда вступили ещё 4-5 человек кроме меня. Мне тогда было 17 лет, я очень хотела вести комсомольскую работу, но навыки для этого практически совсем отсутствовали. *** Наша мемуаристка пишет странное название села/деревни Lassihha. Единственное, что мне пришло в голову в русском виде, это Лосиха. Посмотрела по карте, да, под Барнаулом действительно есть такой населённый пункт. Видимо, о нём и речь. Возможно, авторское написание было "на слух" + принятое в эстонском удвоение согласных в некоторых иностранных словах (например, Михаил = Mihhail, Василий = Vassili и т.п.).givora написал: [q] Попыталась навести справки на форуме Алтайского края(переселенческие списки), но пока никакого положительного ответа.[/q]
Ирина, насколько я помню по воспоминаниям, что мы тут переводим, эта семья двинулась в Сибирь уже после революции. Думаю, в той неразберихе никаких официальных переселенческих списков не существовало, просто не до этого было. Ну, моежт, составляли какие-то свои внутренние, т.с., списки той компании, которая собралась осваивать сибирские земли. Боюсь, что это всё ж была "художественная самодеятельность" в тех непонятных услових. Возможно, ошибаюсь в своих предположениях.. Но тогда старшие товариши поправят.  А вот в СПб губернии они (или ещё их предки) очутились, скорее всего, в рамках официальной переселенческой кампании. И тут уже можно наводить справки о списках. Мои российские эстонцы появились в СПб губернии в 1880-х (+/-), но в интернете мне пока не удалось найти такую информацию, а до архива руки не дотягиваются. --- Баранчевские/Бранчевские (Тамбовская губ. и Псковская губ/обл.), Страшновы ( с. Сосновка Тамбовской губ./обл.)
| Наверх ##
3 апреля 2013 10:36 latimeria Да, действительно, семья собралась в Сибирь в марте 1918 года. Форумчане, занимающиеся Алтаем, назвали этот год очень "неудачным". Пока никакой информации. Просто в одном отрывке из мемуаров была такая фаза: Отец пришёл живым с фронта, вернулся в Питер и, увидев тут страшный голод, стал искать выход. Вместе со знакомыми они стали обсуждать идею о создании эстонской сельскохозяйственной коммуны. К одному из участников /обсуждения/ приехал в гости знакомый из Сибири, от которого узнали, что там полно свободных плодородных земель. Петроградский Совет поддержал этот план. Составили список. Мои предки тоже перебрались в СПб губернию из Эстонии в конце 19 века, вот тут и возникает загвоздка: я не знаю отца бабушки, поэтому не могу искать (знаю, что звали Юхан или Юханесс?; у него были братья, Густав, Мартин и Генрих - это все стало известно из Ваших переводов). Надо искать в Питере, но... | | |
| Наверх ##
3 апреля 2013 13:52 5 апреля 2013 15:00 нашла очень интересную статью по переселенцам-эстонцам из Сибири (может и не в этой теме) http://library.krasu.ru/ft/ft/_articles/0089688.pdflatimeriaХочется узнать, когда же семья вернулась назад, поэтому, если Вы не против, продолжение:Esimest ülevenemaalist laupäevakut otsustasime meiegi tähistada omapoolsete tegudega. Võtsime nõuks puhastada ja korda seada meile lubatud tühja talutare, kus noored võiksid hakata õhtuti koos käima. Kuu või poolteise pärast tuli Lassihhasse keegi Nemtsovi-nimeline vanem mees, kes püüdis abistada kommuuni ja võttis käsile ka meie komsomoligrupi. Ta aitas meil moodustada banditismivastast võitlussalka. Kuid meil ei olnud relvi. Kusagilt leidis Nemtsov vintpüssi, millega käisime küla taga harjutamas. Olin tollal väikest kasvu, pideva alatoitluse tõttu kidur ja püss käis mulle üle jõu. Suutsin tulistada ainult pikaliasendist. Aga ära ma laskmise õppisin. Harjutasime ka ratsutamist. Mina olin selle juba Ojakülas selgeks saanud. 1920. aastal tulid Lassihhasse mõned endised partisanid ja nii muutus meie salk tugevamaks. Meie, kommunistlikud noored, täitsime peamiselt ainult sidepidamise ülesandeid. Kui kusagilt kuulsime, et ban-diidid on liikumas, teatasime sellest Punaarmee väeosadele. Minulgi tuli kommuuni hobusel mõnikord maha ratsutada 15— 25 kilomeetrit. Ratsutamine mulle meeldis ja hobuse seljas ei kartnud ma midagi, sõitsin mitmel korral öösel läbi kalmistu, kust läks otsetee ja polnud ka eriti bandiite karta.Kirjandust oli vähe. Juhuslikult sattus mu kätte «Kommu-nismi aabits». Selle põhjal selgitasin kommunismi põhimõtteid teistelegi. Kord kutsuti mind kõnelema isegi naaberküla Kassihha komsomoligrupile. 1920. aasta sügisel saadeti mind Lassihhast Barnauli kolmekuulistele lastekasvatajate kursustele, kus lektoreiks olid peamiselt kooliõpetajad ja arstid. Seal tuli jälle nälga kannatada, sest Barnaulis oli tollal suur toidupuudus, saime ainult suppi. Ирина | | |
9 апреля 2013 14:08 givora написал: [q] продолжение:[/q]
И мы решили отметить своими делами первый Всероссийский субботник. Взялись вычистить и привести в порядок выделенную нам пустую крестьянскую избу, где молодежь могла бы собираться вечерами. Через месяц или полтора в Лосихе появился некий человек в возрасте по имени Немцов, который пытался помогать коммуне и взялся и за нашу комсомольскую группу. Он помог нам организовать отряд по борьбе с бандитизмом. Но у нас не было оружия. Немцов нашёл где-то винтовку, с которой мы и ходили упражняться за село. В то время я была маленького роста, щуплая из-за постоянного недоедания, и винтовка была мне не по силам. Могла стрелять лишь из положения лёжа. Но стрельбу я всё же освоила. Упражнялись мы и в езде верхом. Этому я уже научилась в Оякюла. В 1920 году в Лосиху пришли некоторые из бывших партизан, и наша группа стала сильнее. Мы, коммунистическая молодежь, в основном выполняли поручения связных. Если узнавали откуда-нибудь о передвижениях бандитов, то сообщали об этом частям Красной армии. Порой и мне приходилось скакать на лошади коммуны по 15-20 километров. Езда верхом мне нравилась, верхом на коне я ничего не боялась, не раз сказала ночью по кладбищу, через которое проходил прямой путь, и можно было не особенно бояться бандитов. Литературы было мало. Как-то мне в руки попала «Азбука коммунизма». С её помощью я объясняла принципы коммунизма и другим. Раз меня даже пригласили выступить перед комсомольской группой в соседнее село Косиха. Осенью 1920 года меня отправили из Лосихи в Барнаул на трёхмесячные курсы воспитателей, где лекторами были в основном школьные учителя и врачи. Поскольку тогда в Барнауле была большая нехватка продуктов, то там снова пришлось поголодать, мы получали лишь суп. --- Баранчевские/Бранчевские (Тамбовская губ. и Псковская губ/обл.), Страшновы ( с. Сосновка Тамбовской губ./обл.)
| Наверх ##
12 апреля 2013 10:49 latimeria Еще раз спасибо за помощь. Продолжение: Noore Nõukogude valitsuse üks tähtsamaid ülesandeid oli rahvusküsimuse lahendamine. Seda asuti tegema juba esimeste dekreetidega. Kuid suured sotsiaalsed, majanduslikud, rahvuslikud ja usulised erinevused muutsid selle ülesande väga keeruliseks ja raskeks. Eriti raske oli korraldada lääne vähemus-rahvuste nõukogude teele viimist. Elasid nad ju suuremate või väiksemate asunduste viisi hajutatult üle Venemaa. Nende seas tehtava töö juhtimiseks asutati VK(b)P suuremate organisat-sioonide juurde osakonnad. Sellised osakonnad tekkisid ka Siberis. Barnaulis töötasid 1921. aasta algul eesti osakonnas J. Tõrva ja A. Vigla. Saanud minust teada, teatasid nad kohe, et ei lase mind Lassihhasse tagasi, vaid panevad VK(b)P kubermangu-komitee naisteorganisaatoriks — tööle eesti naiste hulgas. Esimeseks konkreetseks ülesandeks oli peokõne rahvusvahelise naistepäeva puhul ülelinnalisel koosolekul. 1921. aastal aga teadsin ma neist asjadest veel üpris vähe. Barnauli parteikomitee andis mulle kasutada A. Kollontai naistepäevateemalise brosüüri, see vaimustas mind ja ma lugesin ta mitu korda läbi. Seejärel saadeti mind esinema ka maanaistele. Sel ajal suhtusid naised aga väga kriitiliselt lühikestesse juustesse. Pärast tüüfust lõigati mul juuksed maha ja need hakkasid krussi kiskuma, naiste meelest tähendasid aga lokid tol raskel ajal eputamist. Kui nad kuulsid, kuidas asi tegelikult oli, siis said aru. Naistega sain üldiselt kontakti kergesti. Külades eriti suuri koosolekuid kokku kutsuda ei saanud. Kümmekond naist kogunes harilikult ühte tarre peerutule valgel ketrama ja neile öeldi: teiega tuleb juttu ajama üks näitsik. Naised paistsid algul umbusklikud, umbes nii, et mis see plikatirts ikka räägib. Mina aga ütlesin: «Arge arvake, et ma ainult juttu oskan kedrata, ma oskan muidu ka kedrata», hakkasingi koos nen-dega tööle ja nüüd oli lihtne tarvilik jutt maha rääkida. С уважением, Ирина | | |
|