Украинские фамилии
ABG Сообщений: 420 На сайте с 2010 г. Рейтинг: 353 | Наверх ##
26 июня 2010 13:42 livza написал: [q] Ще "фантастична" версія: Наш "славнозвісний" Спіженко мав пращура-козака під записом Шпиженко. Тоді "шпиг" розставляє все на свої місця! Шпиг/Сало - синоніми. [/q]
Цілком реальна версія. --- Українська геральдика, вексилологія, сфрагістика та генеалогія
сайт: http://uht.org.ua
форум: http://uht.org.ua/forum | | |
МЕТЯ Київ Сообщений: 2207 На сайте с 2010 г. Рейтинг: 208 | Наверх ##
27 июня 2010 12:42 Словник (http://www.slovnyk.net) трактує слова “рибак” і “рибалка”, як синоніми. Польське “rybak” - перекладається як “рибалка”. Російсько-український академічний словник 1924–33рр. (А. Кримський, С. Єфремов) згадує слово “рыбак” лише як синонім слову “Неводни́к”. На думку Ю.Редька, прізвища на -ов, -ев можна вважати російськими лише в тих випадках, коли передсуфіксальна частина властива лише російській мові. І навпаки, якщо прізвища, утворені від української форми імені або від української загальної назви, якої немає у російській мові, то вони виникли на українському ґрунті і є суто українськими. Подивимося тепер на кількість носіїв прізвищ Рибак і Рибалка в Україні: Рибак – 18272 Рибалка – 8440. І утворених від названих патронімів: Рибаченко – 2200 Рибальченко – 7335. Інші суфікси не беру – це тема статті (над якою працюю). В Україні прізвище Рибаков – мають 2183 особи. Тепер запитання: Рибаков – прізвище українське чи російське? --- тільки журналіст
www.spil.ucoz.ua | | |
nat-sУчастник  Сообщений: 77 На сайте с 2010 г. Рейтинг: 26 | Наверх ##
27 июня 2010 16:48 27 июня 2010 17:31 В Полтавской сотне (взято отсюда же, с форума ВГД) упоминаются казаки с именами Леско, Феско, Марко, Каленик, Антун в перемежку с: Антон, Гаврило, Иван, Павло. Не знаю, насколько эти (первые) имена украинские, скорее польские? А, может, вообще - сербские? Если задать поиск "Рыбалко Сербия", всплывает немало фамилий. Ну, а Рыбалко трансформировалось в Рыбальченко. Я, конечно, могу ошибаться. Рибаковых, кстати, в Сербии тоже немало. Можно также рассмотреть Черногорию. В 1723 году Петр издал призыв сербскому народу переселяться в Россию и вступать в создаваемые сербские гусарские полки на Украине. С тех пор много выходцев из Сербии и Черногории заселили Украину. Еще ранее Рыбальченко упоминается здесь: http://www.grad.konotop.net/history/index.html"З початком національно-визвольного повстання Б. Хмельницького у 1648 р. Конотоп стає центром козацької сотні спочатку Чернігівського, а згодом Ніжинського полків. Першим відомим конотопським сотником був Іван Рибальченко." --- Бабич (Бабыч, Бабиченко, Бабычэнко), Бедный (Бидный, Беднов), Журавлёв (Журавлив, Журавель), Кренин (Кренев), Маршала (Marszala), Москвитин (Москвитинов), Рябченко (Рабчэнко), Солоха (Солошенко, Солошин, Солохин), Съедин (Сведин, Седин), Шерапов (Шарапов | | Лайк (1) |
Tino Київ, Україна Сообщений: 4409 На сайте с 2009 г. Рейтинг: 3941 | Наверх ##
27 июня 2010 17:51 27 июня 2010 18:03 nat-s написал: [q] В Полтавской сотне (взято отсюда же, с форума ВГД) упоминаются казаки с именами Леско, Феско, Марко, Каленик, Антун Не знаю, насколько эти имена украинские, скорее польские? А, может, вообще - сербские? [/q]
Это потому что не знаете. Имена украинские не нужно сюда поляков с сербами звать. Суффикс с окончанием -ко служит в украинском языке и в других славянских языках для придания имени уменшительно-ласкательного звучания. Вот Вам примеры имен, которые уже в двадцатом веке стали более широко появлятся у украинцев и получили свои варианты. Валентин - Валько, Валерий - Валэрко, Дмитрий - Мытько, Всеволод - Володько и т.д. А Леско и Феско так записаны, потому что не было мягкого знака. а на самом деле это Лэсько и Фэсько  Про Калэнинка есть детская щиталочка: " Сыдир, Мыдир и Калэнык посидалы у курэнык, у курэныку сыдять по варэныку йидять" nat-s написал: [q] В 1723 году Петр издал призыв сербскому народу переселяться в Россию и вступать в создаваемые сербские гусарские полки на Украине. С тех пор много выходцев из Сербии и Черногории заселили Украину.[/q]
Новая Сербия http://ru.wikipedia.org/wiki/Новая_Сербиябыла образована позже в конце 18 века при Елизавете и Екатерине, фамилию у них были свои. Жили они на территории нынешней Кировоградской области, а потом на Донбассе было поселение балканцев. Если читаете по-украински, то здесь несколько подробнее, чем в русском варианте http://uk.wikipedia.org/wiki/Нова_Сербія --- Scientia potentia est
-------------------------------------------------------------------------------
Веред, Кононець, Лученко, Савіцький, Синявський, Снігур, Розпутній, Рубленко, Werner | | |
27 июня 2010 17:58 ABG написал: [q] Якщо підсумувати версії та спробувати знайти аналогії: 1) "металева" версія. Виявляється, є прізвища Оливенко (від Оливо?), Циненко (від Цина) та Міденко (від Мідь?). [/q]
Якщо цікаво. Ось стаття про "металеві прізвища українців" http://h.ua/story/278859/#review309874 --- Scientia potentia est
Веред, Кононець, Лученко, Савіцький, Синявський, Снігур, Розпутній, Рубленко, Werner | | |
27 июня 2010 18:16 Tino, спасибь, буду знать. У меня кровь смешанная. Мамины родичи - украинцы и поляки, а папины - русские. Русскую-то историю я знаю, живу в России, но украинскую кровь не вытравишь! Воспитывалась-то я на Тарасе Шевченко в украинском варианте - прабабушка на ночь читала про Катерину-наймичку, про Титаривну, про русалок и казаков... Да и живу в украинном городе. Вот и собираю себя по крупицам. --- Бабич (Бабыч, Бабиченко, Бабычэнко), Бедный (Бидный, Беднов), Журавлёв (Журавлив, Журавель), Кренин (Кренев), Маршала (Marszala), Москвитин (Москвитинов), Рябченко (Рабчэнко), Солоха (Солошенко, Солошин, Солохин), Съедин (Сведин, Седин), Шерапов (Шарапов | | |
27 июня 2010 19:32 nat-s написал: [q] Да и живу в украинном городе. Вот и собираю себя по крупицам. [/q]
Что это за город такой украинный? Уж не Сальск ли?  А корни свои знать нужно, а то шевелятся они там, а почему порой не знаем! --- Scientia potentia est
Веред, Кононець, Лученко, Савіцький, Синявський, Снігур, Розпутній, Рубленко, Werner | | Лайк (1) |
28 июня 2010 1:10 28 июня 2010 1:15 Не. Не Сальськ. Білгород. Раніше Білгородську Губернію відносили до українной області, як і Курську. Та вона, по суті, нею і зараз є. Хоча під напливом північних жителів українська говірка звучить все менш виразно. Але навіть при тому, що Білгород і Харків розділяє державний кордон, все ж народ і тут і там живе один і той же.  Хоча, Харків це велике місто, а Білгород - затишне, маленьке провінційне містечко. А я виросла в декількох кілометрах від Харкова і виховувала мене прабабуся (батьки і бабусі працювали). А у неї коріння полтавське і українська мова для мене зрозуміла з дитинства. І дочка моя здоровськи засинає під українські колисанки, для мене вони мелодійніші і ніжніші. Наскільки мені відомо, серби переселялися на територію Росії і України ще раніше, ніж вийшов указ Петра Великого, але у вельми малих кількостях. Шукали притулки від загарбників на чужій землі. І набагато раніше 17 століть. А імена Місько, Матьяш - теж українські (це для мого загального розвитку  )? --- Бабич (Бабыч, Бабиченко, Бабычэнко), Бедный (Бидный, Беднов), Журавлёв (Журавлив, Журавель), Кренин (Кренев), Маршала (Marszala), Москвитин (Москвитинов), Рябченко (Рабчэнко), Солоха (Солошенко, Солошин, Солохин), Съедин (Сведин, Седин), Шерапов (Шарапов | | |
МЕТЯ Київ Сообщений: 2207 На сайте с 2010 г. Рейтинг: 208 | Наверх ##
28 июня 2010 5:17 nat-s А імена Місько, Матьяш - теж українські (це для мого загального розвитку Матяшъ Половний – козак Білоцерківського полку Мисько Ломонос - козак Чигиринського полку І це тільки, як приклад. --- тільки журналіст
www.spil.ucoz.ua | | |
28 июня 2010 13:59 nat-s написал: [q] А імена Місько, Матьяш - теж українські (це для мого загального розвитку )? [/q]
Зрозуміло. То Ви знацця, з Слобожанщини будете Мисько та Матяш (без перекручень) - українські імена, а прізвища від цих імен досить поширені в Україні. --- Scientia potentia est
|