Украинские фамилии
***Наталья Сообщений: 226 На сайте с 2009 г. Рейтинг: 216 | Наверх ##
5 мая 2010 20:56 Мои предки из Тернопольской обл. носили фамилию Шподарунок. Знаю, что в украинском подарунок - это подарок. Но к чему здесь буква Ш? Или Шподарунок происходит от чего-то другого? | | |
| severinn Сообщений: 7341 На сайте с 2005 г. Рейтинг: 2497
| Наверх ##
5 мая 2010 21:49 5 мая 2010 21:49 ***Наталья написал: [q] Мои предки из Тернопольской обл. носили фамилию Шподарунок. Знаю, что в украинском подарунок - это подарок. Но к чему здесь буква Ш? Или Шподарунок происходит от чего-то другого? [/q]
Возможно, имеет отношение "господарь", "осподар", "сподар" -далее "сподар-унок" (уменьшительное) | | |
ABG Сообщений: 420 На сайте с 2010 г. Рейтинг: 353 | Наверх ##
5 мая 2010 23:45 Tino написал: [q] в мене немає підстав Вам не вірити, [/q]
Тут справа не в тому чи вірити, чи не вірити. Мене це питання також зацікавило й я намагаюся знайти відповідь за джерелами. Відмова від традиційних слов'янських імен простежується вже в галицько-волинських князів - після Мстислава вже йдуть: Роман, Данило, Лев, Шварно, Андрій. Якщо далі проглядати імена шляхти-зем'ян і князів, то найпізніше натрапив на Ярослава Сангушковича (+1564) та Володимира Дубровицького (також 16 ст.). Крип'якевич у праці "Львівська Русь першої пол. 17 ст." присвятив розділ антропонімії галицьких русинів - там вже таких імен немає, а є повністю аналогічні іменам русинів на Волині, Поділлі чи Наддніпрянщині. Такі масові джерела 17-18 ст. як військові реєстри також не згадують ні Ярославів, ні Мстиславів, ні Володимирів. Цікаво, з чим пов'язана ця "втрата популярності" цих імен? Можливо, був якийсь вплив церкви на обмеження іх використання. Досі відповіді не знайшов. Tino написал: [q] але ж як пояснити такі українські прізвища як: Вадимко, Владко, Славко, Ярко, Зуй, Зуйко, Ярило, Щек, Кощій і т.д. Не в 19 ж столітті вони з*явилися? [/q]
А чом би й не в 19 ст. чи й у 20 ст.? Згадайте "кандидата" Противсіха, що протягом року двічі поміняв прізвище. У кожному конкретному випадку треба розглядати походження прізвища окремо. Частина прізвищ в Україні дійсно появились в 19 ст. Хтось міг отримати вигадане в дитячому будинку. Хтось міг поміняти під впливом буйної фантазії (згадайте тітку з Запоріжжя, що хотіла змінити ім'я та прізвище на Усама Бін-Ладен). Зрештою, окремі прізвища могли бути принесені в Україну сербами, чехами чи болгарами, в яких такі прізвиська традиційні. Тут - у кожного "свій скелет у шафі". --- Українська геральдика, вексилологія, сфрагістика та генеалогія
сайт: http://uht.org.ua
форум: http://uht.org.ua/forum | | |
ABG Сообщений: 420 На сайте с 2010 г. Рейтинг: 353 | Наверх ##
5 мая 2010 23:55 ***Наталья написал: [q] Мои предки из Тернопольской обл. носили фамилию Шподарунок. Знаю, что в украинском подарунок - это подарок. Но к чему здесь буква Ш? Или Шподарунок происходит от чего-то другого? [/q]
Мабуть дійсно правильна версія: Господар - Сподар - Сподарунок - Шподарунок. А чергування "С" та "Ш" часто зустрічається в українських діалектичних варіантах: Слюсар - Шлюсар, Стефан - Штефан, Симко - Шимко, Скварок - Шкварок тощо. --- Українська геральдика, вексилологія, сфрагістика та генеалогія
сайт: http://uht.org.ua
форум: http://uht.org.ua/forum | | |
МиусДавно тут  Москва Сообщений: 652 На сайте с 2005 г. Рейтинг: 306 | Наверх ##
6 мая 2010 11:32 Какие идеи будут по поводу фамилии Дараган, могла ли она произойти от сербского имени Драган? --- genopoisk.ru/wgs самые точные тесты для генеалогии | | |
МЕТЯ Київ Сообщений: 2207 На сайте с 2010 г. Рейтинг: 208 | Наверх ##
6 мая 2010 11:50 Kolovrat написал: [q] Какие идеи будут по поводу фамилии Дараган, могла ли она произойти от сербского имени Драган? [/q]
В селе, где имею "фазенду", есть куток Драганы. Поэтому имею небольшую коллекцию фамилий. Делюсь, выбирайте Полковник Київського полку - Юхим Федорович Дараган 1751.21.01. – 1762 Література: Заруба В.М. Адміністративно-територіальний устрій та адміністрація Війська Запорозького у 1648-1782 рр. — Дніпропетровськ, 2007. — С. 153-155. Миха́йло Драга́н (* 20 листопада 1899 — †8 березня 1952) — визначний український мистецтвознавець, дослідник стародавнього українського мистецтва. Драган Джоканович, (серб. Драган Ђокановић, Dragan Đokanović, 20.04.1958. Сараєво), сербський політик. ДРАГОМАН (франц . dragoman, от араб. тарджуман - переводчик) (устар.), переводчик при дипломатических представительствах и консульствах, преимущественно в странах Востока. ДРАГОМАНОВ Михаил Петрович (1841-95) , украинский историк, фольклорист. Организатор киевской Громады. С 1876 эмигрант. Издатель и редактор журнала "Громада", сторонник культурно-национальной автономии Украины. Труды по истории Украины, украинскому и славянскому фольклору. ДРАГОМИРОВ Михаил Иванович (1830-1905) , российский военачальник и военный теоретик, генерал от инфантерии (1891). В русско-турецкую войну 1877-78 командир дивизии, с 1878 начальник Академии Генштаба, с 1889 командующий войсками Киевского ВО. Драгівка — село в Україні, Царичанському районі Дніпропетровської області. Драганівка — село Тернопільського району Тернопільської області. Розташоване на річці Руда, на південному заході району. Центр сільради. До Драганівки приєднано хутір Квітове (Колонія). Перша писемна згадка — 1758. Питання походження назви села ще не з'ясоване. Побутує думка, що цю назву взято з австрійської кінноти “драгони”, які були першими поселенцями села, яких тут оселив дідич (поміщик) — власник доволі великих посілостей. Драганівка — село в Україні, Чемеровецькому районі Хмельницької області. Населення становить 812 осіб. Орган місцевого самоврядування— Зарічанська сільська рада.
 --- тільки журналіст
www.spil.ucoz.ua | | Лайк (1) |
МиусДавно тут  Москва Сообщений: 652 На сайте с 2005 г. Рейтинг: 306 | Наверх ##
6 мая 2010 13:54 спасибо, от себя добавлю что так же есть село Дарагановка около таганрога, хутор Дараганов за Таганргом --- genopoisk.ru/wgs самые точные тесты для генеалогии | | |
Tino Київ, Україна Сообщений: 4407 На сайте с 2009 г. Рейтинг: 3948 | Наверх ##
6 мая 2010 17:06 Сегодня натолкнулся на очень редкую фамилию ЛИМОН. Не думаю,что оно обозначает цитрусовый фрукт. А что обозначает фамилия Лимонов? Может есть у кого-то версии её происхождения? --- Scientia potentia est
-------------------------------------------------------------------------------
Веред, Кононець, Лученко, Савіцький, Синявський, Снігур, Розпутній, Рубленко, Werner | | |
Geo Z LT Сообщений: 19768 На сайте с 2008 г. Рейтинг: 13323 | Наверх ##
6 мая 2010 17:30 6 мая 2010 17:42 А может от Лимонт. Есть и такая фамилия у вас. И в Литве есть по паре десятков Лимонтасов и Лимантасов. Есть трое Лимоновичюс ( от Лимонович) и десяток Лиманаускас (от Лимоновски или Лимановски). В Польше есть Лимановичи, Лимановские, 13 Лимон и 37 Лимонт. Может еще от немецких.Лиманн или Леман. В Германии есть 29 Limon, но имена у них Rafet Ramazan Ahmet Jose Pedro Ümit Или Limoni Mustafa Ljutvija Atixhe Islam Bruno Ingrid Tanja И еще есть 290 украинских Лимонченко. | | |
Tino Київ, Україна Сообщений: 4407 На сайте с 2009 г. Рейтинг: 3948 | Наверх ##
6 мая 2010 18:08 Geo Z вот Вам изагадка. И Лимон, и Лимоненко, и Лимонко, и Лимонченко. Я уж не гворю о Лимоновых. Чудеса!!! Я раньше считал, что это только литературный псевдоним Эдуарда Савенко, а тут столько вариантов! --- Scientia potentia est
-------------------------------------------------------------------------------
Веред, Кононець, Лученко, Савіцький, Синявський, Снігур, Розпутній, Рубленко, Werner | | |
|