Ганские (Rod Hanskich) h. GOZDAWA, h. KORCZAK
ШЛЯХТА ГАЛИЦИЙСКАЯ (SZLACHTA GALICYJSKA)
Piotr Новичок
Wuppertal Сообщений: 292 На сайте с 2004 г. Рейтинг: 19 | Наверх ##
12 марта 2004 20:09 CARINA, wiem, o co Ci chodzi: nie znasz rosyjskiego odpowiednika slowa proboszcz. Pociesze Cie - ja tez nie znam :-) Pozdrawiam Cie Piotr --- > Modestia et Virtute < | | |
CARINA Vilnius Сообщений: 856 На сайте с 2003 г. Рейтинг: 72
| Наверх ##
12 марта 2004 21:11 Piotr Wlasnie tak. I zobacz. jak ja mysle: "Mam porridge in my head because bylam ochrzciona twise - in the kosciol and in the cerkiew of Russian Orthodox..." Cha-cha! ale tak jest! I to jest (I hope, ale - byle jak) po polsku: Mam kasza w glowie w sprawie religii, dlatego, ze bylam ochrzciona dwa razy - w kosciole i we cerkiewe rosyjskich Ortodoksow. Piotrze, prosze prawic!
| | |
Piotr Новичок
12 марта 2004 21:38 CARINA, na polski mozna przetlumaczyc to w ten sposob, nieco sloganowo: "Mam juz wode z mozgu, poniewaz raz bylam ochrzczona w kosciele, a drugi raz w cerkwii, i sama juz nie wiem, kim jestem". Miedzy nami mowiac: dobrze, ze na swiecie ludzie nie maja wiekszych problemow, hahaha Piotr --- > Modestia et Virtute < | | |
| Наверх ##
12 марта 2004 22:31 Wlasnie tak - nie wiem, kim jestem... Czy rozumiesz, czy wiesz, ze jest Cerkiew prawoslawna i Stara Wiara? Oni (i moji przodkowie, i moj ojciec) byli przeciw Rosjaninow i tylko znosili Litwinow - nic sobie?! | | |
Piotr Новичок
12 марта 2004 22:49 CARINA, nie jestem ekspertem we wschodnich obrzadkach koscielnych; wiem ze istnieje obrzadek prawoslawny, grecko-katolicki i unicki, ale tak naprawde to, wstyd sie przyznac, nie orientuje sie do konca, jakie oprocz administracyjnych sa roznice. No i jeszcze Stara Wiara - kiedys slyszalem to okreslenie, ale nie wiem, o co chodzi. Mozesz mi krotko wyjasnic? Dziekuje z gory, Piotr --- > Modestia et Virtute < | | |
| Наверх ##
12 марта 2004 23:16 Raskolnik (ros. od raskol ‘rozlam’) 1. religiozn. ruch religijno-spoleczny powstaly w Rosji w XVII w., bedacy reakcja na reforme liturgiczna patriarchy Nikona – przedstawiciela Kosciola prawoslawnego; takze uczestnik tego ruchu i przedstawiciel grupy wyznaniowej powstalej w jego wyniku; staroobrzedowiec, starowierca. Три века назад при переходе от Средневековья к Новому времени православная церковь России пережила жестокий кризис. Слово "раскол" определило с тех пор саму суть непримиримого русского характера. Староверов и сектантов в дореволюционной России преследовали, называли диссидентами, инакомыслящими, раскольниками. Писатель Василий Розанов сказал о староверах так: "Это последние верующие на земле. Это самые непоколебимые, самые полные из верующих. Это явление страшное, это явление грозное, удивительное явление нашей истории".
К гонениям советской власти на церковь старообрядцы были готовы, как никто: в 17-м веке шли за веру на костры, в 18-м платили двойные налоги русским царям. Большевики преследовали их как всех верующих, вернее, как всех, кому их убеждения были дороже жизни, но опыта борьбы за выживание и наследственной твердости у этих православных было больше.
| | |
| Наверх ##
12 марта 2004 23:37 | | |
Piotr Новичок
12 марта 2004 23:37 CARINA, dziekuje - juz wiem, o co chodzi. Piotr --- > Modestia et Virtute < | | |
Regulus Надворный советник
Москва Сообщений: 918 На сайте с 2004 г. Рейтинг: 96 | Наверх ##
17 марта 2004 18:23 CARINA Классно получилось- мне очень нравится :smile: SK Спасибо, Правда все таки это две разные фамилии
--- Ищу информацию о священниках Киевской губернии Ганицких, Кисилевских.
rodovoyegnezdo.narod.ru | | |
Regulus Надворный советник
Москва Сообщений: 918 На сайте с 2004 г. Рейтинг: 96 | Наверх ##
23 марта 2004 23:37 По большому, просьба если есть вопросы по фамилии - сначала пообщайтесь со мной - все координаты в профиле - просто неужели трудно оставить сообщение в личных ли как-то еще связаться, а информация же постоянно уточняется (Сообщение отредактировал Regulus 24 марта 2004 10:05) --- Ищу информацию о священниках Киевской губернии Ганицких, Кисилевских.
rodovoyegnezdo.narod.ru | | |
|