Загрузите GEDCOM-файл на ВГД   [х]
Всероссийское Генеалогическое Древо
На сайте ВГД собираются люди, увлеченные генеалогией, историей, геральдикой и т.д. Здесь вы найдете собеседников, экспертов, умелых помощников в поисках предков и родственников. Вам подскажут где искать документы о павших в боях и пропавших без вести, в какой архив обратиться при исследовании родословной своей семьи, помогут определить по старой фотографии принадлежность к воинским частям, ведомствам и чину. ВГД - поиск людей в прошлом, настоящем и будущем!
Вниз ⇊

Ганские (Rod Hanskich) h. GOZDAWA, h. KORCZAK

ШЛЯХТА ГАЛИЦИЙСКАЯ (SZLACHTA GALICYJSKA)

← Назад    Вперед →Страницы: ← Назад 1 2 3 4 5 ... 8 9 10 11 12 * 13 14 15 Вперед →
Модераторы: N_Volga, Радомир
CARINA

Vilnius
На сайте с 2003 г.
Рейтинг: 72
Regulus

Спасенный ксендз это Александр Ганьский герб Гоздава, пробощ (не знаю - католический церковный сан - настоятель?) парапии в Злочеве. Был он в Тарнополе по важному делу парапии.

БАЙ! И Файв бакс! (5$)

(Сообщение отредактировал CARINA 10 марта 2004 13:49)

TatianaOs
Как много было зорь и сумерек до нас...

TatianaOs

Киев
На сайте с 2003 г.
Рейтинг: 32
CARINA
Может быть, proboszcz - приходский священник, пастор? Такое толкование дает польско-немецкий словарь:-) Если я угадала, то и мне, плиз, уан литтл пат оф файв бакс :-)
---
Удачи всем!
Татьяна
(на сайте и форуме сейчас бываю редко)

Piotr
Новичок

Wuppertal
На сайте с 2004 г.
Рейтинг: 19
Tatiana, Carina
Proboszcz to inaczej mowiac "boss" parafii rzymsko-katolickiej.
Oto cala definicja:

"Proboszcz, pleban, w Kościele rzymskokatolickim osoba wyświęcona na kapłana (księdza), zwierzchnik parafii. Podporządkowany biskupowi zarządzającemu diecezją, do której należy parafia".

Piotr

---
> Modestia et Virtute <
Piotr
Новичок

Wuppertal
На сайте с 2004 г.
Przepraszam, jeszcze raz, teraz bez tych "chinskich znakow" :-)

Proboszcz, pleban, w Kosciele rzymskokatolickim osoba wyswiecona na kapłana (ksiedza), zwierzchnik parafii. Podporzadkowany biskupowi zarzadzajacemu diecezja, do ktorej nalezy parafia.

---
> Modestia et Virtute <
CARINA

Vilnius
На сайте с 2003 г.
Piotr
Wiem. po litewsku - klebonas.
Ale nie wiem analogii tytulu, (analogia, tytul - czy poprawna koncowka? Prosze poprawiac!) po rosyjsku.
Piotr
Новичок

Wuppertal
На сайте с 2004 г.
CARINA,
wiem, o co Ci chodzi: nie znasz rosyjskiego odpowiednika slowa proboszcz.
Pociesze Cie - ja tez nie znam :-)
Pozdrawiam Cie
Piotr
---
> Modestia et Virtute <
CARINA

Vilnius
На сайте с 2003 г.
Piotr

Wlasnie tak.

I zobacz. jak ja mysle:

"Mam porridge in my head because bylam ochrzciona twise - in the kosciol and in the cerkiew of Russian Orthodox..." Cha-cha! ale tak jest!

I to jest (I hope, ale - byle jak) po polsku:

Mam kasza w glowie w sprawie religii, dlatego, ze bylam ochrzciona dwa razy - w kosciole i we cerkiewe rosyjskich Ortodoksow.

Piotrze, prosze prawic!

Piotr
Новичок

Wuppertal
На сайте с 2004 г.
CARINA,
na polski mozna przetlumaczyc to w ten sposob, nieco sloganowo:
"Mam juz wode z mozgu, poniewaz raz bylam ochrzczona w kosciele, a drugi raz w cerkwii, i sama juz nie wiem, kim jestem".

Miedzy nami mowiac: dobrze, ze na swiecie ludzie nie maja wiekszych problemow, hahaha

Piotr

---
> Modestia et Virtute <
CARINA

Vilnius
На сайте с 2003 г.
Wlasnie tak - nie wiem, kim jestem...

Czy rozumiesz, czy wiesz, ze jest Cerkiew prawoslawna i Stara Wiara?
Oni (i moji przodkowie, i moj ojciec) byli przeciw Rosjaninow i tylko znosili Litwinow - nic sobie?!

Piotr
Новичок

Wuppertal
На сайте с 2004 г.
CARINA,
nie jestem ekspertem we wschodnich obrzadkach koscielnych; wiem ze istnieje obrzadek prawoslawny, grecko-katolicki i unicki, ale tak naprawde to, wstyd sie przyznac, nie orientuje sie do konca, jakie oprocz administracyjnych sa roznice. No i jeszcze Stara Wiara - kiedys slyszalem to okreslenie, ale nie wiem, o co chodzi. Mozesz mi krotko wyjasnic?
Dziekuje z gory,

Piotr

---
> Modestia et Virtute <
← Назад    Вперед →Страницы: ← Назад 1 2 3 4 5 ... 8 9 10 11 12 * 13 14 15 Вперед →
Модераторы: N_Volga, Радомир
Вверх ⇈