Ганские (Rod Hanskich) h. GOZDAWA, h. KORCZAK
ШЛЯХТА ГАЛИЦИЙСКАЯ (SZLACHTA GALICYJSKA)
Regulus Надворный советник
Москва Сообщений: 918 На сайте с 2004 г. Рейтинг: 96 | Наверх ##
10 марта 2004 14:22 поменял --- Ищу информацию о священниках Киевской губернии Ганицких, Кисилевских.
rodovoyegnezdo.narod.ru | | |
CARINA Vilnius Сообщений: 856 На сайте с 2003 г. Рейтинг: 72
| Наверх ##
10 марта 2004 14:38 Regulus Спасенный ксендз это Александр Ганьский герб Гоздава, пробощ (не знаю - католический церковный сан - настоятель?) парапии в Злочеве. Был он в Тарнополе по важному делу парапии. БАЙ! И Файв бакс! (5$) (Сообщение отредактировал CARINA 10 марта 2004 13:49) | | |
TatianaOsКак много было зорь и сумерек до нас...  Киев Сообщений: 254 На сайте с 2003 г. Рейтинг: 32 | Наверх ##
12 марта 2004 19:33 CARINA Может быть, proboszcz - приходский священник, пастор? Такое толкование дает польско-немецкий словарь:-) Если я угадала, то и мне, плиз, уан литтл пат оф файв бакс :-) --- Удачи всем! Татьяна (на сайте и форуме сейчас бываю редко)
| | |
Piotr Новичок
Wuppertal Сообщений: 292 На сайте с 2004 г. Рейтинг: 19 | Наверх ##
12 марта 2004 19:53 Tatiana, Carina Proboszcz to inaczej mowiac "boss" parafii rzymsko-katolickiej. Oto cala definicja: "Proboszcz, pleban, w Kościele rzymskokatolickim osoba wyświęcona na kapłana (księdza), zwierzchnik parafii. Podporządkowany biskupowi zarządzającemu diecezją, do której należy parafia". Piotr --- > Modestia et Virtute < | | |
Piotr Новичок
12 марта 2004 19:56 Przepraszam, jeszcze raz, teraz bez tych "chinskich znakow" :-) Proboszcz, pleban, w Kosciele rzymskokatolickim osoba wyswiecona na kapłana (ksiedza), zwierzchnik parafii. Podporzadkowany biskupowi zarzadzajacemu diecezja, do ktorej nalezy parafia. --- > Modestia et Virtute < | | |
| Наверх ##
12 марта 2004 20:05 Piotr Wiem. po litewsku - klebonas. Ale nie wiem analogii tytulu, (analogia, tytul - czy poprawna koncowka? Prosze poprawiac!) po rosyjsku. | | |
Piotr Новичок
12 марта 2004 20:09 CARINA, wiem, o co Ci chodzi: nie znasz rosyjskiego odpowiednika slowa proboszcz. Pociesze Cie - ja tez nie znam :-) Pozdrawiam Cie Piotr --- > Modestia et Virtute < | | |
| Наверх ##
12 марта 2004 21:11 Piotr Wlasnie tak. I zobacz. jak ja mysle: "Mam porridge in my head because bylam ochrzciona twise - in the kosciol and in the cerkiew of Russian Orthodox..." Cha-cha! ale tak jest! I to jest (I hope, ale - byle jak) po polsku: Mam kasza w glowie w sprawie religii, dlatego, ze bylam ochrzciona dwa razy - w kosciole i we cerkiewe rosyjskich Ortodoksow. Piotrze, prosze prawic!
| | |
Piotr Новичок
12 марта 2004 21:38 CARINA, na polski mozna przetlumaczyc to w ten sposob, nieco sloganowo: "Mam juz wode z mozgu, poniewaz raz bylam ochrzczona w kosciele, a drugi raz w cerkwii, i sama juz nie wiem, kim jestem". Miedzy nami mowiac: dobrze, ze na swiecie ludzie nie maja wiekszych problemow, hahaha Piotr --- > Modestia et Virtute < | | |
| Наверх ##
12 марта 2004 22:31 Wlasnie tak - nie wiem, kim jestem... Czy rozumiesz, czy wiesz, ze jest Cerkiew prawoslawna i Stara Wiara? Oni (i moji przodkowie, i moj ojciec) byli przeciw Rosjaninow i tylko znosili Litwinow - nic sobie?! | | |
|