RUMBURAK1945 Сообщений: 613 На сайте с 2023 г. Рейтинг: 10568
| Наверх ##
19 января 2023 0:52 ИринаП написал: [q] Dzień dobry, doświadczeni forumowicze.
Powiedz mi, jak możesz znaleźć metrykę Żydówki urodzonej w Gołyebie w dzielnicy warszawskiej 18.03.1881 r. Pshestanchik Sara Volfovna (dane z sowieckiego paszportu).
O ile zrozumiałem ze współczesnej mapy, to jest Gołębie, które znajduje się pod Białymstokiem. Wiadomo też, że jej dzieci urodziły się w Ostrołęce. Ich wskaźniki byłyby również interesujące do znalezienia. Coś, co zagłębiam się w linki tego tematu, nie mogę tego rozgryźć. Gdzie rejestrowano Żydów?
[/q]
В Польше есть три деревни под названием Голембе. 1. В Люблинском воеводстве. 2. Мазовецки (бывшая Варшава) (гмина Сверче) (Пултусский повят) 3. Подлясье В Пултуском районе было две синагоги. Первый в Пултуске, второй в гмине Обрите. Информация об этих синагогах недоступна на портале Geneteka. На портале можно найти много информации о различных синагогах - ищите в Архиве. В царское время евреи регистрировались в округах (полицейских управлениях) Andriej W Polsce są trzy wsie o nazwie Gołębie. 1. W województwie lubelskim. 2. Mazowieckim ( dawniej warszawskie) (gmina świercze ) (powiat Pułtusk) 3. Podlaskim W powiecie Pułtuskim istniały dwie synagogi. Pierwsza w Pułtusku, druga w gminie Obryte. Informacje z tych synagog nie występują w portalu Geneteka. Wiele informacji o różnych synagogach znajduje się w portalu – szukaj w Archiwach. Żydów za czasów carskich rejestrowano w cyrkułach(komendach policji) Andriej |