Forum po polsku
Ten rozdział przeznaczony jest dla forumowiczów, którzy nie znają rosyjskiego lub... (zob. 1-wszą wiadomość ) — Эта тема создана для форумчан, которые не знают русского или... (см. 1-е сообщение)
WojciechМодератор раздела  Гданьск Сообщений: 5876 На сайте с 2006 г. Рейтинг: 2189 | Наверх ##
6 апреля 2009 16:36 8 апреля 2009 9:10Przeglądarki Internetowe Ten rozdział przeznaczony jest dla forumowiczów, którzy nie znają rosyjskiego lub nie mają rosyjskiej czcionki. Pierwsza wiadomość OBOWIĄZKOWO powinna być napisana po polsku, odpowiedzi - jak wygodniej.
Эта тема создана для форумчан, которые не знают русского языка или не имеют возможности писать по-русски. Первое сообщение ОБЯЗАТЕЛЬНО должно быть написано по-польски, ответы — как удобней.
Uwaga dla osób, korzystających z Internet Eksplorera Przy używaniu różnych kodów w jednej wiadomości zdarza sie, że jej tekst pojawia się zniekształcony - w postaci "krzaczków" lub "robaczków". To zjawisko nie występuje, jeżeli korzysta sie z Mozilla Firefox lub Opery.
Внимание - кто пользуется Интернет Эксплорером При использовании разных кодов в одном сообщении может случиться, что оно будет искажено - появится ряд странных знаков. Это явление не выступает, если пользоваться Мозиллой или Оперой.
Moderator | | |
Maciol Новичок
Gdynia Сообщений: 4 На сайте с 2021 г. Рейтинг: 1 | Наверх ##
11 октября 2021 17:25 | | |
IrenaWaw Сообщений: 1687 На сайте с 2020 г. Рейтинг: 1098
| Наверх ##
11 октября 2021 17:28 | | |
Maciol Новичок
Gdynia Сообщений: 4 На сайте с 2021 г. Рейтинг: 1 | Наверх ##
11 октября 2021 17:48 IrenaWaw написал: [q] Maciol написал:
[q] Dziękuję za pomoc!
RGWIA to jest to: https://rgia.su ?
[/q]
Nie http://ргвиа.рф
[/q]
Ok, dzięki! Spróbuję się do nich uśmiechnąć | | |
KamilPawlowicz Новичок
Krakow Сообщений: 4 На сайте с 2021 г. Рейтинг: 3 | Наверх ##
15 октября 2021 0:20 Hello,
I don't know if I've choosen correct part of the forum. If not, let me know and move my post, please. I would like to ask, if there's something such as the list of citizens of Klin town, which is in Moscow part of Russia?
There's an info I've found in Polish newspaper from 1916 about one of my relatives (John Felix ZURKOWSKI), that he went to Russia, and his adress is: Klin, Moscov governorate, factory named KAULEN which is property of Natalie SZULC.
It would be fantastic to confirm his staying there and finding out, if he was married, and what occupation he worked in.
Thank you in advance for any topics and helpful links, sources etc. Greetings Kamil from Krakow, Poland | | |
VC Сообщений: 8485 На сайте с 2008 г. Рейтинг: 4394 | Наверх ##
15 октября 2021 1:20 15 октября 2021 1:20 >> Ответ на сообщение пользователя KamilPawlowicz от 15 октября 2021 0:20 KamilPawlowicz написал: [q] I would like to ask, if there's something such as the list of citizens of Klin town, which is in Moscow part of Russia? [/q]
There are lists of Moscow residents available online for various years but I am not sure about Klin. KamilPawlowicz написал: [q] There's an info I've found in Polish newspaper from 1916 about one of my relatives, that he went to Russia, and his adress is: Klin, Moscov governorate, factory named KAULEN which is property of Natalie SZULC.[/q]
Sounds like there was the weaving factory in the Klin region that belonged to the company of Kaulen brothers. You can seach in Russian for "Торговый дом братьев Каулен" (Kaulen Brothers Trade House) or "Товарищество братьев Каулен и Кост" (Partnership of Kaulen Brothers & Kost). I didn't see any mention of Natalie SZULC. Here is the link with some info about the factory (in Russian): https://zubovo-klin.ru/past-an...y-fabriki/ | | |
ferdydurke Новичок
ŚWINOUJŚCIE Сообщений: 4 На сайте с 2016 г. Рейтинг: 5 | Наверх ##
17 октября 2021 19:20 Witam. Czy ktoś może mi podpowiedzieć jakiś sposób by znaleźć kontakt mailowy do parafii w Pierszajach lub do dekanatu w Iwieńcu ? /Białoruś/.Oczekiwałem na odpowiedź z archiwum historycznego. Tymczasem,to z ich strony dostałem polecenie dostarczenia dokumentu. Zrozumiałem to jako warunek ich dalszej pracy. W międzyczasie natrafiłem na informację,że parafia w Pierszajach nieczynna. Czy ktoś zna jakieś szczegóły - czy to skutek dzisiejszej sytuacji na Białorusji ? 17.10.2021 F.Popławski --- iszcziu swiedienija o siemje iż Woronieża | | |
KamilPawlowicz Новичок
Krakow Сообщений: 4 На сайте с 2021 г. Рейтинг: 3 | Наверх ##
17 октября 2021 21:23 Thank you, @VC
I have found out, that he (John Felix Zurkowski) was a bacteriologist doctor. Is it possible to find out more, where he moved from Klin, and to confirm he was also working as a doctor during his staying in Russia?
He died in 1917. Maybe it is possible to get some info from his death certifficate? Where should I "go" to so I could get his death-certifficate?
| | |
choirek Новичок
Warszawa Сообщений: 4 На сайте с 2021 г. Рейтинг: 9 | Наверх ##
4 ноября 2021 14:01 Witam wszystkich. Katerina skierowała mnie tu, z prośbą o pomoc, bo po rosyjsku to ja mogę przeczytać podstawowe słowa i zwroty, ale pisać z sensem nie dam rady. Poprosiłem o pomoc w kwestii poszukiwania losów Józefa Łubka, który został aresztowany w 1937 i ślad po nim zaginął. Cały wątek znajduje się tu (włącznie z linkami): https://forum.vgd.ru/151/125936/Jeżeli trzeba napisać jeszcze raz, po polsku, to oczywiście to zrobię. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam, Irek | | |
Lucjan Сообщений: 626 На сайте с 2017 г. Рейтинг: 166
| Наверх ##
4 ноября 2021 15:03 choirek написал: [q] Witam wszystkich. Katerina skierowała mnie tu, z prośbą o pomoc, bo po rosyjsku to ja mogę przeczytać podstawowe słowa i zwroty, ale pisać z sensem nie dam rady. Poprosiłem o pomoc w kwestii poszukiwania losów Józefa Łubka, który został aresztowany w 1937 i ślad po nim zaginął. Cały wątek znajduje się tu (włącznie z linkami): https://forum.vgd.ru/151/125936/ Jeżeli trzeba napisać jeszcze raz, po polsku, to oczywiście to zrobię. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam, Irek[/q]
Przepraszam, Irek. Czy Pan widział ten wyrok i jak on jest napisany? Czy to «Десять лет без права переписки»? Nie wiem jak to brzmi po Polsku. Chyba 10 lat bez możliwosci odsyłać i otrzymywać korespondencje... | | Лайк (1) |
Halny Сообщений: 242 На сайте с 2021 г. Рейтинг: 1056
| Наверх ##
4 ноября 2021 15:43 marcopolo написал: [q] Witam Szukam brata mojego dziadka. Miaі on na imiк Jуzef Kaszuba. Urodziі siк w Ludwikowie koіo Radomia, nie znam daty urodzenia, ale mуgі sie urodziж miкdzy 1889 a 1893. Jak byі mіody wyjechaі na wschуd do Rosji i њlad po nim zagin№і. Nie wim gdzie mam szukaж na stronach rosyjsko jкzycznych, nie za bardzo znam ten jкzyk. Pozdrawiam Marek Kaszuba[/q]
Dzień dobry, Do tej korespondencji dołączam wykaz Józefów Kaszubów, których udało się odnaleźć. Link nawet ze skanami metryk: https://regestry.lubgens.eu/viewpage.php?page_id=1057Pozdrawiam.
 | | |
|