Загрузите GEDCOM-файл на ВГД   [х]
Всероссийское Генеалогическое Древо
На сайте ВГД собираются люди, увлеченные генеалогией, историей, геральдикой и т.д. Здесь вы найдете собеседников, экспертов, умелых помощников в поисках предков и родственников. Вам подскажут где искать документы о павших в боях и пропавших без вести, в какой архив обратиться при исследовании родословной своей семьи, помогут определить по старой фотографии принадлежность к воинским частям, ведомствам и чину. ВГД - поиск людей в прошлом, настоящем и будущем!
Вниз ⇊
[q]
Архивы Польши https://archiwa.gov.pl/en/
Польская служба генеалогии Идите по ссылке >>>
Справочники и Адрес-Календари Королевства Польского https://book-olds.ru/BookLibra...skogo.html
Метрические книги - http://metryki.genealodzy.pl/
Эвакуированные поляки 1943-1946 в Новосибирскую, Кемеровскую области и в Алтайский край.
Архив Алтайского края (ГААК) - http://www.archiv.ab.ru/files/inventory/%D0%A0921-1.pdf
[/q]

Просьба к участникам, работающим в разделе -
1. Не копировать многоступенчатые диалоги при ответе. Оставляйте только ту часть, на которую отвечаете.
2. Для благодарности используйте три варианта -
* Рейтинг (+/-)
* Лайк
* Отзыв в Профиле участника за сообщение
3. Не пишите тексты сообщений только большими буквами.
4. Обращайте внимание на названия тем и расшифровку подтем при крепление своего поста.
5. Прежде, чем открыть новую тему, пролистайте раздел. Не надо дублировать уже открытые темы.

Forum po polsku

Ten rozdział przeznaczony jest dla forumowiczów, którzy nie znają rosyjskiego lub... (zob. 1-wszą wiadomość ) — Эта тема создана для форумчан, которые не знают русского или... (см. 1-е сообщение)

Вперед →Страницы: ← Назад 1 2 3 4 5 ... 42 43 44 45 46 * 47 48 49 50 ... 53 54 55 56 57 58 Вперед →
Wojciech

Wojciech

Гданьск
На сайте с 2006 г.
Рейтинг: 2197
Ten rozdział przeznaczony jest dla forumowiczów, którzy nie znają rosyjskiego lub nie mają rosyjskiej czcionki. Pierwsza wiadomość OBOWIĄZKOWO powinna być napisana po polsku, odpowiedzi - jak wygodniej.

Эта тема создана для форумчан, которые не знают русского языка или не имеют возможности писать по-русски. Первое сообщение ОБЯЗАТЕЛЬНО должно быть написано по-польски, ответы — как удобней.

Uwaga dla osób, korzystających z Internet Eksplorera
Przy używaniu różnych kodów w jednej wiadomości zdarza sie, że jej tekst pojawia się zniekształcony - w postaci "krzaczków" lub "robaczków".
To zjawisko nie występuje, jeżeli korzysta sie z Mozilla Firefox lub Opery.

Внимание - кто пользуется Интернет Эксплорером
При использовании разных кодов в одном сообщении может случиться, что оно будет искажено - появится ряд странных знаков.
Это явление не выступает, если пользоваться Мозиллой или Оперой.

Moderator
Korniluk Marek
Новичок

Białystok
На сайте с 2015 г.
Рейтинг: 10
Witam.
W miejscowości Czeremcha występowały dwa podobne nazwiska Lewociuk i Lewczuk.
Twoja rodzina to Lewociuk.
Aleksiej Lewociuk miał syna Piotra ur ok.1845 roku
żona Piotra Anastasja córka Dawida była młodsza od męża o 2 lata.
Dzieci ich
Jekatierina ur.1875
Fiodora ur 1879
Agripina ur.1884
Irena ur 1887
Fiodor ur.1890
Grigorij ur.1893

MarekKorniluk
---
Podlaskie Towarzystwo Genealogiczne
junaczy
Новичок

Грыфино
На сайте с 2016 г.
Рейтинг: 9
Dobry wieczór.

Od paru dni mam zagwozdkę. Jeden z moich znajomych o nazwisku Sobaczewski na rosyjskiej naszej klasie przesłał mi kilka herbów rodów i uparcie twierdzi, że są to herby rodu Sobaczewskich. Niestety jedyną informacją którą udało mi się uzyskać od niego to to, że dane te pochodzą archiwum narodowego Litwy i ktoś z jego rodziny to znalazł. Jedna z przesłanych mi konwersacji z niewiadomą mi osobą : "Familii - Sobaszewski, Sobiszewski - upominajutsia ot XIII wieka od
ziemel Kijewskih, Wolynskich, daleje uze XVI - XVII wiek
Gomelszczyzna, Polesje i iLitwa,
Piećtalis herbom KORCZAK w 3 wariantach.
Posylaju wse 3 Herba. i HERB JASTRZĘBIEC,kotoryj upominajetsia riadom
s familijami Sobaszewski i Sobiszewski + Abramowicz - XV wiek Litwa."

Zwróciłem mu uwagę, że nasze nazwisko to SobaCZewski a nie SobaSZewski, fakt mogło być i tak pisane. U mnie nazwisko Sobaczewski kończy się na mojej babci. Wszyscy mi znani z potwierdzonym pokrewieństwem Sobaczewscy pochodzą ze wsi Wielkie Daszki między Kobylnikiem a Postawami.

Teraz pytanie. Czy byłby ktoś skłonny napisać laikowi w dziale herbów itp jak zacząć poszukiwania, gdzie zacząć? Dodam, że odkąd dostałem tę wiadomość to przejrzałem już chyba wszystkie herbarze itp ale nic nie znalazłem.

pozdrawiam
Aleksander
---
Фамилии которое, в моём дереве генеалогическим Каменецки, Собачевски, Чернявски, Драгун, Пётрович, Ворошкевич, Крупенчик
brysiu
Новичок

brysiu

Polska
На сайте с 2011 г.
Рейтинг: 6
Mam pytanie odnośnie formy zapisu w Дворянский адрес-календарь на 1897 год. Изд.Н.В.Шапошникова.

zapis wygląda następująco :БЯЛЕЦКИЙ, Мих. Степ.- Сигизмунд., фольв. Белявин.
chodzi o myślnik lub jak przypuszczam minus, przed imieniem Сигизмунд.

Długo przeglądałem listę i zauważyłem prawidłowość która nasunęła mi myśl, że oznacza on nieżyjącego już w chwili spisu członka rodziny.
Nie wiem na ile moje spostrzeżenia są słuszne proszę o wypowiedzi na forum
---
Интересуют: Бялецкий, Мих. Степ.-Сигизмунд.,
фольв. Белявин.Виленская Губерния. Вилейский уезд.
Czernichowski

Екатеринбург
На сайте с 2012 г.
Рейтинг: 2608
brysiu

W Rosji jest imię ojcowskie, a w Polsce tego nie ma, lecz są mnogie imiona.
Trzeba było oddzielić imię ojcowskie od dwóch imion. Dla tego myślnik
Trzeba czytać Bialecki Michał Stefan, syn Sigizmunda
AJ7
Новичок

На сайте с 2017 г.
Рейтинг: 1
Dobry wieczór.
Szukam krewnych Jurkiewicz Aleksandr, 1848 ur i jego żona Jurkiewicz (Romanowicz - ?) Teofila, 1854 ur
W 1880 roku żyli w miejscowości Gatovki, Disensky powiatu, województwo Wilno. Byłbym wdzięczny za wszelkie informacje.
---
Jurkiewicz(Юркевич)
maximus393

maximus393

На сайте с 2017 г.
Рейтинг: 72
Może pomóc znaleźć rodzaj Rawicz-Scherbo w Polsce?
krutkowski
Новичок

На сайте с 2015 г.
Рейтинг: 3
Czy byłby ktoś wstanie pomoc mi i odszukać dla mnie parę informacji w archiwum w Kijowie.
Znam sygnatury lub znam bardzo dużo szczegółów.
Z góry bardzo dziękuje
К данной теме присоединена тема "proszę o przetłumaczenie" (31 июля 2017 15:51)
TYSKA1991
Новичок

LUBLINIEC
На сайте с 2017 г.
Рейтинг: 6
Witam,
moi przodkowie pochodzą z Kuropatnik, w powiecie Brzeżany, województwo Tarnopol. Ok 1944 zostali przesiedleni ok 243 rodzin do Łobza, w dzisiejszej Polsce. Jednak chciałabym się dowiedzieć coś na temat moich przodków, wiem,że została tam część rodziny Rokosz, część z nich została zlikwidowana w 1944 przez UPA, ich nazwiska znam. Szukam jakichkolwiek informacji o rodzinie Rokosz, Wijatyk, Deberna i Adamów. W jakich dokumentach mogę szukać informacji o moich pradziadach lata 1880 ~~1900? Wiem, że księdza Kuropatnik również zamordowano. Lecz czy zostały tam księgi parafialne, a może zostały spalone? Bardzo proszę o odpowiedź, będę niezmiernie wdzięczna
Agand
Новичок

На сайте с 2017 г.
Рейтинг: 1
Witam,
Poszukuję krewnych Irena Zubienko (Kuźma), urodzona 24.08.1936r. we wsi Dzięciołowicze, gmina Roś, powiat Wołkowysk, rodzice : Oskar Kuźma i Stanisława, mąż Michail Zubienko, syn Juri Zubienko (był żołnierzem), przeprowadziła się do Odessy, a następnie do Moskwy, gdzie pod koniec lat 70-tych straciliśmy z nią kontakt.
Będę wdzięczna za każdą informację.
---
Kuzma, Zubienko, Zubenko
    Вперед →Страницы: ← Назад 1 2 3 4 5 ... 42 43 44 45 46 * 47 48 49 50 ... 53 54 55 56 57 58 Вперед →
Вверх ⇈