Íàðèñóéòå ñâîå äðåâî. Áåñïëàòíî. Îíëàéí.   [õ]
Âñåðîññèéñêîå Ãåíåàëîãè÷åñêîå Äðåâî
Íà ñàéòå ÂÃÄ ñîáèðàþòñÿ ëþäè, óâëå÷åííûå ãåíåàëîãèåé, èñòîðèåé, ãåðàëüäèêîé è ò.ä. Çäåñü âû íàéäåòå ñîáåñåäíèêîâ, ýêñïåðòîâ, óìåëûõ ïîìîùíèêîâ â ïîèñêàõ ïðåäêîâ è ðîäñòâåííèêîâ. Âàì ïîäñêàæóò ãäå èñêàòü äîêóìåíòû î ïàâøèõ â áîÿõ è ïðîïàâøèõ áåç âåñòè, â êàêîé àðõèâ îáðàòèòüñÿ ïðè èññëåäîâàíèè ðîäîñëîâíîé ñâîåé ñåìüè, ïîìîãóò îïðåäåëèòü ïî ñòàðîé ôîòîãðàôèè ïðèíàäëåæíîñòü ê âîèíñêèì ÷àñòÿì, âåäîìñòâàì è ÷èíó. ÂÃÄ - ïîèñê ëþäåé â ïðîøëîì, íàñòîÿùåì è áóäóùåì!
Âíèç ⇊
[q]
Àðõèâû Ïîëüøè https://archiwa.gov.pl/en/
Ïîëüñêàÿ ñëóæáà ãåíåàëîãèè Èäèòå ïî ññûëêå >>>
Ñïðàâî÷íèêè è Àäðåñ-Êàëåíäàðè Êîðîëåâñòâà Ïîëüñêîãî https://book-olds.ru/BookLibra...skogo.html
Ìåòðè÷åñêèå êíèãè - http://metryki.genealodzy.pl/
Ýâàêóèðîâàííûå ïîëÿêè 1943-1946 â Íîâîñèáèðñêóþ, Êåìåðîâñêóþ îáëàñòè è â Àëòàéñêèé êðàé.
Àðõèâ Àëòàéñêîãî êðàÿ (ÃÀÀÊ) - http://www.archiv.ab.ru/files/inventory/%D0%A0921-1.pdf
[/q]

Ïðîñüáà ê ó÷àñòíèêàì, ðàáîòàþùèì â ðàçäåëå -
1. Íå êîïèðîâàòü ìíîãîñòóïåí÷àòûå äèàëîãè ïðè îòâåòå. Îñòàâëÿéòå òîëüêî òó ÷àñòü, íà êîòîðóþ îòâå÷àåòå.
2. Äëÿ áëàãîäàðíîñòè èñïîëüçóéòå òðè âàðèàíòà -
* Ðåéòèíã (+/-)
* Ëàéê
* Îòçûâ â Ïðîôèëå ó÷àñòíèêà çà ñîîáùåíèå
3. Íå ïèøèòå òåêñòû ñîîáùåíèé òîëüêî áîëüøèìè áóêâàìè.
4. Îáðàùàéòå âíèìàíèå íà íàçâàíèÿ òåì è ðàñøèôðîâêó ïîäòåì ïðè êðåïëåíèå ñâîåãî ïîñòà.
5. Ïðåæäå, ÷åì îòêðûòü íîâóþ òåìó, ïðîëèñòàéòå ðàçäåë. Íå íàäî äóáëèðîâàòü óæå îòêðûòûå òåìû.

Forum po polsku

Ten rozdział przeznaczony jest dla forumowiczów, którzy nie znają rosyjskiego lub... (zob. 1-wszą wiadomość ) — Ýòà òåìà ñîçäàíà äëÿ ôîðóì÷àí, êîòîðûå íå çíàþò ðóññêîãî èëè... (ñì. 1-å ñîîáùåíèå)

← Íàçàä    Âïåðåä →Ñòðàíèöû: ← Íàçàä 1 2 3 4 5 ... 41 42 43 44 45 * 46 47 48 49 ... 53 54 55 56 57 58 Âïåðåä →
Ìîäåðàòîð: Tasha56
Wojciech

Wojciech

Ãäàíüñê
Ñîîáùåíèé: 5873
Íà ñàéòå ñ 2006 ã.
Ðåéòèíã: 2213
Ten rozdział przeznaczony jest dla forumowiczów, którzy nie znają rosyjskiego lub nie mają rosyjskiej czcionki. Pierwsza wiadomość OBOWIĄZKOWO powinna być napisana po polsku, odpowiedzi - jak wygodniej.

Ýòà òåìà ñîçäàíà äëÿ ôîðóì÷àí, êîòîðûå íå çíàþò ðóññêîãî ÿçûêà èëè íå èìåþò âîçìîæíîñòè ïèñàòü ïî-ðóññêè. Ïåðâîå ñîîáùåíèå ÎÁßÇÀÒÅËÜÍÎ äîëæíî áûòü íàïèñàíî ïî-ïîëüñêè, îòâåòû — êàê óäîáíåé.

Uwaga dla osób, korzystających z Internet Eksplorera
Przy używaniu różnych kodów w jednej wiadomości zdarza sie, że jej tekst pojawia się zniekształcony - w postaci "krzaczków" lub "robaczków".
To zjawisko nie występuje, jeżeli korzysta sie z Mozilla Firefox lub Opery.

Âíèìàíèå - êòî ïîëüçóåòñÿ Èíòåðíåò Ýêñïëîðåðîì
Ïðè èñïîëüçîâàíèè ðàçíûõ êîäîâ â îäíîì ñîîáùåíèè ìîæåò ñëó÷èòüñÿ, ÷òî îíî áóäåò èñêàæåíî - ïîÿâèòñÿ ðÿä ñòðàííûõ çíàêîâ.
Ýòî ÿâëåíèå íå âûñòóïàåò, åñëè ïîëüçîâàòüñÿ Ìîçèëëîé èëè Îïåðîé.

Moderator
jwk45
Ó÷àñòíèê

jwk45

Ñîîáùåíèé: 55
Íà ñàéòå ñ 2012 ã.
Ðåéòèíã: 31
R222 DZIĘKUJĘ SERDECZNIE!!!!

POZDRAWIAM! 101.gif
Semak Leon
Íîâè÷îê

Ñîîáùåíèé: 3
Íà ñàéòå ñ 2016 ã.
Ðåéòèíã: 3

Szanowni Państwo,
szukam śladów swojego dziadka, który w roku 1928 służył w jednej z jednostek wojskowych garnizonu Toruń.
Więcej informacji można obejrzeć tu:

https://forum.vgd.ru/148/61760...iew&o=

Szczerze dziękuję.
margaretka
Íîâè÷îê

margaretka

Dobra
Ñîîáùåíèé: 4
Íà ñàéòå ñ 2017 ã.
Ðåéòèíã: 8
Dzień Dobry Szukam rodziny dziadka Bazyli Zalewski urodzony w Czerniowcach w 1896 roku .Rodzice Szymon Zalewski i Anna Pantylenonowa. Bardzo proszę o pomoc w poszukiwaniach.Jestem nowa na forum, nie znam języka jeśli coś źle napisałam to przepraszam.Jestem z Polski.Pozdrawiam Małgorzata
---
Szukam informacji na temat Zalewski,Zalewska,Czerniowce,Kamieniec Podolski Âàñèëèé Çàëåâñêèé
Ýòà òåìà áûëà âûäåëåíà èç òåìû "Äàííûå ìîè è ìîèõ ïðåäêîâ ðàçìåùåíû ëè÷íî ìíîþ äîáðîâîëüíî" (12 ÿíâàðÿ 2017 14:13)
Korniluk Marek
Íîâè÷îê

Białystok
Ñîîáùåíèé: 10
Íà ñàéòå ñ 2015 ã.
Ðåéòèíã: 10
Witam.
W miejscowości Czeremcha występowały dwa podobne nazwiska Lewociuk i Lewczuk.
Twoja rodzina to Lewociuk.
Aleksiej Lewociuk miał syna Piotra ur ok.1845 roku
żona Piotra Anastasja córka Dawida była młodsza od męża o 2 lata.
Dzieci ich
Jekatierina ur.1875
Fiodora ur 1879
Agripina ur.1884
Irena ur 1887
Fiodor ur.1890
Grigorij ur.1893

MarekKorniluk
---
Podlaskie Towarzystwo Genealogiczne
junaczy
Íîâè÷îê

Ãðûôèíî
Ñîîáùåíèé: 9
Íà ñàéòå ñ 2016 ã.
Ðåéòèíã: 9
Dobry wieczór.

Od paru dni mam zagwozdkę. Jeden z moich znajomych o nazwisku Sobaczewski na rosyjskiej naszej klasie przesłał mi kilka herbów rodów i uparcie twierdzi, że są to herby rodu Sobaczewskich. Niestety jedyną informacją którą udało mi się uzyskać od niego to to, że dane te pochodzą archiwum narodowego Litwy i ktoś z jego rodziny to znalazł. Jedna z przesłanych mi konwersacji z niewiadomą mi osobą : "Familii - Sobaszewski, Sobiszewski - upominajutsia ot XIII wieka od
ziemel Kijewskih, Wolynskich, daleje uze XVI - XVII wiek
Gomelszczyzna, Polesje i iLitwa,
Piećtalis herbom KORCZAK w 3 wariantach.
Posylaju wse 3 Herba. i HERB JASTRZĘBIEC,kotoryj upominajetsia riadom
s familijami Sobaszewski i Sobiszewski + Abramowicz - XV wiek Litwa."

Zwróciłem mu uwagę, że nasze nazwisko to SobaCZewski a nie SobaSZewski, fakt mogło być i tak pisane. U mnie nazwisko Sobaczewski kończy się na mojej babci. Wszyscy mi znani z potwierdzonym pokrewieństwem Sobaczewscy pochodzą ze wsi Wielkie Daszki między Kobylnikiem a Postawami.

Teraz pytanie. Czy byłby ktoś skłonny napisać laikowi w dziale herbów itp jak zacząć poszukiwania, gdzie zacząć? Dodam, że odkąd dostałem tę wiadomość to przejrzałem już chyba wszystkie herbarze itp ale nic nie znalazłem.

pozdrawiam
Aleksander
---
Ôàìèëèè êîòîðîå, â ìî¸ì äåðåâå ãåíåàëîãè÷åñêèì Êàìåíåöêè, Ñîáà÷åâñêè, ×åðíÿâñêè, Äðàãóí, ϸòðîâè÷, Âîðîøêåâè÷, Êðóïåí÷èê
brysiu
Íîâè÷îê

brysiu

Polska
Ñîîáùåíèé: 11
Íà ñàéòå ñ 2011 ã.
Ðåéòèíã: 6
Mam pytanie odnośnie formy zapisu w Äâîðÿíñêèé àäðåñ-êàëåíäàðü íà 1897 ãîä. Èçä.Í.Â.Øàïîøíèêîâà.

zapis wygląda następująco :ÁßËÅÖÊÈÉ, Ìèõ. Ñòåï.- Ñèãèçìóíä., ôîëüâ. Áåëÿâèí.
chodzi o myślnik lub jak przypuszczam minus, przed imieniem Ñèãèçìóíä.

Długo przeglądałem listę i zauważyłem prawidłowość która nasunęła mi myśl, że oznacza on nieżyjącego już w chwili spisu członka rodziny.
Nie wiem na ile moje spostrzeżenia są słuszne proszę o wypowiedzi na forum
---
Èíòåðåñóþò: Áÿëåöêèé, Ìèõ. Ñòåï.-Ñèãèçìóíä.,
ôîëüâ. Áåëÿâèí.Âèëåíñêàÿ Ãóáåðíèÿ. Âèëåéñêèé óåçä.
Czernichowski

Åêàòåðèíáóðã
Ñîîáùåíèé: 4014
Íà ñàéòå ñ 2012 ã.
Ðåéòèíã: 2702
brysiu

W Rosji jest imię ojcowskie, a w Polsce tego nie ma, lecz są mnogie imiona.
Trzeba było oddzielić imię ojcowskie od dwóch imion. Dla tego myślnik
Trzeba czytać Bialecki Michał Stefan, syn Sigizmunda
AJ7
Íîâè÷îê

Ñîîáùåíèé: 2
Íà ñàéòå ñ 2017 ã.
Ðåéòèíã: 1
Dobry wieczór.
Szukam krewnych Jurkiewicz Aleksandr, 1848 ur i jego żona Jurkiewicz (Romanowicz - ?) Teofila, 1854 ur
W 1880 roku żyli w miejscowości Gatovki, Disensky powiatu, województwo Wilno. Byłbym wdzięczny za wszelkie informacje.
---
Jurkiewicz(Þðêåâè÷)
maximus393

maximus393

Ñîîáùåíèé: 165
Íà ñàéòå ñ 2017 ã.
Ðåéòèíã: 83
Może pomóc znaleźć rodzaj Rawicz-Scherbo w Polsce?
← Íàçàä    Âïåðåä →Ñòðàíèöû: ← Íàçàä 1 2 3 4 5 ... 41 42 43 44 45 * 46 47 48 49 ... 53 54 55 56 57 58 Âïåðåä →
Ìîäåðàòîð: Tasha56
Ââåðõ ⇈