Загрузите GEDCOM-файл на ВГД   [х]
Всероссийское Генеалогическое Древо
На сайте ВГД собираются люди, увлеченные генеалогией, историей, геральдикой и т.д. Здесь вы найдете собеседников, экспертов, умелых помощников в поисках предков и родственников. Вам подскажут где искать документы о павших в боях и пропавших без вести, в какой архив обратиться при исследовании родословной своей семьи, помогут определить по старой фотографии принадлежность к воинским частям, ведомствам и чину. ВГД - поиск людей в прошлом, настоящем и будущем!
Вниз ⇊
Адрес-календари http://www.book-old.ru/BookLib...lskoe.html и http://ebuw.uw.edu.pl/dlibra/docmetadata?id=7572 и http://ebuw.uw.edu.pl/dlibra/d...ublication

Метрические книги - http://metryki.genealodzy.pl/
Эвак. поляки 1943-1946 в Новосибирск., Кемеровск., Алтайский край в ГААК - http://www.archiv.ab.ru/files/inventory/%D0%A0921-1.pdf

Forum po polsku

Ten rozdział przeznaczony jest dla forumowiczów, którzy nie znają rosyjskiego lub... (zob. 1-wszą wiadomość ) — Эта тема создана для форумчан, которые не знают русского или... (см. 1-е сообщение)

← Назад    Вперед →Страницы: ← Назад 1 2 3 4 5 ... 32 33 34 35 36 * 37 38 39 40 ... 53 54 55 56 57 58 Вперед →
Модераторы: art, Wojciech
Wojciech
Модератор раздела

Wojciech

Гданьск
На сайте с 2006 г.
Рейтинг: 2189
Ten rozdział przeznaczony jest dla forumowiczów, którzy nie znają rosyjskiego lub nie mają rosyjskiej czcionki. Pierwsza wiadomość OBOWIĄZKOWO powinna być napisana po polsku, odpowiedzi - jak wygodniej.

Эта тема создана для форумчан, которые не знают русского языка или не имеют возможности писать по-русски. Первое сообщение ОБЯЗАТЕЛЬНО должно быть написано по-польски, ответы — как удобней.

Uwaga dla osób, korzystających z Internet Eksplorera
Przy używaniu różnych kodów w jednej wiadomości zdarza sie, że jej tekst pojawia się zniekształcony - w postaci "krzaczków" lub "robaczków".
To zjawisko nie występuje, jeżeli korzysta sie z Mozilla Firefox lub Opery.

Внимание - кто пользуется Интернет Эксплорером
При использовании разных кодов в одном сообщении может случиться, что оно будет искажено - появится ряд странных знаков.
Это явление не выступает, если пользоваться Мозиллой или Оперой.

Moderator
apss

На сайте с 2009 г.
Рейтинг: 2772
Przed wojną księgi metrykalne wszystkich wyznań prowadzono w ten sam sposób, były one bowiem jednocześnie aktami stanu cywilnego.
Gdyby właściwa cerkiew nie posiadała ksiąg z 1939, zwróć się do USC w Białymstoku, gdzie powinny znajdować się duplikaty, z prośbą o wydanie odpisu zupełnego potrzebnego Ci aktu. I choć nie będzie to tak wyczerpujący i opisowy dokument, podstawowe informacje uzyskasz.
Powodzenia!
krutkowski
Новичок

На сайте с 2015 г.
Рейтинг: 3
Szanowny Państwo
Moi przodkowie pochodzili z Wołynia i Kijowszczyzny, na podstawie własnych poszukiwań dotarłem do wielu bardzo cennych dokumentów i informacji, jednak bez wyjazdu do Ukraińskich archiwów nie uda mi się zdobyć więcej informacji
Niestety nie znam Ukraińskiego ani rosyjskiego, dlatego też pozwalam sobie prosić Państwa o pomoc.
Poniżej napiszę to co jest mi znane oraz informacji których szukam

Mój pradziadek Ludwik Rutkowski bierze ślub z Marią z domu Nowicką w Równym na Wołyniu w 1882
Wiem iż Ludwik w urodził się w 1856, niestety nie wiem gdzie. Ludwik miał starszego brata. Na pewno od około 1884-1886 mieszka w Łebedyn powiat czechryński ziemi Kijowskiej, parafia z Zlotopolu. W 1883, 1884, 1886 rodzą się jego dzieci, które chodzą do szkoły w Kijowie. Ludwik Rutkowski 1897 mieszka w Jasnohorodka i zarządza majątkiem rodziny Zaleskich. Od około 1908 do około1915 lub 1916 zakłada i prowadzi księgarnię w Równym.
W latach pierwszej Wojny światowej zaangażowany jest w pracę takich organizacji jak
-Polskie Towarzystwo Pomocy Ofiarom Wojny
-Polski Komitet Wykonawczy na Rusi.
- Zakłada też Towarzystwo oficjalistów pracujących w rolnictwie na Rusi
- prowadzi hodowle jedwabników na Podolu – niestety nie wiem gdzie i w których latach

Ojciec Ludwika Szczepan Rutkowski urodzony 1821 bierze ślub z Antoniną Żychowicz w 1848 roku /Antonina Żychowicz jest córką Józefa Żychowicza profesora z Łucka/.
Szczepan Rutkowski jest prawnikiem i 1863 mieszka w Miropolu na Wolyniu, prawdopodobnie zostaje zasłany na Sybir za przygotowanie powstania 1863
Rodzicami Szczepana jest Kazimierz i Eufrozyna z domu Czerkoawska

Mam wielką prośbę czy mógłby ktoś sprawdzić następujące rzeczy:
-czy zachowały się w archiwum Żytomierzu wywody szlachectwa dla mojej rodziny?
oraz rodziny Górskich i Chutkowskich
- o sprawdzenie do kogo należały dobra Jasnohorodka w XIX wieku /z przekazu rodzinnego wynika iż ich fragment był wykupiony przez Rutkowskich od rodziny Szujskich
- o wyszukanie jakichkolwiek informacji o powyższych osobach niestety mam bardzo niewiele informacji.

Z góry dziękuję
Gdyby ktoś potrzebował pomocy w poszukiwaniach w Polsce służę pomocą.
apss

На сайте с 2009 г.
Witaj.
Niewiele można Ci podpowiedzieć, ponieważ nie napisałeś, jakimi dokumentami dysponujesz.
krutkowski
Новичок

На сайте с 2015 г.
Рейтинг: 3
Najbardziej mi zależy na informacji do kiedy Szczepan Rutkowski zajmował stanowisko instruktora sądowego w Mirapolu na Wołyniu, oraz jakie stanowiska i gdzie pełnił wcześniej. Wiem iż pełnił ta funkcję w 1863 roku
Z góry bardzo dziękuję
apss

На сайте с 2009 г.
Informacji o Szczepanie Rutkowskim nie posiadam, mogę jednak dać Ci kilka wskazówek dotyczących poszukiwań na Ukrainie, jeżeli potrzebujesz takiej pomocy, oczywiście.
alcet
Новичок

На сайте с 2014 г.
Рейтинг: 2
Witam Serdecznie

Poszukuję informacji na temat mojej rodziny, która zamieszkiwała obecne tereny Ukrainy.
Nazwisko Łojowski
Miejscowości:Sorocko, Łojowce (Dniestr), Uszyca Stara (Dniestr), Muraków Tatarski.
---
Poszukuję informacji na temat mojej rodziny, która zamieszkiwała obecne tereny Ukrainy.
Nazwisko Łojowski
Miejscowości:Sorocko, Łojowce (Dniestr), Uszyca Stara (Dniestr), Muraków Tatarski.
ginger48
Новичок

На сайте с 2016 г.
Рейтинг: 4
Witam i proszę o objaśnienie:
Co oznacza skrót przy osobach zeslanych na Syberię w latach 1863-1864? ( ГУ ГАОО. ф. 3, Оп. 6. д. 8960.)
Nigdzie nie mogłam odnaleźć

Pozdrawiam ginger
К данной теме присоединена тема "Proszę o wyjaśnienie skrótu" (17 февраля 2016 3:41)
Geo Z

Geo Z

LT
На сайте с 2008 г.
Рейтинг: 13231

ginger48 написал:
[q]
( ГУ ГАОО. ф. 3, Оп. 6. д. 8960.)
[/q]

Государственное учреждение "Государственный архив Оренбургской области"
Государственное учреждение "Государственный архив Омской области"
фонд
опись
дело
ginger48
Новичок

На сайте с 2016 г.
Рейтинг: 4
У Вас есть личное сообщение на Генеалогическом форуме ВГД, которое вы, возможно, пропустили (отправлено 18 Фев 2016 13:16).

Тема сообщения: ПГ ГAOO. ф. 3 oп. 6. д. 8960

Ознакомиться с сообщением можно перейдя по этой ссылке. Для просмотра своей корреспонденции нужно авторизоваться на проекте ВГД и нажать на ссылку "ПИСЬМА".
pozdrawiam ginger
---
ginger
← Назад    Вперед →Страницы: ← Назад 1 2 3 4 5 ... 32 33 34 35 36 * 37 38 39 40 ... 53 54 55 56 57 58 Вперед →
Модераторы: art, Wojciech
Вверх ⇈