Загрузите GEDCOM-файл на ВГД   [х]
Всероссийское Генеалогическое Древо
На сайте ВГД собираются люди, увлеченные генеалогией, историей, геральдикой и т.д. Здесь вы найдете собеседников, экспертов, умелых помощников в поисках предков и родственников. Вам подскажут где искать документы о павших в боях и пропавших без вести, в какой архив обратиться при исследовании родословной своей семьи, помогут определить по старой фотографии принадлежность к воинским частям, ведомствам и чину. ВГД - поиск людей в прошлом, настоящем и будущем!
Вниз ⇊
[q]
Архивы Польши https://archiwa.gov.pl/en/
Польская служба генеалогии Идите по ссылке >>>
Справочники и Адрес-Календари Королевства Польского https://book-olds.ru/BookLibra...skogo.html
Метрические книги - http://metryki.genealodzy.pl/
Эвакуированные поляки 1943-1946 в Новосибирскую, Кемеровскую области и в Алтайский край.
Архив Алтайского края (ГААК) - http://www.archiv.ab.ru/files/inventory/%D0%A0921-1.pdf
[/q]

Просьба к участникам, работающим в разделе -
1. Не копировать многоступенчатые диалоги при ответе. Оставляйте только ту часть, на которую отвечаете.
2. Для благодарности используйте три варианта -
* Рейтинг (+/-)
* Лайк
* Отзыв в Профиле участника за сообщение
3. Не пишите тексты сообщений только большими буквами.
4. Обращайте внимание на названия тем и расшифровку подтем при крепление своего поста.
5. Прежде, чем открыть новую тему, пролистайте раздел. Не надо дублировать уже открытые темы.

Forum po polsku

Ten rozdział przeznaczony jest dla forumowiczów, którzy nie znają rosyjskiego lub... (zob. 1-wszą wiadomość ) — Эта тема создана для форумчан, которые не знают русского или... (см. 1-е сообщение)

← Назад    Вперед →Страницы: ← Назад 1 2 3 4 5 ... 26 27 28 29 30 * 31 32 33 34 ... 53 54 55 56 57 58 Вперед →
Wojciech

Wojciech

Гданьск
На сайте с 2006 г.
Рейтинг: 2195
Ten rozdział przeznaczony jest dla forumowiczów, którzy nie znają rosyjskiego lub nie mają rosyjskiej czcionki. Pierwsza wiadomość OBOWIĄZKOWO powinna być napisana po polsku, odpowiedzi - jak wygodniej.

Эта тема создана для форумчан, которые не знают русского языка или не имеют возможности писать по-русски. Первое сообщение ОБЯЗАТЕЛЬНО должно быть написано по-польски, ответы — как удобней.

Uwaga dla osób, korzystających z Internet Eksplorera
Przy używaniu różnych kodów w jednej wiadomości zdarza sie, że jej tekst pojawia się zniekształcony - w postaci "krzaczków" lub "robaczków".
To zjawisko nie występuje, jeżeli korzysta sie z Mozilla Firefox lub Opery.

Внимание - кто пользуется Интернет Эксплорером
При использовании разных кодов в одном сообщении может случиться, что оно будет искажено - появится ряд странных знаков.
Это явление не выступает, если пользоваться Мозиллой или Оперой.

Moderator
apss

На сайте с 2009 г.
Рейтинг: 2773

ona_Z написал:
[q]
Proszę o pomoc!
[/q]

Witam!
Nie do końca rozumiem, czy chcesz, by Ci przetłumaczyć tę metrykę czy też szukasz dokumentów potwierdzających fakt, że pradziadek był wójtem i miał majątek w Montwiliszkach? 101.gif
ona_Z
Новичок

Польша
На сайте с 2014 г.
Рейтинг: 2

apss написал:
[q]
[/q]

Przepraszam. Trochę chaotycznie to opisałam. To jest metryka urodzenia mojego pradziadka ( tłumaczenia metryk nie nastręczają mi problemu) . Zamieściłam ją w charakterze "dowodu osobistego", by podać dokładne dane osobowe Michała Kijucia. Szukam wszelkich dokumentów dotyczących pradziadka, a w szczególności chciałabym sprawdzić to pradziadkowe wójtowanie po koniec XIX wieku. Może są jakieś opracowania dot. tych terenów, gdzie mieszkali pradziadkowie? Głupio mi, że znam ich tylko z metryk, a nie wiem; jak żyli? Jacy byli? Kiedy zmarli i gdzie?
---
Ищете семейный Киюц из деревни Монтвйлйшкй, приход Мереч.
Geo Z

Geo Z

LT
На сайте с 2008 г.
Рейтинг: 13256
To są chyba te Montwiliszki koło Merecza nad Niemnem.
Za cara w powiecie trockim gubernii wileńskiej. Teraz wioseczka Mantvilai na Litwie w rejonie orańskim (Varėnos rajonas).
http://lt.wikipedia.org/wiki/Mantvilai

Прикрепленный файл: awert.jpg
ona_Z
Новичок

Польша
На сайте с 2014 г.
To są na pewno te Montwiliszki, parafia Merecz, jak napisano w metryce. Montwiły (Mantvilai) leżą w pewnej odległości od Montwiliszek. Mniej-więcej w połowie drogi między osadami położony jest cmentarz - wspólny dla wszystkich mieszkańców.

Прикрепленный файл: mont.jpg
---
apss

На сайте с 2009 г.

ona_Z написал:
[q]
Może są jakieś opracowania dot. tych terenów, gdzie mieszkali pradziadkowie?
[/q]

Być może są, musisz szukać, w Polsce i na Litwie - archiwa, biblioteki, muzea krajoznawcze.

ona_Z написал:
[q]
Kiedy zmarli i gdzie?
[/q]

Proponuję kwerendę u źródeł.
http://www.wilno.msz.gov.pl/pl...archiwalne
ona_Z
Новичок

Польша
На сайте с 2014 г.
No właśnie szukam na rosyjskojęzycznym forum i.gif jakiś wskazówek. Może są dostępne on-line zdygitalizowane dokumenty, spisy np. urzędników samorządowych, gospodarstw rolnych z końca XIX wieku? Może jakieś spisy mieszkańców Montwiliszek/parafian Mereckich? Może są w necie rosyjskie strony udostępniające podobne archiwalia?
Kwerendę w wileńskim archiwum też kiedyś przeprowadzę. Ale samodzielnie, bez pośrednictwa konsulatu.
---
apss

На сайте с 2009 г.
Szukasz w polskojęzycznym temacie - innojęzyczni raczej tu nie zagladają.
I nie proponuję pośrednictwa konsulatu, daję Ci po prostu wykaz litewskich archiwów, gdzie można poznać zasoby i ewentualnie prowadzić poszukiwania.
Jakie archiwalia są w necie, nie wiem. Musisz zapytać Litwinów.
ona_Z
Новичок

Польша
На сайте с 2014 г.

apss написал:
[q]
Szukasz w polskojęzycznym temacie - innojęzyczni raczej tu nie zagladają.
I nie proponuję pośrednictwa konsulatu, daję Ci po prostu wykaz litewskich archiwów, gdzie można poznać zasoby i ewentualnie prowadzić poszukiwania.
Jakie archiwalia są w necie, nie wiem. Musisz zapytać Litwinów.
[/q]

Dziękuję 101.gif
---
Yury Matusevich

Yury Matusevich

На сайте с 2012 г.
Рейтинг: 409
Może Państwo będą mają jakieś przemyślenia na ten temat

Jest taka książka dobrze znana w pewnych kręgach Pamiętniki Marcina Matuszewicza, kasztelana brzeskiego-litewskiego 1714-1765

Na początku nie znalazłem zgodności informacji genealogicznej w tej ksiegi (Martin Matuszewicz wywodzi swoje drzewo od Giedrojcow) i mojego drzewa, wyjątkiem dwóch imion: Hregory (mojego protoplasta) i jego syna Jana Kazimierza

Tedy nie znalazłem zgodności tego drzewa i mojego drzewa, wyjątkiem dwóch imion: Hregory i jego syna Jana Kazimierza

Niedawno otrzymałem z archiwum w Mińsku dodatkowe informacji na temat mojego drzewe genealogicznego.
I znalazłem tam nowe informacje podobne do tej, które prowadzi Martin Matuszewicz. Na przykład, że Jan Kazimierz (z mojego rodowodu) też był cześnikiem Mscislawskim (tak i u M. Matuszewicza), że napisał swój testament w 1702.05.09 (też w Pamiętnikach),. Że wieś Juncewicze (dokładnie taka sama jak w moim drzewie) została kupiona przez Hrehorem Matusewiczem od Pietkiewiczówny (w Pamiętnikach – przyszedł z posagiem od Pietkiewiczówny).

Rzeczywistość imion z mojego drzewa potwierdzają licznymi różnychymi ekstraktami (wypisami) na sprzedaż\kupowanie wiosek, w których pojawiają się te imiona.

Jak można to wyjaśnić? Ktoś podał nieprawdziwe informacje? A może Hrehory miał również kilka żon? Jaka jeszcze może być wersja? Nie wiem…

Przepraszam, jeśli napisałem nie w odpowiedni rozdział.
---
Планета Матусевичей - www.matusewicz.org
MikSa

Минск, Беларусь
На сайте с 2014 г.
Рейтинг: 134
Может есть специалист по сокращениям и польскому языку, кто переведет на русский следующий текст:
"G. Marianna Grodziecka, c. ol. Andrzeja G. klanica międz. z ol. Heleny Kretkowkiego, a siostra rodz. ol. panny Teresy Gr. bp. †-ej i współspadkob., ż. G. Wojciecha Sokołowskiego, burgr. b. kuj., kwit. Jakuba Porczyńskiego dziedzica dd. Krzymowo i Borowo z 2. 500 złp. (f. 293) z s. oryg. 5. 000 złp. pannie Teresie zapis., a spadłej na zezn. i Franciszkę Gr., wd. po ol. Franc. Miaskowskim (f. 293) Wojc. Sokołowski, s. o. Dobrog. (f. 293v) "
---
Ищу Соколовских, проживавших в Самаре в начале 20-го века.
I2-M423-CTS10228-S17250-...-FT42350
← Назад    Вперед →Страницы: ← Назад 1 2 3 4 5 ... 26 27 28 29 30 * 31 32 33 34 ... 53 54 55 56 57 58 Вперед →
Вверх ⇈