Загрузите GEDCOM-файл на ВГД   [х]
Всероссийское Генеалогическое Древо
На сайте ВГД собираются люди, увлеченные генеалогией, историей, геральдикой и т.д. Здесь вы найдете собеседников, экспертов, умелых помощников в поисках предков и родственников. Вам подскажут где искать документы о павших в боях и пропавших без вести, в какой архив обратиться при исследовании родословной своей семьи, помогут определить по старой фотографии принадлежность к воинским частям, ведомствам и чину. ВГД - поиск людей в прошлом, настоящем и будущем!
Вниз ⇊
Адрес-календари http://www.book-old.ru/BookLib...lskoe.html и http://ebuw.uw.edu.pl/dlibra/docmetadata?id=7572 и http://ebuw.uw.edu.pl/dlibra/d...ublication

Метрические книги - http://metryki.genealodzy.pl/
Эвак. поляки 1943-1946 в Новосибирск., Кемеровск., Алтайский край в ГААК - http://www.archiv.ab.ru/files/inventory/%D0%A0921-1.pdf

Forum po polsku

Ten rozdział przeznaczony jest dla forumowiczów, którzy nie znają rosyjskiego lub... (zob. 1-wszą wiadomość ) — Эта тема создана для форумчан, которые не знают русского или... (см. 1-е сообщение)

← Назад    Вперед →Страницы: ← Назад 1 2 3 4 5 ... 26 27 28 29 30 * 31 32 33 34 ... 53 54 55 56 57 58 Вперед →
Модераторы: art, Wojciech, Asmodeika
Wojciech
Модератор раздела

Wojciech

Гданьск
На сайте с 2006 г.
Рейтинг: 2180
Ten rozdział przeznaczony jest dla forumowiczów, którzy nie znają rosyjskiego lub nie mają rosyjskiej czcionki. Pierwsza wiadomość OBOWIĄZKOWO powinna być napisana po polsku, odpowiedzi - jak wygodniej.

Эта тема создана для форумчан, которые не знают русского языка или не имеют возможности писать по-русски. Первое сообщение ОБЯЗАТЕЛЬНО должно быть написано по-польски, ответы — как удобней.

Uwaga dla osób, korzystających z Internet Eksplorera
Przy używaniu różnych kodów w jednej wiadomości zdarza sie, że jej tekst pojawia się zniekształcony - w postaci "krzaczków" lub "robaczków".
To zjawisko nie występuje, jeżeli korzysta sie z Mozilla Firefox lub Opery.

Внимание - кто пользуется Интернет Эксплорером
При использовании разных кодов в одном сообщении может случиться, что оно будет искажено - появится ряд странных знаков.
Это явление не выступает, если пользоваться Мозиллой или Оперой.

Moderator
ona_Z
Новичок

Польша
На сайте с 2014 г.
Рейтинг: 2
Witam! Moja babcia nazywała się Pelagia Kijuć. Urodziła się w 1896 roku, w okolicy Montwiliszki, parafia Merecz. Była córką Michała Kijucia i Emilii z Chmielewskich. Babcia w 1901 roku wyemigrowała do USA, tam poznała mojego dziadka - Jana Tyborowskiego. Pobrali się w 1902 roku w Pitsburgu i wrócili do Polski ( wtedy pod zaborem). Udało mi się ustalić, że dwoje spośród babci rodzeństwa tez wyjechało do USA. W Montwiliszkach zostali pradziadkowie, Michał i Emilia Kijuć i ich najmlodszy syn, Piotr. I właśnie o tych pozostałych chciałabym się czegoś dowiedzieć. Babcia zmarła na długo przed moimi narodzinami. Z przekazu rodzinnego wiem, że pradziadek Michał Kijuć był wójtem. Czy jest gdzieś dostępne źródło, które mogloby to potwierdzić lub wykluczyć? Podejrzewam, że mógł być wójtem w Mereczu, bo do pracy dojeżdżał bryczką zaprzężoną w konia. miał tez niewielki majątek ziemski w Montwiliszkach. I to też chciałabym sprawdzić.Wiem, że Kijuciowie mieszkali w Montwiliszkach i Kucewiczach. Na podstawie zachowanych metryk udało mi się odnaleźć wszystkich babci przodków, aż do Mikołaja Kijucia urodzonego w 1625 roku. Tylko nic nie wiem o pradziadkach :(
Znam trochę język rosyjski ale trudno mi cokolwiek znaleźć. Proszę o pomoc! 101.gif

Прикрепленный файл: michał_birth.jpg
---
Ищете семейный Киюц из деревни Монтвйлйшкй, приход Мереч.
apss

На сайте с 2009 г.
Рейтинг: 2772

ona_Z написал:
[q]
Proszę o pomoc!
[/q]

Witam!
Nie do końca rozumiem, czy chcesz, by Ci przetłumaczyć tę metrykę czy też szukasz dokumentów potwierdzających fakt, że pradziadek był wójtem i miał majątek w Montwiliszkach? 101.gif
ona_Z
Новичок

Польша
На сайте с 2014 г.

apss написал:
[q]
[/q]

Przepraszam. Trochę chaotycznie to opisałam. To jest metryka urodzenia mojego pradziadka ( tłumaczenia metryk nie nastręczają mi problemu) . Zamieściłam ją w charakterze "dowodu osobistego", by podać dokładne dane osobowe Michała Kijucia. Szukam wszelkich dokumentów dotyczących pradziadka, a w szczególności chciałabym sprawdzić to pradziadkowe wójtowanie po koniec XIX wieku. Może są jakieś opracowania dot. tych terenów, gdzie mieszkali pradziadkowie? Głupio mi, że znam ich tylko z metryk, a nie wiem; jak żyli? Jacy byli? Kiedy zmarli i gdzie?
---
Geo Z

Geo Z

LT
На сайте с 2008 г.
Рейтинг: 13219
To są chyba te Montwiliszki koło Merecza nad Niemnem.
Za cara w powiecie trockim gubernii wileńskiej. Teraz wioseczka Mantvilai na Litwie w rejonie orańskim (Varėnos rajonas).
http://lt.wikipedia.org/wiki/Mantvilai

Прикрепленный файл: awert.jpg
ona_Z
Новичок

Польша
На сайте с 2014 г.
To są na pewno te Montwiliszki, parafia Merecz, jak napisano w metryce. Montwiły (Mantvilai) leżą w pewnej odległości od Montwiliszek. Mniej-więcej w połowie drogi między osadami położony jest cmentarz - wspólny dla wszystkich mieszkańców.

Прикрепленный файл: mont.jpg
---
apss

На сайте с 2009 г.

ona_Z написал:
[q]
Może są jakieś opracowania dot. tych terenów, gdzie mieszkali pradziadkowie?
[/q]

Być może są, musisz szukać, w Polsce i na Litwie - archiwa, biblioteki, muzea krajoznawcze.

ona_Z написал:
[q]
Kiedy zmarli i gdzie?
[/q]

Proponuję kwerendę u źródeł.
http://www.wilno.msz.gov.pl/pl...archiwalne
ona_Z
Новичок

Польша
На сайте с 2014 г.
No właśnie szukam na rosyjskojęzycznym forum i.gif jakiś wskazówek. Może są dostępne on-line zdygitalizowane dokumenty, spisy np. urzędników samorządowych, gospodarstw rolnych z końca XIX wieku? Może jakieś spisy mieszkańców Montwiliszek/parafian Mereckich? Może są w necie rosyjskie strony udostępniające podobne archiwalia?
Kwerendę w wileńskim archiwum też kiedyś przeprowadzę. Ale samodzielnie, bez pośrednictwa konsulatu.
---
apss

На сайте с 2009 г.
Szukasz w polskojęzycznym temacie - innojęzyczni raczej tu nie zagladają.
I nie proponuję pośrednictwa konsulatu, daję Ci po prostu wykaz litewskich archiwów, gdzie można poznać zasoby i ewentualnie prowadzić poszukiwania.
Jakie archiwalia są w necie, nie wiem. Musisz zapytać Litwinów.
ona_Z
Новичок

Польша
На сайте с 2014 г.

apss написал:
[q]
Szukasz w polskojęzycznym temacie - innojęzyczni raczej tu nie zagladają.
I nie proponuję pośrednictwa konsulatu, daję Ci po prostu wykaz litewskich archiwów, gdzie można poznać zasoby i ewentualnie prowadzić poszukiwania.
Jakie archiwalia są w necie, nie wiem. Musisz zapytać Litwinów.
[/q]

Dziękuję 101.gif
---
Yury Matusevich

Yury Matusevich

На сайте с 2012 г.
Рейтинг: 408
Może Państwo będą mają jakieś przemyślenia na ten temat

Jest taka książka dobrze znana w pewnych kręgach Pamiętniki Marcina Matuszewicza, kasztelana brzeskiego-litewskiego 1714-1765

Na początku nie znalazłem zgodności informacji genealogicznej w tej ksiegi (Martin Matuszewicz wywodzi swoje drzewo od Giedrojcow) i mojego drzewa, wyjątkiem dwóch imion: Hregory (mojego protoplasta) i jego syna Jana Kazimierza

Tedy nie znalazłem zgodności tego drzewa i mojego drzewa, wyjątkiem dwóch imion: Hregory i jego syna Jana Kazimierza

Niedawno otrzymałem z archiwum w Mińsku dodatkowe informacji na temat mojego drzewe genealogicznego.
I znalazłem tam nowe informacje podobne do tej, które prowadzi Martin Matuszewicz. Na przykład, że Jan Kazimierz (z mojego rodowodu) też był cześnikiem Mscislawskim (tak i u M. Matuszewicza), że napisał swój testament w 1702.05.09 (też w Pamiętnikach),. Że wieś Juncewicze (dokładnie taka sama jak w moim drzewie) została kupiona przez Hrehorem Matusewiczem od Pietkiewiczówny (w Pamiętnikach – przyszedł z posagiem od Pietkiewiczówny).

Rzeczywistość imion z mojego drzewa potwierdzają licznymi różnychymi ekstraktami (wypisami) na sprzedaż\kupowanie wiosek, w których pojawiają się te imiona.

Jak można to wyjaśnić? Ktoś podał nieprawdziwe informacje? A może Hrehory miał również kilka żon? Jaka jeszcze może być wersja? Nie wiem…

Przepraszam, jeśli napisałem nie w odpowiedni rozdział.
---
Планета Матусевичей - www.matusewicz.org
← Назад    Вперед →Страницы: ← Назад 1 2 3 4 5 ... 26 27 28 29 30 * 31 32 33 34 ... 53 54 55 56 57 58 Вперед →
Модераторы: art, Wojciech, Asmodeika
Вверх ⇈