| progolinaСоздайте аккаунт или войдите, чтобы отправить личное сообщение этому пользователю и увидеть его полные контактные данные |
Сообщения progolina (21)Тема: Российская Императорская армия и флот (2004-2012) 15.09.2011, 16:57
VC написал:[q] При таком угле съемки очень сложно делать предположения. Да, теоретически возможно, что это фармацевт или классный фельдшер, но у медиков галун на погонах должен быть серебряный, а на фотографии погон выглядит темным (золото). Сравните с оттенком серебряной медали. Кроме этого у них выпушка на погонах должна быть красного цвета, а здесь либо её вообще нет, либо она светлая. В то же время просматривается прострочка по краям погона (тонкие темные линии) какая действительно была у медиков. В общем есть доводы как за так и против этой версии.[/q]
Спасибо VC. Ваши ответы всегда подробны, точны и интересны.
|
Тема: Российская Императорская армия и флот (2004-2012) 13.09.2011, 20:13
Здравствуйте.
Atomtrz написал:[q] Капитан.[/q]
O предкy с фотографии я знаю, что - во время Первой Мировой Войны, был взят из исследования в Петербурге в армии и работал там в эшелонe санитарном в качестве фармацевта, фельдшерa и oпекунa раненых. Интересно, как он мог быть капитаном.
Он родился 12.09.1895, во время ПМВ (28.VII.1914 – 11.XI.1918) oн имеет 19 лет - теперь для меня вопрос - картина его или другого предка, его братa - до сегодняшнего дня я думал что это так, а теперь вижу, что это ошибка......
|
Тема: Forum po polsku 10.09.2011, 16:04
Fresz1988 написал:[q] Dane na temat zeslancow (listy zeslancow) znajduja sie podobno gdzies w Moskwie[/q]
Witaj, ja też jestem tym tematem zainteresowany, gdy na coś natrafisz wrzuć na to forum. Pozdrawiam - Janek
|
Тема: Российская Императорская армия и флот (2004-2012) 10.09.2011, 15:43
Здравствуйте. A что об этой съемке вы думаете, похоже на мундир?, где и и когда снимок сделан - не знаю Прошу помочь определить род войск, звание и другую возможную информацию.
|
Тема: Forum po polsku 9.09.2011, 13:39
Witam aniemirka написал:[q] To zdjęcie nadal jest w tym wątku, sprawdzałam. https://forum.vgd.ru/10/22958/150.htm?a=stdforum_view&o=[/q] właśnie chodziło mi o ten link, - który u mnie się nie otwiera (błąd 404) - do zdjęcia w większej rozdzielczości niż miniaturka na stronie. Przepraszam ale nie zauważyłem, że to samo zdjęcie jest w wątku aniemirka написал:[q] W wątku o armii (Российская Императорская армия и флот) zdjęcie również nie zniknęło https://forum.vgd.ru/post/148/9899/p771310.htm#pp771310[/q] a bardzo mnie zainteresowało. Już je obejrzałem dokładnie, niestety mimo oczekiwań nie pomogło mi w moich poszukiwaniach. Przepraszam za zamieszanie i pozdrawiam - Janek
|
Тема: Forum po polsku 8.09.2011, 14:44
Witam. Aniemirka - mam prośbę, nie usuwaj zdjęć, które zamieszczasz na forum. Wszelkie informacje a szczególnie zdjęcia mogą być pomocne w poszukiwaniach prowadzonych przez inne osoby. Sam cały czas szukam podobnych zdjęć do moich carskich wojaków, ich porównywanie przynosi nieraz ciekawe informacje. Kiedyś i ja popełniłem ten błąd i likwidując konto na "fotosiku" usunąłem zdjęcia z moich postów. Zwrócono mi uwagę a doceniając innych i ich pomoc w poszukiwaniach - uzupełniłem posty o brakujące zdjęcia itp. Pozdrawiam - Janek
|
Тема: Forum po polsku 1.04.2010, 14:53
Wszystkiego co najlepsze na Święta Wielkiejnocy, wiosennych nastrojów, ciepłej, radosnej atmosfery, miłych spotkań z Najbliższymi. Żeby śmiały się pisanki, uśmiechały się baranki, mokry Śmigus zraszał skronie, dużo szczęścia sypiąc w dłonie życzy - autor genealogii rodu Żywno
|
Тема: Forum po polsku 19.11.2009, 18:04
Wojciech написал:[q] Proponuję odwiedzić rozdział https://forum.vgd.ru/148/9899/ Sporo tam informacji w temacie, który Cię interesuje. [/q]
Witam i dziękuję za zainteresowanie i podpowiedź. Niemniej chciałbym zaznaczyć, iż nim zarejestrowałem się na tym forum sporo czasu przeglądałem różne posty a szczególnie temat przez Pana polecany. Czytając fachowe opisy i odpowiedzi na zapytania zdecydowałem się i ja zamieścić zdjęcie przodka z prośbą o identyfikację munduru, jednostki itd. Muszę przyznać, że na tym forum znajduję ogrom różnorodnych informacji oraz całą paletę linków do super ciekawych stron, jednak to wszystko wymaga czasu, czasu i jeszcze raz czasu. W ostatnich dniach praktycznie tylko na tym forum lub na znajdowanych tu linkach spędzam chwile wolne od pracy. Znalazłem już wieści o kilku osobach mogących być potomkami przodków po kądzieli. W tym miejscu wyrażam wdzięczność administratorom portalu za to, że osoba niezarejestrowana może bez ograniczeń przeglądać zawartość serwisu, efektywnie korzystając ze zgromadzonej tu wiedzy (tak czyniłem przed rejestracją na tym forum). To co mnie najbardziej denerwuje to konieczność rejestracji na jakimś portalu tylko po to aby administrator uzyskał adres e-mail i później rozsyłał reklamę, a często po takiej rejestracji okazuje się, że nic tam ciekawego nie ma. Dziękuję i pozdrawiam - Janek
|
Тема: Forum po polsku 19.11.2009, 11:25
APSS
Witam i bardzo dziękuję za pomoc w tłumaczeniu. Nie mam dostępu do wojskowych słowników ale radzę sobie jak potrafię. Ponieważ to nie będzie jedyna fotografia rodzinna w umundurowaniu z epoki Imperium Carskiego, gromadzę różne informacje o tych czasach a szczególnie wzory i nazwy części wyposażenia, odznaczeń, stopni i innych elementów umundurowania, tak abym mógł określić jednostki w jakich służyli jak i rangę przodka. Zauważyłem tylko przepaść w zasobach internetu między bardzo obszernymi informacjami o epoce napoleońskiej a okresem przełomu wieków XIX i XX jak i przedrewolucyjnym. Być może nie wszędzie jeszcze dotarłem - ciągle szukam a to wymaga czasu. Praktycznie, od zamieszczenia postu udało mi się przetłumaczyć wyjaśnienia, nawet ze znaczeniem określenia "шефской роте". Miałem już pisać, że post jest nieaktualny ale Twoja odpowiedź upewniła mnie co do prawidłowości jak i ogólnego sensu mego tłumaczenia. Już wiem, że za dużo informacji nie da się "wycisnąć" z cyfrowej fotografii jaką otrzymałem od dalekich krewnych, może zdołam dotrzeć do oryginału zdjęcia, a wtedy zapewne nawet wiedza gdzie zostało wykonane będzie pomocna w rozszyfrowaniu wojskowej historii przodka. Jeszcze raz wszystkim osobom bardzo dziękuję za pomoc. Liczę również na wsparcie w sprawie ewentualnych przyszłych problemów w tłumaczeniu z "Ich na nasze". Pozdrawiam - Janek
|
Тема: Forum po polsku 15.11.2009, 16:08
[q] Комментарий модератора: Link odsyła do wiadomości sprzed 5 lat. Nie ma tu pomyłki ?[/q]
Wg mnie nie, gdyż klikając na link przenosi na stronę 232 w dziale Российская Императорская армия и флот - gdzie wstawiłem zapytanie o zdjęcie rodzinne. Tak działa przynajmniej w mojej przeglądarce Mozilla Firefox. Pozdrawiam - Janek
|
Тема: Forum po polsku 14.11.2009, 10:00
Oto odpowiedzi jakie otrzymałem na moje zapytanie - https://forum.vgd.ru/148/9899/...iew&o= (Российская Императорская армия и флот, Страницы: ... 232)
- Рядовой, фото после 1908 г. (мундир лацканного покроя), судя по металлическим накладным вензелям с короной служил в 1-й, т.н. шефской роте... - на фото нестроевой - галун пришит по нижнему краю воротника - Погоны не несут как минимум двух лычек ,а галун на воротнике полагался только нестроевым старшего звания - Не видна галунная обшивка передней (вертикальной) части воротника - оранжевые нашивки, полагавшиеся в гвардии, сливаются с погоном. Верхняя нашивка, как мне видится, просматривается между короной и пуговицей на левом от нас погоне. - Передняя часть воротника точно обшита галуном. Если воротник скошенный, то на мой взгляд на фотографии изображен нестроевой старшего разряда какого-то полка 1-й гвардейской дивизии.
Nie wszystko z powyższego rozumiem, proszę o pomoc w tłumaczeniu Pozdrawiam - Janek
|
Тема: Forum po polsku 13.11.2009, 22:08
Witam A ja mam pytanie - czy ktoś mógłby pomóc przetłumaczyć terminy wojskowe z rosyjskiego na polski. Nie wszystkie znam a i nie mogę ich znaleźć w dostępnych słownikach. Chciałbym mieć pewność, że dobrze rozumiem odpowiedzi na moje zapytania. Pozdrawiam - Janek
|
Тема: Российская Императорская армия и флот (2004-2012) 3.11.2009, 7:57
Здравствуйте. К сожалению, где снимок сделан - не знаю (я от дальней родни получил только электронный снимок) Бабушка говорила, что он с братьями учился в Петербурге. Умер (в Польше?) в 1911 имея 29 лет. Это все, что мне известно.
|
|
|