Загрузите GEDCOM-файл на ВГД   [х]
Всероссийское Генеалогическое Древо
На сайте ВГД собираются люди, увлеченные генеалогией, историей, геральдикой и т.д. Здесь вы найдете собеседников, экспертов, умелых помощников в поисках предков и родственников. Вам подскажут где искать документы о павших в боях и пропавших без вести, в какой архив обратиться при исследовании родословной своей семьи, помогут определить по старой фотографии принадлежность к воинским частям, ведомствам и чину. ВГД - поиск людей в прошлом, настоящем и будущем!
Вниз ⇊
Этот раздел - ГЕОГРАФИЧЕСКИЙ - по указанным регионам.
Просьба фамильные темы создавать и размещать в фамильном разделе https://forum.vgd.ru/?ct=1

i.gif ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ на то, что
ВСЕ украинские разделы и темы закрыты для редактирования...
Напечатав свое сообщение, не поленитесь проверить его на предмет грамматических ошибок и неточностей в изложении
через опцию "Предварительный просмотр"...и только потом отправляйте на форум через опцию "Отправить"..

[q]
Гос. архив Хмельницкой области (ГАХО (ДАХО)) https://forum.vgd.ru/1474/
Гос. архив Львовской области (ГАЛО) https://forum.vgd.ru/9032/
Гос. архив Тернопольской области (ГАТО(ДАТО)) https://forum.vgd.ru/5030/
Гос. архив Ровенской области (ГАРО (ДАРО)) https://forum.vgd.ru/1476/
Гос. архив Черновицкой области (ГАЧО (ДАЧО)) https://forum.vgd.ru/3518/
Гос. архив Житомирской области (ГАЖО (ДАЖО)) https://forum.vgd.ru/1473/
Гос. архив Волынской области (ГАВО (ДАВО)) https://forum.vgd.ru/1475/
ЦГИАЛ г. Львов https://forum.vgd.ru/484/3191/ Каталоги МК и где искать дела здесь https://forum.vgd.ru/post/484/3191/p2013162.htm#pp2013162
Список каталогов FamilySearch.org https://nashipredki.com/familysearch
[/q]

i.gif Коллеги, просьба не забалтывать ИНФОРМАТИВНЫЕ темы, которые (без вопросов/ответов).
При цитировании оставляйте только ту часть, на которую даете ответ, или задаете вопрос, остальное отсекайте (удаляйте).
Не надо копировать многоступенчатый диалог.
Если непонятно, как это сделать: в правом нижнем углу сообщения на которое хотите ответить нажмите опцию «Ник» и после этого вставьте фразу, на которовую отвечаете в следующий шаблон: [q] Фраза на которую отвечаете [/q]

Ведем дискуссии в рамках приличия, не нанося друг другу взаимных обид и оскорблений.
Взвешенно и аргументировано обсуждаем вопросы/ответы участников, работающих по регионам раздела.

Ивано-Франковская область - общие вопросы

Диалоговая тема (вопросы/ответы)

← Назад    Вперед →Страницы: ← Назад 1 2 3 4 5 ... 19 20 21 22  23 24 25 26 27 ... 108 109 110 111 112 113 Вперед →
Модераторы: Tomilina, secere
Vladimir Stadnichuk
MH: U5a2b. PH: I-FT220052

Vladimir Stadnichuk

Донецк, Украина
На сайте с 2009 г.
Рейтинг: 1394
Уважаемые коллеги.
Сегодня звонил в ГАИФО (узнать, как продвигаются дела по моему очередному запросу). Слово за слово и я с удивлением узнаю, что архив из областного ЗАГСа недавно получил метрические книги интересующего меня Жукова. Рождения, браки и смерти за 1873-1935 г.г.
Все бы ничего, но рождения и смерти за 1873-1929 г.г. в ГАИФО уже были! Правда, судя по надписям типа «Copiae e libris metricalibus Mortuorum, parochia rit. gr. cth. Zukow. Archidiocus Metr. Leopoliensis – Decanatus Zukoviensis pro anno…» это были т.н. консисторийские копии, а те, что пришли недавно (скорее всего) – оригиналы. Но вот что интересно: эти книги также с 1873-го.
И еще один немаловажный момент. Можно даже написать «ПРОШУ ВНИМАНИЯ»: сравнительно недавно по поводу наличия метрических книг я письменно обращался в этот самый областной ЗАГС. Получил письменный же ответ: нету. И вот нате: таки были.
Вывод: при поиске «отсутствующих» метрик обратите особое внимание на систему ЗАГСов. Но, как видите, даже письменные запросы не гарантируют «правдивого» ответа. Поэтому выход один: искать подходы.
---
Помощь в ГАДО (Гос. архив Донецкой области), ГАИФО (Держ. архiв Iвано-Франкiвської областi), ГАРО (Гос. архив Ростовской области), ЦГИАЛ (ЦДІАЛ)

Кто не понял своего прошлого, вынужден пережить его снова
Сиддхартха Гаутама (Будда)
Balymba

Balymba

Україна Карпати
На сайте с 2008 г.
Рейтинг: 1295

Vladimir Stadnichuk написал:
[q]
Поэтому выход один: искать подходы.
[/q]

Я как-то уже упоминал о том, что похоже в архивах и сами-то толком не знают чем располагают. Похожее и у меня - полгода назад в интернете были данные об оцифрованных метриках о рождении одного из интересующих меня сел. А тут недавно смотрю - уже оцифрованы книги смертей и браков из того же ГАИФО (хотя уже второй раз мне письменно отвечают - такие книги на хранение не поступали) dntknw.gif
---
Стефурак, Левкун, Чуревич, Зеленевич, Ківнюк, Лесюк, Данилюк, Кріпчук (Крепчук), Куц, Попик, Вертипорох, Козьмин, Мельничук, Ревтюк, Шовгенюк, Панько, Юращук, Ґрещук, Горішний, Ванджура, Жолоб, Поварчук (Пивоварчук), Лубів, Ісайчук (Ісаїв)
Попович-Турець
Vladimir Stadnichuk

Vladimir Stadnichuk

Донецк, Украина
На сайте с 2009 г.
А Вы с кем в ГАИФО работаете? Я – с Марией Васильевной Рымарук. С ее помощью и небольшими подсказками «перелопатил» кучу информации.
А что это за ресурс такой с оцифрованными метриками из ГАИФО? Очень люблю оцифрованные метрики :-)?
Кстати, а в ГАИФО нет, случайно, базы, например, родившихся? В ГАДО, к примеру, такая есть (правда для служебного пользования). В случае необходимости можно найти ссылку на год и место рождения человека по фамилии (части фамилии) и инициалам. А дальше – соответствующая метрическая книга.
---
Помощь в ГАДО (Гос. архив Донецкой области), ГАИФО (Держ. архiв Iвано-Франкiвської областi), ГАРО (Гос. архив Ростовской области), ЦГИАЛ (ЦДІАЛ)

Vladimir Stadnichuk

Vladimir Stadnichuk

Донецк, Украина
На сайте с 2009 г.
Хотел вот еще что спросить… Йосифінська метрика (1787-1788), Францисканська метрика (1819-1820), Крайова земельно-податкова комісія (1825), Реєстри панщизняних та інших повинностей (1846), Реєстр земельних податків (1867-1872) фиксировали собственника земли «по факту», на момент переписи. Но наверняка были какие-то реестры, в которых фиксировалась смена собственника "в режиме реального времени" и, самое главное, причина (долг, наследство, продажа…).
Что это за реестры и где их искать?
---

Balymba

Balymba

Україна Карпати
На сайте с 2008 г.

[q]

А Вы с кем в ГАИФО работаете? Я – с Марией Васильевной Рымарук. С ее помощью и небольшими подсказками «перелопатил» кучу информации. А что это за ресурс такой с оцифрованными метриками из ГАИФО? Очень люблю оцифрованные метрики :-)? Кстати, а в ГАИФО нет, случайно, базы, например, родившихся? В ГАДО, к примеру, такая есть (правда для служебного пользования). В случае необходимости можно найти ссылку на год и место рождения человека по фамилии (части фамилии) и инициалам. А дальше – соответствующая метрическая книга.
[/q]

Чесно кажучи, я з ДАІФО працюю мало, оскільки документи які б мене зацікавили в цьому архіві мають додатковий характер (судові справи про спадщину, встановлення опікунства і т.д.) Там зберігаються метричні книги по одному із сіл, але у звязку з великою кількістю однофамільців мені важко знайти своїх в книгах після 1866 року - тому просто на даний час збираю інформацію по можливих місцях зберігання інформації. Колись можливо знайду час і проведу "тотальний" перегляд архівних збірок. З приводу оцифрованих метрик - я мав на увазі дані про оцифровані метрики мормонів.
Що стосується реальних змін землевласників, то з цим, якщо збереглися документи мало б бути не так вже і складно - кадастрові карти і ОСОБЛИВО судові і нотарільні документи (продаж, спадщина і т.д.) Тут треба визначитися, що зберігається в фондах ДАІФО із збірок того повітового суду до якого належав Жуків (Тлумач?).
Але ще раз наголошую це стосується ЗЕМЛЕВЛАСНИКІВ (тобто всіх після скасування панщини і власників "вольних" земель до цього періоду). Складніше із панщинними селянами, які були не землевласниками, а ЗЕМЛЕКОРИСТУВАЧАМИ і тому тут ( на мою думку) треба шукати в матеріалах доміній - якщо збереглися. Сьогодні мені нарешті допомогли знайти розділ, що стосується Спадкового права в Австрійському Цивільному кодексі 1811 року. Можливо це дозволить пролити світло, як проходила зміна землекористувачів рустикальних (селянських) земель. Наскільки я розумію, тут проходило МАЙЖЕ виключно успадкування після смерті людини його законним (в більшості випадків ОДНИМ) наслідником. Але очевидним був вплив т.з. ЗВИЧАЄВОГО ПРАВА, яке значно відрізнялося навіть в поблизьких населених пунктах. Наприклад в більшості випадків спадкоємцем був старший син, або дочка - в моєму ж селі як правило спадкоємцем була НАЙМОЛОДША дитина.
---
Стефурак, Левкун, Чуревич, Зеленевич, Ківнюк, Лесюк, Данилюк, Кріпчук (Крепчук), Куц, Попик, Вертипорох, Козьмин, Мельничук, Ревтюк, Шовгенюк, Панько, Юращук, Ґрещук, Горішний, Ванджура, Жолоб, Поварчук (Пивоварчук), Лубів, Ісайчук (Ісаїв)
Попович-Турець
Balymba

Balymba

Україна Карпати
На сайте с 2008 г.

[q]
Францисканська метрика (1819-1820), Крайова земельно-податкова комісія (1825), Реєстри панщизняних та інших повинностей (1846), Реєстр земельних податків (1867-1872) фиксировали собственника земли «по факту», на момент переписи
[/q]

До речі, мені в Францисканській метриці попадалися пізніші правки, зроблені за моїми висновками навіть в 1830-х ( а можливо і в першій половині 1840 років).
---
Попович-Турець
Vladimir Stadnichuk

Vladimir Stadnichuk

Донецк, Украина
На сайте с 2009 г.
Щодо землі (розділу, успадкуванню) я в моєму випадку ще не до кінця розібрався.
Мій можливий прадід прапрадіда (разом зі мною - восьме коліно) Микола мав 1630 Sążni (Йосифінська метрика). Його можливий син, Іван, мав ті ж 1630 з тим же номером ділянки (Францисканська метрика, Dawny Numer topograficznego porządku).
Наступним власником був мій «документально підтверджений» прапрапрадід Онуфрій. Але у 1846-му (Реєстри панщизняних та інших повинностей) з 1630 залишилося 1365 (кудись ділись 265).
У 1867-1872-му (Реєстр земельних податків) Онуфрій мав вже 736 (і мешкав при цьому вже в іншому будинку).
В цей самий час син Онуфрія Василь разом з досі невідомою мені Настею (також Стадничук, але з іншого будинку) спільно володіють ділянкою у 847 Sążni (де Настіних - 445).
736 + 847 - 445 = 1138
Знову десь ділись 227 :-).
То думаєте, що відповіді на ці питання мають бути у кадастрових картах та судових і нотаріальних документах повітового суду?
---

Balymba

Balymba

Україна Карпати
На сайте с 2008 г.

[q]
Щодо землі (розділу, успадкуванню) я в моєму випадку ще не до кінця розібрався.
Мій можливий прадід прапрадіда (разом зі мною - восьме коліно) Микола мав 1630 Sążni (Йосифінська метрика). Його можливий син, Іван, мав ті ж 1630 з тим же номером ділянки (Францисканська метрика, Dawny Numer topograficznego porządku).
Наступним власником був мій «документально підтверджений» прапрапрадід Онуфрій. Але у 1846-му (Реєстри панщизняних та інших повинностей) з 1630 залишилося 1365 (кудись ділись 265).
[/q]

Моя точка зору на цю ситуацію: якщо Йосифінська та Францисканська метрики складалися одинаково, то зверніть увагу на те, що в обидвох вказані номери окремо будинків і окремо земельних ділянок (тобто умовно кажучи на одне господарство - мінімум два облікових номери). У мене є Реєстри земельних податків 1820 і 1822 року (зберігаються в тій же Францисканській метрниці) так там у платників податків вказані тільки номери земельних ділянок, без номерів "топографічних" будинків. З вивчених мною документів другої половини 19 і до початку другої світової у всіх документах іде чіткий розподіл земельних ділянок (парцель) на будинкові ( pbud) та грунтові (pgr). Очевидно цей поділ був зроблений десь в кінці 1840-х, або початку 1850-х років. А будинок, як відомо повинен стояти на земельній ділянці, тому з загальної земельної ділянки і була виділена будинкова парцеля площею 265.
В подальшому я би запропонував такий розвиток подій - після скасування панщини, отримавши право розпоряджатися землею, Онуфрій будує новий будинок на частині земельної ділянки, залишивши попередній комусь із дітей, можливо Василеві? Таким чином частина ділянки площею 1365 пішла на нову будинкову парцелю (це в принципі неважко зрозуміти, якщо порівняти номери старого та нового будинку Онуфрія) Можливий варіант також, що Онуфрій повдовів, і залишивши частину землі дітям пішов жити "у прийми" (тут знову важливий номер будинку).
Щодо Василя і Насті цікаво б було зясувати їхні родинні звязки "сестра і брат" чи "чоловік і дружина". Більш вірогідним було б останнє, але це малоб бути підтверджено в метричних записах про народження дітей Василя, якщо такі збереглися.
Все-таки я вважаю, що остаточну відповідь можуть дати документи, якщо такі збереглися.
Хоча з іншої сторони, я в якійсь мірі навіть "завидую" Вам - легше розбиратися коли землі 1630 сяжнів - не дуже-то розженешся їх ділити, у моїх же було від 11000 до 126000 сяжнів ( від однієї до 14 земельних ділянок) і отримавши можливість розпоряджатися землею мої предки створили такий "калейдоскоп" що розібратися можливо тільки порівнюючи всі доступні джерела інформації, та і то не завжди можна звести кінці з кінцями.
---
Попович-Турець
Vladimir Stadnichuk

Vladimir Stadnichuk

Донецк, Украина
На сайте с 2009 г.
Дійсно, «dom» та «ogrod tegoz» мали різні, але послідовні номери. Наприклад, «dom» - № 94, «ogrod tegoz» - № 95. Але Summa wynosząca була єдина – 1630. А ось номери будинків між метриками змінились: Микола за Йосифінської мешкав у 17-му, а Іван за Францисканської – вже у 71-му.
Що ще цікаво… До Івана у 71-му мешкали Василь Петраш та Матвій Федів і також мали різні земельні ділянки (різні номери, різні площі). Тобто Іван, скоріш за все, був приймаком, але з власною землею.
У Францисканській метриці зберігається поділ на «dom» та «ogrod tegoz», але змінюється нумерація: існує Dawny Numer topograficznego porządku та Nowy Numer topograficznego porządku.
Реєстри панщизняних та інших повинностей містять лише номери, що відповідають «ogrod tegoz». Тобто без «dom». І дійсно, загальна площа зменшується! І це – 1846-й рік.
Цілком припустимо, що ще 227 пішло на новий будинок, але цікаво те, що в цьому будинку (за метриками) народжувались діти Василя та Івана Масиків. А матір’ю Василя та Івана Масиків була Софія Стадничук (точно не дружина Онуфрія, можливо - сестра).
Василь та Настя у 1867 могли бути подружжям. Але вже 11.12.1874 у Василя народжується син, мати якого - Марія Яківна Івантишин. І саме в цей час 445 з 847 знов повертається до Стадничуків з іншого будинку.
Цілком згоден, мозаїку можна скласти, маючи лише всі її частини. В іншому випадку залишається лише тренувати мозок :-).
---

Balymba

Balymba

Україна Карпати
На сайте с 2008 г.

[q]
Василь та Настя у 1867 могли бути подружжям. Але вже 11.12.1874 у Василя народжується син, мати якого - Марія Яківна Івантишин. І саме в цей час 445 з 847 знов повертається до Стадничуків з іншого будинку.
[/q]

Тоді скоріш за все Настя була сестрою Василя, яка померла не маючи інших спадкоємців крім брата.

[q]
До Івана у 71-му мешкали Василь Петраш та Матвій Федів і також мали різні земельні ділянки (різні номери, різні площі). Тобто Іван, скоріш за все, був приймаком, але з власною землею.
[/q]

А за ким рахувався будинок? І кому перейшли їхні земельні ділянки ? Для мене це цікаво, бо маю два випадки які не вкладаються в загальну схему наслідування рустикальних? земель.
---
Попович-Турець
← Назад    Вперед →Страницы: ← Назад 1 2 3 4 5 ... 19 20 21 22  23 24 25 26 27 ... 108 109 110 111 112 113 Вперед →
Модераторы: Tomilina, secere
Вверх ⇈