⮉
| VGD.ru | РЕГИСТРАЦИЯ | Войти | Поиск |
...Залог семейного счастья в доброте, ... Афоризмы, пословицы, поговорки, цитаты, крылатые слова - как точно они выражают сущность, как кратко говорят о главном...
|
| ← Назад Вперед → | Страницы: ← Назад 1 2 3 4 5 ... 12 13 14 15 16 17 18 19 20 ... 39 40 41 42 43 44 Вперед → Модератор: PElena |
| PElena Модератор раздела Луганск Сообщений: 6955 На сайте с 2009 г. Рейтинг: 5999 | ...Залог семейного счастья в доброте, откровенности, отзывчивости... Золя Э. Путеводитель по теме: продолжение следует... |
| Tasha56 Почетный учаcтник Россия Сообщений: 12312 На сайте с 2008 г. Рейтинг: 39628 | |
| PElena Модератор раздела Луганск Сообщений: 6955 На сайте с 2009 г. Рейтинг: 5999 | Кохання Болить серденько, та плакать стидненько! В неї брови до любові, а устоньки до розмови. Волос сивіє, а голова шаліє. Вона за ним сохне, а він і не охне. Гарна дівка, як маківка. Гонить дівка парубка, а сама від нього не йде. Дай серцю волю - заведе в неволю. Дівчина, як берізонька, сережками завішана. Дівчина, як квіточка, - з нею рай, а чужої молодиці не займай! Дівчина, як тінь: ти за нею - вона від тебе, ти від неї - вона за тобою. Дівчина - як у лузі калина. До любої небоги нема далекої дороги. Душа душу чує, а серце серцю вість подає. З перцем чи не з перцем, аби з добрим серцем. Закохався, як чорт в суху вербу. Їж з голоду, а люби змолоду. Казала дівка: "Семене, не притуляйся до мене!" А сама тільки того й хоче! Кого кохає, за тим і зітхає. Коли любиш - люби дуже, а не любиш - не жартуй же! Коли любиш - так женись, а не любиш - відступись! Кому - як мара, йому - як зоря. Кохання не запобіжиш зарання. Краснеє личко - серцю непокій. Кров не вода, а серце не камінь. Куди серце летить, туди й око глядить. Люби мене в будень, а в неділю, як приберуся, то й на тебе не подивлюся. Любиш - люби, а не любиш - не води. Люблю свою любку, як голуб голубку! Любов - не пожежа, займеться - не потушиш. Любов сильніше смерті. Любов, як перстень, не має кінця. На любов і смак товариш не всяк. Не кожна ж Ганна й гарна! Не поможуть і чари, як хто кому не до пари. Невесело в світі жити, як нема кого любити. Нехай мене той займає, хто кохання в серці має! Нехай мене той голубить, а хто вірно мене любить! Нужда в вікно, а любов у двері. Не вповала на худобу, а вповала на уроду. Не втаїться кохання, як у мішку шило. Полюби нас так, а з грішми - то в'язне й дяк. Полюбиться сатана краще від ясного сокола. Різні по вдачі - міцні на любов. Рукавом сльози втирає, а очима на парубків зиркає. Серце ні на що не вважає - свою волю має. Силою не буть милою. Старого любить - тільки дні губить. Старої любові й іржа не їсть. Сухар з водою, аби, серце, з тобою. Така гарна пика, що як виглянула із вікна, то три дні собаки гвалтували. Така ладна, що як на двір вийде, то всі пси брешуть. Так любить, як порох у оці. Так мене, мамо, хлопці люблять, що за кулаками світу не бачу. Так тебе люблю, що як не ваджу, то вдень спати не можу! У дівчини стільки ласки, як на тихім ставку ряски. У кого чорний вусок, тому риби шматок; в кого сива борода, тому й юшки шкода. Хороша, хоч води з лиця напийся. Хороший, як Микитина свита навиворіт. Хоч у курені, аби до серця мені. Хоч борщ без сала, аби душа пристала. Хоч ти і люба, а не добирайся до мого чуба! Хто любить ревне, жаліє певне! Хто любить, той того й голубить. Хто п'яницю полюбить, той вік собі згубить. Як вигляне у вікно, то три дні собаки брешуть, а одна, як придивилась, то й сказилась! Як гляне - серце в'яне. Я його так люблю, як сіль в оці, а кольку в боці! Як не бачу - душа мре, а побачу - з душі пре. Якби літа вернулися, то б ще хлопці горнулися! [ Изображение на стороннем сайте: 83358d2bc596.jpg ] |
Лайк (1) |
| Tasha56 Почетный учаcтник Россия Сообщений: 12312 На сайте с 2008 г. Рейтинг: 39628 | Козацтво Без гетьмана військо гине. Береженого Бог береже, а козака – шабля. Бог не без милості, козак не без долі (щастя). Гетьман знає, що в нас нічого немає. Де байрак, там і козак. Де два козаки, там три гетьмани. Де козак, там і слава. Дівчина родиться, а козак на коня садовиться. До булави треба голови. Добрий козак баче, де отаман скаче. Дожились козаки - нема ні хліба, ні габаки. За наше жито та ще нас бито. Звання козацьке, а життя собацьке. Зроду-віку козак не був і не буде катом! Козак з біди не заплаче. Козак з бідою, як риба з водою. Козак з Дону – козак зроду. Козак не боїться ні тучі, ні грому. Козак оженився, наче упився. Козак хороший, та нема грошей. Козак у дорозі, а надія в Бозі. Козаки, як діти: хоч багато - поїдять, хоч трохи - наїдяться. Козакові воєвода – велика невгода. Козацькому роду нема переводу. [ Изображение на стороннем сайте: 283a6e1a5b03.jpg ] Місяць - козаче сонце. На козаку й рогожа пригожа. Не так тії пани, як підпанки. Не той козак, що за водою пливе, а той, що проти води. Не той козак, що поборов, а той, що вивернувся. Не усе ж то козак, що списа має. От тобі хомут і дуга – тобі я більше не слуга. Птиця з птицею не наб'ється, а козак з дівчиною не наживеться (мусить покинути). «Пугу! Пугу!» - «Козак з Лугу» Січ - мати, а Великий Луг - батько. Скажи, враже, як пан каже. Сніп з бородою, а козак з молодою. Степ та воля - козацька доля. Терпи козак, отаманом будеш. Терпи, козаче, горе - будеш пити мед. Терпи, козаче, отаманом будеш. Терпи, хлопче, козаком будеш. Три пани, два отамани, а один підданий. Хіба ж дуща моя з лопуцька і не бажа того, що й людська? Хліб та вода – то козацька їда. Хоч і спина гола, аби своя воля. Хто любить піч, тому ворог Січ. «Чим грішен?» - «Малим родився, п'яним умер, нічого не знаю...» - «Іди, душа, в рай!» (Про запорожця). Чоловік без волі, як кінь на припоні. Щирий козак ззаду не нападає. Що нам холод, коли козак молод! Якби хліб та одежа, то козак і вмер би лежа. [ Изображение на стороннем сайте: 6e77fbf2cfda.jpg ] |
| PElena Модератор раздела Луганск Сообщений: 6955 На сайте с 2009 г. Рейтинг: 5999 | Цар та царські слуги Цар у державі, як кіт у коморі: кого піймав, того і з’їв. Дар не вогонь, а, ходячи біля нього, опечешся. Близько до царя — близько до смерті. Де папа, там і Рим. Де цар, там і орда. Який цар, така й орда. Цар повелів, а бояри засудили. Цар — як кабан, а цариця — як печериця. Цар і трут на дурняк живуть: інші працюють, а вони мед їдять. Мир обкладають, та волості обкрадають. Панська пиха, бундючність, гонор Пихи на три штихи. Титулів повні шкатули, пихи повні міхи, а вбутими ногами босі сліди роблять. Що в тому титулі, коли пусто в шкатулі. Нащо тії чини і хрести, коли кишені пусті. Води збан, а сам пан. В чоботях клише, а босої ноги слід пише. Пани ж наші голоколінці, ми в шинок, а ви навздогінці. Чоботи нові, а підошви голі. Біда з такими панами: ми до корчми, а вони за нами. Пани повзувані, сліди ваші босі. Пани, багатії Панщина, як гадюка, життя наше отруїла. Іде мужик на панщину — сонечко не сходить, повертається додому, як місяць заходить. На панщині конопельки тіпаєм, а прийдем додому— голі плечі латаєм. Хліб у пана мужик косить, жінка його снопи носить, а прийдуть вони додому — дітки їсти просять. Панам косять, а собі хліба просять. Хусти поперем, як три дні панщини відбудем ( хусти — білизна). От тобі, бабо, й Юр’їв день ( В день Юрія (26 листопада ст. ст.) кріпаки мали право на на рік переходити від одного пана до іншого. В XVI ст. це праве було скасоване). Скачи (роби), враже, як пан каже. Не бог панів родить, а лихо їх робить. Пан що хоче, те й робить. |
| PElena Модератор раздела Луганск Сообщений: 6955 На сайте с 2009 г. Рейтинг: 5999 | Про рідний край, захист батьківщини Рідний край — земний рай. Де рідний край, там і під ялиною рай. Свій край, як рай, а чужа країна, як домовина. Дон Доном, а найкраще дома. Всюди добре, а дома найліпше. Кожному мила своя сторона. Нема в світі, як своя країна! За рідний край — хоч помирай! За рідний край леско й помирати. Лучче на своїй стороні кістьми лягти, ніж на чужині слави натягти. |
| PElena Модератор раздела Луганск Сообщений: 6955 На сайте с 2009 г. Рейтинг: 5999 | Ремісники, робітники Фабрикувати — не хліб жати. У ремісника золота рука. Діло майстра величає! Усяке діло майстра боїться. На всі руки майстер! І коваль, і швець, і кравець, і на дуду грець. Де густа рука, не треба й дрюка. Приложи руку, бо рука не кума. Того руки не болять, що уміють. По роботі пізнати майстра в турботі. Чумаки Не хочеш козакувати, йди чумакувати. Ой чумаче, чумаче, життя твоє собаче. Погнало горе до моря пити. Цупить та тягне — волики йдуть. Кий у степу чумакам хазяїн. Гола та Теплинський ліс, де чумаків бере біс (в межах кол. Запорожжя). На чумака й дерево похилилось. Чхали, чхали, та на степу і ночували (не доїхали). Що за сон, як у головах шапка! Як віз ламається, чумак ума набирається; а як віл пристає, то в чумака й ума не стає. Отак чумак дочумакувався. Но! З долини в долину та на свою Україну (поганяйлівське)! У наймах Лата хлібом не нагодує. Нестатки гонять з хатки. Піду світ заочі. Берись, синку, за свою свитинку. Не з добра побігла з двора. Як хоч, мала: хоч біжи, хоч тюпай. Йти, неначе у ярмо. Добре лежать на печі, як єсть у хаті калачі. На здобитки, підв’язавши литки. Підв’язуй литки, як ідеш у здобитки. Старці Доробився хліба, аж зійшов на діда. Хоч торбу на плечі та під монастир! Ломаку під руку, та й лиги!( Т а й лиги — та й хода). Пустив бог Микиту на волокиту. Захочеш папки (хліба), то простягнеш лапки. Скачи діда за кавалок хліба. Де храм, то й ми там. Пішечком з мішечком. Багатий шепче з кумою, а убогий з сумою. Торба мені жінка, кий у мене братом! Голодні Голод не свій брат. Голод і холод — то не милі гості. Голод — не тітка, а лютої мачухи лютіший. Голод усього науче. Навчить біда потіти, як нічого ся вхопити. Навчить біда ворожити, як нічиїи вхинити. Навчить біда ворожити, як нема що в рот уложити. Як часто не доїси, то й святих продаси. Голод мучить, а нужда краде. Голод і бреше, і краде. Голі Голь нещадима. Сорочки на хребті нема. Нічим грудини прикрити. Не до стида, як сорочки нема. Сам голий, а сорочка за пазухою. Терпи душа в тілі, а сорочку воші з’їли. Одна на мені, а друга в пранні. Одна сорочка на спині, а друга на бантині. Пізнають хлопці і в драній сорочці. Трясця тим багачам, що багато сороччя, а в мене одненька, та щодня біленька. Біда Наші діди зазнали біди. Стережись біди, поки її нема. Біду здибати легко, та трудно її збути. Біда та горе увіходять пудами, а виходять золотниками. У ворота біда на коні приходить, а пішки уходить. Не так хутко згоїться, як біда скоїться. Трудно вийти з біди, як каменю з води. Біди ні продати, ні проміняти. Біду і грім не розіб’є. Біда біду тримає. Горе Горе з бідою близькі сусіди. Як піде горе зрання, то аж до смеркання. Тілько теє не минеться, як горенько йметься. Казали — минеться, а воно тільки настає (горе). Горе за горе зачепилося. Нашого горя і сокирою нe врубаєш. Горе не умовчить. Мало слів, а горя річка. Гіркий світ, як полинь, горе мені жити в нім. Живемо добре, горя в людей не позичаємо. Нужда та злидні Наївся лихої нужди. Нужда навчить хліба їсти. Боронь боже нужди, розум знайдеться. Боронь боже нужди, то й розум загубиш. Хто нужди не бачив, той щастя не знає. [ Изображение на стороннем сайте: c231b03609ec.jpg ] Нужда та праця в могилу кладе. Нужда мовчати не вміє. Нужда й камінь точить. Нужда і честю торгує. Нужда закон ломить. Життя бідноти Бідному в житті тільки робота та скорбота. Бідність — не порок, а велике горе. Бідність — не порок, а гірше нещастя. Бідному всюди біда. Як на ноги сп’явся, то й за працю взявся. Працюєш, працюєш — до кривавого поту. Не кожен, хто дбає, той і має. Бідному все вітер в очі віє. Частіш: хто робить,— голий ходить. На убогого всюди капле. |
| PElena Модератор раздела Луганск Сообщений: 6955 На сайте с 2009 г. Рейтинг: 5999 | |
| PElena Модератор раздела Луганск Сообщений: 6955 На сайте с 2009 г. Рейтинг: 5999 | |
| ← Назад Вперед → | Страницы: ← Назад 1 2 3 4 5 ... 12 13 14 15 16 17 18 19 20 ... 39 40 41 42 43 44 Вперед → Модератор: PElena |
Генеалогический форум » Дневники участников » Дневники участников » Дневник PElena » Гостиная » ...Залог семейного счастья в доброте, ... [тема №29058] | Вверх ⇈ |
|
|
| Сайт использует cookie и данные об IP-адресе пользователей, если Вы не хотите, чтобы эти данные обрабатывались, пожалуйста, покиньте сайт Пользуясь сайтом вы принимаете условия Пользовательского соглашения, Политики персональных данных, даете Согласие на распространение персональных данных и соглашаетесь с Правилами форума Содержимое страницы доступно через RSS © 1998-2026, Всероссийское генеалогическое древо 16+ Правообладателям |