[q] Àðõèâû Ïîëüøè https://archiwa.gov.pl/en/ Ïîëüñêàÿ ñëóæáà ãåíåàëîãèè Èäèòå ïî ññûëêå >>> Ñïðàâî÷íèêè è Àäðåñ-Êàëåíäàðè Êîðîëåâñòâà Ïîëüñêîãî https://book-olds.ru/BookLibra...skogo.html Ìåòðè÷åñêèå êíèãè - http://metryki.genealodzy.pl/ Ýâàêóèðîâàííûå ïîëÿêè 1943-1946 â Íîâîñèáèðñêóþ, Êåìåðîâñêóþ îáëàñòè è â Àëòàéñêèé êðàé. Àðõèâ Àëòàéñêîãî êðàÿ (ÃÀÀÊ) - http://www.archiv.ab.ru/files/inventory/%D0%A0921-1.pdf[/q]
Ïðîñüáà ê ó÷àñòíèêàì, ðàáîòàþùèì â ðàçäåëå - 1. Íå êîïèðîâàòü ìíîãîñòóïåí÷àòûå äèàëîãè ïðè îòâåòå. Îñòàâëÿéòå òîëüêî òó ÷àñòü, íà êîòîðóþ îòâå÷àåòå. 2. Äëÿ áëàãîäàðíîñòè èñïîëüçóéòå òðè âàðèàíòà - * Ðåéòèíã (+/-) * Ëàéê * Îòçûâ â Ïðîôèëå ó÷àñòíèêà çà ñîîáùåíèå 3. Íå ïèøèòå òåêñòû ñîîáùåíèé òîëüêî áîëüøèìè áóêâàìè. 4. Îáðàùàéòå âíèìàíèå íà íàçâàíèÿ òåì è ðàñøèôðîâêó ïîäòåì ïðè êðåïëåíèå ñâîåãî ïîñòà. 5. Ïðåæäå, ÷åì îòêðûòü íîâóþ òåìó, ïðîëèñòàéòå ðàçäåë. Íå íàäî äóáëèðîâàòü óæå îòêðûòûå òåìû. |
Forum po polsku
Ten rozdział przeznaczony jest dla forumowiczów, którzy nie znają rosyjskiego lub... (zob. 1-wszą wiadomość ) — Ýòà òåìà ñîçäàíà äëÿ ôîðóì÷àí, êîòîðûå íå çíàþò ðóññêîãî èëè... (ñì. 1-å ñîîáùåíèå)
Wojciech Ãäàíüñê Ñîîáùåíèé: 5873 Íà ñàéòå ñ 2006 ã. Ðåéòèíã: 2213 | Íàâåðõ ##
6 àïðåëÿ 2009 16:36 8 àïðåëÿ 2009 9:10Przeglądarki Internetowe Ten rozdział przeznaczony jest dla forumowiczów, którzy nie znają rosyjskiego lub nie mają rosyjskiej czcionki. Pierwsza wiadomość OBOWIĄZKOWO powinna być napisana po polsku, odpowiedzi - jak wygodniej.
Ýòà òåìà ñîçäàíà äëÿ ôîðóì÷àí, êîòîðûå íå çíàþò ðóññêîãî ÿçûêà èëè íå èìåþò âîçìîæíîñòè ïèñàòü ïî-ðóññêè. Ïåðâîå ñîîáùåíèå ÎÁßÇÀÒÅËÜÍÎ äîëæíî áûòü íàïèñàíî ïî-ïîëüñêè, îòâåòû — êàê óäîáíåé.
Uwaga dla osób, korzystających z Internet Eksplorera Przy używaniu różnych kodów w jednej wiadomości zdarza sie, że jej tekst pojawia się zniekształcony - w postaci "krzaczków" lub "robaczków". To zjawisko nie występuje, jeżeli korzysta sie z Mozilla Firefox lub Opery.
Âíèìàíèå - êòî ïîëüçóåòñÿ Èíòåðíåò Ýêñïëîðåðîì Ïðè èñïîëüçîâàíèè ðàçíûõ êîäîâ â îäíîì ñîîáùåíèè ìîæåò ñëó÷èòüñÿ, ÷òî îíî áóäåò èñêàæåíî - ïîÿâèòñÿ ðÿä ñòðàííûõ çíàêîâ. Ýòî ÿâëåíèå íå âûñòóïàåò, åñëè ïîëüçîâàòüñÿ Ìîçèëëîé èëè Îïåðîé.
Moderator | | |
| marcopolo Íîâè÷îê
Ñîîáùåíèé: 4 Íà ñàéòå ñ 2009 ã. Ðåéòèíã: 3 | Íàâåðõ ##
22 ñåíòÿáðÿ 2009 11:10 Witam Szukam brata mojego dziadka. Mia³ on na imiê Józef Kaszuba. Urodzi³ siê w Ludwikowie ko³o Radomia, nie znam daty urodzenia, ale móg³ sie urodziæ miêdzy 1889 a 1893. Jak by³ m³ody wyjecha³ na wschód do Rosji i œlad po nim zagin¹³. Nie wim gdzie mam szukaæ na stronach rosyjsko jêzycznych, nie za bardzo znam ten jêzyk. Pozdrawiam Marek Kaszuba --- Èùó ïîòîìêîâ Èîñèôà Êàøóáà | | |
| apss Ñîîáùåíèé: 2431 Íà ñàéòå ñ 2009 ã. Ðåéòèíã: 2773
| Íàâåðõ ##
22 ñåíòÿáðÿ 2009 17:14 marcopolo
Marku, wydaje mi się, że bez znajomości jakichkolwiek faktów z życia krewnego niewiele można zrobić. To chyba nawet niemożliwe. Tu jest taka strona - Wszyscy mieszkańcy Ukrainy. Wpisująć nazwisko Kaszuba wyskakuje 5652 wyników. Nie wykluczone, że wsród nich znajdują się i potomkowie Józefa. Nie mam jednak pomysłu, jak można ich identyfikować. Może bardziej doświadczeni koledzy z forum coś poradzą. | | |
Stan_is_love Ìîñêâà Ñîîáùåíèé: 11409 Íà ñàéòå ñ 2008 ã. Ðåéòèíã: 7382 | Íàâåðõ ##
22 ñåíòÿáðÿ 2009 17:37 apss Åñëè ââåñòè â ãðàôó îò÷åñòâî "Èîñèôîâè÷" ñ ôàìèëèåé Êàøóáà âñïëûâàåò 5 ÷åëîâåê:
ÊÀØÓÁÀ ÅÔÈÌ ÈÎÑÈÔÎÂÈ× 0 1947-02-07 ÕÀÐʲ ÐÎÌÅÍÀ ÐÎËËÀÍÀ 7 0 3 ÊÀØÓÁÀ ÂÈÊÒÎÐ ÈÎÑÈÔÎÂÈ× 0 1952-03-28 ÒÓÏÈײ ÞÐ²ß ÃÀÃÀвÍÀ 72 0 0 ÊÀØÓÁÀ ÍÈÊÎËÀÉ ÈÎÑÈÔÎÂÈ× 0 1942-12-17 ÑÈÍßÂÀ ÙÎÐÑÀ 22 0 0 ÊÀØÓÁÀ ÍÈÊÎËÀÉ ÈÎÑÈÔÎÂÈ× 0 1942-12-17 Ì.Êȯ ÂÎËÊÎÂÀ 18 0 217 ÊÀØÓÁÀ ËÅ ÈÎÑÈÔÎÂÈ× 0 1936-06-18 ÃÎÐÜÊÎÃÎ ËÅͲÍÀ 1 0 16
Óæ íå çíàþ íàñêîëüêî ñîâïàäàþò èõ ãîäà ðîæäåíèÿ ñ Þçåôîì, íî òîëüêî ýòè. --- Âñå ìîè ëè÷íûå äàííûå, ðàçìåùåíû ìíîþ íà ñàéòå äîáðîâîëüíî â òðåçâîì óìå è òâ¸ðäîé ïàìÿòè, ñïåöèàëüíî äëÿ ïîèñêà ðîäñòâåííèêîâ
Âûñîêîòåõíîëîãè÷íîå óäàëåíèå áîðîäàâîê íà pla3ma.ru
| | |
| marcopolo Íîâè÷îê
Ñîîáùåíèé: 4 Íà ñàéòå ñ 2009 ã. Ðåéòèíã: 3 | Íàâåðõ ##
22 ñåíòÿáðÿ 2009 21:50 Witam Jednego z braci dziadka znalaz³em we Francji, choc zna³em tylko imiê, nazwisko, imiona rodziców i miejsce urodzenia. Mia³em nadziejê, ¿e poszczêœci mi siê i z drugim bratem. Ró¿nica miêdzy tymi braæmi jest taka, ¿e z Francj¹ kontakt urwa³ sie w 1962, natomiast z Józefem nie by³o wogóle kontaktu. Mog¹ byæ dwie mo¿liwoœci, albo pok³óci³ siê tak, ¿e zerwa³ kontakty z rodzin¹, albo umar³ w czasie podró¿y (móg³ mieæ np. jakiœ wypadek). W rozmowach z senorami rodziny mówi sie o tym drugim przypadku, ale szczegó³ów brak. Mo¿e coœ mi siê uda znaleœæ, jeœli nie to ta ga³¹Ÿ drzewa nie bêdzie rozwiniêta. Pozdrawiam Marek --- Èùó ïîòîìêîâ Èîñèôà Êàøóáà | | |
| Brzeczyszczykiewicz Íîâè÷îê
Ñîîáùåíèé: 2 Íà ñàéòå ñ 2009 ã. Ðåéòèíã: 3 | Íàâåðõ ##
7 îêòÿáðÿ 2009 21:39Pomóżcie znaleźć mapy Witam!
Całkiem przypadkiem trafiłem na Wasze forum. Chciałbym Was prosić o pomoc - czy moglibyście mi wskazać strony bądź archiwa (biblioteki) z których mógłbym otrzymać skany map z XIX wieku dla środkowej Polski - na południe od Warszawy? Polskie strony typu mapy.ziomal znam i nie ma tam map takich jak Wojenno-Topograficzne Mapy Europejskiej Rosji - 1, 2 i 3-wiorstowki. Zwracałem się już do jednego polskiego i rosyjskiego archiwum ale odpowiedzieli, że nie posiadają.
Byłbym wdzięczny za wszelką pomoc.
Pozdrawiam | | |
| foreman Íà÷èíàþùèé
ã.Åêàòåðèíáóðã Ñîîáùåíèé: 27 Íà ñàéòå ñ 2008 ã. Ðåéòèíã: 7 | Íàâåðõ ##
7 îêòÿáðÿ 2009 22:09 --- Ìàëèíîâñêèå,Àëÿêðèíñêèå,Âçîðîâû,Ñíèãèðåâû,Êîðÿ(å)êîâû.Ïåðñîíàëüíûå äàííûå î ìîèõ ðîäñòâåííèêàõ, íàøèõ îáùèõ ïðåäêàõ, ðàìåùåííûå íà vgd.ru, íàéäåíû â àðõèâàõ, â ïå÷àòè èëè ïðèñëàíû ìíå ìîèìè ðîäñòâåííèêàìè ñ ðàçðåøåíèåì èñïîëüçîâàòü èõ ïî ìîåìó óñìîòðåíèþ | | |
| Ýòà òåìà áûëà âûäåëåíà èç òåìû "pomóżcie znaleźć mapy" (7 îêòÿáðÿ 2009 22:56)
|
| Brzeczyszczykiewicz Íîâè÷îê
Ñîîáùåíèé: 2 Íà ñàéòå ñ 2009 ã. Ðåéòèíã: 3 | Íàâåðõ ##
11 îêòÿáðÿ 2009 9:39 Niestety nadal nie ma tych mapek. Może wiecie do jakiej instytucji można się o nie zwrócić? Może któreś archiwum bądź biblioteka w Rosji, na Białorusi, Litwie ...? Czy zwykły śmiertelnik może się starać o takie materiały?
Pozdrawiam | | |
progolinaÍîâè÷îê  Polska Ñîîáùåíèé: 21 Íà ñàéòå ñ 2009 ã. Ðåéòèíã: 4 | Íàâåðõ ##
13 íîÿáðÿ 2009 22:08 Witam A ja mam pytanie - czy ktoś mógłby pomóc przetłumaczyć terminy wojskowe z rosyjskiego na polski. Nie wszystkie znam a i nie mogę ich znaleźć w dostępnych słownikach. Chciałbym mieć pewność, że dobrze rozumiem odpowiedzi na moje zapytania. Pozdrawiam - Janek | | |
| apss Ñîîáùåíèé: 2431 Íà ñàéòå ñ 2009 ã. Ðåéòèíã: 2773
| Íàâåðõ ##
13 íîÿáðÿ 2009 22:38 progolina
Witam i ja. Wklej je tutaj. Myślę, że zostaną przetłumaczone. | | |
|