Zadzwoniłam także do proboszcza w Rudce (bo pomyślałam, że w tak małej miejscowości wszyscy się znają, a proboszcz powinien znać historię parafii). Proboszcz nic nie wiedział, bo jest tam od niedawna, ale zaproponował, bym się skontaktowała z pochodzącym z Rudki Piotrem Jurczakiem, księdzem pracującym w parafii drohiczyńskiej:https://drohiczynska.pl/diecezja/kuria-diecezjalna/
Ksiądz Piotr powiedział, że to na pewno nie jego rodzina, bo jego ojciec jest przyjezdny i nie mają w Rudce tak długich korzeni, ale podał mi adres osób które mogą być. Ponadto zapytałam księdza Piotra, czy przypadkiem w Drohickich archiwach nie ma starszych akt metrykalnych niż udostępnione przez archiwa Państwowe (1974-1925, do których link ci przysłałam na forum). Drohiczyn to stolica diecezji do której należy parafia w Rudce. Podał mi nr kontaktowy do archiwum. Posiadają:
-akta narodzeń parafii Rudka z lat 1768-1945 (do 1810 pisane po łacinie, 1811-1844 - pisane po polsku, od 1845 pisane po rosyjsku
-akta ślubów z lat 1840-1941, + protokoły ślubne od 1816
-akta zgonów 1839-1936
Do archiwum można tylko przyjść osobiście - nie robią kwerend archeologicznych i nie przesyłają akt. umawiając się na wizytę na poniedziałek lub wtorek w godzinach od 9.15-15.00. W sierpniu będą zamknięci. Nie pobierają opłat. Nie można zrobić zdjęć całych księg, tylko tych stron które cię interesują.
Nr telefonu to: +48-575-503-303, archiwum@drohiczynska.pl,
https://drohiczynska.pl/diecezja/instytucje/#tab-id-11Jeśli masz kogoś blisko by ci to znalazł to super. Jeśli nie, to mogę (bezpłatnie) poszukać dla ciebie rekordów, ale dopiero we wrześniu bo teraz nie mam kiedy. Podaj mi tylko proszę kogo szukać.
Еще я позвонил приходскому священнику в Рудку (так как думал, что в таком маленьком городке все друг друга знают и приходской священник должен знать историю прихода). Приходской священник ничего не знал, потому что был там недолго, но предложил мне связаться с Петром Юрчаком, священником из Рудки, который работает в приходе Дрогичин:
https://drohiczynska.pl/diecezja/kuria-diecezjalna/Отец Петр сказал, что это точно не его семья, потому что отец был в гостях и у них не было таких длинных корней в Рудке, но дал мне адреса людей, которые могли быть. Кроме того, я спросил отца Петра, нет ли случайно в Дрогицких архивах более старых дел, чем те, что предоставлены Государственным архивом (1974-1925 гг., ссылку на которые я отправил Вам на форуме). Дрогичин является столицей епархии, к которой принадлежит приход в Рудке. Он дал мне контактный номер архива. Они владеют:
-записи о рождении прихода Рудка за 1768-1945 гг. (до 1810 г. латиницей, 1811-1844 гг. - польской, с 1845 г. русскоязычной)
-свадебные записи 1840-1941 гг., + свадебные протоколы 1816 г.
-записи о смерти 1839-1936 гг.
В архив можно только прийти лично - археологических изысканий не проводят и файлы не высылают, записавшись на понедельник или вторник с 9.15-15.00. В августе они будут закрыты. Они не заряжаются. Вы не можете фотографировать целые книги, только те страницы, которые вас интересуют.
Телефон: +48-575-503-303, archive@drohiczynska.pl,
https://drohiczynska.pl/diecezja/instytucje/#tab-id-11Если у вас есть кто-то рядом с вами, чтобы найти его, отлично. Если нет, я могу (бесплатно) поискать для вас записи, но не раньше сентября, потому что сейчас у меня нет времени. Просто скажи мне, кого искать.
W samej Rudce rozmawiałam z dziewczyną około 25 lat, która pochodzi z rodziny Jurczaków, tych osiadłych tam od dawna. Powiedziała, że gdyby żył jej dziadek to może by coś wiedział, ale teraz to niestety nikt nic nie wie. W załączniku przesyłam też zdjęcia grobów z cmentarza z Rudni osób o nazwisku Jurczak, może jakoś skleisz też tą stronę drzewa genealogicznego. Niestety znalazłam tylko 1 grób z XIX wieku.
В самой Рудке я разговаривал с девушкой лет 25, которая происходит из семьи Юрчаков, тех, кто там давно поселился. Она сказала, что если бы дедушка был жив, может быть, он бы что-то знал, но сейчас, к сожалению, никто ничего не знает. В приложении также присылаю фотографии могил с кладбища в Рудне людей по имени Юрчак, может быть, вы тоже склеите эту страничку генеалогического древа. К сожалению, я нашел только 1 могилу 19 века.