Украинские фамилии
Наталья_Л Новичок
19 сентября 2010 23:05 19 сентября 2010 23:45 Благодарю вас за обсуждение, чрезвычайно интересно было читать! Есть у меня еще один вопрос по другой линии нашего рода, который не дает мне покоя. Эта линия тоже из Кировоградской области, хотя все четыре линии по отцу оттуда. Мой прадед при фамилии Тараненко имел прозвище Ранда, Рандюк. Про меня говорят: "Вона зі сторони Рандюків". Но, что интересно, не у всех наших Тараненко было это прозвище. У моего деда (сына прадеда) не было, а вот дядю моего прадеда тоже называли Ранда, и его потомков тоже. У прадеда было еще два брата, но у одного из них было другое прозвище - Цюпа. Выспросила все село, никто ничего не знает про эти прозвища. Что это за прозвища и почему даются выборочно? | | |
Strilbyckiкоzакы & шляхта Стрѣльбыцькі, Остапці  Kyiv, Ruthenia // Київ, Україна Сообщений: 3237 На сайте с 2008 г. Рейтинг: 3341 | Наверх ##
19 сентября 2010 23:35 Тараненко, син Тарана. Прізвище Таран, могло утворитись від назви товкушки для вибивання конопляної олії, яку звали - таран. Другий варіан на поверхні - пристрій для руйнації укріплень. По вуличним назвам (придомкам, прізвиськам), то їх як правило давали за особисті якості (вади) і вони теж розповсюджувались на нащадків, але вже тільки в межах тієї місцевості де жили. ---
| | |
valchaМодератор раздела https://forum.vgd.ru/349/ Сообщений: 24856 На сайте с 2006 г. Рейтинг: 20496 | Наверх ##
19 сентября 2010 23:59 Strilbycki Наталья_Л спрашивает о другом.. --- Платным поиском не занимаюсь. В личке НЕ консультирую. Задавайте, пож-ста, вопросы в соответствующих темах, вам там ответЯТ.
митоГаплогруппа H1b | | |
apss Сообщений: 2439 На сайте с 2009 г. Рейтинг: 2772
| Наверх ##
20 сентября 2010 0:48 valcha написал: [q] apss написал:
[q] отсущетвительный глагол [/q]
Это что, новая терминология? [/q]
Не новая, старая. | | |
Кристиана Дидык Новичок
20 сентября 2010 0:50 Дидык...что она означает | | |
МЕТЯ Київ Сообщений: 2207 На сайте с 2010 г. Рейтинг: 208 | Наверх ##
20 сентября 2010 3:44 20 сентября 2010 4:02 Наталья_Л написал: [q] Благодарю вас за обсуждение, чрезвычайно интересно было читать! Есть у меня еще один вопрос по другой линии нашего рода, который не дает мне покоя. Эта линия тоже из Кировоградской области, хотя все четыре линии по отцу оттуда. Мой прадед при фамилии Тараненко имел прозвище Ранда, Рандюк. Про меня говорят: "Вона зі сторони Рандюків". Но, что интересно, не у всех наших Тараненко было это прозвище. У моего деда (сына прадеда) не было, а вот дядю моего прадеда тоже называли Ранда, и его потомков тоже. У прадеда было еще два брата, но у одного из них было другое прозвище - Цюпа. Выспросила все село, никто ничего не знает про эти прозвища. Что это за прозвища и почему даются выборочно? [/q]
Рандюк. Саме слово “ранда” - давнє. І означає “оренда”. Дивіться нижче вирізку-цитату з “Полного церковнославянского словаря” Григорія Дьяченка. Вірогідно, що хтось з Ваших предків щось орендував у шляхтича. Наприклад, водяний млин. Таке широко практикувалося на Волині. Цьому є багаточисельні підтвердження у “гродських книгах”. Звідси "рандюк" - орендар. Щодо Кіровоградщини, яка заселялася пізніше написання тих книг, цілком зрозуміло, що нащадки переселенців можуть і не знати такого слова. Слово “цюпа” має два значення, на які вказує Тлумачний словник української мови: ЦЮПА, -и, ж., діал. 1. Хижа. 2. В'язниця. Про “вибірковість” родових прізвиськ. Тут багато залежить від місця проживання члена родини. Родове прізвисько, як правило, відоме тільки серед односельців. У разі переїзду когось з родини з постійного місця проживання, прізвисько може просто “загубитися у дорозі”. Про це, до речі, написав і Strilbycki: “По вуличним назвам (придомкам, прізвиськам), то їх як правило давали за особисті якості (вади) і вони теж розповсюджувались на нащадків, але вже тільки в межах тієї місцевості де жили.”
 --- тільки журналіст
www.spil.ucoz.ua | | |
МЕТЯ Київ Сообщений: 2207 На сайте с 2010 г. Рейтинг: 208 | Наверх ##
20 сентября 2010 3:57 Кристиана Дидык написал: [q] Дидык...что она означает [/q]
Можливо, - онук. Хоча може бути й інше значення. Однак, у будь-якому випадку, Дідик має основу "дід". --- тільки журналіст
www.spil.ucoz.ua | | |
severinn Сообщений: 7235 На сайте с 2005 г. Рейтинг: 2416
| Наверх ##
20 сентября 2010 8:09 Кристиана Дидык написал: [q] Дидык...что она означает [/q]
Стоит уточнить место проживания предков. Это не Западная Украина ? | | |
ABG Сообщений: 420 На сайте с 2010 г. Рейтинг: 353 | Наверх ##
20 сентября 2010 11:02 20 сентября 2010 11:04 Кристиана Дидык написал: [q] Дидык...что она означает [/q]
Тут може бути кілька варіантів. Прізвище утворене від апелятива дідик, що має різні значення: 1) дідусь; 2) мітелка з соломи, трави тощо; 3) назва рослини (Senecio L. – жовто́зілля); 4) назва комахи (Gryllotalpa vulgaris L. – ведме́дик, ведме́[і́]дка, ведмедю́к (-ка), капустя́нка, ді́дик, вовчо́к) --- Українська геральдика, вексилологія, сфрагістика та генеалогія
сайт: http://uht.org.ua
форум: http://uht.org.ua/forum | | |
Tino Київ, Україна Сообщений: 4409 На сайте с 2009 г. Рейтинг: 3941 | Наверх ##
20 сентября 2010 11:32 ABG написал: [q] Тут може бути кілька варіантів. Прізвище утворене від апелятива дідик, що має різні значення:[/q]
Тут ще є одне значення "шкіряний ґудзик" --- Scientia potentia est
-------------------------------------------------------------------------------
Веред, Кононець, Лученко, Савіцький, Синявський, Снігур, Розпутній, Рубленко, Werner | | |
|