Украинские фамилии
Tino Київ, Україна Сообщений: 4407 На сайте с 2009 г. Рейтинг: 3948 | Наверх ##
4 мая 2010 22:33 ABG написал: [q]
Це принцип утворення прізвиська/прізвища т.зв. "згрубілої" форми. Порівняйте: Юхно - Юхим, Сахно - Сахон (Софон), Лехно - Олександр. До Кахна найближчим за таким принципом є ім'я Касіян (Касько). Щодо Махна, то воно може походити від різних імен: Махтей, Матій, Мефодій. Тут хіба лише "докопатися" до того предка, від якого пішло прізвище, то тоді можна щось однозначно сказати. [/q]
Дякую! Слушно! Можливо якусь частку Радьків дали Радивони, але Радиславів та Радимирів я би не виключав --- Scientia potentia est
-------------------------------------------------------------------------------
Веред, Кононець, Лученко, Савіцький, Синявський, Снігур, Розпутній, Рубленко, Werner | | |
ABG Сообщений: 420 На сайте с 2010 г. Рейтинг: 353 | Наверх ##
4 мая 2010 22:56 Tino написал: [q] Можливо якусь частку Радьків дали Радивони, але Радиславів та Радимирів я би не виключав [/q]
Ця справа дуже цікава тим, що в Україні фактично на 16-18 ст. майже не вживалися старі слов'янські імена Ярослав, Святослав, Мирослав тощо, бо вони були "нецерковними". Подібні імена були більше приносними, скажімо, за польською традицією - Станіслав. Можна припустити, що частина носіїв імені Радько були прийшлі серби чи болгари. Тут можна згадати дуже колоритного персонажа й авантюриста Родіона Дмитрашка-Райчу, полковника переяславського (1667-77 і 1687-88), за походженням серба. Схоже, що Родіоном його вже "перехрестили" в Україні, а первісне сербське ім'я було Радослав. Ймовірно, що Радьки-Радченки пішли і від місцевих, і від приносних традицій. --- Українська геральдика, вексилологія, сфрагістика та генеалогія
сайт: http://uht.org.ua
форум: http://uht.org.ua/forum | | |
| severinn Сообщений: 7341 На сайте с 2005 г. Рейтинг: 2497
| Наверх ##
4 мая 2010 23:02 ABG написал: [q] Tino написал:
[q] Можливо якусь частку Радьків дали Радивони, але Радиславів та Радимирів я би не виключав [/q]
Ця справа дуже цікава тим, що в Україні фактично на 16-18 ст. майже не вживалися старі слов'янські імена Ярослав, Святослав, Мирослав тощо, бо вони були "нецерковними". Подібні імена були більше приносними, скажімо, за польською традицією - Станіслав. Можна припустити, що частина носіїв імені Радько були прийшлі серби чи болгари. Тут можна згадати дуже колоритного персонажа й авантюриста Родіона Дмитрашка-Райчу, полковника переяславського (1667-77 і 1687-88), за походженням серба. Схоже, що Родіоном його вже "перехрестили" в Україні, а первісне сербське ім'я було Радослав. Ймовірно, що Радьки-Радченки пішли і від місцевих, і від приносних традицій. [/q]
Среди козаков 17 века встречал имена (прозвища) на "-мир" и , помнится на "-слов (слав)". Но 17 век - самое позднее. | | |
5 мая 2010 0:48 ABG написал: [q]
Ця справа дуже цікава тим, що в Україні фактично на 16-18 ст. майже не вживалися старі слов'янські імена Ярослав, Святослав, Мирослав тощо, бо вони були "нецерковними". Подібні імена були більше приносними, скажімо, за польською традицією - Станіслав.[/q]
Даруйте пані, але мушу з Вами не погодитися  Справа в тім, що українські прізвища містять в собі весь пантеон імен дохристиянських богів, а що вже нехрестильних імен, то їх жодне запруддя не втримає  Мені зустрічалося в 19 столітті в одному з сіл Київщини ім'я Улад. І Ярко і Мирко і Святко всі ці імена дожили і стали прізвищами і без поляків з сербами все обійшлося якось --- Scientia potentia est
Веред, Кононець, Лученко, Савіцький, Синявський, Снігур, Розпутній, Рубленко, Werner | | |
5 мая 2010 1:13 5 мая 2010 1:17 Tino написал: [q] Мені зустрічалося в 19 столітті в одному з сіл Київщини ім'я Улад. І Ярко і Мирко і Святко всі ці імена дожили і стали прізвищами і без поляків з сербами все обійшлося якось [/q]
У 19 ст. - так. Але я писав про 16-18 ст. Якщо мова про українські прізвища, то основна маса їх (особливо - селянські) сформувалася в кінці 18 - на початку 19 ст. Для прикладу скажу лише про дослідження про вживання імен, які проводилися для Галичини. Очевидно, що вони вибіркові, але результат дають однаковий. На підставі аналізу метричних записів виходить, що лише з другої половини 19 ст., під впливом зростання національного руху та просвіти, починають дітей називати Володимирами, Ярославами, Святославами, Богданами, наслідуючи традицію князівських часів чи козаччини. До того часу (з кінця 18 ст.) подібні імена майже не зустрічалися. --- Українська геральдика, вексилологія, сфрагістика та генеалогія
5 мая 2010 1:37 severinn написал: [q] Среди козаков 17 века встречал имена (прозвища) на "-мир" и , помнится на "-слов (слав)". Но 17 век - самое позднее. [/q]
Дійсно так. Я от переглянув частину реєстру 1649 р., то знайшов лише одного Богуша (тобто повне ім'я мало б бути Богуслав). --- Українська геральдика, вексилологія, сфрагістика та генеалогія
| К данной теме присоединена тема "Украинские фамилии на G и H" (5 мая 2010 12:17)
|
5 мая 2010 16:17 ABG, в мене немає підстав Вам не вірити, але ж як пояснити такі українські прізвища як: Вадимко, Владко, Славко, Ярко, Зуй, Зуйко, Ярило, Щек, Кощій і т.д. Не в 19 ж столітті вони з*явилися? --- Scientia potentia est
МЕТЯ Київ Сообщений: 2207 На сайте с 2010 г. Рейтинг: 208 | Наверх ##
5 мая 2010 20:16 Можливо і не треба шукати походження прізвища в іменах? Радько могло бути прізвиськом. А тут вже вуличної фантазії було досхочу! --- тільки журналіст
www.spil.ucoz.ua | | |
***Наталья Сообщений: 226 На сайте с 2009 г. Рейтинг: 216 | Наверх ##
5 мая 2010 20:56 Мои предки из Тернопольской обл. носили фамилию Шподарунок. Знаю, что в украинском подарунок - это подарок. Но к чему здесь буква Ш? Или Шподарунок происходит от чего-то другого? | | |
|