Михайловские
Общая тема
Alesj Сообщений: 152 На сайте с 2009 г. Рейтинг: 25 | Наверх ##
1 февраля 2009 15:54Helena Алена! Па-першае: У цябе атрымлiваецца (Пукава- Осау: Забелы- Асавец) як Х. Лагiчней наадварот, але усё магчыма!! Па-другое: каб зразумець умовы жыцця у 1813 годзе на Случчыне, трэба акунуцца у гiсторыю. Я Вам ужо пiсау, што у нас да прыходу Расеi у 1795 годзе амаль усе былi грэка-католiкамi (вунiятамi) ЖОНКА ДАЛА НАСТУПНАЕ ТЛУМАЧЭННЕ! Ваша .... бабуля хутчэй за усё таксама была унiяткай. Тады хрысцiлi на працягу 3 дзён пасля нараджэння. Папы не вянчалi, пакуль не прымеш праваслау`е. Метрычныя кнiгi унiятау яны знiчтажалi. Звярнiце увагу яшчэ на такi момант: у Пукаве на сяле зрабiлi праваслауную царкву, але у Пукаускiм маёнтку пана Ёткi яшчэ доуга заставауся касцёл. Якi ён быу пасля прыходу Расеi: каталiцкi цi вунiяцкi, я не ведаю. Яго развалiны засталiся да гэтага часу. У час майго дзяцiнства яшчэ цягалi дзецi мумii унiятау са склепу... Па-трэцяе: свае дакументы Вы можаце пашукаць у габрэйскiх архiвах Амерыкi. Нашы габрэi вывезлi туды вельмi поуна. Калi паперы засталiся, то ВЫ там знойдзеце многа iнцярэснага. На жаль адрасу не магу даць - не помню, але я забiвау Слуцак (так правiльна), Грозау, Грэск i гэтак далей i пападау туды. (Раней гэта былi габрэйскiя мястэчкi, у iх усё перапiсана, дзе жыло больш як 300 габрэяу у сяле). Яшчэ момант, напiсанне на ангельскай мове мае поуна памылак: У габрэяу усё платнае, дзяубi ENTER многа разоу i зойдзеш!! Мне дапамагло! Ну вось, пакуль усё! --- Ищу: Радзюкевич Нестер Тимофеевич, Писарик Савелий (Саука), Каляда (Коледа) Антон, Каляда Агафия Калистратовна | | |
Helena Минск Сообщений: 2513 На сайте с 2005 г. Рейтинг: 2417 | Наверх ##
1 февраля 2009 17:07 AlesjСпасибо ВАм огромное за столь интересную и "живую" информацию  Про бабулю я еще напишу, а вот про то, что в Америке можно что-то найти из того, чего у нас нет - это Вы ошибаетесь. Они просто отсканировали, скопировали многое в нашем архиве, в Вильнюсе, в других архивах. Т.е. все, что у них есть - и у нас есть  Единственное, что у нас могут не выдать по причине ветхости, а у них можно тоже самое посмотреть на микрофильмах. Но у нас в Минске и в Москве нет мормонских центров, где можно заказать нужный микрофильм. | | |
1 февраля 2009 18:54Helena Магчыма памылка, але многае можна б было зразумець, каб уведаць, калi Забельскi касцёл стау праваслаунай царквой з той назвай, якая у Вас дадзена. Можа архiу у Загорску дапаможа? --- Ищу: Радзюкевич Нестер Тимофеевич, Писарик Савелий (Саука), Каляда (Коледа) Антон, Каляда Агафия Калистратовна | | |
1 февраля 2009 21:00 Alesj написал: [q] каб уведаць, калi Забельскi касцёл стау праваслаунай царквой[/q] Alesj, а я не ведала, што ў Забелах існаваў Р-К касцёл. РЫМА-КАТАЛІЦКІЯ КАСЬЦЁЛЫ СЛУЦКАГА ПАВЕТУ МІНСКАЙ ГУБЕРНІ. Бабоўня — зачынены ў 1865—70 Грозаў — зачынены ў 1866 Замосьце — пабудаваны ў 1823, зачынены ў 1868 Клецк Копыль Ляхавічы — зачынены ў 1870, перароблены на царкву, пабудаваны новы ў 1910 Мядзьведзічы Навасёлкі, філія — зачынены ў 1865—70 Нясьвіж Палосна, філія — зачынены ў 1865—70 Салаўі, філія Клецкага Слуцк Старчыцы, пабудаваны ў 1816 Цімкавічы © Ўладзіслаў Вяроўкін-Шэлюта, 2003, 2006 Такім чынам, нараджэнне 1813 году ў Замосці я і не знайду, бо касцел пабудавалі ў 1823... Але ж і ў бліжэйшых няма. | | |
1 февраля 2009 21:07 Alesj, а грэка-каталіцкая (уніяцкая) Забельская Усьпенская царква была з 1800 далучана да праваслаўя. Атрымліваецца, што ў 1813 годзе яна ўжо праваслаўная была. І маю пра--бабулю наўрад ці маглі ў ей запісаць... Трэба ўсе ж шукаць гэты запіс у нейкім касцеле | | |
2 февраля 2009 19:10Helena Шаноуная Алена! А у цябе ёсць спiс вунiяцкiх храмау? Я дауно гэта праглядау, ужо не помню. З Забеламi у мяне таксама не зусiм ясна. Я ужо думау, што там некалькi храмау было. Але хутчэй за усё iх адбiралi. Шукай Пукаускi касцёл i Камянскi. Камень ад нас таксама недалёка. Звярнi увагу на тое, што калi дзiця слабае, то служыцель прыязджау дадому. Яго запрасiць маглi з любога месца! --- Ищу: Радзюкевич Нестер Тимофеевич, Писарик Савелий (Саука), Каляда (Коледа) Антон, Каляда Агафия Калистратовна | | |
2 февраля 2009 20:22 | | |
Stretta Минск Сообщений: 936 На сайте с 2008 г. Рейтинг: 1789 | Наверх ##
4 февраля 2009 23:42 Helena написал: [q] Такім чынам, нараджэнне 1813 году ў Замосці я і не знайду, бо касцел пабудавалі ў 1823... [/q]
Так как мои предки были из Осова, Замостский костёл меня тоже интересует. В фонде Слуцкой духовной консистории хранится «Дело о проведении следствия об устройстве в бывшей униатской замостской Покровской церкви римско-католического костёла и поклонении прихожан останкам фундатора костёла помещика Винки Ратомского (1833 – 1842 гг.)» В этом документе указано «…что Слуцкого уезда в селе Замостье фундушевая во имя Покрова Пресвятыя Богородицы каменная церковь присоединена из унии к православию 1 –го июня 1795 года и вместе с нею принадлежащие к оной приходом село Замостье и четыре деревни: Рудня, Страхов, Виннисцы и Леньки…» «…с формулярными о церквах за прежние годы ведомостями, по коим оная церковь значится вышеписанною 1795 года по 1802-й с теми же деревнями…» «В 1796- 1797- 1798 годах местный приходский священник был Андрей Бирюкович, а в 1800, 1801 и 1802 годах досматривал Замостский приход Забельский священник Матвей Терравский. Дело же о поступлении Замостской грекороссийской церкви в ведомство римско-католического духовенства, равно и о совращении прихожан ея, в консисторском архиве не отыскано». Т.е. до 1795 года в Замостье была Покровская униатская церковь. С 1795 по 1802 она существовала, как православная ( я сама видела в Слуцких сборниках подшитую МК Замостской церкви, по-моему, за 1797 год – за год всего 9 записей, обращались туда только крестьяне). После 1802 года церковь каким-то образом стала римо-католическим костёлом. А как именно это произошло – этого через 40 лет, в 1842 году, в Слуцкой консистории уже не помнили, и никаких документов не осталось. --- С уважением
=С.В.=
Ищу: Михаловские, Масаковские, Дыбовские, Козловские, Забродские, Савичи (Слуцкий, Бобруйский, Игуменский и Минский уезды)
Все мои личные данные и сведения о моих предках размещены мною на сайте добровольно, специально для поиска род | | |
5 февраля 2009 12:03Stretta Вы супер малайчына! Дзе Вы толькi знаходзiце такую цудоуную iнфармацыю? Можа там ёсць i пра Забельскi храм, з якога году ён i што з iм здарылася пасля акупацыi у 1795? Загадзя Вам вялiкi, вялiкi дзякуй!!! --- Ищу: Радзюкевич Нестер Тимофеевич, Писарик Савелий (Саука), Каляда (Коледа) Антон, Каляда Агафия Калистратовна | | |
5 февраля 2009 15:56Helena --- Ищу: Радзюкевич Нестер Тимофеевич, Писарик Савелий (Саука), Каляда (Коледа) Антон, Каляда Агафия Калистратовна | | |
|