Загрузите GEDCOM-файл на ВГД   [х]
Всероссийское Генеалогическое Древо
На сайте ВГД собираются люди, увлеченные генеалогией, историей, геральдикой и т.д. Здесь вы найдете собеседников, экспертов, умелых помощников в поисках предков и родственников. Вам подскажут где искать документы о павших в боях и пропавших без вести, в какой архив обратиться при исследовании родословной своей семьи, помогут определить по старой фотографии принадлежность к воинским частям, ведомствам и чину. ВГД - поиск людей в прошлом, настоящем и будущем!
Вниз ⇊

Захарко, Zacharko (Zacharewicz) Helena

← Назад    Вперед →Страницы: 1 * 2 Вперед →
Модераторы: N_Volga, Радомир
Marylion
Новичок

Gdańsk, Polska
На сайте с 2020 г.
Рейтинг: 3
Witam. czy można zidentyfikować czego dotyczy zdjęcie? jest na nim moja Babcia Helena Zacharko. Zrobione jest w Rydze lun St.Petersburgu przed 1918r. Według przekazu rodzinnego Babcia pracowała w mennicy w St.Pietrogrodzie, a w Rydze się uczyła w szkole(ale nie wiem której). Wolałabym to sprawdzić.pozdrawiam

Прикрепленный файл: SAM_6324.JPG
---
Szukam rodziny Heleny Zacharko
Marylion
Новичок

Gdańsk, Polska
На сайте с 2020 г.
Witam. czy można zidentyfikować czego dotyczy zdjęcie? jest na nim moja Babcia Helena Zacharko. Zrobione jest w Rydze przed 1918r

Прикрепленный файл: SAM_6317.JPG
---
К данной теме присоединена тема "Poszukiwanie Heleny Zacharko (Zacharewicz)" (9 октября 2020 12:03)
Marylion
Новичок

Gdańsk, Polska
На сайте с 2020 г.

Leontiya написал:
[q]
Marylion

Należała do szlachty?
[/q]

Szczerze powiem, że chyba nie. Na dokumentach ślubnych było zapisane włościanka. nazwisko matki Daszkiewicz Anna jest w sumie szlacheckie, ale nie znalazłam jeszcze połączenia.

---
Marylion
Новичок

Gdańsk, Polska
На сайте с 2020 г.
>> Ответ на сообщение пользователя kandi от 9 октября 2020 7:36

Przeszukałam parafię Saliena, i kościoły i dekanaty i nie znalazłam Heleny , córki Adama i Anny.W spisach też nie znalazłam.To znaczy jest nazwisko Zacharko ale nie te imiona.
---
milira

Рига - Вильнюс
На сайте с 2009 г.
Рейтинг: 2322

kandi написал:
[q]

Marylion написал:
[q]

Heleny Zacharko
[/q]

Ищу место жительства Елены Захарко, дочери Адама и Анны Дашкевич. В качестве места рождения указан Даугавпилс (1896г.), но по метрике свадьбы 1918г. в Санкт-Петербурге она была владелицей Салиенского уезда в Иллукше. Я просмотрела https://raduraksti.arhivi.lv к сожалению, не нашла. Фамилия Захарко есть, но не эти имена. Есть ли какие-нибудь гражданские документы, где она была бы зарегистрирована в больнице, где она родилась? Я не совсем уверена, жила ли она в Даугавпилсе или в соседнем приходе. С уважением

Салиенская волость
[/q]

Елена не могла быть владелицей уезда. Она скорее всего владела недвижимостью . Можно поискать именно в Иллукстком уезде, не в Двинске.

IrenaWaw

На сайте с 2020 г.
Рейтинг: 1098

Marylion написал:
[q]
Witam. czy można zidentyfikować czego dotyczy zdjęcie? jest na nim moja Babcia Helena Zacharko. Zrobione jest w Rydze lun St.Petersburgu przed 1918r. Według przekazu rodzinnego Babcia pracowała w mennicy w St.Pietrogrodzie, a w Rydze się uczyła w szkole(ale nie wiem której). Wolałabym to sprawdzić.pozdrawiam
[/q]

Jedynie co mogę powiedzieć na temat tego zdjęcia - moim zdaniem, zrobione w atelier fotograficznym.
w centrum osoba duchowna i nie prawosławna.
Czy są to parafianie?

Twarze nie wyglądają na szczęśliwe.
Od zdjęcia idzie aura dawnych, ale już znikających czasów.
Czy atelier znajduje się w b. Cerkwi albo klasztorze? To też świadczy o czasach wykonania zdjęcia. I o miejscowości też.

PS
Zmieniłam swoje zdanie)
Chyba to grupa parafian.
Czy to dokładnie wiadomo ze zdjęcie zrobione przed rokiem 1918?
Ubrania niektórych młodych pań to raczej lata 1920-te.
Może to parafianie cerkwi luterańskiej z pastorem w centrum?
wtedy raczej zrobione w Rydze.
Oczywiście że mogę nie mieć racji.

Geo Z

Geo Z

LT
На сайте с 2008 г.
Рейтинг: 13232

Marylion написал:
[q]
włościanka
[/q]

kandi написал:
[q]
владелицей
[/q]

włościanka - крестьянка. Не владелица.
Geo Z

Geo Z

LT
На сайте с 2008 г.
Рейтинг: 13232

Marylion написал:
[q]
Przeszukałam parafię Saliena, i kościoły i dekanaty
[/q]

Najbliższy kościół chyba w Jaunborne.
https://lv.wikipedia.org/wiki/Jaunbornes_baznīca
Marylion
Новичок

Gdańsk, Polska
На сайте с 2020 г.
>> Ответ на сообщение пользователя IrenaWaw от 9 октября 2020 13:56

Babcia (ur 1896r) w 1918r wzięła ślub w St.Petersburgu i stamtąd w 1918/1919 wyjechała z Dziadkiem do Polski, do Kałuszyna. na zdjęciu stoi nad kobietą w sukni w kratkę. Była katoliczką.
---
← Назад    Вперед →Страницы: 1 * 2 Вперед →
Модераторы: N_Volga, Радомир
Вверх ⇈