Наверх ##
11 августа 2021 18:50 Бондаренко Петр Степанович. Был узником Варшавской Цитадели времен польско-большевистской войны. В армию вступил в 1919, взят в плен в 1920-м BONDARENKO Piotr s. Szczepana – lat 31, Rosjanin wyznania prawosławnego. Kawaler [bardzo rzadko w aktach osadzonych pojawiała się informacja o stanie cywilnym]. Jeniec wojenny. W życiu cywilnym rolnik, w wojskowym – chorąży. Wzięty do niewoli 15 września 1920 r. Przebywał w IV Oddziale aresztu wojskowego w murach Cytadeli. 14 października 1920 r. złożył w X Pawilonie następujące zeznanie: „Do armii bolszewickiej zostałem zmobilizowany 14 października 1919 roku. Otrzymałem przydział do 128. Pułku Piechoty 25. Dywizjonu. Wcześniej służyłem w armii carskiej i z racji tego mianowano mnie pomocnikiem dowódcy batalionu. Od 10 września 1920 r. prowadziłem batalion na froncie polskim. 15 września zostałem wzięty do niewoli. Do wojska wzięto mnie przymusowo, do partii bolszewickiej nie należę”. Dalsze losy P. Bondarenki pozostają nieznane. http://muzeum-niepodleglosci.p...0.-Web.pdf --- Людвиги, Дашкевичи, Рощевские, Ращевские, Рошевские, Гржибовские, Висцицкие, Вистицкие, Багинские, Подскочимы, Поскочимы, Лукашевичи, Пашкевичи, Сташкевичи, Сташевичи, Козакевичи, Балтман, Ятовт, Первули, Бутины, Липатовы, Бакалдины |