Загрузите GEDCOM-файл на ВГД   [х]
Всероссийское Генеалогическое Древо
На сайте ВГД собираются люди, увлеченные генеалогией, историей, геральдикой и т.д. Здесь вы найдете собеседников, экспертов, умелых помощников в поисках предков и родственников. Вам подскажут где искать документы о павших в боях и пропавших без вести, в какой архив обратиться при исследовании родословной своей семьи, помогут определить по старой фотографии принадлежность к воинским частям, ведомствам и чину. ВГД - поиск людей в прошлом, настоящем и будущем!
Вниз ⇊
Адрес-календари http://www.book-old.ru/BookLib...lskoe.html и http://ebuw.uw.edu.pl/dlibra/docmetadata?id=7572 и http://ebuw.uw.edu.pl/dlibra/d...ublication

Метрические книги - http://metryki.genealodzy.pl/
Эвак. поляки 1943-1946 в Новосибирск., Кемеровск., Алтайский край в ГААК - http://www.archiv.ab.ru/files/inventory/%D0%A0921-1.pdf

Forum po polsku

Ten rozdział przeznaczony jest dla forumowiczów, którzy nie znają rosyjskiego lub... (zob. 1-wszą wiadomość ) — Эта тема создана для форумчан, которые не знают русского или... (см. 1-е сообщение)

← Назад    Вперед →Страницы: ← Назад 1 2 3 4 5 ... 9 10 11 12  13 14 15 16 17 ... 53 54 55 56 57 58 Вперед →
Модераторы: art, Wojciech, Asmodeika
Wojciech
Модератор раздела

Wojciech

Гданьск
На сайте с 2006 г.
Рейтинг: 2187
Ten rozdział przeznaczony jest dla forumowiczów, którzy nie znają rosyjskiego lub nie mają rosyjskiej czcionki. Pierwsza wiadomość OBOWIĄZKOWO powinna być napisana po polsku, odpowiedzi - jak wygodniej.

Эта тема создана для форумчан, которые не знают русского языка или не имеют возможности писать по-русски. Первое сообщение ОБЯЗАТЕЛЬНО должно быть написано по-польски, ответы — как удобней.

Uwaga dla osób, korzystających z Internet Eksplorera
Przy używaniu różnych kodów w jednej wiadomości zdarza sie, że jej tekst pojawia się zniekształcony - w postaci "krzaczków" lub "robaczków".
To zjawisko nie występuje, jeżeli korzysta sie z Mozilla Firefox lub Opery.

Внимание - кто пользуется Интернет Эксплорером
При использовании разных кодов в одном сообщении может случиться, что оно будет искажено - появится ряд странных знаков.
Это явление не выступает, если пользоваться Мозиллой или Оперой.

Moderator
Viktor-spb
Начинающий

На сайте с 2009 г.
Рейтинг: 21
Польское кладбище в ПГТ Ставище, Ставищенского района, Киевской области, которое находилось в заброшенном виде (/forum.vgd.ru/post/10/22958/p602289.htm#pp602289), всё таки благоустроили. Только приведением в порядок занималась не администрация посёлка, а частные лица.

[
Изображение на стороннем сайте: dcda792788e9t.jpg ]

[
Изображение на стороннем сайте: f84e123c1909t.jpg ]

[
Изображение на стороннем сайте: 152fd0c126f9t.jpg ]

[
Изображение на стороннем сайте: 5b84ce8d9c07t.jpg ]

[
Изображение на стороннем сайте: c48c209c5dc0t.jpg ]
apss

На сайте с 2009 г.
Рейтинг: 2772
Viktor-spb
Спасибо Вам, что опубликовали. Жителям посёлка низкий поклон.
tomasz1971
Новичок

На сайте с 2010 г.
Рейтинг: 2
Witam pięknie.
Minął wrzesień, październik chyli się powoli ku końcowi...a wiadomości żadnej ;(
Pewnie nudzę i się powtarzam, ale wydaje mi się, że nigdy tej odpowiedzi nie otrzymam...

Wiem, wiem, cierpliwość popłaca a_003.gif a_003.gif a_003.gif

Pozdrawiam Was serdecznie i mam nadzieję, że nie ma mi nikt za złe, że marudzę :D

Tomasz
---
Pozdrowienia z Polski ;)
aniemirka
Начинающий

Polska
На сайте с 2010 г.
Рейтинг: 6
Witam wszystkich!

Piszę, aby prosić Was o pomoc.

Mój dziadek - Sylweriusz Kisieliński s. Franciszka ur. 20.06.1889 r. niedaleko Warszawy został powołany do służby w wojsku carskim. Służył w Lejb-Gwardyjskim Pułku Jego Wysokości. W czasie służby w wojsku był w Afganistanie. W Petersburgu (w 1914-1915r.?) ożenił się z babcią Ireną Lewociuk, która tam była pokojówką/garderobianą (urodziła się w 1887r. w Czeremsze). Do domu (do Polski) wrócili prawdopodobnie w roku 1915.
Napisałam w tej sprawie do РГВИА w Moskwie. Wysłałam też pytanie o dziadka i babcię, o akt ich małżeństwa do archiwum w Petersburgu (в Центральный государственный исторический архив Санкт-Петербурга) . Czekam na odpowiedź od nich.

Gdzie jeszcze mogę szukać informacji, dokumentów o wojskowej służbie dziadka oraz o mojej babci? Może ktoś ma jakiś pomysł?

Jak uzyskać akt małżeństwa dziadków zawartego w Sankt Petersburgu?
Może pomoże mi ktoś, kto mieszka w Petersburgu?

Będę bardzo wdzięczna za każdą udzieloną mi pomoc.

Serdecznie pozdrawiam - Ania

aniemirka
Начинающий

Polska
На сайте с 2010 г.
Szkoda, że nikt nie może mi pomóc....

Bardzo na Waszą pomoc nadal liczę!

Ania
anna888r
Новичок

На сайте с 2010 г.
Witam, tu tez szukaja polacy http://www.rosjapl.info/forum/viewforum.php?f=15 swoich prodkow
---
переводчик польского и украинского языков
aniemirka
Начинающий

Polska
На сайте с 2010 г.
anna888 serdecznie dziękuję za informację!
Pozdrawiam
Ania
tomasz1971
Новичок

На сайте с 2010 г.
Witam.

Wiem, że już wiecie o liście, ale napiszę TU oficjalnie - dostałem odpowiedź !

Niech to będzie zachętą i wiedzą dla innych, którzy tu wejdą - że za pośrednictwem tegoż forum i wspaniałych ludzi, naprawdę można wiele zdziałać.
Wszystkim Wam bardzo dziękuję za pomoc no i oczywiście...liczę na dalszą współpracę, gdyż sam z pewnością sobie nie poradzę. a_003.gif
Спасибо Вам !!

Tomasz
---
Pozdrowienia z Polski ;)
Fast

На сайте с 2009 г.
Рейтинг: 41
Уважаемые форумчане! Помогите,пожалуйста,перевести документ...И - вопрос -может ли быть Польковская Камилла Жозефина(так она именуется в документе 1882г) быть родственницей указанных в документе людей? Заранее спасибо всем,кто откликнется! blink.gif

Прикрепленный файл: 536-polkowski.jpg
---
ищу ЯКОВЛЕВЫХ,ПРОКОПЦЕВЫХ,ПОЛЬКОВСКИХ,ЮРКОВСКИХ,ГЕРЛОВЕС, ПИСЧИКОВЫХ
Irina Ol

Irina Ol

С-Петербург
На сайте с 2009 г.
Рейтинг: 15699
1135438193_gal_kartka.jpg
← Назад    Вперед →Страницы: ← Назад 1 2 3 4 5 ... 9 10 11 12  13 14 15 16 17 ... 53 54 55 56 57 58 Вперед →
Модераторы: art, Wojciech, Asmodeika
Вверх ⇈