Forum po polsku
Ten rozdział przeznaczony jest dla forumowiczów, którzy nie znają rosyjskiego lub... (zob. 1-wszą wiadomość ) — Эта тема создана для форумчан, которые не знают русского или... (см. 1-е сообщение)
WojciechМодератор раздела  Гданьск Сообщений: 5874 На сайте с 2006 г. Рейтинг: 2189 | Наверх ##
6 апреля 2009 16:36 8 апреля 2009 9:10Przeglądarki Internetowe Ten rozdział przeznaczony jest dla forumowiczów, którzy nie znają rosyjskiego lub nie mają rosyjskiej czcionki. Pierwsza wiadomość OBOWIĄZKOWO powinna być napisana po polsku, odpowiedzi - jak wygodniej.
Эта тема создана для форумчан, которые не знают русского языка или не имеют возможности писать по-русски. Первое сообщение ОБЯЗАТЕЛЬНО должно быть написано по-польски, ответы — как удобней.
Uwaga dla osób, korzystających z Internet Eksplorera Przy używaniu różnych kodów w jednej wiadomości zdarza sie, że jej tekst pojawia się zniekształcony - w postaci "krzaczków" lub "robaczków". To zjawisko nie występuje, jeżeli korzysta sie z Mozilla Firefox lub Opery.
Внимание - кто пользуется Интернет Эксплорером При использовании разных кодов в одном сообщении может случиться, что оно будет искажено - появится ряд странных знаков. Это явление не выступает, если пользоваться Мозиллой или Оперой.
Moderator | | |
choirek Новичок
Warszawa Сообщений: 4 На сайте с 2021 г. Рейтинг: 9 | Наверх ##
4 ноября 2021 14:01 Witam wszystkich. Katerina skierowała mnie tu, z prośbą o pomoc, bo po rosyjsku to ja mogę przeczytać podstawowe słowa i zwroty, ale pisać z sensem nie dam rady. Poprosiłem o pomoc w kwestii poszukiwania losów Józefa Łubka, który został aresztowany w 1937 i ślad po nim zaginął. Cały wątek znajduje się tu (włącznie z linkami): https://forum.vgd.ru/151/125936/Jeżeli trzeba napisać jeszcze raz, po polsku, to oczywiście to zrobię. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam, Irek | | |
Lucjan Сообщений: 626 На сайте с 2017 г. Рейтинг: 166
| Наверх ##
4 ноября 2021 15:03 choirek написал: [q] Witam wszystkich. Katerina skierowała mnie tu, z prośbą o pomoc, bo po rosyjsku to ja mogę przeczytać podstawowe słowa i zwroty, ale pisać z sensem nie dam rady. Poprosiłem o pomoc w kwestii poszukiwania losów Józefa Łubka, który został aresztowany w 1937 i ślad po nim zaginął. Cały wątek znajduje się tu (włącznie z linkami): https://forum.vgd.ru/151/125936/ Jeżeli trzeba napisać jeszcze raz, po polsku, to oczywiście to zrobię. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam, Irek[/q]
Przepraszam, Irek. Czy Pan widział ten wyrok i jak on jest napisany? Czy to «Десять лет без права переписки»? Nie wiem jak to brzmi po Polsku. Chyba 10 lat bez możliwosci odsyłać i otrzymywać korespondencje... | | Лайк (1) |
Halny Сообщений: 241 На сайте с 2021 г. Рейтинг: 1058
| Наверх ##
4 ноября 2021 15:43 marcopolo написал: [q] Witam Szukam brata mojego dziadka. Miaі on na imiк Jуzef Kaszuba. Urodziі siк w Ludwikowie koіo Radomia, nie znam daty urodzenia, ale mуgі sie urodziж miкdzy 1889 a 1893. Jak byі mіody wyjechaі na wschуd do Rosji i њlad po nim zagin№і. Nie wim gdzie mam szukaж na stronach rosyjsko jкzycznych, nie za bardzo znam ten jкzyk. Pozdrawiam Marek Kaszuba[/q]
Dzień dobry, Do tej korespondencji dołączam wykaz Józefów Kaszubów, których udało się odnaleźć. Link nawet ze skanami metryk: https://regestry.lubgens.eu/viewpage.php?page_id=1057Pozdrawiam.
 | | |
kbg_dnepr Днипро (бывш. Днепропетровск) Сообщений: 7129 На сайте с 2008 г. Рейтинг: 4323
| Наверх ##
18 декабря 2021 18:37 --- Катерина
Глушак (Брянск.) Ковалев, Федосенко (Могилевск.)
Оглотков (Горбат. у. НГГ) Алькин Жарков Кульдишов Баландин (Симб. губ.)
Клышкин Власенко Сакунов Кучерявенко (Глухов)
Кириченко Бондаренко Белоус Страшный (Новомоск. Днепроп.) | | |
brysiuНовичок  Polska Сообщений: 10 На сайте с 2011 г. Рейтинг: 6 | Наверх ##
10 февраля 2022 8:26 Czy ktoś potrafi odczytać imiona przodków Kacpra - Gaspara
 --- Интересуют: Бялецкий, Мих. Степ.-Сигизмунд.,
фольв. Белявин.Виленская Губерния. Вилейский уезд. | | |
Ruzhanna Ставрополь Сообщений: 1640 На сайте с 2015 г. Рейтинг: 1190 | Наверх ##
10 февраля 2022 9:13 brysiu
Wydaje sie mi ze to Василий -.> Степан -.> Николай -.> Гацпер Bazyli - Stefan -Mikolaj - Gacper | | |
guenther Понемногу отовсюду Сообщений: 764 На сайте с 2019 г. Рейтинг: 1767 | Наверх ##
18 декабря 2022 0:11 18 декабря 2022 0:12 Witam, szanowni państwo. Gdzie w Polsce można kupić tak piękne lampy na cmentarze (nie granit)? Czy jest produkcja? | | |
IrenaWaw Сообщений: 1687 На сайте с 2020 г. Рейтинг: 1098
| Наверх ##
18 декабря 2022 0:13 gyunter написал: [q] Witam, szanowni państwo.
Gdzie w Polsce można kupić tak piękne znicze na cmentarze (nie granit)? Czy jest produkcja?
[/q]
W każdym supermarkecie każdego roku przed listopadem --- Архивы и библиотеки Варшавы.
Поиском документов для Карты Поляка НЕ ЗАНИМАЮСЬ.
Убедительная просьба не писать мне в Личные сообщения просьб о поисках документов с указанием национальности.
Все сообщения такого содержания будут оставаться без ответа и удаляться. | | Лайк (1) |
guenther Понемногу отовсюду Сообщений: 764 На сайте с 2019 г. Рейтинг: 1767 | Наверх ##
18 декабря 2022 0:17 IrenaWaw, Dziękuję Ci. Dlatego w grudniu nie znalazłem nic porządnego | | |
IrenaWaw Сообщений: 1687 На сайте с 2020 г. Рейтинг: 1098
| Наверх ##
18 декабря 2022 0:21 gyunter написал: [q] IrenaWaw, Dziękuję Ci. Dlatego w grudniu nie znalazłem nic porządnego [/q]
При каждом кладбище есть небольшой магазин - лавка и там всегда можно купить. У торговцев вдоль стен кладбищ или у входа - где как, у тех, что продают цветы. В супермаркетах начинают продавать за 2-3 недели до 1 ноября. Стоят горы зниче, всех размеров. --- Архивы и библиотеки Варшавы.
Поиском документов для Карты Поляка НЕ ЗАНИМАЮСЬ.
Убедительная просьба не писать мне в Личные сообщения просьб о поисках документов с указанием национальности.
Все сообщения такого содержания будут оставаться без ответа и удаляться. | | Лайк (2) |
|