Загрузите GEDCOM-файл на ВГД   [х]
Всероссийское Генеалогическое Древо
На сайте ВГД собираются люди, увлеченные генеалогией, историей, геральдикой и т.д. Здесь вы найдете собеседников, экспертов, умелых помощников в поисках предков и родственников. Вам подскажут где искать документы о павших в боях и пропавших без вести, в какой архив обратиться при исследовании родословной своей семьи, помогут определить по старой фотографии принадлежность к воинским частям, ведомствам и чину. ВГД - поиск людей в прошлом, настоящем и будущем!
Вниз ⇊
Адрес-календари http://www.book-old.ru/BookLib...lskoe.html и http://ebuw.uw.edu.pl/dlibra/docmetadata?id=7572 и http://ebuw.uw.edu.pl/dlibra/d...ublication

Метрические книги - http://metryki.genealodzy.pl/
Эвак. поляки 1943-1946 в Новосибирск., Кемеровск., Алтайский край в ГААК - http://www.archiv.ab.ru/files/inventory/%D0%A0921-1.pdf

Forum po polsku

Ten rozdział przeznaczony jest dla forumowiczów, którzy nie znają rosyjskiego lub... (zob. 1-wszą wiadomość ) — Эта тема создана для форумчан, которые не знают русского или... (см. 1-е сообщение)

← Назад    Вперед →Страницы: ← Назад 1 2 3 4 5 ... 45 46 47 48 49 * 50 51 52 53 54 55 56 57 58 Вперед →
Модераторы: art, Wojciech
Wojciech
Модератор раздела

Wojciech

Гданьск
На сайте с 2006 г.
Рейтинг: 2189
Ten rozdział przeznaczony jest dla forumowiczów, którzy nie znają rosyjskiego lub nie mają rosyjskiej czcionki. Pierwsza wiadomość OBOWIĄZKOWO powinna być napisana po polsku, odpowiedzi - jak wygodniej.

Эта тема создана для форумчан, которые не знают русского языка или не имеют возможности писать по-русски. Первое сообщение ОБЯЗАТЕЛЬНО должно быть написано по-польски, ответы — как удобней.

Uwaga dla osób, korzystających z Internet Eksplorera
Przy używaniu różnych kodów w jednej wiadomości zdarza sie, że jej tekst pojawia się zniekształcony - w postaci "krzaczków" lub "robaczków".
To zjawisko nie występuje, jeżeli korzysta sie z Mozilla Firefox lub Opery.

Внимание - кто пользуется Интернет Эксплорером
При использовании разных кодов в одном сообщении может случиться, что оно будет искажено - появится ряд странных знаков.
Это явление не выступает, если пользоваться Мозиллой или Оперой.

Moderator
brysiu
Новичок

brysiu

Polska
На сайте с 2011 г.
Рейтинг: 6
Mam problem z odczytaniem rodowitego nazwiska dziecka Michała i Antoniny Białeckich. Posiadam dwa dokumenty metrykę chrztu i akt zgonu oba dość nieczytelne jak dla mnie. Według mojej wiedzy Antonina była z domu Rudzińska jednak dokumenty temu przeczą jest to raczej inne nazwisko.

Прикрепленный файл: Akt zgonu.jpg
---
Интересуют: Бялецкий, Мих. Степ.-Сигизмунд.,
фольв. Белявин.Виленская Губерния. Вилейский уезд.
brysiu
Новичок

brysiu

Polska
На сайте с 2011 г.

brysiu написал:
[q]
Mam problem z odczytaniem rodowitego nazwiska matki dziecka Michała i Antoniny Białeckich. Posiadam dwa dokumenty metrykę chrztu i akt zgonu oba dość nieczytelne jak dla mnie. Według mojej wiedzy Antonina była z domu Rudzińska jednak dokumenty temu przeczą jest to raczej inne nazwisko.
[/q]

---
brysiu
Новичок

brysiu

Polska
На сайте с 2011 г.
Chodzi oczywiście o nazwisko panieńskie matki Przepraszam za nieprecyzyjny pierwszy wpis. Interesuje mnie tekst w ramkach. Z tego co potrafiłem odczytać to " Urodzonych (Szlachetnych) Michała i Antoniny z domu............ Białeckich"

Прикрепленный файл: metryka urodzenia.jpg
---
Ruzhanna

Ruzhanna

Ставрополь
На сайте с 2015 г.
Рейтинг: 1184
brysiu
Moim zdaniem jest to nazwisko Fastowicz.
brysiu
Новичок

brysiu

Polska
На сайте с 2011 г.

Ruzhanna написал:
[q]
brysiu
Moim zdaniem jest to nazwisko Fastowicz.
[/q]
czyli urodzona Fastowiczowa czyli Fastowicz - dzięki bardzo bardzo.
Możliwe że Michał miał dwie żony ale żeby miały te same imiona to mało prawdopodobne.

---
Dafna1961

На сайте с 2018 г.
Рейтинг: 19
Drodzy uczestnicy forum z Polski,
nie mógł by ktoś zadzwonić w kościół (Parafia pw. św. Stanisława B, ul. Kopernika 25, 19-212 Białaszewo) +48 86 273 21 94 ? Czy mają Księgi metrykalne 1728-1867? Przyszło mi taki komunikat: “Archiwum Państwowe w Białymstoku Oddział w Łomży uprzejmie informuje, że w swoim zasobie przechowuje akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Białaszewie tylko z lat 1890-1938. Według naszej wiedzy akta z okresu wcześniejszego należy poszukiwać bezpośrednio w parafii w Białaszewie”.
victor2017

Минск
На сайте с 2017 г.
Рейтинг: 801
Być może ktoś wie, gdzie szukać w polskich archiwach lustracji (inwentarzy) północnych ziem XVIII-wiecznego naczelnika Ovrucha? W polskim atlasie z 1899 r. „Rosyjskie ziemie Rzeczypospolitej od XVI do XVII wieku” pod redakcją Aleksandra Jabłońskiego współczesna dzielnica Bragin na Białorusi była częścią naczelnika Ovrucha w województwie kijowskim Królestwa Polskiego. Bardzo zainteresowany inwentaryzacją osiedli (lub naczelnika, który obejmował osady), które obecnie znajdują się na Białorusi (Bpagin, Komarin, Zhary, Gden). Zasadniczo, czy zachowano jakieś zapasy dla tych ziem?
Yanina1978
Новичок

Россия
На сайте с 2019 г.
Рейтинг: 1

brysiu написал:
[q]
Mam problem z odczytaniem rodowitego nazwiska dziecka Michała i Antoniny Białeckich. Posiadam dwa dokumenty metrykę chrztu i akt zgonu oba dość nieczytelne jak dla mnie. Według mojej wiedzy Antonina była z domu Rudzińska jednak dokumenty temu przeczą jest to raczej inne nazwisko.
[/q]

Bialetsky Stanislav Stepanovich (Stefanowicz).

Прикрепленный файл: 81648160_608829093250980_3471203220146094080_n.jpg
realdozor

realdozor

Мюнхен
На сайте с 2018 г.
Рейтинг: 1473
Na stronie tytułowej spisu mieszkańców wsi Sierakozce - Imelan Adam Bielskiy jest wskazany jako właściciel wioski, ale w wyszukiwarce Google nie znalazłem nic na ten temat. Czy możesz mi powiedzieć kilka źródeł, w których możesz znaleźć informacje na temat tej postaci.

Прикрепленный файл: Image Adam.jpg
---
Работаю по архивам Германии и Украины. Мои рода: Касьяненко и Шовкоплясы (с. Ястребенное, Сумской у. Харьк. губ.), Грабовец и Малеванные (с. Поддубовка, Прилукский у. Полтавской губ.), Колесник и Новохацие (сл. Евсуг, Старобельский у. Харьковской губ.), Подстегины и Шуваловы (Бар. Дубрава, Орехово-З
Irina Ol

Irina Ol

С-Петербург
На сайте с 2009 г.
Рейтинг: 15783

realdozor написал:
[q]
Imelan Adam Bielskiy
[/q]
Imę Pana Adama Bielskiego
Horążego Ziemie Lwowskiey
(Пана Адама Бельского Хорунжего Земли Львовской).
---
С уважением, Ирина.
← Назад    Вперед →Страницы: ← Назад 1 2 3 4 5 ... 45 46 47 48 49 * 50 51 52 53 54 55 56 57 58 Вперед →
Модераторы: art, Wojciech
Вверх ⇈