Forum po polsku
Ten rozdział przeznaczony jest dla forumowiczów, którzy nie znają rosyjskiego lub... (zob. 1-wszą wiadomość ) — Эта тема создана для форумчан, которые не знают русского или... (см. 1-е сообщение)
WojciechМодератор раздела  Гданьск Сообщений: 5874 На сайте с 2006 г. Рейтинг: 2189 | Наверх ##
6 апреля 2009 16:36 8 апреля 2009 9:10Przeglądarki Internetowe Ten rozdział przeznaczony jest dla forumowiczów, którzy nie znają rosyjskiego lub nie mają rosyjskiej czcionki. Pierwsza wiadomość OBOWIĄZKOWO powinna być napisana po polsku, odpowiedzi - jak wygodniej.
Эта тема создана для форумчан, которые не знают русского языка или не имеют возможности писать по-русски. Первое сообщение ОБЯЗАТЕЛЬНО должно быть написано по-польски, ответы — как удобней.
Uwaga dla osób, korzystających z Internet Eksplorera Przy używaniu różnych kodów w jednej wiadomości zdarza sie, że jej tekst pojawia się zniekształcony - w postaci "krzaczków" lub "robaczków". To zjawisko nie występuje, jeżeli korzysta sie z Mozilla Firefox lub Opery.
Внимание - кто пользуется Интернет Эксплорером При использовании разных кодов в одном сообщении может случиться, что оно будет искажено - появится ряд странных знаков. Это явление не выступает, если пользоваться Мозиллой или Оперой.
Moderator | | |
Kobo Начинающий
31 июля 2016 22:36 Dziękuję Krzysztofie - napisałam. Pozdrawiam, --- Bogumiła
/Pożarska Aleksandra , Pożarska Elżbieta, Pożarski Jan, Fastowiec ,Pierzchała , Ukraina ,Rosja | | |
Ar4 Новичок
3 августа 2016 19:47 Администратором проекта Тверской Регион объявлен сбор средств в фонд пожертвований TverRegion проекта на тест Ветерана Великой Отечественной Войны. Ветеран прошел всю войну, освобождал Варшаву и концентрационные лагеря в Польше. В комментарии к платежу (‘Note’) необходимо написать : ‘for Veteran of WWII’ Пожертвования можно внести здесь - Фонд пожертвований TverRegion проекта : https://www.familytreedna.com/...TverRegion | | |
jwk45Участник  Сообщений: 55 На сайте с 2012 г. Рейтинг: 31 | Наверх ##
22 августа 2016 1:45 Bardzo proszę, niech mi ktoś pomoże!
W dokumentach, które dostałam z archiwum jest miejsce urodzenia mojego krewnego: Osiedle fabryczne Bobryk (Бобрик) koło - tak mi się wydaje - Mytiszczi (Мыти́щи). Czy ktoś z Państwa wie - czy w okolicach Mytiszczy było osiedle Bobrik.
A jeżeli nie tam, to gdzie mogło to być?
| | |
22 августа 2016 1:59 To jest dokument, który dostałam z Archiwum
 | | |
Witalij Olszewski Сообщений: 700 На сайте с 2004 г. Рейтинг: 469
| Наверх ##
22 августа 2016 7:46 jwk45 написал: [q] Bardzo proszę, niech mi ktoś pomoże!
W dokumentach, które dostałam z archiwum jest miejsce urodzenia mojego krewnego: Osiedle fabryczne Bobryk (Бобрик) koło - tak mi się wydaje - Mytiszczi (Мыти́щи). Czy ktoś z Państwa wie - czy w okolicach Mytiszczy było osiedle Bobrik.
A jeżeli nie tam, to gdzie mogło to być?[/q]
Byc moze to taki " ... Bobryk g. Minskiej w Rosji ..." ? Dzis to pos. miejskiego typu Bobr, Krupskiego powiatu Minskiego obwodu, Respublika Bialorus. Pozdrawiam, --- Ольшевские, Корыцкие, Карлинские, Бучинские, Ясиневич, Козерадские, Лучинские, Войцеховские, Ендржеевские, Ясинские, Болсуновские, Лясоцкие, Боревич, Левицкие, Свейковские, Медецкие, Оверкович, Шиманские, Островские, Люблинские, Щирские, Запольские и др. | | |
22 августа 2016 9:03 Witalij, bardzo serdecznie dziękuję Ci za zaangażowanie.
Na początku też myślałam o guberni mińskiej, ale:
1. litera przed wyrazem na "M" to polskie "k", czyli skrót od "w pobliżu" 2. Jeśli jest wybudowane osiedle fabryczne (a w dokumencie jest napisane, że urodził się w osiedlu fabrycznym Bobryk), to niedaleko tego osiedla musi być jakaś duża fabryka. Czy w krupskim powiecie był na początku XX wieku duży przemysł? | | |
andrey-by Minsk, Belarus Сообщений: 459 На сайте с 2010 г. Рейтинг: 247 | Наверх ##
22 августа 2016 20:29 jwk45 написал: [q] Czy w krupskim powiecie był na początku XX wieku duży przemysł?[/q]
Koło m. Bobr pow. Krupskiego żadnych dużych przemysłów. I miejsce to na starych mapach jest jako Bobr. --- Ищу по фамилиям Погоский, Погоцкий, Pohoski, Брилевский, Brylewski. Беларусь, Польша. | | |
К данной теме присоединена тема "Bardzo proszę o pomoc" (22 августа 2016 21:08)
|
23 августа 2016 9:40 Czyli - impas! A mam jeszcze jedno pytanie- czy ktoś z Państwa ma jakiś pomysł na to dlaczego Władysław Krawczyk przyjechał do Wilna bez jakichkolwiek dokumentów a Jego dane zostały sporzadzone na podstawie zeznań (np data urodzenia - "rzekomo 1906 rok")? Przechodził przez "zieloną granicę"? | | |
Witalij Olszewski Сообщений: 700 На сайте с 2004 г. Рейтинг: 469
| Наверх ##
23 августа 2016 10:01 23 августа 2016 10:04 jwk45 написал: [q] Czyli - impas! A mam jeszcze jedno pytanie- czy ktoś z Państwa ma jakiś pomysł na to dlaczego Władysław Krawczyk przyjechał do Wilna bez jakichkolwiek dokumentów a Jego dane zostały sporzadzone na podstawie zeznań (np data urodzenia - "rzekomo 1906 rok")? Przechodził przez "zieloną granicę"?[/q] Polecił by Pani przejrzeć wszystkie Bobryki, przede wszystkim wzdłuż starej rosyjsko-polsko-litewskiej granicy, mi zdaje się, że najbliższy od Wilna na rosyjskiej stronie i okaże się Waszym, chociaż sądząc z nazwiska, ten człowiek moze miec ukraińskie korzenie. Na terytorium dzisiejszej Ukrainy wsiow Bobryk i pochodnych od jego ponad wszysteko jest. Zaczniemy od tego: http://dir.icm.edu.pl/?find_te...8&y=12 --- Ольшевские, Корыцкие, Карлинские, Бучинские, Ясиневич, Козерадские, Лучинские, Войцеховские, Ендржеевские, Ясинские, Болсуновские, Лясоцкие, Боревич, Левицкие, Свейковские, Медецкие, Оверкович, Шиманские, Островские, Люблинские, Щирские, Запольские и др. | | |
|