Загрузите GEDCOM-файл на ВГД   [х]
Всероссийское Генеалогическое Древо
На сайте ВГД собираются люди, увлеченные генеалогией, историей, геральдикой и т.д. Здесь вы найдете собеседников, экспертов, умелых помощников в поисках предков и родственников. Вам подскажут где искать документы о павших в боях и пропавших без вести, в какой архив обратиться при исследовании родословной своей семьи, помогут определить по старой фотографии принадлежность к воинским частям, ведомствам и чину. ВГД - поиск людей в прошлом, настоящем и будущем!
Вниз ⇊
Адрес-календари http://www.book-old.ru/BookLib...lskoe.html и http://ebuw.uw.edu.pl/dlibra/docmetadata?id=7572 и http://ebuw.uw.edu.pl/dlibra/d...ublication

Метрические книги - http://metryki.genealodzy.pl/
Эвак. поляки 1943-1946 в Новосибирск., Кемеровск., Алтайский край в ГААК - http://www.archiv.ab.ru/files/inventory/%D0%A0921-1.pdf

Forum po polsku

Ten rozdział przeznaczony jest dla forumowiczów, którzy nie znają rosyjskiego lub... (zob. 1-wszą wiadomość ) — Эта тема создана для форумчан, которые не знают русского или... (см. 1-е сообщение)

← Назад    Вперед →Страницы: ← Назад 1 2 3 4 5 ... 23 24 25 26 27 * 28 29 30 31 ... 53 54 55 56 57 58 Вперед →
Модераторы: art, Wojciech
Wojciech
Модератор раздела

Wojciech

Гданьск
На сайте с 2006 г.
Рейтинг: 2189
Ten rozdział przeznaczony jest dla forumowiczów, którzy nie znają rosyjskiego lub nie mają rosyjskiej czcionki. Pierwsza wiadomość OBOWIĄZKOWO powinna być napisana po polsku, odpowiedzi - jak wygodniej.

Эта тема создана для форумчан, которые не знают русского языка или не имеют возможности писать по-русски. Первое сообщение ОБЯЗАТЕЛЬНО должно быть написано по-польски, ответы — как удобней.

Uwaga dla osób, korzystających z Internet Eksplorera
Przy używaniu różnych kodów w jednej wiadomości zdarza sie, że jej tekst pojawia się zniekształcony - w postaci "krzaczków" lub "robaczków".
To zjawisko nie występuje, jeżeli korzysta sie z Mozilla Firefox lub Opery.

Внимание - кто пользуется Интернет Эксплорером
При использовании разных кодов в одном сообщении может случиться, что оно будет искажено - появится ряд странных знаков.
Это явление не выступает, если пользоваться Мозиллой или Оперой.

Moderator
R222
ищет семью Woinski (Воиньски) в Польше ?
В Польше в восемнадцатом до ХХ века произошли фамилии Woiński
что подтверждается и Вы можете проверить - уже проиндексированы акты метрические
Hronolog
Новичок

Ukraine
На сайте с 2009 г.
Рейтинг: 2
Witajcie. Poszukuję krewnych. Nazwisko Obiedzinski. Bracia Jan, Kazimierz i Antoni. Ich ojciec Wincenty. Znana jest przybliżona data urodzin Jana – 1863 rok. Przed rokiem 1900 przenieśli się z terytorium Ukrainy w Kraj Krasnodarski. Mieli rodzinę w Polsce.

marcin_piepik
Новичок

xxx
На сайте с 2013 г.
Рейтинг: 1
Witam. Szukam informacji o rodzinie Piepik (ros.пепик) z terenów Wołkowysk, Mińsk, Zasław (wieś Niedreska), o rodzinie

Ostrowski z terenów Wołkowyska, a także rodzinie Jackiewicz (wieś. Jasienowica).

---
xxx
Alyona7

На сайте с 2010 г.
Рейтинг: 913
marcin_piepik,

w książce telefonicznej w Mińsku 13 osób o nazwisku Piepik zobacz tutaj
oksanavika
Новичок

На сайте с 2014 г.
Рейтинг: 4
Cześć. Szukam informacji o swoich krewnych z Polski: pradziadek Yang Kopelets który ożenił się z Katarzyną Jurkiewicz. Mieli dwie córki: Mary Kopelets (rod.1912godu) i Stanislava Kopelets (1914). Katarzyna Kopelets (Jurkiewicz) zmarł w 1914 roku na narodziny córki Stanislava. Wziął w przybrana matka Katarzyna. Yang Kopelets wyszła ponownie za mąż. To wszystko, co wiem. Byłbym wdzięczny za wszelkie informacje.
---
ищу сведения о Яне Копелец который находился в браке с Катажиной Юркевич (jurkiewicz)
ivn_vk

Нижний Новгород
На сайте с 2013 г.
Рейтинг: 477
Dzień dobry, może ktoś do czynienia z dokumentami archiwum polskiego garnizonu wojskowego broniącego Przemyśl w czasie I wojny światowej (WWI). Chciałbym, aby znaleźć informacje na przodka, który nosił stopień młodszego podoficera Policji Skarbu i został schwytany przez wojska rosyjskie w 1915 roku w Przemyślu.
justyna;janiak
Новичок

wigan
На сайте с 2014 г.
hello once again thank for your support and big thank you all i looking family my grandmouther Czesława Skuratowicz i try tell you all history my grandmother probably live and born in Замосточье — деревня, Руднянский сельсовет, Червенский район, Минская область her mum and dad have some nobility roots which i dont know they have some farm and what my grandmother was say property right for this grounds she was live there with her sister Hanna Skuratowicz mother Maria Skuratowicz and dad Michał Skuratowicz and family skuratowicz i must say my grand grandmother and her maiden name was Skuratowicz as well i know my grand granddad "fight"with Bolshevik and when second war starts he has been sent to Sybir,my grand grand mother with my grandmum Czesława and her sister Hanna escape to Germany when they work in optic factory and some years later arrive to Poland to Łódź,when war was finished my grandgrand mother was than much afraid one way German and other Russian so she destroid all documents,my grandmother have one document with only one right name and surname other information its false ,my mum try find some family years ago ask to help polish red cross but unfortunately they find nothing i try used ancestry web site but i can find anything looking like will be my family.My grandmother died three weeks ago and i swear to myself I will do anything i can do to find something,so i have only little information about my family its sad because that don't give me long-range .i write again in some days next week and i try give you all name family who's emigrate to USA ,France ,and probably stay in Bialorus.
witam serdecznie poszukuje rodziny Skuratowicz z Zamastocca rejon Miński gmina Czerwiensk i rudnianskij rada gminy tlumaczylam to z Rosyjskiego Замосточье — деревня, Руднянский сельсовет, Червенский район, Минская область ,poszukuje rodziny mojej babco ,ktora zmarła trzy tygodnie temu, to juz kolejna moja próba ZNALEZIENIA KOGOKOLWIEK Z RODZINY,ZACZNE OD TEGO ŻE WSZYSTKIE DOKUMENTY JAKIE posiadala moja babcia zniszczyla tuz po drugiej wojnie swiatowej moja prababcia poniewaz tak przypuisczam bala sie z jednej strony Rosjan ,a z drugiej niemcow ,jestem w posiadaniu jedynego dokumentu z urzedu repatryjacyjnego w Lodzi(miasto gdzie osiedlila sie moja babka ,ciotka i prababcia)na ktorym jedyna prawdziwa informacja jest jej imie i nazwisko wszystko zostalo sfalszowane.jESTEM W POSIADANIU NIE WIELKIEJ ILOSCI INFORMACJI ALE OBIECALAM SOBIE ZE ZROBIE CO W MOJEJ MOCY I POSTARAM SIE COS ZNALESC,SZUKALAM JUZ NA ANCESTRY ,MOJA MAMA W LATACH 90-TYCH przez Polski Czerwony Krzyz ale nie ani ja ani ona nie znalazlysmy nic zatem moja Bbcia urodzila sie w wyzej wymienionej wsi i tam mieszkala do momentu rozpoczecia wojny jak samam mowila rodzina Skuratowicz miala nadane tytul szlachecki ,czy hrabiowski,mieli ogromne polacie ziemi ,moj pradziadek Michał Skuratowicz byl czlowiekiem walczacym z uwczesna wladza wiec kiedy weszli Bolszewicy i zaczela sie wojna zeslano go na SAybir i sluch po nim zaginal Moja prababcia Maria Skuratowicz probowala sie dowiadywac gdzie jest i co z nim sie stalo na prozno,gdy rozpoczela sie wojna Moja prababka Maria ,babcia CZesława i ciocia Hanna uciekly z ojczystego kraju trafiajac do Niemiec tam pracowaly w zakladach optycznych,po wozakonczeniu wojny osiedlily sie w Aleksandrowie Łódzkim kolo Łodzi,wiem rowniez ze w tejze miescowosci Zamastocca mieszkali razem cala rodzina ciekawostka jest ze przbabci nazwisko panienskie czyli rodowe rowniez brzmialo Skuratowicz wiem również że brat prabaci przed wojan emigrowal do USA ,jeden z braci zostal wcielony do Wermahtu i wyladowal w czasie wojny w szpitalu we Francji z opowiesci babci wiem ze probowal sie z nimi kontaktowac kiedy byly w Niemczech ale slad sie urwal tyle co wiem postaram sie napisać imiona braci prabaci musze skonsultowac to z mama poniewaz nie chce nikogo wprowadzic w blad serdecznie dziekuje wszystkim ktorzy to czytaja i w jakikolwiek sposob mogliby mi pomoc naprowadzajac gdzie jeszcze powinnam poszukac dziekuje serdecznie
---
i m looking family Skuratowicz from Zamastocca
Geo Z

Geo Z

LT
На сайте с 2008 г.
Рейтинг: 13232
Ze Słownika geograficzny Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich
Zamostocze albo Zamoście w powiecie Ihumieńskim gubernii Mińskiej.
Ihumień - dawna nazwa Czerwienia.

Прикрепленный файл: Clipboard.jpg
Geo Z

Geo Z

LT
На сайте с 2008 г.
Рейтинг: 13232
Zamostocze na mapie z roku 1981.

Прикрепленный файл: Clipboard01.jpg
justyna;janiak
Новичок

wigan
На сайте с 2014 г.
dziekuje Geo Z
---
i m looking family Skuratowicz from Zamastocca
← Назад    Вперед →Страницы: ← Назад 1 2 3 4 5 ... 23 24 25 26 27 * 28 29 30 31 ... 53 54 55 56 57 58 Вперед →
Модераторы: art, Wojciech
Вверх ⇈