akhmadiolga написал:
[q]
Stefan_K napisał:
[q]
Dzień dobry. Jestem zainteresowany wszelkimi informacjami na temat KONETSKY Stefan Frantsevich, urodzony w 1885 roku. Urodził się mniej więcej w Białymstoku. Według nierzetelnych informacji we wsi Sobolewo Czy w ogóle istnieje coś takiego? Będę wdzięczny za informacje. Może żyje któryś z jego krewnych.
[/q]
Witam! Stefan Frantsevich Konetsky jest moim pradziadkiem. Moja babcia, Soetskaya Leocadia Stefanovna. Chętnie poznam moich krewnych.
[/q]
Franciszek Koniecki urodził się w mieście Łomży w roku 1846 akt 152 . Syn Franciszki i Doroty Lala.
W roku 1852 akt 4 urodził się Stanisław syn Franciszka i Doroty Lala. Parafia Szczepankowo wieś Kisiołki.
W portalu Geneteka w części dotyczącej Urodzin nie ma informacji o urodzinach w parafiach w Łomży i w Szczepankowie w roku 1888.
W związku z tym metryki mogły się znajdować w portalu szukaj w Archiwach.
W tym portalu informacji o nazwisku Koniecki jest dużo, jednak po zawężeniu poszukiwań do archiwum w Białymstoku, jest tylko kilka niedotyczących twojego poszukiwania.
Co do wsi Sobolewo , to jest wieś z powiatu Białostockiego
Wieś zachowała charakter dwuwyznaniowy do czasów obecnych. Rzymskokatoliccy mieszkańcy wsi przynależą do parafii pw. Świętego Krzyża w Grabówce, a prawosławni do parafii pw. św. Męczennika Pantelejmona w Zaściankach.
Ja bym zwrócił się w pierwszej kolejności do parafii następnie do Archiwum Diecezjalnego.
Z szacunkiem
Andriej
Францишек Конецкий родился в городе Ломжа в 1846 году, акт 152. Сын Францишки и Дороты Лалы.
В 1852 году, действие 4, родился Станислав, сын Францишека и Дороты Лалы. Щепанковская волость, деревня Кисёлки.
На сайте Geneteka, в разделе, посвященном дням рождения, нет сведений о рождении в приходах Ломжи и Щепанкова в 1888 году.
Поэтому метрики можно было найти в поисковом портале в Архиве.
На этом портале много информации о фамилии Конецкий, но после сужения поиска до архивов в Белостоке осталось лишь несколько, которые не имеют отношения к вашему поиску.
Что касается села Соболево, то это село Белостокского повята.
Деревня сохранила свой двурелигиозный характер до наших дней. Римско-католические жители села принадлежат к приходу св. Святого Креста в Грабовке, а православных приходу св. ул. мученика Пантелеймона в Застянках.
Я бы обратился сначала в приход, а потом в епархиальный архив.
С уважением
Андрей