Загрузите GEDCOM-файл на ВГД   [х]
Всероссийское Генеалогическое Древо

Генеалогический форум ВГД

На сайте ВГД собираются люди, увлеченные генеалогией, историей, геральдикой и т.д. Здесь вы найдете собеседников, экспертов, умелых помощников в поисках предков и родственников. Вам подскажут где искать документы о павших в боях и пропавших без вести, в какой архив обратиться при исследовании родословной своей семьи, помогут определить по старой фотографии принадлежность к воинским частям, ведомствам и чину. ВГД - поиск людей в прошлом, настоящем и будущем!

tomasz1971
Отзывы
Друзья
В друзьях
Древа
GEDCOM

tomasz1971

Создайте аккаунт или войдите, чтобы отправить личное сообщение этому пользователю и увидеть его полные контактные данные

Сообщения tomasz1971 (16)

Тема: Forum po polsku
8.12.2010, 20:06

Witam.

Wiem, że już wiecie o liście, ale napiszę TU oficjalnie - dostałem odpowiedź !

Niech to będzie zachętą i wiedzą dla innych, którzy tu wejdą - że za pośrednictwem tegoż forum i wspaniałych ludzi, naprawdę można wiele zdziałać.
Wszystkim Wam bardzo dziękuję za pomoc no i oczywiście...liczę na dalszą współpracę, gdyż sam z pewnością sobie nie poradzę. a_003.gif
Спасибо Вам !!

Tomasz

19.10.2010, 21:45

Witam pięknie.
Minął wrzesień, październik chyli się powoli ku końcowi...a wiadomości żadnej ;(
Pewnie nudzę i się powtarzam, ale wydaje mi się, że nigdy tej odpowiedzi nie otrzymam...

Wiem, wiem, cierpliwość popłaca a_003.gif a_003.gif a_003.gif

Pozdrawiam Was serdecznie i mam nadzieję, że nie ma mi nikt za złe, że marudzę :D

Tomasz

24.08.2010, 21:57

Witajcie.
22 dni od wysłania i nic... Ciekawe czy w ogóle doszedł mój list ? sad.gif
Pozdrawiam.

2.08.2010, 19:12

Здравствуйте,Ирина a_003.gif

Właśnie dzisiaj wysłałem list i teraz zostaje Nam tylko oczekiwać, czy zostanie on rozpatrzony i czy zostanie udzielona odpowiedź. O wszystkim będę TU informował.
Pozdrawiam i... a_003.gif a_003.gif a_003.gif

Tomasz

1.08.2010, 22:51

Irina Ol написал:
[q]

Будем "держать большие пальцы"
[/q]

Jak się u Nas mówi..."nie dziękuję" a_003.gif

1.08.2010, 14:28

Здравствуйте a_003.gif

Udało mi się a_003.gif Wypełniłem a_003.gif

Jutro wysyłam zapytanie i z niecierpliwością będę oczekiwał na jakąkolwiek wiadomość zwrotną.

Dziękuję Irinko a_003.gif Dziękuję Aniu (poradziłem sobie, więc może następnym razem skorzystam z pomocy) a_003.gif

Jak przyjdzie jakaś wiadomość i będzie trzeba zapłacić, wtedy będę się dopiero martwił jak to zrobić, póki co...
trzymajcie mocno kciuki a_003.gif

Pozdrawiam serdecznie
Tomasz

31.07.2010, 22:12

Droga Irino.

Właśnie otrzymałem od Ciebie "запрос" na wp.pl, więc nie wysyłaj mi drugiego e-maila.
Dziękuję Ci bardzo ale... nijak nie wiem gdzie i co mam wypisać, więc zwracam się do apss o pomoc.
Czy mogę podesłać to pismo od Iriny i podać Tobie swoje dane, które mi Irina każe tam wpisać?
Rozumiem piąte przez dziesiąte a_003.gif

Mam nadzieję, że nie sprawię kłopotu i w końcu będę mógł wysłać to pytanie do Rosji.

Z podziękowaniem dla WAS a_003.gif
Tomasz

31.07.2010, 16:13

apss dzięki... a_003.gif

Mam nadzieję, że nic nie sknociłem i Irina dostanie prywatną wiadomość z moim drugim adresem e-mail.
Ciekawe dlaczego ten z wp.pl nie przesłał wiadomości od Iriny :(

Pozdrawiam serdecznie
Tomek

ps. Письма [0 новых] - niezmiennie a_003.gif

29.07.2010, 21:11

Здравствуйте Ирина a_003.gif

Wielkie dzięki dla Ciebie za to co robisz. Czekam na e-mail bo jeszcze go nie otrzymałem.
Jeśli możesz, napisz mi pełny adres, na który mam wysłać to zapytanie.

Tak mnie wszyscy pozytywnie zachęciliście, że codziennie wchodzę i patrzę, czy nie ma nowych wiadomości dla mnie tutaj na forum.
Dziękuję Wam a_003.gif Спасибо a_003.gif

26.07.2010, 20:52

Droga Irino a_003.gif
Wlewasz miód w moje serce i jesli tylko zdecydujesz o jakichś konkretnych krokach, ja się do nich dostosuję a_003.gif
Tak jak Ty Irino, wiem że i apps i hsl mi pomożecie. Bardzo Wam jestem za to wdzięczny.

Swoją drogą, napisałem jeszcze raz do Urzędu gdzie wydano mi dokument który posiadam, z prośbą o sprawdzenie ponownie nazwy miejscowości. Dziadkowie brali ślub w 1945 roku, więc możliwe że dzisiejsi urzędnicy mogli źle napisać miejscowość. Będę badał tę sprawę, może mi podeślą jakiś scan oryginalnego dokumentu z tamtych lat.
Jak tylko będę miał jakąś wiedzę, z pewnością się z Wami szybko podzielę.

Pozdrawiam Was Wszystkich serdecznie i trzymam kciuki, aby udało Nam się cokolwiek dowiedzieć.

Tomasz

26.07.2010, 19:06

Witajcie Irina i hsl ( Władimir ? ) a_003.gif

Przeczytałem co napisaliście i postanowiłem napisać tu, co zrozumiałem a_003.gif Być może nie dokońca rozumiem język rosyjski a i tłumacz na google, nie zawsze tłumaczy dosłownie napisaną treść. Jeśli coś źle zrozumiałem, proszę poprawcie mnie a_003.gif

Otóż sugerujecie aby napisać list na adres podany przez hsl. Chętnie to zrobię, tylko czy podany wcześniej adres jest kompletny? Jak przepiszę go na kopertę to na pewno dojdzie tam gdzie trzeba?

Ja mogę napisać taką prośbę o dane w języku polskim, tylko będę wdzięczny jeśli Ktoś z Was przetłumaczy to na język rosyjski i w odpowiedniej formie to napisze. Zastanawiam się tylko jak to zrobić, żebym ja mógł otrzymać tę prośbę w Waszym języku. Może napiszę i wyślę do Kogoś, Kto przepisze i wraz z aktem ślubu mojego Dziadka (jedyny dokument który posiadam) prześle dalej na wskazany adres? Każdy pomysł mile widziany a_003.gif

Zastanawia mnie również fakt o którym wspomniała Irina. Nie wiem i nikt z mojej rodziny nie wie, czy dziadek Michał żyje czy nie. Jeśli komuś w archiwum będzie to potrzebne, będzie to niewykonalne !! Pytałem żyjących osób w mojej rodzinie i nikt nie ma o dziadku żadnej wiadomości. Stąd właśnie poszukiwanie jakichkolwiek danych na terenie Rosji.

Jak zauważyliście dysponuję tylko tym jednym, jedynym dokumentem. Wiem kiedy i gdzie (?) urodził się Michał Witoszkin oraz znam imiona Jego Rodziców. Nie mam wiadomości czy na przykład miał rodzeństwo…

Dajecie mi Wszyscy wiele nadziei na znalezienie korzeni ale ja jednak mam wiele obaw, czy znajdę aby na pewno tego Michała - mojego dziadka i Tych Jego rodziców – pradziadków.

Nie mam nic do stracenia więc czekam na Wasze dalsze wskazówki i wytyczne. Chcę się dowiedzieć czegokolwiek o moich przodkach, więc będę się starał zrobić jak najwięcej będę mógł.

Za każdym razem składam Wam serdeczne podziękowanie, bo wiem że poświęcacie swój czas i wykonujecie za mnie wiele różnych rzeczy.

Tomasz

24.07.2010, 15:31

Witam.

apss - z góry dziękuję - będę pamiętał a_003.gif

Irina, tak się zastanawiam nad nazwiskiem Ветошкин dntknw.gif gdzie i w jaki sposób mogłoby dojść do takiej zamiany?

Tak samo z miejscowością Szałobolino - zaczynam się przekonywać, że to może być ta poprawna nazwa i dobry kierunek szukania, a Szałabozino wpisane na powyżej wklejonym dokumencie, może być zwykłą pomyłką urzędnika.

Mam nadzieję, że kiedyś dane mi będzie się tego dowiedzieć.

Pozdrawiam Was serdecznie i bardzo dziękuję że macie ochotę mi pomóc. a_003.gif a_003.gif

Tomasz

23.07.2010, 20:57

W miarę tłumaczenia w google zrozumiałem wszystko co mi napisałaś i jestem bardzo wdzięczny.
Stronę http://www.obd-memorial.ru/ przejrzałem już kilkakrotnie i najgorsze że nie znalazłem żadnego Michaiła syna Dymitra.
Ale skorzystam z Twoich propozycji i spróbuję zajrzeć na podane przez Ciebie strony i napisać prośby o pomoc, gdzie się da a_003.gif

Póki co, wklejam fragment aktu ślubu Michała z Moją Babcią Ireną. Stąd właśnie wiem jak moi pradziadkowie mieli na imię.
Pozdrawiam serdecznie.

Tomasz

22.07.2010, 20:08

Dziękuję Irino.
Każda wiadomość będzie dla mnie cenna. W tych sprawach nauczyłem się cierpliwości, więc czekam a_003.gif)
Pozdrawiam - Tomasz

22.07.2010, 19:19

Jednak nadal będę pisał po polsku a_003.gif))

Mój dziadek Michał urodził się w miejscowości Szałabozino (albo Szałabolino) - innych nazw nie znam.
Ślub brali w Polsce w roku 1945.
Po zakończeniu II wojny światowej nikt już dziadka nie widział i do dzisiaj nie umie nikt opowiedzieć, czy żyje (pewnie mało prawdopodobne :/ ) albo gdzie zaginął, gdzie jest pochowany...
Nawet nie wiem, czy mój dziadek miał rodzeństwo - niestety, nie ma w mojej rodzinie osoby, która miałaby chociaż odrobinę wiedzy.

Dlatego też pozwoliłem sobie napisać na forum, licząc, że jeśli nie o dziadku to może o jego Rodzicach uda mi się czegoś dowiedzieć.

Ślicznie dziękuję za każdą pomoc.

Tomasz

22.07.2010, 0:03

Witam Wszystkich.
Mam na imię Tomasz i mieszkam w Bytomiu na Śląsku.

Zajmuję się (jak pewnie większośc) poszukiwaniem swoich przodków i właśnie z tym mam problem.
Na to Forum przyszedłem poprosić o pomoc i wierzę, że Ktoś mi pomoże.

Mój pradziadek to Dymitr Witoszkin (to wszystkie dane które posiadam) i ożenił się z prababcią Anastazją Witoszkin (zd.Romanow).
Na Ich temat moja wiedza się kończy na danych powyższych....niestety.
Natomiast mój dziadek, Ich syn Michał Witoszkin urodziі się w miejscowości SZAŁABOZINO (14.04.1921r.). I wiem, że to gdzieś w Rosji. W 1945 roku służył w Wojsku Polskim i związał się z moją babcią, Polką.
Pradziadkowie jak i dziadkowie już nie żyją, a wiedza mojego taty na Ich temat jest zerowa.

Mam pytania :
1. jak zlokalizować na mapie miejscowość Szałabozino (nazwa spisana z aktu ślubu mojej babci - żony Michała)? lub czy istnieje miejscowość Szałabolino (z którym się spotkałem w internecie)
2. w jaki sposób się "dobrać" do zdobycia wiedzy na temat pradziadków?

Z góry dziękuję za każdą informację.
Pozdrawiam - Tomasz