Загрузите GEDCOM-файл на ВГД   [х]
Всероссийское Генеалогическое Древо

Генеалогический форум ВГД

На сайте ВГД собираются люди, увлеченные генеалогией, историей, геральдикой и т.д. Здесь вы найдете собеседников, экспертов, умелых помощников в поисках предков и родственников. Вам подскажут где искать документы о павших в боях и пропавших без вести, в какой архив обратиться при исследовании родословной своей семьи, помогут определить по старой фотографии принадлежность к воинским частям, ведомствам и чину. ВГД - поиск людей в прошлом, настоящем и будущем!

wilku1967, Jedlińsk
Отзывы
Друзья
В друзьях
Древа
GEDCOM

wilku1967

Piotr Wilkowski

Создайте аккаунт или войдите, чтобы отправить личное сообщение этому пользователю и увидеть его полные контактные данные

Последние 30 сообщений wilku1967

Тема: Общие вопросы
28.10.2024, 2:08

Witam
Chciałbym ustalić czy mój krewny Franciszek Drabiński, brat mojego pradziadka Pawła, który urodził się w Polsce 18 stycznia 1864r. w Jedlińsku, powiat radomski, akt: AU-5/1864r. Jego rodzicami są Tomasz i Paulina Drabińscy. Związany był z gminą Olchowiec (wieś Pniówno) powiat chełmski województwo lubelskie, była gmina Olchowiec to obecnie gmina Wierzbica. (Pniówno) w aktach: AU-49/1904r. zapisano Franc. Drabiński, stolarz 35 lat świadek i chrzestny syna Antoniego Wierzbickiego (Władysława) i AU-12/1905r. zapisano Franciszek Drabiński, 36 lat stolarz, świadek i chrzestny córki Józefa Wierzbickiego (Katarzyny). Jest to ta sama osoba, ponieważ w Centralnym Archiwum Państwowym w Moskwie - Departament Zagraniczny znajdują się dokumenty Franciszka Drabińskiego
poddanego austriackiego w sprawie
wydawania dokumentów pobytowych w Rosji cudzoziemcom.
To:
Fundusz 16. Inwentarz
235. Sprawa. 1795
Jeśli to możliwe proszę o potwierdzenie tych informacji i zdjęcia dokumentów które znajdują się w teczce Franciszka Drabińskiego. Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
Piotr z Polski

Тема: Общие вопросы по архиву
25.10.2024, 23:36

Witam

"GWIAZDA,, Dziękuję bardzo za dobre informacje dotyczące Franciszka Drabińskiego. Sugerujesz że jeśli napiszę do Centralnej Administracji Państwowej w Moskwie w tej sprawie i przedstawię wiadomości które mi wysłałeś to z archiwum otrzymam odpowiedź że jest to osoba której poszukuję.

Pozdrawiam
Piotr

Тема: УЛЬЯНОВСКАЯ ОБЛАСТЬ
25.10.2024, 15:45

Witam

Proszę o kontakt, adrs e-mail do archiwum miasta Ulianowsk, Simbirsk i okolice, gubernia Simbirska, stacja Inza, obóz jeniecki wojska A-W. Byli tam jeńcy - Polacy, Austriacy, Węgrzy, Słowacy, Rumuni, Serbowie. Obozy na terenie guberni znajdowały się w miejscowościach Simbirsk, Ałatyr, Buińsk, Karsun, powiat Karsuński, Syzrań, powiat Syzrański. Interesują mnie listy/rejestry/dokumenty jeńców, być może był tam mój krewny Franciszek Drabiński. Na ile jest to możliwe chcę to sprawdzić.

Pozdrawiam
Piotr

Тема: УЛЬЯНОВСКАЯ ОБЛАСТЬ
25.10.2024, 11:52

Witam

Proszę o kontakt, adrs e-mail do archiwum miasta Ulianowsk, Simbirsk i okolice, gubernia Simbirska, stacja Inza, obóz jeniecki wojska A-W. Byli tam jeńcy - Polacy, Austriacy, Węgrzy, Słowacy, Rumuni, Serbowie. Obozy na terenie guberni znajdowały się w miejscowościach Simbirsk, Ałatyr, Buińsk, Karsun, powiat Karsuński, Syzrań, powiat Syzrański. Interesują mnie listy/rejestry/dokumenty jeńców, być może był tam mój krewny Franciszek Drabiński. Na ile jest to możliwe chcę to sprawdzić.

Pozdrawiam
Piotr

Тема: беженцы первой мировой и гражданской войн
26.01.2022, 23:51

Dzień dobry.
Piszę z Polski i proszę o pomoc w znalezieniu krewnego, jest on bratem mojego pradziadka FRANCISZKA DRABIŃSKIEGO, który mieszkał w Polsce, we wsi Pniówno, pow. Chełm, woj. lubelskie. Ewakuowany do Rosji, Gubernia Ufijska, powiat Ufa, gospodarstwo Charitonów, Konstantinówka, Warszawka, w czasie I wojny światowej w czerwcu 1915 r. gdzie pracował jako stolarz. FRANCISZEK DRABIŃSKI urodził się 18 stycznia 1864 r. w Polsce, w Jedlińsku, powiat radomski, rodzice Tomasz i Paulina Drabińscy. Chcę ustalić miejsce i datę jego śmierci. Skontaktowałem się z Archiwum Państwowym Republiki Baszkirii w Ufie bezskutecznie, brak odpowiedzi.
Pozdrawiam
Piotr

Тема: Вопросы по поиску
18.01.2022, 16:56

Dzień dobry.
Piszę z Polski i proszę o pomoc w znalezieniu krewnego, jest on bratem mojego pradziadka FRANCISZKA DRABINSKIEGO, który mieszkał w Polsce, we wsi Pniewno, pow. Chełm, woj. lubelskie. Ewakuowany do Rosji, prowincji Ufa, powiatu Ufa, farmy Charitonowa, Konstantinówki, Warszawki, aw czasie I wojny światowej w czerwcu 1915, gdzie pracował jako stolarz. FRANCISZEK DRABINSKI urodził się 18 stycznia 1864 r. w Polsce, w Jedlińsku, powiat radomski, w rodzinie Tomasza i Pauliny Drabinskich. Chcę ustalić miejsce i datę jego śmierci. Bezskutecznie złożyłem podanie do Archiwum Narodowego Republiki Baszkirii w Ufie, nie otrzymałem odpowiedzi, dlatego zwracam się do Ciebie a to spr. w Baszkirii szukając zgonu Franciszka Drabińskiego.
W prowincji Ufa istniało kilka osad zwanych Konstantinovka
1.https://basharchive.ru/census/1917/14224/
2. https://basharchive.ru/census/1917/13371/
3. https://basharchive.ru/census/1917/13744/
4. https://basharchive.ru/census/1917/11022 /
5, https://basharchive.ru/census/1917/10771/
6. https://basharchive.ru/census/1917/16554/
7. https://basharchive.ru/census/1917/10940/
8. https://basharchive.ru/census/1917/16460/
9. https://basharchive.ru/census/1917/11348 /
10.https://basharchive.ru/census/1917/16494/
11. https://basharchive.ru/census/1917/12763/
Pozdrawiam
Piotr

Тема: Прошу помощи по поиску документов в архиве
16.12.2021, 14:51

Witam.
W poszukiwaniu krewnego Franciszka Drabińskiego napisałem do Archiwum Republiki Baszkirii do dziś nie mam odpowiedzi, dlatego szukałem tego miejsca - farmy Kharitonov. Wydało mi się na interesujące, może teraz da się coś oglądać. Należeli do Konstantina von Kaufmann, Eleny, sygnatura Uljanówka Eleny, ale nie od jelenia) od Eleny. Później Helena, która wyszła za mąż za możliwość udostępnienia Charitonowa, złożyła wniosek o zmianę własności na Konstantinówkę.
Że natychmiast, wraz z tą rodziną, w 1942 roku w Harbinie, umrze syn Eleny, Konstanty, bioopiekun.
Gospodarka w Konstantinowce była rozwinięta i stabilna.
Znalazłem artykuł „Wizyta u rodziny Chariton”, mówi, żeo składało się z dwóch, a teraz drugi element tego serwisu „maziwna nazwa Warszawka”.
Pracowali tu dla mnie ludzie, którzy tu mieszkali i raczej raczej zesłańcami. Myślę, że jest tu cmentarz z polskimi nazwiskami.
W 1918 roku trudno było było oderwać się od tego głębszego problemu, aw okresie 1918-1922, dopóki trwała domowa i wojna polsko-szewicka, była wolna wojna wojna.
W 1875 r. Kaufman podbił Chanat Kokand, z którego powstał region Fergana. Wśród wielu nagród i darów otrzymanych przez Kaufmana za przyłączenie Azji Centralnej do Rosji zostały także z ziemie na pograniczu okręgów Ufa i Sterlitamak. W wykazie powiatowym z 1915 r. Odnotowano, że Uljanowskie wieś grunta 18 wior centrum gminy wsi Wozniesieński (obecnie Bułhakowo) i wieś składała się z 43 dziedzińców.
Powstała w 1877 r. w wyjaśniania nagrody generalnemu gubernatorowi Turkiestanu Konstantinowi Pietrowiczowi von Kaufmanowi. Dziesięć lat później, w 1887. majątek odziedziczyła jego powrót Elena. Jak świadczą źródła dokumentalne, uporządkowanie majątku dworskiego rozpoczyna się dopiero po wejściu w prawa spadkowe Eleny Konstantinnej, tj. po 1887 roku. Mimo to wieś otrzymała od tej samej nazwy „Jelenówka”. W tym czasie Elena Konstantinovna przez 10 lat była wówczas Piotra Aleksiejewicza Kharitonova. W 10-15 lat, które minęły od założenia posiadłości w Jelenowce, majątek Charitonów przekształciły się w dobrze prosperującą gospodarkę. Majątek stanowią trzynaście osad, centrum którychł dwór w Jeleniewce. Jednak w 1912 roku wypełniając formularz spisu, Elena Konstantinovna złożyła wniosek o zmianę wartości majątku na Konstantinovka. Poprawa się również prośba o wprowadzenie majątku Charitonowów do wprowadzania Ufa. Dane Ogólnorosyjskiego Spisu Rolnego z 1916 r. Wynik na wynikach dzierżawy gospodarstw, główny dochód
główny dochód pochodził z przedsiębiorstw i stadnin koni. Pracowało tu 158 pracowników najemnych. Przeprowadzono staranne selekcyjne w celu utrzymania czystości rasy bydła. Nacisk położono na hodowlę koni ardeńskich, krów szwajcarskich, świń rasy Yorkshire. W 1916 roku gospodarstwo Charitonovów zatrzymało się nawet 25-konny traktor, jedyny w dalszym ciągu Ufa. w dodatkowe „maszyny budowlane” było 14 siewników, dważniwiarki i carnia parowa. Produkty sprzedawano w Ufie, gdzie wysyłamy masło, dwa rodzaje serów, mleko i śmietanę. Poprawa się również prośba o wprowadzenie majątku Charitonowów do wprowadzania Ufa. Dane Ogólnorosyjskiego Spisu Rolnego z 1916 r. Wynik na wynikach dzierżawy gospodarstw, główny dochód pochodził z przedsiębiorstw i stadnin koni. Pracowało tu 158 pracowników najemnych. Przeprowadzono staranne selekcyjne w celu utrzymania czystości rasy bydła. Nacisk położono na hodowlę koni ardeńskich, krów szwajcarskich, świń rasy Yorkshire. W 1916 roku gospodarstwo Charitonovów zatrzymało się nawet 25-konny traktor, jedyny w dalszym ciągu Ufa. w dodatkowe „maszyny budowlane” było 14 siewników, dważniwiarki i carnia parowa. Produkty sprzedawano w Ufie, gdzie wysyłamy masło, dwa rodzaje serów, mleko i śmietanę. Poprawa się również prośba o wprowadzenie majątku Charitonowów do wprowadzania Ufa. Dane Ogólnorosyjskiego Spisu Rolnego z 1916 r. Wynik na wynikach dzierżawy gospodarstw, główny dochód pochodził z przedsiębiorstw i stadnin koni. Pracowało tu 158 pracowników najemnych. Przeprowadzono staranne selekcyjne w celu utrzymania czystości rasy bydła. Nacisk położono na hodowlę koni ardeńskich, krów szwajcarskich, świń rasy Yorkshire. W 1916 roku gospodarstwo Charitonovów zatrzymało się nawet 25-konny traktor, jedyny w dalszym ciągu Ufa. w dodatkowe „maszyny budowlane” było 14 siewników, dważniwiarki i carnia parowa. Produkty sprzedawano w Ufie, gdzie wysyłamy masło, dwa rodzaje serów, mleko i śmietanę. Dane Ogólnorosyjskiego Spisu Rolnego z 1916 r. Wynik na wynikach dzierżawy gospodarstw, główny dochód pochodził z przedsiębiorstw i stadnin koni. Pracowało tu 158 pracowników najemnych. Przeprowadzono staranne selekcyjne w celu utrzymania czystości rasy bydła. Nacisk położono na hodowlę koni ardeńskich, krów szwajcarskich, świń rasy Yorkshire. W 1916 roku gospodarstwo Charitonovów zatrzymało się nawet 25-konny traktor, jedyny w dalszym ciągu Ufa. w dodatkowe „maszyny budowlane” było 14 siewników, dważniwiarki i carnia parowa. Produkty sprzedawano w Ufie, gdzie wysyłamy masło, dwa rodzaje serów, mleko i śmietanę. Dane Ogólnorosyjskiego Spisu Rolnego z 1916 r. Wynik na wynikach dzierżawy gospodarstw, główny dochód pochodził z przedsiębiorstw i stadnin koni. Pracowało tu 158 pracowników najemnych. Przeprowadzono staranne selekcyjne w celu utrzymania czystości rasy bydła. Nacisk położono na hodowlę koni ardeńskich, krów szwajcarskich, świń rasy Yorkshire. W 1916 roku gospodarstwo Charitonovów zatrzymało się nawet 25-konny traktor, jedyny w dalszym ciągu Ufa. w dodatkowe „maszyny budowlane” było 14 siewników, dważniwiarki i carnia parowa. Produkty sprzedawano w Ufie, gdzie wysyłamy masło, dwa rodzaje serów, mleko i śmietanę. Przeprowadzono staranne selekcyjne w celu utrzymania czystości rasy bydła. Nacisk położono na hodowlę koni ardeńskich, krów szwajcarskich, świń rasy Yorkshire. W 1916 roku gospodarstwo Charitonovów zatrzymało się nawet 25-konny traktor, jedyny w dalszym ciągu Ufa. w dodatkowe „maszyny budowlane” było 14 siewników, dważniwiarki i carnia parowa. Produkty sprzedawano w Ufie, gdzie wysyłamy masło, dwa rodzaje serów, mleko i śmietanę. Przeprowadzono staranne selekcyjne w celu utrzymania czystości rasy bydła. Nacisk położono na hodowlę koni ardeńskich, krów szwajcarskich, rasy rasy Yorkshire. W 1916 roku gospodarstwo Charitonovów zatrzymało się nawet 25-konny traktor, jedyny w dalszym ciągu Ufa. w dodatkowe „maszyny budowlane” było 14 siewników, dważniwiarki i carnia parowa. Produkty sprzedawano w Ufie, gdzie wysyłamy masło, dwa rodzaje serów, mleko i śmietanę.
Może teraz pomoże mi ktoś coś ustalić.

https://ufaved.info/articles/i...aritonovy/

https://ufa.bezformata.com/lis.../65440682/

http://karm-cbs.ru/method/group/3

Pozdrawiam
Piotr Wilkowski

Тема: Драбинские Drabiński
16.12.2021, 14:38

Witam
Do dziś nie mam odpowiedzi z
Archiwalnej Narodowej Republiki Baszkirii, dlatego szukałem tego miejsca - farmy Kharitonov. Wydało mi się na interesujące, może teraz da się coś oglądać. Należeli do Konstantina von Kaufmann, Eleny, sygnatura Uljanówka Eleny, ale nie od jelenia) od Eleny. Później Helena, która wyszła za mąż za możliwość udostępnienia Charitonowa, złożyła wniosek o zmianę własności na Konstantinówkę.
Że natychmiast, wraz z tą rodziną, w 1942 roku w Harbinie, umrze syn Eleny, Konstanty, bioopiekun.
Gospodarka w Konstantinowce była rozwinięta i stabilna.
Znalazłem artykuł „Wizyta u rodziny Chariton”, mówi, żeo składało się z dwóch, a teraz drugi element tego serwisu „maziwna nazwa Warszawka”.
Pracowali tu dla mnie ludzie, którzy tu mieszkali i raczej raczej zesłańcami. Myślę, że jest tu cmentarz z polskimi nazwiskami.
W 1918 roku trudno było było oderwać się od tego głębszego problemu, aw okresie 1918-1922, dopóki trwała domowa i wojna polsko-szewicka, była wolna wojna wojna.
W 1875 r. Kaufman podbił Chanat Kokand, z którego powstał region Fergana. Wśród wielu nagród i darów otrzymanych przez Kaufmana za przyłączenie Azji Centralnej do Rosji zostały także z ziemie na pograniczu okręgów Ufa i Sterlitamak. W wykazie powiatowym z 1915 r. Odnotowano, że Uljanowskie wieś grunta 18 wior centrum gminy wsi Wozniesieński (obecnie Bułhakowo) i wieś składała się z 43 dziedzińców.
Powstała w 1877 r. w wyjaśniania nagrody generalnemu gubernatorowi Turkiestanu Konstantinowi Pietrowiczowi von Kaufmanowi. Dziesięć lat później, w 1887. majątek odziedziczyła jego powrót Elena. Jak świadczą źródła dokumentalne, uporządkowanie majątku dworskiego rozpoczyna się dopiero po wejściu w prawa spadkowe Eleny Konstantinnej, tj. po 1887 roku. Mimo to wieś otrzymała od tej samej nazwy „Jelenówka”. W tym czasie Elena Konstantinovna przez 10 lat była wówczas Piotra Aleksiejewicza Kharitonova. W 10-15 lat, które minęły od założenia posiadłości w Jelenowce, majątek Charitonów przekształciły się w dobrze prosperującą gospodarkę. Majątek stanowią trzynaście osad, centrum którychł dwór w Jeleniewce. Jednak w 1912 roku wypełniając formularz spisu, Elena Konstantinovna złożyła wniosek o zmianę wartości majątku na Konstantinovka. Poprawa się również prośba o wprowadzenie majątku Charitonowów do wprowadzania Ufa. Dane Ogólnorosyjskiego Spisu Rolnego z 1916 r. Wynik na wynikach dzierżawy gospodarstw, główny dochód
główny dochód pochodził z przedsiębiorstw i stadnin koni. Pracowało tu 158 pracowników najemnych. Przeprowadzono staranne selekcyjne w celu utrzymania czystości rasy bydła. Nacisk położono na hodowlę koni ardeńskich, krów szwajcarskich, świń rasy Yorkshire. W 1916 roku gospodarstwo Charitonovów zatrzymało się nawet 25-konny traktor, jedyny w dalszym ciągu Ufa. w dodatkowe „maszyny budowlane” było 14 siewników, dważniwiarki i carnia parowa. Produkty sprzedawano w Ufie, gdzie wysyłamy masło, dwa rodzaje serów, mleko i śmietanę. Poprawa się również prośba o wprowadzenie majątku Charitonowów do wprowadzania Ufa. Dane Ogólnorosyjskiego Spisu Rolnego z 1916 r. Wynik na wynikach dzierżawy gospodarstw, główny dochód pochodził z przedsiębiorstw i stadnin koni. Pracowało tu 158 pracowników najemnych. Przeprowadzono staranne selekcyjne w celu utrzymania czystości rasy bydła. Nacisk położono na hodowlę koni ardeńskich, krów szwajcarskich, świń rasy Yorkshire. W 1916 roku gospodarstwo Charitonovów zatrzymało się nawet 25-konny traktor, jedyny w dalszym ciągu Ufa. w dodatkowe „maszyny budowlane” było 14 siewników, dważniwiarki i carnia parowa. Produkty sprzedawano w Ufie, gdzie wysyłamy masło, dwa rodzaje serów, mleko i śmietanę. Poprawa się również prośba o wprowadzenie majątku Charitonowów do wprowadzania Ufa. Dane Ogólnorosyjskiego Spisu Rolnego z 1916 r. Wynik na wynikach dzierżawy gospodarstw, główny dochód pochodził z przedsiębiorstw i stadnin koni. Pracowało tu 158 pracowników najemnych. Przeprowadzono staranne selekcyjne w celu utrzymania czystości rasy bydła. Nacisk położono na hodowlę koni ardeńskich, krów szwajcarskich, świń rasy Yorkshire. W 1916 roku gospodarstwo Charitonovów zatrzymało się nawet 25-konny traktor, jedyny w dalszym ciągu Ufa. w dodatkowe „maszyny budowlane” było 14 siewników, dważniwiarki i carnia parowa. Produkty sprzedawano w Ufie, gdzie wysyłamy masło, dwa rodzaje serów, mleko i śmietanę. Dane Ogólnorosyjskiego Spisu Rolnego z 1916 r. Wynik na wynikach dzierżawy gospodarstw, główny dochód pochodził z przedsiębiorstw i stadnin koni. Pracowało tu 158 pracowników najemnych. Przeprowadzono staranne selekcyjne w celu utrzymania czystości rasy bydła. Nacisk położono na hodowlę koni ardeńskich, krów szwajcarskich, świń rasy Yorkshire. W 1916 roku gospodarstwo Charitonovów zatrzymało się nawet 25-konny traktor, jedyny w dalszym ciągu Ufa. w dodatkowe „maszyny budowlane” było 14 siewników, dważniwiarki i carnia parowa. Produkty sprzedawano w Ufie, gdzie wysyłamy masło, dwa rodzaje serów, mleko i śmietanę. Dane Ogólnorosyjskiego Spisu Rolnego z 1916 r. Wynik na wynikach dzierżawy gospodarstw, główny dochód pochodził z przedsiębiorstw i stadnin koni. Pracowało tu 158 pracowników najemnych. Przeprowadzono staranne selekcyjne w celu utrzymania czystości rasy bydła. Nacisk położono na hodowlę koni ardeńskich, krów szwajcarskich, świń rasy Yorkshire. W 1916 roku gospodarstwo Charitonovów zatrzymało się nawet 25-konny traktor, jedyny w dalszym ciągu Ufa. w dodatkowe „maszyny budowlane” było 14 siewników, dważniwiarki i carnia parowa. Produkty sprzedawano w Ufie, gdzie wysyłamy masło, dwa rodzaje serów, mleko i śmietanę. Przeprowadzono staranne selekcyjne w celu utrzymania czystości rasy bydła. Nacisk położono na hodowlę koni ardeńskich, krów szwajcarskich, świń rasy Yorkshire. W 1916 roku gospodarstwo Charitonovów zatrzymało się nawet 25-konny traktor, jedyny w dalszym ciągu Ufa. w dodatkowe „maszyny budowlane” było 14 siewników, dważniwiarki i carnia parowa. Produkty sprzedawano w Ufie, gdzie wysyłamy masło, dwa rodzaje serów, mleko i śmietanę. Przeprowadzono staranne selekcyjne w celu utrzymania czystości rasy bydła. Nacisk położono na hodowlę koni ardeńskich, krów szwajcarskich, rasy rasy Yorkshire. W 1916 roku gospodarstwo Charitonovów zatrzymało się nawet 25-konny traktor, jedyny w dalszym ciągu Ufa. w dodatkowe „maszyny budowlane” było 14 siewników, dważniwiarki i carnia parowa. Produkty sprzedawano w Ufie, gdzie wysyłamy masło, dwa rodzaje serów, mleko i śmietanę.

https://ufaved.info/articles/i...aritonovy/

https://ufa.bezformata.com/lis...a/65440682

http://karm-cbs.ru/method/group/3

Pozdrawiam
Piotr Wilkowski

Тема: ЦГИА РБ
13.12.2021, 21:37

>> Ответ на сообщение пользователя Любчинова от 13 декабря 2021 21:24

Dziękuję

13.12.2021, 21:18

Witam.
Mam takie pytanie, trochę nietypowe około 4 miesiące temu napisałem e-mail do Archiwum Narodowego Republiki Baszkirii w Ufie:
narb.priem@bashkortostan.ru
w poszukiwaniu krewnego (był bieżeńcem), co prawda nie wiem kiedy i gdzie zmarł, ale do dziś żadnej odpowiedzi, co można zrobić żeby otrzymać od nich jakieś informacje.
Pozdrawiam
Piotr

24.11.2021, 18:05

jrw написал:
[q]

wilku1967 napisał:
[Q]
Centralne Państwowe Archiwum Historyczne Republiki Baszkirii:
adres: 450000, Ufa, ul. K. Marx, 4.
tel.: (8-347-2) 22-04-13, 23-44-25.
[/ Q]

narb.priem@bashkortostan.ru

https://narb-gku.bashkortostan.ru/about/contacts/
[/q]

Dzięki bardzo

24.11.2021, 17:44

Dzień dobry.
Jakie dokumenty są w zasobach tego archiwum, czy ktoś zna adres e-mail
Centralne Państwowe Archiwum Historyczne Republiki Baszkirii:
adres: 450000, Ufa, ul. K. Marx, 4.
tel.: (8-347-2) 22-04-13, 23-44-25.
Pozdrawiam
Piotr

Тема: Фамильный навигатор
1.10.2021, 23:32

Proszę o opublikowanie w nawigatorze rodzinnym na wiki.svrt.ru informacji:

Szukam nazwiska: Drabiński
szukaj Region:
Gubernia Ufijska, powiat ufijski, folwark Charytonów, Rosja

pełne imię i nazwisko badacza: Piotr Wilkowski
Kontakt: <email удалён после внесения заявки>
Skąd pochodzi badacz: Polska

Znam ustawę o danych osobowych svrt.ru/PD.htm i zobowiązuję się jej nie naruszać.
Jestem osobiście odpowiedzialny za dodane informacje, a nie administrowanie zasobem wiki.svrt.ru,
Mam prawo dodać te informacje i zgadzam się, że po publikacji będą one publicznie dostępne.

1.10.2021, 3:49

.Proszę o informacje

Osoba, której menu: Franciszek Tomaszowicz Drabiński
Lata życia: 1864-? Miejsce
urodzenia: Jedlińsk, Polska
Zawody: .stolarz ....... ....... .......
Inne: ................. .....
Czego szukamy: informacji o śmierci, był bieżeńcem.
Szukaj regionu: Gubernia Ufijska, Charitonów,
Imię i nazwisko badacza: Piotr Wilkowski Kontakt
: wilku1967@wp.pl
Skąd pochodzi badacz: Polska

28.09.2021, 23:03

Dzień dobry.
Piszę z Polski, proszę o pomoc w odszukaniu dokumentów, metryki zgonu krewnego w Archiwum Narodowym Republiki Baszkirii w Ufie
Kto chciałby mi pomóc proszę napisać prywatną wiadomość.
Pozdrawiam
Piotr

22.09.2021, 9:34

Witam.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam
Piotr

21.09.2021, 15:11

Dzień dobry.
Chętnie skorzystam z Twojej sugestii tylko mam prośbę, czy możesz mi przesłać kontakt e-mail do urzędu i archiwum.
Dziękuję i pozdrawiam
Piotr

19.09.2021, 17:28

Witam.
Przejżałem linki które mi przesłałeś o
Konstantynówce i niestety nic nie znalazłem, nie ma Franciszka Drabińskiego ani Józefa Wierzbickiego
jak to możliwe i gdzie dalej go szukać.
Pozdrawiam
Piotr

17.09.2021, 12:52

Witam.
Dziękuję za linki dotyczące wsi Konstantynówka sprawdzę i napiszę co znalazłem.
Pozdrawiam
Piotr

16.09.2021, 10:51

Witam.
Dokument powstał w 1920r. bo Józef Wierzbicki wtedy umiera w Rosji, natomiast został zarejestrowany w Polsce w 1928r. być może dopiero wtedy otrzymała taką wiadomość rodzina.
Piotr

16.09.2021, 10:30

Witam.
Wieś Pniówno gmina Olchowiec jest w
Polsce w województwie lubelskim, to
miejsce zamieszkania Józefa Wierzbickiego i Franciszka Drabińskiego przed ich ewakuowaniem do Rosji.
Piotr

16.09.2021, 9:56

Witam.
Dziękuję za cenne informacje, chce jeszcze zapytać o szczegóły.
1. trzeba spojrzeć na listy uchodźców, polskich robotników, a może ortodoksyjne metryki zgonów (gdzie ich szuka&#263a_003.gif.
2. trzeba spojrzeć na karty spisu rolnego z 1917 roku tej osady. W wielu przypadkach znalazły się tam rodziny uchodźców (gdzie ich szuka&#263a_003.gif.
3. musisz złożyć wniosek do lokalnego urzędu stanu cywilnego (proszę e-mail).
Dziękuję i pozdrawiam
Piotr Wilkowski

16.09.2021, 0:22

Witam.
Chciałbym się odnieść do tego wpisu ,,niestety ja słabo znam język rosyjski"
Listy ewakuowanych znajdują się na kartach domowych z 1917 roku we wszystkich osadach prowincji Ufa.
Spróbuj samodzielnie przeszukać witrynę:
https://forum.vgd.ru/go/go.php...e.ru/book/
Pozdrawiam
Piotr Wilkowski

15.09.2021, 23:37

Witam.
Chciałbym ułatwić, to link z fotosikiem

Nr.13 Pniówno, Józef Wierzbicki.
Działo się we wsi Olchowiec dnia dziewiętnastego marca, Tysiąc dziewięćset dwudziestego ósmego roku o godzinie trzeciej po południu.
Stwili się Stefan Kozak i Daniel Uraznik
obydwaj rolnicy pełnoletni mieszkańcy wsi Pniówno i oświadczyli iż w dniu dziewiątym czerwca Tysiąc Dziewięćset dwudziestego roku, o godzinie jedenastej wieczorem umarł w Rosji w guberni Ufimskiej w folwarku Charitonów powiatu ufimskiego stały mieszkaniec gminy Olchowiec Józef Wierzbicki we wsi Pniównie urodzony lat pięćdziesiąt dwa mający ewakuowany podczas wojny światowej do Rosji rolnik syn Bartłomieja i Anastazji małżonków Wierzbickich, pozostawiwszy po sobie owdowiałą małżonkę Katarzynę z Juźwików lat około sześćdziesięciu mającą. Akt ten  stawającym świadkom przeczytany przez nas podpisany został.
Ks. Kowalski.

Это происходило в деревне Ольховец девятнадцатого марта, в Тисёнце девятьсот двадцать восьмого года, в три часа дня.
Стефан Козак и Даниэль Уразник созданы
оба фермера, взрослые жители села Пневно, заявили, что девятого июня тысяча девятьсот двадцать девять, в одиннадцать часов вечера, скончались в России в Уфимской губернии в усадебном хозяйстве Харитон Уфимского района. , постоянный житель коммуны Ольховец Юзеф Вежбицкий, родившийся во время войны в Пневне в возрасте пятидесяти двух лет, эвакуировал во время войны фермера, сына Варфоломея и Анастасии супругов Вежбицких, оставив после себя овдовевшую жену Катаржину из Ювикова, которому было около шестидесяти лет. Этот акт, оглашенный нами свидетелям, подписан.
Пт. Ковальски.

Pozdrawiam
Piotr

15.09.2021, 19:16

Witam.
Jeszcze raz, teraz już jest dostępny ten link

https://www.fotosik.pl/zdjecie/c5912f6145333fb7

Pozdrawiam
Piotr

Тема: Фамилии по Республике Башкортостан
14.09.2021, 22:13

Witam.
FRANCISZK DRABIŃSKI, Gubernia Ufijska, powiat ufijski, folwark Charitonow (Konstantynówka), to miejsce do którego został ewakuowany podczas I wojny światowej i chyba tam zmarł. Szukam FRANCISZKA DRABIŃSKIEGO mieszkał w Polsce we wsi Pniówno, powiat chełmski. FRANCISZEK DRABIŃSKI urodzony 18.01.1864r. w Polsce w miejscowości Jedlińsk powiat radomski, rodzice Tomasz i Paulina Drabiński. Pracował w folwarku Charitonow (Konstantynówka). Proszę o pomoc w ustaleniu daty jego zgonu.
Dziękuję i pozdrawiam
Piotr

Тема: РЕСПУБЛИКА БАШКОРТОСТАН
14.09.2021, 22:07

Witam.
FRANCISZK DRABIŃSKI, Gubernia Ufijska, powiat ufijski, folwark Charitonow (Konstantynówka), to miejsce do którego został ewakuowany podczas I wojny światowej i chyba tam zmarł. Szukam FRANCISZKA DRABIŃSKIEGO mieszkał w Polsce we wsi Pniówno, powiat chełmski. FRANCISZEK DRABIŃSKI urodzony 18.01.1864r. w Polsce w miejscowości Jedlińsk powiat radomski, rodzice Tomasz i Paulina Drabiński. Pracował w folwarku Charitonow (Konstantynówka). Proszę o pomoc w ustaleniu daty jego zgonu.
Dziękuję i pozdrawiam
Piotr

14.09.2021, 21:42

Witam.
Ja swoją wiedzę na temat okręgu Ufa i osady Charitonow czerpię z aktu zgonu Józefa Wierzbickiego, to razem z nim Drabiński Franciszek był ewakuowany do Rosji, jest tu zapisane Gubernia Ufijska powiat ufijski folwark Charitonow, nie ma nic o parafii, dlatego wysyłam Ci ten link, może wtedy pomożesz mi to wyjaśnić.

https://www.familysearch.org/a...cc=1867931

Pozdrawiam
Piotr

14.09.2021, 8:30

Witam
Czy to ten temat, jeśli nie podaj link bo nie mogę trafić.
,,Ludzie z prowincji Ufa. w innych miejscach"
Pozdrawiam
Piotr Wilkowski

13.09.2021, 21:14

Dzień dobry.
Piszę z Polski i nie wiem jak sobie poradzić. Szukam metryki zgonu krewnego, dlatego proszę o pomoc.
FRANCISZEK DRABIŃSKI Gubernia ufijska, powiat ufijski, folwark Charitonow (Konstantynówka), to miejsce do którego został ewakuowany podczas I wojny światowej i zmarł. Mieszkał we wsi Pniówno, powiat chełmski. FRANCISZEK DRABIŃSKI urodzony 01/18/1864r. w Polsce w miejscowościach powiat jeliński radomski, rodzice Tomasz i Paulina Drabiński. Pracował w folwarku Charitonów (Konstantynówka). Proszę o pomoc w ustaleniu daty zgonu FRANCISZKA DRABIŃSKIEGO, myślę, że należy sprawdzić księgę może być metryczną z lat 1915-1930 www. być może być, ale nie mam możliwości.
Dziękuję i pozdrawiam
Piotr Wilkowski